Ontdek 21x Nationale Parken in Nederland voor de Mooiste Natuur

Ontdek 21x Nationale Parken in Nederland voor de Mooiste Natuur

In ons dagelijks drukke kikkerlandje lijkt alles te draaien om economie: Kilometers file op de snelwegen, steden die volgebouwd staan met kantoren en hoge flatgebouwen, de in- en export dat dagelijks door vrachtverkeer verzorgd wordt en natuurlijk de typische havens van Rotterdam. Maar schijnt bedriegt. Althans, niet heel Nederland draait om economie, in- en export van goederen en handel. Want wie goed zoekt, ontdekt dat Nederland rijk is aan Nationale Parken. Ik ging op onderzoek naar alle 21 Nationale Parken in Nederland.

Vandaag neem ik jullie mee tijdens mijn zoektocht. Ten minste, ik ga jullie vandaag vertellen over de vele Nationale Parken in Nederland. Hou je vast, want in ons kleine kikkerlandje houden zich maar liefst 21 Nationale Parken schuil. Tijdens mijn verhaal probeer ik de Nationale Parken zoveel mogelijk van het noorden tot het zuiden van Nederland te benoemen.

Nationaal Park Schiermonnikoog

Ken je Schiermonnikoog? Of ben je er eens geweest? Grote kans dat Nationaal Park Schiermonnikoog bij jou bekend is of je er eens bent geweest. Het vijfde Waddeneiland, Schiermonnikoog, is het kleinste maar ook het Waddeneiland met veel natuur.

Waar duinen, duingras, het strand en andere schitterende natuurfenomenen elkaar afwisselen, is Nationaal Park Schiermonnikoog ontstaan. Bijzonder en opvallend aan dit Nationaal Park is dat er een verbod voor motorvoertuigen geldt. Hierdoor komt de natuur op Schiermonnikoog en in het Nationaal Park volledig tot z’n recht.

Nationaal Park Schiermonnikoog wordt bestempeld als het mooiste Nationaal Park van Nederland. En da’s niet voor niets. Beleef Schiermonnikoog, een van de meest ongerepte eilanden in de Waddenzee en waan je in een oase van duinen, bos, kwelders, polders, zee en wad.

Tip: Ga langs bij het bezoekerscentrum van Schiermonnikoog, voor de meeste informatie over natuurmonumenten en het natuurgebied in Schiermonnikoog.

Nationaal Park Lauwersmeer

We gaan iets meer naar het zuiden. Aan de andere kant van het water komen we Nationaal Park Lauwersmeer tegen. In Groningen. Maar ook in Friesland. Nationaal Park Lauwersmeer doorkruist de provincies Groningen en Friesland. Het Lauwersmeer ontspringt ten noorden van de provincies en loopt dieper de provincies in, richting het zuiden van Friesland en Groningen.

De komst het Lauwersmeer brengt een vogelgebied met zich mee. Voor veel watervogels is Lauwersmeer een belangrijk vogelgebied. Lepelaars, grutto’s, aalscholvers, buizerds en in het najaar komen er zelfs wilde ganzen en brandganzen hun plek in het Lauwersmeer claimen.

Nationaal Park Lauwersmeer is hierdoor niet alleen een heerlijke plek om te wandelen en tot rust te komen, maar ook een veel bezochte plek door vogelspotters. Het mooiste is om voor zonsopgang te arriveren en te genieten van de ‘vroege vogels’ die elk op hun eigen manier kenbaar maken te zijn ontwaakt.

Nationaal Park Duinen van Texel

Wie ‘Waddeneilanden’ zegt, denkt waarschijnlijk al snel aan Texel: het grootste Waddeneiland van de Nederlandse eilandengroep TVTAS. Ontdek adembenemend mooi Texel tijdens een wandeling over het eiland, door de duinen van Texel.

Het Waddengebied is eind 2016 verkozen tot mooiste natuurgebied van Nederland en tot het icoon van de Nederlands natuur. Breng een bezoek aan het Waddengebied en ontdek hoe de ongerepte wildernis een uniek stukje natuur bijdraagt aan het Nederlandse landschap. Nationaal Park Duinen van Texel is constant in beweging door eb en vloed. Hierdoor verandert het landschap vrijwel iedere seconde en daarmee verandert het Nationaal Park ook vanwege natuurlijke processen.

Nationaal Park Duinen van Texel is een grote verrassing. Waar kom je uit tijdens het bewandelen van dat grillige duinpaadje? Wat ontdek je na het trotseren van de volgende duintop? Welke duin is het hoogst en welke roofvogel vliegt er bijna onopgemerkt over je heen? Ontdek Texel en laat je meenemen in de prachtige natuur van Nationaal Park Duinen van Texel.

Nationaal Park De Alde Feanen

Nationaal Park De Alde Feanen is toch zo’n fantastische plek! Er is werkelijk van alles te doen. Van cultureel erfgoed bezoeken naar verschillende watersporten tot aan wandelen en fietsen door het Nationaal Park.

Nationaal Park De Alde Feanen heeft een Natura 2000 toewijzing. Dit houdt in, dat het natuurgebied is aangesloten bij een netwerk van beschermde natuurgebieden in Europa. Dit soort beschermde natuurgebieden zijn vaak beschermd wanneer en bijzondere dieren en planten in het Nationaal Park hun verblijfplaats hebben gevonden.

De Alde Feanen bevat overigens ook opvallend veel water: maar liefst 425 hectare oppervlaktewater. Om je een inschatting te geven: Dat zijn zo’n 425 ijsbanen bij elkaar. De 425 hectare oppervlaktewater bestaat uit sloten, vaarten, petgaten, plassen en meren.

Van plan Nationaal Park De Alde Feanen te bezoeken? Droge voeten niet verzekerd, natte voeten (bijna) gegarandeerd.

Nationaal Park Drentsche Aa

Een beek dat door de provincies Groningen en Drenthe stroomt terwijl daaromheen een heel Nationaal Park is geopend. De Drentsche Aa is de enige Nederlandse beek met redelijk grote omvang waarvan de meanderende loop is behouden.

Het kabbelende water door beek de Drentsche Aa tijdens een mooie lente- of warme zomerdag nodig uit om familie of vrienden uit te nodigen, de picknickmand tevoorschijn te halen en deze te vullen met allerlei lekkers. Wandel via de mooie loopbruggen over het water en neem plaats op een van de mooiste spots.

Het lijkt wel alsof je honderd jaar teruggaat in de tijd: nergens is asfalt. Het gebied bevat zo’n honderd kilometer aan zandpaden en tientallen kilometers wandelpad. Een worden met de natuur en genieten geblazen dus!

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Namen zijn veelzeggend, mee eens? Want natuurlijk ligt Nationaal Park Drents-Friese Wold in de provincies Friesland en Drenthe. En weet je wat zo mooi is? De aanwezigheid van een schaapskooi in het Drents-Friese Wold.

Het bezoek aan de schaapskooi van Drents-Friese Wold kan zeker niet missen. Wandel over het voetpad richting de schaapskooi en met wat geluk spot je koeien, schapen en geiten in de weilanden.

Een andere indrukwekkende plek om te bezichtigen is het Onderduikershol. Je weet wel, zo’n echte. Dat tijdens de Tweede Wereldoorlog voor ietwat lugubere, maar eigenlijk voor goede doeleinden gebruikt werd.

Je kunt zeggen wat je wilt, maar aan diversiteit ontbreekt het in Nationaal Park Drents-Friese Wold niet.

Nationaal Park Dwingelderveld

Het lijkt wel alsof je in een sprookjesverhaal leeft, wanneer je door Nationaal Park Dwingelderveld wandelt. Helemaal wanneer je de zonsopgang of -ondergang meemaakt. Met wat geluk begint de dag mistig en zodra de mist is opgetrokken is het dé gelegenheid om de mooiste foto’s te maken.

Grote stukken heide, plassen, her en der een boom en verschillende wandelpaden wisselen elkaar af. Denk eraan om laarzen of waterdichte schoenen mee te nemen, want de kans is groot dat je (al dan niet per ongeluk) in een waterplas stapt. Niet voor niets staat Nationaal Park Dwingelderveld bekend als het grootste natte heidegebied van West-Europa.

Het leukste is om Nationaal Park te voet te ontdekken, door de speciaal aangelegde wandelroutes te volgen. Ook kun je een fiets huren en op eigen houtje of met een gezamenlijke groep het natuurgebied trotseren.

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Ken je Nationaal Park Weerribben-Wieden? Niet? Maar je kent Giethoorn wel toch? Ik hoop het, want het Venetië van Nederland, Giethoorn, is een van deze mooie plekken dat in het gebied rond het nationaal park ligt.

Met haar ruim 10.000 hectare is Nationaal Park Weerribben-Wieden het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Een gekrioel van plassen, merel, slootjes, mysterieus ogende moerasgebieden, uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden vormen het karakter van Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Nationaal Park Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land is een van de jongste Nationale Parken in Nederland en het ligt in Lelystad, in de provincie Flevoland. Nationaal Park Nieuw Land is een combinatie van de natuurgebieden Oostvaardersplassen, Lepelaarsplassen, Marker Wadden en het Markermeer.

Nationaal Park Nieuw Land is ontstaan na de drooglegging van de Zuiderzee en het ligt daardoor letterlijk op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Van alle nationale parken in Nederland is Nationaal Park Nieuw Land het jongste én het grootste door man-made natuurpark ter wereld. Het park bestaat enkel uit maar liefst 28.000 hectare natuur.

Liefhebber van flora en fauna? There you go, dan is Nationaal Park Nieuw Land dé plek om je uren te vermaken. Tal van vogels, waterdieren, planten, waterplassen en verschillende andere natuurverschijnselen nemen de overmacht.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Ten westen van Haarlem ligt Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het gebied loopt vanaf Zandvoort door tot aan IJmuiden. Daar waar weelderige buitenplaatsen, woeste duinen & duingrasland en strand & stuivende duinen elkaar afwisselen, weet je vrijwel zeker dat je terecht bent gekomen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Het hele jaar door zijn er diverse activiteiten om te doen. Denk aan wandelen, fietsen, zwemmen, wisenten spotten, de Thijsse Tour, paardrijden, excursies volgen, deelnemen aan groepsactiviteiten en ga zo maar door. En oja, er worden ook activiteiten voor de kleintjes verzorgd.

Natuurliefhebber of niet, een dagje uit of een uurtje de natuur in doet iedereen goed. Vandaar het nieuwe concept (hiervan had ik nog niet eerder gehoord) om te vergaderen in de natuur. Dit kan in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Hoe tof is dat, om als bedrijf zijnde te organiseren?

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is een uniek Nationaal Park in Nederland. Het is een van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa. Met andere woorden, Sallandse Heuvelrug sterk af in hoogteverschillen, er groeit bosgebied, heide en vanaf verschillende locaties kun je genieten van de mooiste vergezichten en landschappen.

Neem deel aan diverse activiteiten in Sallandse Heuvelrug. Beweeg via het water van dam tot dam, ga langlaufen op de Sallandse Heuvelrug, ontdek heerlijke wandelgebieden en leer van verschillende boswachter nieuwe weetjes over de natuur.

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Al sinds 1935 is Nationaal Park de Hoge Veluwe een groot begrip op de Veluwe, in Gelderland en daarbuiten. Het park is circa 5400 hectare groot en is een overweldigend mooi landschap rijk. Is het al tijd om wild te spotten? Tijdens een bezoek aan Nationaal Park de Hoge Veluwe altijd! Je spot er edelherten, moeflons en wilde zwijnen.

Hoewel het park niet toegankelijk is voor motorvoertuigen, is het gebruik van de Witte Fiets een ideale uitkomst om je door het park te bewegen. Geen nood, je grijpt vast niet mis: door het hele park staan maar liefst 1800 Witte Fietsen die gratis te gebruiken zijn. Maak een mooie fietstocht en ontdek Nationaal Park De Hoge Veluwe op de ultieme manier.

Nationaal Park Veluwezoom

De Hoge Veluwe is niet het enige Nationale Park in Nederland dat in de provincie Gelderland ligt. Ook Nationaal Park Veluwezoom ligt in de grootste provincie van Nederland. Hoewel Nationaal Park Veluwezoom een omtrek van maar liefst 5000 hectare in beslag neemt, doet het qua omvang onder voor de NP de Hoge Veluwe.

Geniet tijdens je bezoek aan NP Veluwezoom van een flinke portie ongerepte natuur: bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen. Nergens anders op de Veluwe vindt je zoveel heuvels en zulk een mooi uitzicht als bij Nationaal Park Veluwezoom.

Een van de mooiste plekken binnen NP Veluwezoom is de Posbank. Vanaf deze heuvel rijkt het zicht tijdens een heldere dag zelfs tot in Duitsland.

Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug

Terwijl ik dit schrijf, is het nog geen twee weken dat ik de Utrechtse Heuvelrug bezocht. Het park strekt zich uit door een groot deel van de provincie Utrecht en het kent tal van mooie plekken en diverse highlights.

Duik bijvoorbeeld de natuur in bij De Kaapse Bossen, het Doornse Gat of de Lange Duinen bij Soestduinen. Bezoek de mooiste spots en uitkijkpunten zoals de Amerongseberg, de uitkijktoren in de Kaapse Bossen bij Doorn of geniet van het geweldige uitzicht bij recreatieterrein Kwintelooijen in Rhenen.

Hou je van cultureel erfgoed? Bezoek dan mooie plekken als Paleis Soestdijk, Kasteel Groeneveld, Kasteel Amerongen, Huis Doorn of Slot Zeist.

Nationaal Park de Biesbosch

Beleef de natuur op z’n best tijdens een bezoek aan Nationaal Park de Biesbosch. Let wel op: De Biesbosch is een beschermd natuurgebied, het is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Met andere woorden, het is een gebied waar je veel wilgenvloedbossen en kreken kunt waarnemen.

Hoewel het een bescherm natuurgebied is, worden er verschillende activiteiten om te doen. Denk aan varen, wandelen, kanoën, fietsen, vogels kijken, vissen, het volgen van excursies en nog veel meer! Maar bovenal is het natuurschoon van de Biesbosch al een goede reden om een bezoekje te brengen.

Nationaal Park de Oosterschelde

Maak kennis met het grootste park van alle Nationale Parken in Nederland en het kloppende hart van de Zeeuwse delta: Nationaal Park de Oosterschelde. Het park waar jaarlijks miljarden vogels het gebied passeren wanneer zij vanaf hun overwinteringsgebieden op zoek naar een broedgebied. De reden dat de vogels dit gebied passeren, is doordat er voor hen op de grens van land en water veel soorten voedsel te vinden is.

Het is ook het park waar je kunt proeven van het Zeeuwse bestaan: Wind door je haren, zilt op je lippen, water tegen je huid en zand tussen je tenen. En nog meer van die typische Zeeuwse activiteiten die je kunt beleven.

Nationaal Park de Oosterschelde loopt door de provincie, waardoor er te leren, zien en doen. Denk alleen al aan de zeehonden safari, eten uit de Oosterschelde, het bezoeken van dijkhuisje Wissenkerke en natuurlijk kun je urenlang naar vogels turen.

Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen

Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen is de plek voor natuurliefhebbers, toeristen die de drukte willen ontsnappen, willen genieten van Hollandse glorierijke natuurgebieden en zelfs voor sportievelingen onder ons. Wandel door het nationaal park of pak de mountainbike en zet een nieuw persoonlijke recordsnelheid neer.

De in hoogte verschillende zandduinen zijn goede uitdagingen voor mountainbikers. Zie iedere zandheuvel als een nieuwe uitdaging om te overwinnen en te passeren. Volg de MTB-route door de Loonse en Drunense Duinen voor beginners. Wil je toch liever wandelen? Kies dan voor wandelroute Kapucijnenberg, kortbij Udenhout.

Nationaal Park Maasduinen

Van de drie nationale parken in Limburg is Nationaal Park Maasduinen het park dat het meest noordelijk en tegen de grens van Duitsland ligt. Uiteraard loopt het nationaal park mee in lijn met rivier de Maas, vandaar de naam van het park.

Nationaal Park Maasduinen is een plek vol rust, ruimte, gezelligheid, sportiviteit en bovenal een prachtig landschap om van te genieten. Er is volop gelegenheid voor mooie wandelingen, fietstochten, toffe mountainbikeroutes en zelfs uitgebreide ruiter- en menroutes.

Breng zeker ook een bezoek aan bezoekerscentrum De Maasduinen voor informatie over De Maasduinen en neem de tijd voor een hapje en drankje bij Bosbrasserie “In de Sluis”.

Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide

Grenspark Kalmthoutse Heide ligt zowel in Nederland als in België. Grenspark Kalmthoutse Heide loopt via Noord-Brabant over in België en bestaat uit heide, vennen, bossen en duinlandschap.

Kenmerkend aan Grenspark Kalmthoutse Heide is het 3-sterren stiltegebied. Het park heeft officieel de naam “stiltegebied”, wat inhoudt dat het park voldoet aan een zeer stille omgeving. In 2010 heeft de provincie Noord-Brabant geluidsmetingen uitgevoerd, evenals de provincie Antwerpen in 2015 heeft gedaan. Conclusie: het Grenspark is een grensoverschrijdend stiltegebied, een nominatie om trots op te zijn.

Nationaal Park De Groote Peel

Je enthousiasme en liefde voor de natuur kun je volledig kwijt in Nationaal Park De Groote Peel. Het park is waterrijk, rijk aan weids landschap, een stil hoogveengebied met een bijzondere geschiedenis en rijk aan vogelsoorten.

Er is volop gedacht aan de bezoekers, door een bezoek aan Nationaal Park De Groote Peel aantrekkelijk te maken. Hiervan zijn groepsactiviteiten als de Turfstekertocht, een speelse expeditie en de Peel Ontdektocht (seizoensgebonden) leuke voorbeelden.

Voor de fanatieke wandelaar raad ik “Rondje om ‘t Elfde” en na sluitingstijd een avondwandeling in de Peel aanraders van wandelpaden.

Struin na afloop door bezoekerscentrum De Pelen om al struinend te zoeken naar lokale souvenirs, boeiende natuurboeken en smakelijke streekproducten.

Nationaal Park De Meinweg

Je vindt er rust, ruimte, gezelligheid, sportiviteit en een prachtig afwisselend landschap: Nationaal Park De Meinweg. De Meinweg is het meest zuidelijke gelegen park van alle nationale parken in Nederland en ligt tussen Roermond en de Nederlandse-Duitse grens.

Dat het park in Limburg ligt betekent natuurlijk heuvelachtig landschap door het hele park. Heerlijke plek om te mountainbiken, wandelen of voor een fietstocht. Heuvel op, heuvel af. Je moet ervan houden, maar het uitzicht in het park is beeldschoon en fotogeniek. Bijvoorbeeld om op Instagram te plaatsen. Of om foto’s te maken en aan je persoonlijke vakantieplakboek toe te voegen.

In Nationaal Park De Meinweg zijn diverse routes om te volgen. Kies voor een stevige wandelroute, de mooiste fietsroute of volg de ruiterpaden van het ruiterrouternetwerk van circa 40 kilometer.

Welk van deze Nationale Parken in Nederland is jouw favoriet?

Deel deze post

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp