Wat te doen in Veere? (Tips voor een dagje uit!)

Wat te doen in Veere? (Tips voor een dagje uit!)

Laatst bracht ik enkele dagen door in Zeeland, om er even tussenuit te zijn en te focussen op het maken van nieuwe reistips voor jullie. Ook bezocht ik iedere dag een Zeeuws dorp of stad. Ik vroeg jullie via mijn   om suggesties voor Zeeuwse plekken die ik moest bezoeken. Ik kreeg meerdere suggesties binnen, dus dank jullie wel daarvoor. Een van die suggesties was Veere, dus ik besloot om het Zeeuwse Veere als eerst te bezoeken. In dit artikel deel ik mijn verhaal met jullie en lees je wat er te doen is in Veere.

Nu moet ik wel zeggen, dat er vanwege het heersende virus weinig toerisme was, waardoor er toch een stukje sfeer ontbrak. Ik schrijf deze blogs dus meer objectief, om jullie indruk niet te laten kelderen vanwege mijn ervaring van Veere terwijl het corona virus nog actief is.

Ik denk zelfs dat, wanneer er veel toerisme is, Veere in Zeeland een heel sfeervolle stad is. Het heeft een klein, knus centrum. De eerste indruk die ik er kreeg dat het ons-kent-ons principe heel erg in Veere heerst, en ik hou d’r van.

Veere staat bekend om de gezellige markt. Iedere zaterdag wordt er een gezellige vis- en vers marktdag in Veere georganiseerd. Helaas was ik er niet op zaterdag, maar van wat me verteld is, zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

Verder vindt je in Veere een aantal hotels of andere overnachtingsplekken, enkele restaurants en natuurlijk winkels.

Kortom, het lijkt op een stad met een gezellige sfeer dat doorgaans veel toeristen aantrekt. Er zijn meerdere restaurants om te gaan uit eten in Veere. Slapen in Veere is ook geen probleem, aangezien het de kleinste stad van Zeeland meerdere hotels heeft om te overnachten.

Ten slotte zijn er een aantal bijzondere bezienswaardigheden in Veere waarover ik je ook meer ga vertellen.

Lees snel verder!

Bezienswaardigheden in Veere

Goed, terwijl ik in Veere op ontdekking ben, kan het niet missen dat ik op zoek ben gegaan naar de bezienswaardigheden van Veere. Omdat Veere een kustplaats is, hebben veel van de bezienswaardigheden te maken met de zeevaart, bescherming tegen gevaar vanaf het water of, heel anders, oude historische gebouwen zoals kastelen en kerken.

Enkele bezienswaardigheden in Veere zijn de Stenen Beer, het Stadhuis van Veere, de Grote Kerk van Veere, Museum Veere en Cisterne in Veere.

De Stenen Beer

De Stenen Beer in Veere is tot op de dag van vandaag een historisch herkenningspunt, maar is dat niet altijd geweest. Jaren geleden werd de Stenen Beer gebouwd omdat het moest dienen als verdedigingswerk tegen een eventuele inval uit het noorden, zoals dat in 1799 door de Engelsen en Russen gebeurd was bij Bergen en Castricum.

Tegenwoordig dient de Stenen Beer in Veere als verbindingsweg tussen de zeedijk en de bolwerken. Je kunt door de lang overdekte gang van de Stenen Beer wandelen. Zie de schietgaten die vroeger uitgespaard werden met het doel om de mogelijke vijanden vanuit daar tijdig te zien aankomen en tegen te houden.

Het Stadhuis van Veere

Het huidige stadhuis van Veere stamt uit de 15e-16e eeuw. De bouw werd gestart in 1474 en werd voltooid in 1517. De opdracht voor de bouw werd gegeven door Hendrik IV van Borsele, de Vlaamse  bouwmeester Andries Keldermans, stadsbouwmeester Van Mechelen. Het ontwerp werd gemaakt door Evert Spoorwater.

Het stadhuis bevindt zich aan Markt in Veere, een straat in het centrum van Veere. Het stadhuis grenst aan het monumentale Museum aan de Markt. Het is gebouwd met een trappenhuisgebouw en levert hierdoor veel bekijks op.

Ik was slechts 10 minuten in de straat van het stadhuis, maar heb een aantal mensen foto’s zien maken en zien stoppen bij het stadhuis. Om te kijken naar de mooie bouwstijl van het museum.

De roodgele luiken zijn natuurlijk ook allesbehalve onopvallend, dus in dat opzicht trekt het stadhuis de aandacht van iedere voorbijganger voldoende.

De Grote Kerk van Veere

Ook heel erg bekend en een grote trekpleister voor Veere is de Grote Kerk van Veere. De Grote Kerk van Veere dankt zijn naam aan het formaat. Al van ver zie je dat het kerkgebouw kolossaal groot is.

In het verleden was de kerk een laatgotische kruisbasiliek (lang leve het internet, wist dit ook niet). Vandaag is de Grote Kerk een experience en cultuurpodium.

Door de Grote Kerk van binnen te bezoeken beleef je de geschiedenis van eeuwenoude verhalen die dankzij de moderne technologie tot leven zijn gewekt. 

De Grote Kerk is een platform voor cultuur: er is een speciaal podium voor muziek, beeldende kunst, film, literatuur, dans en theater.

Bezoek de Grote Kerk en laat je betoveren door een beleving van formaat.

Museum Veere

Museum Veere is gevestigd op twee gebouwen die de historie van Veere laten zien. De Schotse Huizen aan de Kaai en het monumentale Stadhuis aan de Markt. In Museum Veere wordt onder andere de collectie van de 16e-eeuwse stadhuisbeelden van Veere en de beroemde vergulde beker van Maximiliaan tentoongesteld.

In het museum vindt je behalve tentoonstellingen ook zalen die verhuurd worden voor diverse activiteiten zoals recepties, vergaderingen en workshops. Ook is er een trouwzaal waar, hoe kan het ook anders, huwelijken worden voltrokken.

Cisterne

Tegenover de Grote Kerk van Veere staat een klein bijgebouwtje, het Cisterne. Het Cisterne is sierlijk opgebouwd en heeft puntig toelopend dak, gedragen door zuilen. De officiële naam van het gebouw is Cisterne, maar is ook bekend als de stadsput.

Deze cisterne, of stadsput, werd in 1551 in opdracht van Maximiliaan van Bourgondië gebouwd. De reden hiervoor is dat de Schotse kooplieden geklaagd hadden over de slechte watervoorziening in de stad om hun wol te wassen.

De put werd gebouwd en via het dak van de Grote Kerk kon de put van regenwater voorzien. Pas in 1038 werd Veere op de waterleiding aangesloten, maar voor die tijd moesten de inwoners het doen met de put als watervoorziening.

Erg interessant, vooral wanneer je dit weet, om een kijkje te nemen bij het Cisterne.

Uit eten in Veere

Hoewel Veere geen grote woonplaats is, zijn er toch een aantal restaurants te vinden. Terwijl ik in Veer liep, passeerde ik in korte tijd al 4 eetgelegenheden. Dit zijn restaurant ’t Waepen van Veere, brasserie de Peperboom, restaurant de Werf en restaurant Suster Anna.

Restaurant ’t Waepen van Veere

’t Waepen van Veere is zonder twijfel een van de meest hipste restaurants van de stad, gelegen aan de Markt in het stadscentrum van Veere. Neem plaats op het gezellige terras of kies een tafel binnen en geniet van het interieur. Strijk er neer voor een lunch, diner of geniet van een verkoelend drankje tijdens een warme zomerdag.

Tip: tegenwoordig heeft ’t Waepen een afhaalmenu geopend, om als restaurant toch enige verkopen te doen. Ook is de keten niet enkel beschikbaar als restaurant, maar het doet ook dienst als hotel.

Brasserie de Peperboom

Ik hou dus echt van het brasserie-idee. Helaas was de brasserie gesloten (verplicht, vanwege de maatregelen) anders was ik hier zeker neergestreken. Of je hier nu voor avondeten, lunch of tussendoortje wilt plaatsnemen, ik raad het zeker aan. Let er wel op, dat tijdens de zomerdagen dit soort restaurants vrij snel vol zitten, dus ik raad je aan van te voren te reserveren.

Restaurant De Werf Veere

De Werf in Veere, een heerlijk restaurant met een fantastische ligging. Niet middenin het stadscentrum, maar net daarbuiten.

Neem plaats op het terras, kijk uit over de gracht en de toeristen die aan de andere kant van de gracht over de Kaai lopen.

De werf is een typisch Zeeuws restaurant: de meeste gerechten bevatten voornamelijk vis, maar het biedt hier en daar een vleesrecept en sommige recepten zijn zelfs vegetarisch te bestellen.

Voor ieder wat wils!

Restaurant Suster Anna

Schuin tegenover het Stadhuis van Veere vindt je restaurant Suster Anna. Hoewel ik in eerste instantie niet onder de indruk was van het restaurant, in eerste instantie had ik niet door dat er een terras van een restaurant stond (dit kan komen doordat het restaurant gesloten was en naar mijn idee niet voldoende het de restaurant-uitstraling toonde), maar er waren natuurlijk ook geen bezoekers.

Toch, terwijl ik hun website en de Google reviews bekijk, lijkt het restaurant hooggewaardeerd te zijn en ook de website ziet er redelijk verzorgd uit.

Suster Anna verkoopt een breed assortiment aan pannenkoeken, maar ook andere gerechten, waaronder Pasta Bolognese, een maaltijdsalade van zalm, een runderstoofpotje en meer!

Overnachten in Veere

Ook aan openbare (lees: privé te boeken) plekken om in Veere te overnachten zijn er meer dan ik verwacht. Van hotels tot aan een appartement. Enkele voorbeelden zijn hotel ’t Waepen van Veere (dezelfde als van het restaurant), appartement Eikenschors en hotel Bed en Brood.

Hotel ’t Waepen van Veere

Tja, wat moet ik zeggen.. Ik kon er helaas niet naar binnen, maar als het hotel zo goed oogt als het restaurant en wanneer de recensies van de hotelgasten over de kamers net zo positief zijn als de restaurantgasten over het eten, de bediening en het terras of de plekken binnen in het restaurant, kan het alleen maar goed zijn.

Appartement Eikenschors

Appartement Eikenschors is een vrijstaand appartement aan de rand en een eindje buiten het centrum van Veere. Met een enorme hoeveelheid grond om het huis, het aanwezige groen en veel privacy maakt dit huis een enorm positieve indruk op veel van de huurders.

Om het huis is voldoende plek om je auto te parkeren en in het huis vindt je alle nodige voorzieningen om je verblijf aangenaam te maken.

Hotel Bed en Brood

Ook Hotel Bed en Brood ligt in het centrum van Veere, aan de Kerkstraat. Net als Atelier de Schapekop en ’t Waepen van Veere (kruising Kerkstraat-Markt) ligt Hotel Bed en Brood aan een van de straten van het stadscentrum van Veere.

Hotel Bed en Brood is een 4-sterrenhotel en het hotel scoort maar liefst 5 sterren via de Google reviews. Enkele veelvoorkomende opmerkingen van gasten zijn dat het hotel stijlvol, ruim, goed verzorgd en gastvrij is.

Ook het ontbijt is ruim en goed verzorgd, zelfs tijdens de corona uitbraak. Het hotel is rolstoelvriendelijk en er is zelfs een fietsverhuur.

Meer toffe activiteiten en bezienswaardigheden in Nederland? Lees dit! (Boekentip!)

Sinds enkele maanden ben ik me meer gaan verdiepen in de natuur, bezienswaardigheden en mooie plekjes in Nederland. Toen we enkele maanden geleden te horen kregen dat we niet meer op vakantie konden, baalde ik.

Maar, ik besloot het van de positieve kant te bekijken. Niet meer vliegen en bij veel landen niet de grens overkomen, was voor mij het sein om mijn eigen land meer te gaan ontdekken.

Ik struinde het internet af naar hippe Airbnb’s, bijzondere bezienswaardigheden in bekende en minder bekende plaatsen in Nederland. Ook ging in me verdiepen in andere reisbloggers, bezocht forums van bekende reiswebsites en -bloggers en ging boeken lezen over reizen in Nederland.

Het meest bijzondere boek dat ik las was het boek 1000 Dingen Doen in Nederland van Jeroen van der Spek. Er werden zoveel bijzondere plekken, mooie natuurgebieden en toffe activiteiten in beschreven, dat het me prikkelde.

Het prikkelde me om ook zulke activiteiten te gaan doen. Plekken te bezoeken. En alles vast te leggen op foto en video.

Mocht je nu ook zulke toffe activiteiten, mooie natuurgebieden en mooie bezienswaardigheden in Nederland willen ontdekken?

Koop dan het boek 1000 Dingen Doen in Nederland van Jeroen Spek via bol.com en start net als ik het met maken van die reis of activiteit!

Deel deze post

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp