Afrika Museum, Berg en Dal (openingstijden + tickets)

  • door
Afrika Museum Berg en Dal

Afrika. Het continent dat niet om de hoek ligt maar dankzij de rijke historie en indrukwekkende manier van leven voor velen een reden om op vakantie te gaan. De cultuur, leefwijze en toeristische gebieden spelen een grote rol in de keuze voor Afrika als vakantiebestemming bij veel toeristen.

Toch hoef je niet direct naar Afrika om je in te leven in de Afrikaanse cultuur en de manier van leven. Sterker nog, verdiepen in de Afrikaanse cultuur was nog nooit zo makkelijk dankzij het Afrika Museum in Berg en Dal, wat gezien de ligging in Nederland, vanuit alle windstreken in slechts enkele uren te bereiken is.

In dit artikel vertel ik je meer over het Afrika Museum. Ik ga in op de doelstelling en missie van het Afrika Museum en vertel je over de collectie, tentoonstellingen, activiteiten en de World Press Photo.

Wat is het Afrika Museum in Berg en Dal?

Tip: Bekijk eerst onderstaande video:

Het Afrika museum in Berg en Dal is ontstaan in 1954 en is gewijd aan kunst en culturen van het continent Afrika.

Van oorsprong heeft het Afrika museum vanaf zijn opening in 1954 zich als missiemuseum gericht op het verzamelen van Afrikaanse voorwerpen om meer te leren over de Afrikaanse religies.

Jaren later, in de loop van de 20e eeuw is het museum een uitbreiding ondergaan. Waar het museum voorheen jarenlang enkel Afrikaanse voorwerpen tentoonstelde, kwam daar later hedendaagse Afrikaanse kunst bij.

Vanaf dat moment worden er in het Afrika museum tentoonstellingen gehouden van religieuze en traditionele voorwerpen en hedendaagse, Afrikaanse kunst.

Tijdens een bezoek aan het Afrika museum ontdek je naast bovenstaande tentoonstellingen dat de, ondanks de verschillen in cultuur en religie een ding gemeen hebben: We zijn allemaal mensen.

Het Afrika museum is een van de drie onderdelen van het Nationaal Museum van Wereldculturen. De twee andere musea die hiertoe behoren, zijn het Tropenmuseum en museum Volkenkunde.

In het Afrika museum vindt je een brede collectie van een scala aan verschillende objecten. Daarnaast worden er tentoonstellingen gehouden, zijn er verschillende activiteiten te doen en wordt het World Press Photo in het Afrika museum gehouden.

Collectie

De collectie van het Afrika museum loopt erg uiteen en elk object hoort bij een categorie dat stuk voor stuk een menselijk verhaal vertelt. Objecten vertellen je onder andere over thema’s zoals vieren, rouwen, versieren, bidden, liefhebben en vechten.

Op het eerste oog lijken deze thema’s willekeurig gekozen, maar dat is niet waar. Al deze thema’s hebben iets met elkaar gemeen, wat ik je al eerder heb verteld: ze laten zien dat we, ondanks onze (cultuur)verschillen allemaal hetzelfde zijn: mens.

Tentoonstellingen

De organisatie van het Afrika museum organiseert het hele jaar door verschillende boeiende tentoonstellingen, vol waardevolle informatie over de Afrikaanse cultuur. Interessant voor zowel jong en oud.

Onder andere de drie vaste tentoonstellingen: inspirerend Afrika, museumpark en religie & samenleving.

Inspirerend Afrika is een tentoonstelling waarbij je meer komt te weten over de leefwijze in Afrika: de tentoonstelling is groots, actueel, kritisch, trendy, revolutionair, arty, krachtig en inspirerend.

De tentoonstelling in het museumpark leert je een beter beeld te creëren over de traditionele woonvormen in plaatsen als Ghana, Lesotho, Mail, Kameroen en Benin. Met andere woorden: je leert hoe het is om in deze streken te wonen en hoe het dagelijks leven er in deze gebieden uit ziet.

Afrika is een heel religieuze plaats, net als veel andere plekken in de wereld. Tijdens de tentoonstelling over de religie & samenleving in Afrika, leer je dat religie een belangrijke rol in het leven van veel Afrikanen speelt.

Opgroeien in Afrika is een leven met behoorlijk veel onzekerheden, waardoor het geloof juist een hele grote rol speelt en een grote houvast is voor veel Afrikanen.

Er zijn verschillende Afrikaanse religies, meer daarnaast maken het Christendom en Islam ook al eeuwenlang deel uit van het religieuze leven in Afrika.

Activiteiten

Dat je je tijdens het bezoek aan het Afrika museum niet hoeft te vervelen, blijkt maar weer uit de hoeveelheid activiteiten dat er te doen zijn.

Je kunt wel zeggen, dat je je minstens een dag lang kunt vermaken in het Afrika museum, onder andere vanwege de verschillende activiteiten:

  • Kijktour ik zie, ik zie (vaste activiteit)
  • Afrikaanse muziek luisteren & maken (op aanvraag)
  • Deelnemen aan de bodypercussie (op aanvraag)
  • Luisteren naar Afrikaanse verhalen (op aanvraag)
  • Kookworkshop op Afrikaanse wijze (op aanvraag)

En zo zijn er nog verschillende andere leuke activiteiten.

World Press Photo

World Press Photo bestaat uit 17 ervaren fotografen uit de African Photojournalism, welke hun beste werk presenteren in een nieuwe expositie: door de lens van.

De nieuwe expositie van de 17 talentvolle fotografen vormt de nieuwe expositie dit vanaf de heropening van het Afrika museum en is dus nu (behalve tijdens de sluiting om het Coronavirus tegen te gaan) te bekijken.

De expositie is met zorg en speciaal samengesteld door de organisatie van het Afrika museum.

Adres

Het Afrika Museum ligt ten zuidwesten van het centrum van Berg en Dal. Berg en Dal is een klein dorp in de gemeente Berg en Dal en ligt te oosten van Nijmegen.

De afstand vanaf Nijmegen tot aan het Afrika museum bedraagt ongeveer 5-10 kilometer. Vanaf Nijmegen bereik je het Afrika museum dus ongeveer slechts in 10-15 minuten.

Het adres van het Afrika museum is Postweg 6, 6571 CS, Berg en Dal.

Openingstijden

Normaal gesproken zijn de openingstijden van het Afrika museum in Berg & Dal als volgt: dinsdag t/m zondag geopend vanaf 10:00 – 17:00.

Daarnaast is het museum tijdens schoolvakanties ook geopend op maandag; Dit houdt in dat het museum geopend is op 2e pinksterdag, de zomervakantie, de herfstvakantie en de kerstvakantie.

Het museum is gesloten op ieder jaar gesloten op 1 januari (nieuwjaarsdag) 27 april (koningsdag) en op 25 december (1e kerstdag).

Parkeergelegenheid & bereikbaarheid

Het Afrika museum is zowel met de auto áls met het openbaar goed te bereiken.

Mocht je met de auto komen, dan kun je gebruik maken van het parkeerterrein van het Afrika museum. Het parkeren kost €2,- en de parkeermunten zijn verkrijgbaar bij de kassa.

Kom je met het openbaar vervoer, dan kun je voor het Afrika museum uitstappen. Neem vanaf centraal station Nijmegen buslijn 7 en stap uit bij de bushalte voor het museumterrein.

Zijn honden in het Afrika Museum toegestaan?

Honden worden niet toegelaten in het binnen- en buitenmuseum. Maar, er zijn uitzonderingen.

Hulp- en geleidehonden worden wel toegelaten. Ook rolstoelbegeleiders zijn welkom en krijgen gratis toegang.

Tickets voor het Afrika Museum

Tickets voor het Afrika museum zijn eenvoudig online te bestellen en je zult ze na betaling binnen enkele minuten via mail toegestuurd krijgen.

Het voordeel van e-tickets is dat ze niet geprint hoeven te worden (duurzaamheid) en je kunt ze niet kwijtraken. Ze zijn op elk willekeurig apparaat te bekijken of gebruiken en eenmaal bij de kassa kun je het ticket laten scannen om direct door te lopen.

Tickets voor het museum zijn ook verkrijgbaar met Fast-Track toegang. Hiermee krijg je extra snel toegang tot het museum en sta je minder lang in de rij bij de kassa te wachten.

Geïnteresseerd in het Afrika museum? Bestel hieronder je ticket of kijk hier voor meer informatie >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *