Batavialand Lelystad (wat is er te doen?)

 • door

Batavialand Lelystad staat bekend als het meest bezochte museum in Flevoland. Jaarlijks bezoeken duizenden museumbezoekers naar Lelystad om een bezoek te brengen aan het Batavialand museum.

Maar waarom is dit museum zo populair? Wat maakt het dat het museum het meest bezochte museum in Flevoland is en dat er ieder jaar weer zoveel bezoekers op af komen?

In dit artikel geef ik je antwoord op al deze vragen door een Batavialand review. Ik vertel je precies wat Batavialand is en wat jij er kunt doen. Verder vertel ik je handige informatie over het museum, zoals het adres, de openingstijden en de toegangstickets van het museum.

Wat is Batavialand?

Batavialand werd in 1985 opgericht door Willem Vos. De gemeente van Lelystad schonk Willem Vos een terrein om te starten met de uitwerking van zijn idee: Een reconstructie van het schip Batavia bouwen.

Vanaf dat moment is de werf onder leiding van Willem Vos gaan ontwikkelen tot een centrum voor historische scheepsbouw. Jarenlang werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van authentieke en ambachtelijke bouwmethodes, zoals in de 17e eeuw toegepast werd.

Door de jaren heen evalueerde de scheepswerf zich tot een heuse toeristische attractie voor jonge- en oudere bezoekers.

Het opmerkelijke van de scheepswerf is dat het tot op heden werd opgericht en uitgebouwd door een particuliere stichting. Daarbij kwam nog dat de organisatie niet gericht was op winstoogmerk. De bouw van historische schepen als projecten voor jongeren om leer- en werkervaring op te doen, dát was waar de aandacht grotendeels op gevestigd was.

In 2003 veranderde de interne organisatie. Willem Vos gaf aan dat hij stoppen als eigenaar van de Bataviawerf. De werf werd overgenomen door een nieuw team, die kort na overname de Willem Vos stichting opgericht hadden.

Er is tien jaar gebouwd aan het schip Batavia; Vanaf 1985 tot 1995 is er een reconstructie van het VOC-schip gemaakt.

Jarenlang liep het museum goed; veel bezoekers, een aantal gemotiveerde en hardwerkende vrijwilligers. Het museum kreeg een steeds bekendere naam. Het liep zo goed, dat er haast wel iets fout móest gaan.

En dat gebeurde.

Op 13 oktober 2008 brak er brand uit in de Bataviawerf. De zeilmakerij en andere gebouwen gingen volledig in vlammen op. Ook waren er een aantal gebouwen die brandschade opliepen.

De replica’s van Batavia en de Zeven Provinciën intact gebleven, maar helaas hebben de zeilen van de Batavia wel vlamgevat en zijn vervolgens in vlammen opgegaan.

De organisatie van Batavialand heeft een duidelijke missie en een sterke visie. Ik heb ze hieronder kort samengevat.

De missie van Batavialand Lelystad

De missie van stichting Batavialand is dat het de verbinding van water en land in kaart wil brengen. Denk aan tentoonstellingen over de kennis en kunde van polders, het watermanagement, de scheepsbouw & handel in het verleden, heden en toekomst.

De visie van Batavialand Lelystad

De visie van Batavialand is dat ze streven om hét park te worden dat de Nederlandse mentaliteit en kracht uitdraagt. De organisatie streeft ernaar om het publiek diepgaand te informeren middels een intense beleving en intensieve samenwerking met markt- en overheidspartijen.

Wat is er te doen in Batavialand?

Batavialand is in 1985 opgericht en is door de jaren heen, met ups en downs, uitgegroeid tot een groot museum met veel verschillende activiteiten.

Jaarlijks trekken horden bezoekers naar Batavialand museum en dat is niet zonder reden; In Batavialand kun je je gerust een dag vermaken zonder je een moment te vervelen.

Een aantal dingen die je kunt bijwonen, zien of doen, zijn:

 • Activiteiten
 • Tentoonstellingen
 • Evenementen
 • Lezingen

Activiteiten

Er zijn tientallen verschillende activiteiten in Batavialand te beleven, waarvan onder andere: broodje bakken, kanon schieten, knopen, landkaart maken en verschillende oudhollandse spelen.

Verder kun je zien hoe verse vis gerookt wordt, kun je je eigen armband weven en kun je leren kaart lezen, net als dat vroeger op de Batavia gebeurde.

Tentoonstellingen

Een aantal van de toffe tentoonstellingen zijn De Flevowand, Het Waterschip en 75 jaar vrijheid.

De Flevowand is een tentoonstelling waar een kleed van zestig meter met geborduurde historische scenes getoond wordt. Een uniek stuk handwerk dus!

Het Waterschip is een zo exact mogelijke reconstructie, zowel in vorm, constructie en zélfs in de manier van werken. Tijdens deze tentoonstelling kom je meer te weren over het grootste scheepskerkhof ter wereld, het waterschip en de bouwwijze van het waterschip.

75 jaar vrijheid is een tentoonstelling waar de vrijheid vanaf de tweede wereldoorlog centraal staat. Tijdens deze tentoonstelling wordt door een Friese boerenzoon verteld welke ervaringen hij heeft overgehouden aan de tweede wereldoorlog. Er worden foto’s getoond en de organisatie heeft in het teken van de 75 jaar bevrijding een serie met sprekende panelen met verhalen uit de tweede wereldoorlog samengesteld.

Evenementen

Naast de verschillende activiteiten en tentoonstellingen worden er ook regelmatig evenementen in Batavialand gehouden.

Een aantal bekende evenementen zijn piratendag, de nationale archelogiedagen en de vloek van de Batavia.

De Piratendag is een evenement waarbij je actief bezig bent. De hele dag door wordt je overspoeld door de vele spellen, puzzels en uitdagingen. Je kunt onder andere zien hoe een beeldsnijder te werk gaat of zien hoe zeilen gemaakt worden. Ook kun je zelf actief bezig te gaan door ijzer te smeden of touwen te slaan.

De Nationale Archeologiedag is een 3-dagen durend evenement vol bijzondere archeologie. Hier kan veel jeugd zich een dag lang vermaken; potten plakken, speuren met een metaaldetector en een lezing bijwonen over het vinden van skeletten. De verschillende bezigheden zorgen dat de dag in no-time voorbijvliegt!

De vloek van de Batavia is een rondleiding over het schip de Batavia. In het donker, begeleid over de dekken van het schip door een stille gids. Ieder moment kan een piraat vanachter een pilaar of om de hoek tevoorschijn komen. Overal om je heen heerst chaos en verdriet.. Durf jij het aan?

Lezingen

Op het moment van schrijven staan er twee lezingen in de agenda:

 • Hans Gruijters – Een verdwaalde intellectueel, een boekpresentatie door Klaas Tammes
 • Feesten door de eeuwen heen, een lezing van Antoinette Timmermans

Openingstijden van Batavialand

De openingstijden van Batavialand zijn:

 • Maandag: 10:00 – 17:00
 • Dinsdag: 10:00 – 17:00
 • Woensdag: 10:00 – 17:00
 • Donderdag: 10:00 – 17:00
 • Vrijdag: 10:00 – 17:00
 • Zaterdag: 10:00 – 17:00
 • Zondag: 11:00 – 17:00

Naast de reguliere openingstijden zijn er een aantal dagen per jaar waarop de openingstijden van Batavialand afwijken. Zo sluit Batavialand de deuren op 5 december, 24 december en 31 december om 15:00 en de kassa al m 13:30.

Op 25 december en 1 januari is Batavialand de hele dag gesloten.

Het adres

Batavialand is gevestigd aan het Markermeer bij Lelystad, naast Batavia Stad. Het adres van Batavialand is Oostvaardersdijk 01-13, 8242 PA Lelystad.

Als je met het openbaar vervoer naar Batavialand gaat, neem dan de trein naar Lelystad. Stap uit bij NS-station Lelystad en reis met stadsbus 3 naar de eindhalte van de route, de halte bij Batavia Stad.

Buslijn vertrekt ieder half uur en in slechts 10 minuten bereik je de halte bij Batavia Stad.

Parkeren bij Batavialand

Mocht je met de auto naar Batavialand gaan, stel je navigatie dan in naar Bataviastad. Bij Bataviastad vindt je een grote parkeerplaats waar je voor slechts €3,00 een hele dag kunt parkeren.

Batavialand ligt naast Bataviastad, waardoor je vanaf de parkeerplaats bij Bataviastad binnen enkele minuten lopen bij de entree van Batavialand bent.

Entree

Er zijn veel verschillende entreeprijzen voor toegang tot Batavialand.

Enerzijds verschillen veel toegangstickets omdat de leeftijd of het aantal personen wat met een kaart naar binnen kan, een rol speelt. Anderzijds is er een prijsverschil tussen het kopen van online tickets en het kopen van tickets aan de kassa.

De prijzen van de kassatickets zijn:

                                                           Aan de kassa:                   Online:

Museumkaarthouders

(museumjaarkaart):                       Gratis                                   Gratis

I Amsterdam City Card:                 Gratis                                   Gratis

Kind 0-3 jaar:                                   Gratis                                   Gratis

*Kind 4-12 jaar:                                €8,50                                    €8,-

Studenten:                                        €11,-                                     €10,-

Volwassenen:                                   €16,-                                     €15,-

**Gezinskaart:                                 €41,-                                     €38,50

* Kinderen mogen de werf alleen bezoeken onder leiding van ten minste één volwassene

** De gezinskaart bestaat uit twee volwassenen en twee kinderen.

Zelf een dagje uit naar Batavialand? Haal hier je tickets en lees meer informatie >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *