9x Leuke bezienswaardigheden in Hanzestad zutphen

  • door

Het kleinschalige Zutphen is een van de Hanzesteden dat een grote rol speelde in de Hanzetijd. Zutphen ligt in Gelderland, aan de rechteroever van rivier de IJssel. Tijdens een wandeling door het historische centrum zal het je vast niet ontgaan: De eeuwenoude monumentale panden, mooie vakwerkgevels en de smalle steegjes geven je het gevoel eeuwen terug in de tijd te gaan.

Zutphen staat bekend om haar diverse hotspots. Van historische torens en oude kerken tot aan een rondvaart met een fluisterboot. Benieuwd naar de leukste bezienswaardigheden tijdens een dagje Zutphen? Lees hier mijn hotspot-tips over Zutphen.

Torens Zutphen

Historische torens van Zutphen

Het aantal torens in Zutphen is torenhoog! 😉 De stad Zutphen kan je verwachtingen torenhoog overtreffen. De bijnaam ‘Torenstad’ is niet misplaatst, er zijn maar liefst tien historische torens in Zutphen te vinden.

De historische torens in Zutphen zijn de Bourgonjetoren, Broederenkerk, Drogenapstoren, Kruittoren, Muurtorens, St. Janskerk, Traptorens, Walburgiskerk, Watertoren en de Wijnhuistoren. Stuk voor stuk met een eigen verhaal en uniek op haar eigen manier.

Bezienswaardigheden Zutphen

Leuke straatjes in Zutphen

Wie van shoppen houdt, is in Zutphen op de juiste plek. Al wandelend door de straatjes van het knusse en gezellige Zutphen tref je de leukste winkeltjes, conceptstores, boetiekwinkeltjes en restaurantjes!

Zutphen is de perfecte plek om een middagje van winkel naar winkel te hoppen, te lunchen of een kop koffie te drinken bij een plaatselijk café en de dag af te sluiten met een diner bij een van de plaatselijke restaurants. Leuke straatjes in Zutphen zijn de Korte Beukerstraat, Turfstraat, Lange Hofstraat en Korte Hofstraat.

Musea Zutphen
Bron

Musea Zutphen

Zutphen is heel wat musea rijk. Wat trouwens wel grappig is, want “Musea Zutphen” is de benaming van de samensmelting tussen het Stedelijk Museum en het Henriette Polak Museum. Musea Zutphen is dé plek wat geschiedenis, cultuurhistorie, beeldende kunst en actualiteit samen bij elkaar brengt.

Het Stedelijk Museum laat je kennis maken met de rijke geschiedenis van Hanzestad Zutphen. Het brengt in beeld de geschiedenis van Zutphen en de Graafschap (de huidige Achterhoek) op een originele manier in beeld. Je ontdekt ‘Het Verhaal van Zutphen’ aan de hand van bijzondere objecten en collecties.

Het Henriette Polak Museum neemt je mee naar het heden. Je treft er een collectie van modern-klassieke schilder- en beeldhouwkunstwerken. Het Henriette Polak Museum is geopend sinds 1975 en zet de vitaliteit, kracht en verscheidenheid van figuratieve kunst in de schijnwerpers.

Adres: ’s-Gravenhof 4.

Bezienswaardigheden Zutphen
Bron

Museum Boer Kip

Toevallig ooit gehoord van Herman Kip? Herman Kip staat beter bekend als “Boer Kip” en leefde van 1925 tot 2006. Herman Kip was een Nederlandse boer en kunstschilder en woonde tot zijn overlijden in een negentiende-eeuwse stadsboerderij in stadswijk De Hoven in Zutphen.

Het verhaal achter Museum Boer Kip is bijzonder interessant. Waar de meeste musea kunstwerken van bekende kunstenaars tentoonstellen, is Museum Boer Kip één groot kunstwerk. Het museum is het voormalige huis van Herman Kip en je treft ‘m aan in de originele staat van de negentiende eeuw. Dat wil zeggen, geen toilet en geen waterleiding.

Maar nog opmerkelijker: Boer Kip beschilderde zijn hele werk- en woonomgeving en zijn voormalige huis is nu omgetoverd tot Museum Boer Kip. Het is wel duidelijk dat boer Kip niets wilde weten van modernisering.

Kijkje nemen? Adres: Oude Touwbaan 24-26.

Bezienswaardigheden Zutphen

Walburgiskerk & Librije

De historische Walburgiskerk is een van de bekendste bezienswaardigheden in Zutphen. De toren van deze karakteristieke kerk steekt torenhoog boven de stad uit. De prachtige oude kerk is opengesteld voor bezoekers en in de kerk tref je bibliotheek De Librije.

De Librije is, zover bekend is, de oudste bibliotheek van Nederland. Voor boekenliefhebbers is de Librije een heel bijzondere plek om te bezoeken. De Walburgiskerk is in de zomermaanden op donderdag- vrijdag- en zaterdagmiddag te beklimmen onder leiding van een gids! Het beklimmen van de Walburgiskerk en een bezoek aan de oudste bibliotheek van Nederland, de ideale combinatie voor een dagje uit!

Adres: Kerkhof 3.

Bezienswaardigheden Zutphen
Bron

Het Oude Bornhof

Een van de mooiste hofjes en gezelligste plekken van Zutphen is het Oude Bornhof. Je treft er een van de fijnste plekjes om te lunchen en een kop koffie te halen. De naam luidt Genietcafé en doet zijn naam eer aan. Te midden van een rustgevend hofje genieten van een heerlijke lunch in het zonnetje? Genieten geblazen!

Torens Zutphen
Bron

De Wijnhuistoren

Een andere bekende toren in Zutphen is de Wijnhuistoren. De toren dateert uit de 17e eeuw en is onderdeel van een voormalige herberg uit de 14e eeuw. De kelder van de Wijnhuistoren is volledig intact en is naar verluidt gebouwd rond 1300. Behalve herberg deed de Wijnhuistoren ook dienst als stadswaag, onderkomen van de stadswacht en de plek waar het stadsbestuur aankondigingen deed.

En nu? Tegenwoordig kun je de toren gratis beklimmen, onder leiding van een gids die je uitgebreid vertelt over de geschiedenis en het carillon van de Wijnhuistoren. Benieuwd hoe een carillon gemaakt en bespeeld wordt? Ontdek het tijdens de rondleiding door de Wijnhuistoren en geniet eenmaal boven van het uitzicht over de stad!

Adres: Groenmarkt 40.

Rondvaart met een fluisterboot

Alleen al met het bezoeken van toffe winkels en bezienswaardigheden maak je een dagje in Zutphen vol. Maar wat denk je ervan om Zutphen te leren verkennen vanaf het water? Stap aan boord van de fluisterboot en laat je door de schipper vertellen over de geschiedenis en de inwoners van Zutphen.

De rondvaart met een fluisterboot is een aanrader! Er zit echter ook een “maar” aan. Het ontdekken van Zutphen vanaf het water en je treft mooie plekjes van Zutphen. Toch is rondjes varen geen optie en dus vaar je op en neer en je gaat niet echt door het centrum van Zutphen. Het grootste deel van de tocht vaar je over de Berkel, langs de buitenwijken van Zutphen.

Dus, een aanrader? Absoluut! Het nadeel? Je vaart niet door het centrum.

Opstappen doe je bij: Fluisterboot Zutphen, Rijkenhage 1.

Bezienswaardigheden Zutphen
Bron

Bibliotheek in de Broederenkerk

De Librije is niet de enige grote bibliotheek in Zutphen. In de Broederenkerk zit er namelijk nog één. De Broederenkerk is een voormalig kloosterkerk en een van de best bewaarde kloosterkerken dat in Nederland te vinden is. Na jarenlange leegstand kocht gemeente Zutphen de Broederenkerk in 1980 op en werd het omgetoverd tot onderkomen van de openbare bibliotheek.

Ondanks dat de bibliotheek enkel boeken uitleent wanneer je lid bent, is het leuk om toch een kijkje te nemen. Altijd leuk om binnen te kijken in een voormalige kloosterkerk, die tref je niet overal ;).

Adres: Broederenkerkplein 2.

Welk van de bezienswaardigheden in Zutphen vind jij het leukst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *