13 Bezienswaardigheden in Berlijn (Een Bezoek Waard!)

  • door
Berlijn

Berlijn, de hoofdstad van Berlijn en de grootste stad in Duitsland. Met een oppervlakte van meer dan 890 km2 en een inwonersaantal van ruim 3,6 miljoen is de stad een trekpleister voor miljoenen toeristen, ieder jaar.

Berlijn is als jonge stad in relatief korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste steden van Nederland. Van oorsprong dateert de Duitse hoofdstad uit de 13de eeuw. Geschat wordt dat rond 1230 de oprichting van de stad begonnen is.

In ongeveer 700 jaar is de stad uitgegroeid tot een enorme wereldstad en tot op heden erg populair bij toeristen uit alle hoeken van de wereld. Een grote reden hiervan zijn de historische bezienswaardigheden in Berlijn, zoals de East Side Gallery, het Joods Museum in Berlijn en veel andere bezienswaardigheden in Berlijn.

Een andere reden van de populaire stad is de grootte; een paar dagen naar Berlijn, laat staan een dagje uit naar Berlijn zal niet lang genoeg zijn om je te verdiepen in de Duitse cultuur en veel van de stad te zien.

Mocht je op stap willen in Berlijn, raadt ik je aan om minimaal een week te gaan -en ontdek aan het eind van je stedentrip dat je er vaker heen wilt-. In dit artikel vertel ik je over 13 bezienswaardigheden in Berlijn, welke je zeker een bezoekje moet brengen.

Lees over de bijzondere bezienswaardigheden in Berlijn, plan je vakantie naar Berlijn en boek alvast je tickets voor jouw favoriete bezienswaardigheden in Berlijn ;).

Veel leesplezier!

Muurmuseum Berlijn

Het muurmuseum is opgericht in 1962, een jaar nadat het de Berlijnse muur als onderdeel van het IJzeren gordijn de stad Berlijn in tweeën had gesplitst.

Het museum is opgericht met als doel om bezoekers veel informatie te geven over de rijke historie van de Berlijnse muur. Leer dingen over de bouw van de Berlijnse muur, ontdek wat je nog niet wist over de val van de Berlijnse muur. Laat je ook verassen door de manier waarop het idee om de Berlijnse muur te bouwen, tot stand is gekomen.

Ook de koude oorlog speelt een grote rol in dit museum. Tijdens de Duitse Democratische Republiek (DDR) hebben veel mensen weten te ontsnappen via de Berlijnse muur.

Breng een bezoek aan het Muurmuseum in Berlijn >>

Berlin Dungeon

Berlijn is een stad met een rijke historie -maar niet de leukste-. Tientallen jaren heeft de Duitse Democratische Republiek als een van de meest welvarende staten gezorgd dat het slecht ging met de economie. Er waren te weinig consumptiegoederen, een technologische achterstand op het Westen en een stagnerende economische ontwikkeling door gebrek aan materialen, productie en een slechts exportpositie.

Tijdens een bezoek aan Dungeon in Berlijn wordt je meegenomen in de ongeveer 800 jaar lange, turbulente geschiedenis van de Duitse hoofdstad.

Berlijn kent veel mooie plekken die je waarschijnlijk kent. Maar, Berlijn heeft ook een hele duistere historie. Laat je meenemen in de duistere kant van de Berlijnse geschiedenis en griezel van de acteurs en de toffe special effects. Plan een bezoek naar Berlin Dungeon >>

Madame Tussauds Berlijn

Madame Tussauds is misschien wel het meest bekende museum dat wereldwijd voorkomt. We kennen het waarschijnlijk van Amsterdam of Londen, maar ook in Berlijn is een Madame Tussauds vestiging.

Ontdek een hele nieuwe wereld van beroemdheden tijdens een bezoek aan Madame Tussauds in Berlijn. Kom oog-in-oog te staan met bekende muzikanten (waaronder Taylor Swift), acteurs, sporters, politici en grote denkers.

Madame Tussauds bezoeken? Haal hier je tickets! >>

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor is de belangrijkste poort van Berlijn en het heeft maar liefst 3 jaar geduurd om de poort te bouwen. Niet voor niets, want het resultaat van de neoclassicistische bouwstijl trekt de aandacht van vrijwel iedere langskomende toerist.

De Brandenburger Tor is de enige bewaard gebleven stadspoort van Berlijn. Hierdoor is het uitgegroeid tot een van de meest bekende monumenten van Berlijn.

Het oude stadsdeel is gebouwd in 1734 en diende als tolpoort. Wilde je dus door de stadspoort, dan moest je eerst genoodzaakt tol betalen.

Een bezoek brengen aan Brandenburger Tor? Klik hier >>

Museumsinsel Berlijn

Museumsinsel in Berlijn is een samenstelling van verschillende bekende musea van Berlijn.

Het Museumsinsel staat ook wel bekend als het eiland in de rivier de Spree. Deze rivier loopt midden door de stad Berlijn, langs vijf Berlijnse musea.

Museumsinsel bestaat uit de musea:

  • Alte Nationalgalerie
  • Altes Museum
  • Bode-Museum
  • Neues Museum
  • Pergamonmuseum

Naast bovenstaande musea vindt je ook de Berliner Dom op het eiland. De dom van Berlijn, zoals we het in Nederland kennen, is een van de meest belangrijke kerken in Berlijn. Een dagje naar het Museumsinsel Berlijn? Boek hier je tickets >>

Bode Museum Berlin

Je hebt er net al over kunnen lezen, het Bode Museum in Berlijn.

Het duurde ruim zes jaar voordat het museum in Berlijn in 2006 na een restauratie weer geopend werd. In het Bode museum vindt je onder andere de beeldenverzameling die door Wilhelm Von Bode is samengesteld. Verder worden er schilderijen uit de collectie van de Gemäldegalerie getoond.

Wil je meer van het Bode Museum ontdekken? Plan hier je dagje uit >>

Dali tentoonstelling

Tijdens de Dali tentoonstelling zie je meer dan 450 werken van Salvador Dali. Dali is een van de meest getalenteerde, fantasierijke en excentrieke kunstenaars van de moderne tijd.

Een bezoek aan de Dali tentoonstelling is een aanrader als je onder andere houdt grafische kunstwerken en geïllustreerde boeken. Maar ook wanneer je geïnteresseerd bent in beelden, objecten, verslagen, teksten en films is de tentoonstelling een aanrader.

Een rondleiding door de Dali tentoonstelling volgen? Haal hier je online tickets >>

Joods Museum Berlijn

Het Joods historisch museum is een museum waar indrukwekkende en diepgaande aandacht aan de Joodse cultuur en geschiedenis gewijd wordt.

Het Joods museum staat bekend om de rondleidingen en de tentoonstellingen, maar ook vanwege de iconische en opvallende bouwstijl. De bouwstijl van het Joods Museum in Berlijn is kenmerk van de Duitse hoofdstad.

Tentoonstellingen volgen, een kijkje nemen in de Tuin van de Diaspora in de W. Michael Blumenthal Academie of toegang tot de bibliotheek en leeszaal; waar je ook voor komt, er is meer dan genoeg te zien en beleven. Waarschijnlijk zal de tijd ook sneller voorbij vliegen dan je verwacht had.

Een bezoek brengen aan het Joods Museum in Berlijn? Haal dan hier je tickets >>

Panoramapunkt Berlin

Er is geen plek waar je meer van Berlijn kan zien dan vanaf Panorampunkt in Berlijn.

Stap in de lift naar de 24ste of 25ste punt van het gebouw en zie toffe attracties zoals de Brandenburger Tor, de Dom van Berlijn en vele andere bezienswaardigheden in Berlijn vanuit een vogelperspectief.

Vanaf de Panoramapunkt in Berlijn heb je een fantastisch uitzicht van Berlijn en bij een heldere dag kun je tientallen kilometers ver kijken.

Wil je Berlijn vanuit vogelperspectief bekijken? Haal dan hier je tickets >>

Altes Museum Berlin

Het Altes Museum is een van de musea dat zich bevindt op het bekende museumeiland in Berlijn, het Museumsinsel in Berlijn.

Het Altes museum is de plek waar je de mooiste collecties klassieke antiquiteiten kunt bezichtigen. Er wordt kunst van de Etrusken tentoongesteld en je kunt de vaardigheid en het meesterschap van Griekse pottenbakkers bekijken.

Bekijk verder medailles uit de 15e eeuw en historische zegels die afstammen uit de middeleeuwen.

Altes Museum bezoeken? Haal hier je tickets >>

Fotografiemuseum Berlijn

Als liefhebber van foto- en videografie moet je het fotografiemuseum in Berlijn bezocht hebben -helemaal wanneer je in Berlijn bent-.

Breng een bezoek aan het 2000 m2 museum en bekijk verschillende foto’s, afkomstig tussen de 19e en 21e eeuw.

Woon tentoonstellingen zoals Alice Springs bij en bezichtig een portretcollectie van de weduwe van Helmut Newton.

Liefhebber van fotografie en benieuwd wat er allemaal te zien is in het fotografiemuseum? Plan dan snel een dagje uit >>

Sea Life Berlijn

Berlijn staat voornamelijk bekend om de welvarende industrie, maar het heeft weinig te doen als het gaat om de onderwaterwereld.

Dat is de reden waarom Sea Life in Berlijn zo een populaire attractie. Sea Life is de plek waar je onder andere alles leert over de Atlantische Oceaan, oude weetjes over de oceaan.

Je leert er veel over bedreigde en beschermde zeedieren maar ziet ook geredde zeedieren die in grote aquaria worden gevoed en grootgebracht. 

Een bezoek brengen aan Sea Life in Berlijn? Haal dan hier je tickets >>

Kulturforum Berlijn

Het Kulturforum in Berlijn staat bekend als het culturele centrum van West-Berlijn. Het Kulturforum is opgericht door de expressionistische architect Hans Scharoun.

In het Kulturforum worden onder andere kunstwerken van Amor Victorious in het Gemäldegalerie getoond.

In het culturele centrum vindt je onder andere musea, concertzalen, bibliotheken en kunstinstituten.

Zelf een bezoek brengen aan het Kulturforum? Haal dan hier je tickets >>

Maak de mooiste reizen dankzij het Bucketlist reizen boek

Hou je van reizen en wil je de mooiste plekken ter wereld zien? Ben je altijd op zoek naar nieuwe bestemmingen, wordt jij blij als je nieuwe culturen leert kennen of kan je niet wachten tot je weer het vliegtuig kan pakken?

Dan raadt ik je aan om het Bucketlist Reizen boek te kopen. Marloes de Hooge, auteur van het bucketlist reizen boek, heeft door de jaren heen veel gereisd. Ze bezocht landen over de hele wereld en heeft elke uithoek binnen en buiten Europa gezien.

In haar boek schrijft ze over haar 25 mooiste reizen, verspreid over de hele wereld. Ze heeft deze reizen samengesteld vanwege haar jarenlange avontuur om de hele wereld rond te reizen.

Daarnaast vindt je bij elke reis handige reisinformatie, tips over reisvoorzieningen en bijzondere benodigdheden in de verschillende landen. Denk hierbij aan een wereldstekker of paspoort dat je nodig kunt hebben.

Meer weten over Bucketlist Reizen: 25 reizen die je ooit gemaakt moet hebben? Lees dan hier mijn review >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *