Bezienswaardigheden in Midden-Nederland (TOP 10)

Bezienswaardigheden in Midden-Nederland (TOP 10)

Het centrum van Nederland, ‘Midden Nederland’ is waarschijnlijk het stukje Nederland wat jaarlijks het meest bezocht wordt. Niet gek ook, als je je bedenkt dat je er veel bezienswaardigheden in Midden-Nederland zijn.

Neem bijvoorbeeld Nationaal Park de Hoge Veluwe, het Honigcomplex in Nijmegen of wat noordelijker, de Onze-Lieve-Vrouwe-Basiliek in Zwolle.

Stuk voor stuk bijzondere bezienswaardigheden in Midden Nederland met elk een bijzondere geschiedenis, doel of onderwerp.

In dit artikel vertel ik je over 10 bezienswaardigheden in Midden Nederland, in steden zoals Zwolle en Kampen, maar ook Deventer & Nijmegen.

Doe inspiratie op, veel leesplezier en laat me via een reactie onderaan deze pagina weten wat je er van vindt én welk van de bezienswaardigheden in Midden Nederland jij het meest tof vindt!

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Midden op de Veluwe ligt een van grootste natuurgebieden van Nederland: Nationaal Park de Hoge Veluwe. In de buurt van Arnhem en Ede vindt je de ongerepte natuur waar je dieren als herten kunt spotten.

Park de Hoge Veluwe is een heel uitgestrekt natuurgebied met veel verschillende thema’s. In het park vindt je de Moeflon, de zwarte specht en is er volop mogelijkheid om te fietsen.

Breng een bezoek aan Jachthuis Sint Hubertus, spot de Moeflon en de zwarte specht, ga op ontdekkingsreis in de vennen en verdiep je in historische verhalen van het nalatenschap van een van de meest markante echtparen uit de Nederlandse geschiedenis: Anton en Helene Kröller-Müller.

Deze naam heb je waarschijnlijk vaker gehoord en lees je verderop in dit artikel over. Dat Anton en Helene een bijzondere rol hebben in de Nederlandse geschiedenis, wordt bewezen doordat er midden op de Hoge Veluwe een museum is geopend en naar hen is vernoemd:  .

Behalve dat het Nationale Park de Hoge Veluwe het hele jaar door geopend is, worden er regelmatig leuke evenementen georganiseerd. Neem bijvoorbeeld de Hoge Veluwe Trots markt, de rondleiding door jachthuis Sint Hubertus of verschillende wandel- en fietstochten.

Nationaal Park de Hoge Veluwe bezoeken of meer weten over het adres of de entree?  Klik dan hier >>

Kröller-Müller museum

Het valt te verwachten, de oprichters van het Kröller-Müller museum waren niet van Nederlandse afkomst. De naam van het museum verraad al snel dat Helene Müller van Duitse afkomst was. Haar echtgenote, Anton Kröller, was wel van Nederlandse afkomst. Althans, hijzelf is geboren in Nederland. Want, ook zijn achternaam verraad dat hij van oorsprong een Duitse afkomst heeft.

Helene was een fanatiek verzamelaarster van antieke meubelen, keramiek en Aziatica. Deze hobby leidde er toe dat haar interesse rond 1907 overging naar het verzamelen van moderne schilderkunst.

Onder leiding van Bremmer (een groot bewonderaard van Vincent van Gogh) kocht ze in 1908 de eerste schilderijen van de bekende Nederlandse schilder, Vincent van Gogh.

Hierdoor ontstond het idee om een museum op te richten en volledig te wijden aan het tentoonstellen van (moderne) kunst. De naam was uiteraard nog lang niet besloten, maar dit moment was hét moment waarop de eerste ideeën voor de bouw van het Kröller-Müller museum was ontstaan. Want ja, ook Anton Kröller speelde een grote rol in de aanleiding tot de bouw van het museum.

Tegenwoordig is het Kröller Müller museum uitgebreid tot een van de bekendste musea in Nederland en het is zelfs het op één-na grootste Van-Gogh verzameling: met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen is een bezoek aan het Kröller-Müller museum zeker een bezoekje waard (helemaal wanneer je een kunstliefhebber bent).

Boek je ticket naar het Kröller-Müller museum >>

Airborne Museum Hartenstein Oosterbeek

Een bezoek brengen aan een eeuwenoude villa, in een van de meest bosrijke omgevingen van Nederland? Kom naar het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek. Slechts op enkele kilometers afstand van Arnhem ligt Airborne Museum at Hartenstein, dat heel bekend is vanwege de wereldberoemde slag om Arnhem.

De slag om Arnhem vond plaats tussen 17 en 25 augustus 1944, terwijl het museumgebouw er al veel langer staat. Het gebouw dateert namelijk al uit 1728. In dit jaar is het opgericht en deed het dienst als herberg.

Vele jaren later, tijdens de slag om Arnhem, deed het gebouw dienst als hoofdkwartier van de Britse luchtlandingstroepen.

Het bijzondere en herdenkingswaardige van dit museum is dat het tentoonstellingen, rondleidingen en informatie krijgt over allerlei onderwerpen over en tijdens de tweede wereldoorlog.

Wat je ook moet weten, is dat het museum een eigen museumcafé en VVV-kantoor heeft en een erg populaire bestemming is voor schoolreisjes en kinderfeestjes. Want, het museum is erg leerzaam en een goede manier om het vergeten van het gebeurde, tegen te gaan.

Geïnteresseerd in het Airborne museum?  Plan hier je bezoek! >>

Honigcomplex Nijmegen

We kennen allemaal het bekende supermarktproduct-merk: Honig is een van de grootste merken van supermarkt waar, ter wereld. Ook in Nederland, want al sinds 1914 is het Honigcomplex in Nijmegen een bekend begrip in Nederland.

Toch is het Honigcomplex niet altijd het bedrijf geweest zoals wij het nu kennen. Toen het bedrijf begon, was het een bedrijf dat tarwezetmeel produceerde. Nu, jaren later, kennen we Honig van de soepen, vermicelli, mixen, pasta, familiegerechten en bakproducten.

In 2012 stopte het bedrijf de productie in het Honigcomplex. Vanaf dat moment is de hoge silo met het beeldmerk van Honig een bekend fenomeen in de omgeving van Nijmegen-west. Tevens zijn de bouillon- en Brintageur onlosmakelijk verbonden met het fabriekscomplex Honig.

Tegenwoordig is het Honigcomplex een groot, tijdelijk bedrijfsverzamelgebouw met meer dan 100 verschillende, culturele en ambachtelijke bedrijven. Tijdelijk, omdat de planning is dat het complex in 2022 gesloopt zal gaan worden.

Mocht je dit op tijd lezen, raad ik je zeker aan om een bezoek te brengen aan de culturele en ambachtelijke bedrijfjes in het Honigcomplex.  Kijk hier voor de agenda >>

Museum de Waag, Deventer.

Deventer, een stad die mij op de een-of-andere manier altijd erg aanspreekt. Ik kom er bijna nooit, ken er vrijwel geen mensen maar toch spreekt Deventer me altijd aan. Misschien juíst omdat ik er nooit kom of omdat ik de naam wel stoer vindt klinken. Afijn, ik weet niet waardoor het komt, maar weet wel dat museum De Waag een museum is wat veel mensen zullen interesseren, vooral de inwoners van Deventer zelf.

De Waag is namelijk een museum wat grotendeels in het teken staat van de geschiedenis van de stad waar het museum gevestigd is. Speciaal dit jaar (2020, vanwege de 75 jaar vrijheid) leer je meer over de bevrijding, maar ook de bezetting van Deventer en ontdek je veel waardevolle informatie over de geschiedenis van Deventer.

Er is een audiotour tentoonstelling aanwezig, je kunt iedere donderdag om 14:00 deelnemen aan een instaprondleiding. De instaprondleiding is gratis voor museumbezoekers, maar let op: vol=vol.

Om de 75-jarige vrijheid van Deventer (en Nederland) te vieren, zijn er speciale wandel- en fietsroutes opgesteld. De routes leiden je langs verschillende plaatsen die in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelden.

Informatie over het adres, openingstijden, entree en parkeergelegenheid van museum de Waag? Benieuwd naar de komende tentoonstelling(en) in de agenda?  Kijk dan hier >>

Onze Lieve Vrouwe Basiliek, Zwolle

Het heeft jarenlang geduurd voordat de Onze Lieve Vrouwe Basiliek, de bekende basiliek in Zwolle, werd gebouwd en opgeleverd.

De eerste bouwfase vond plaats tussen 1394 en 1417. Daarna vond er een bouwstop plaats en werd er pas weer verder gebouwd tussen 1452 en 1454. Toen duurde het opnieuw jaren voordat er weer verder gegaan kon worden; Pas tussen 1463 en 1483 werd de basiliek volledig opgeleverd.

De bouw van de onze-lieve-vrouwe-basiliek in Zwolle werd gestart en opgeleverd in een tijdsbestek van bijna 100 jaar -bijna een eeuw-.

Deze laatste bouwfase werd afgerond door zes klokken te plaatsen, wat tot op heden een van de meest opvallende kenmerken van het gebouw is. Het gebouw werd in gebruik genomen voor katholieke erediensten en ruim 600 jaar later, in 1999, ontving de kerk de eretitel van basiliek.

De titel verraad dat de kerk nog steeds in gebruik is voor katholieke erediensten en heeft vanwege zijn leeftijd ook de titel ‘monument’.

Het interieur, exterieur maar vooral de toren van de basiliek, de ‘peperbustoren’, zijn zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen in de onze-lieve-vrouwe-basiliek in Zwolle.

Meer informatie lees je hier >>

Nieuwe Toren, Kampen

1646, het jaar dat voor de gemeente Kampen altijd een jaar zal blijven dat impact heeft gemaakt op de gemeente. Want, in dit jaar brandde namelijk de kapel van het Heilige-Geestgasthuis af.

De gemeente Kampen besloot ter vervanging een nieuwe, vrijstaande klokkentoren te laten bouwen, welke uiteindelijk gebouwd is tussen 1649 en 1663.

Het bijzondere aan deze toren, is dat het al ruim drieënhalve eeuw geleden gebouwd is en toch de naam bekend staat als ‘de nieuwe toren’. Je zou denken dat deze naam destijds aan de toren gegeven is, zonder er bij na te denken dat het eens geen nieuwe toren meer zou zijn.

Toch is het tegendeel waar. Er is wel degelijk met beleid gekozen om deze naam aan de toren te geven en dat heeft alles te maken met de locatie waar deze beiaardtoren gevestigd is.

De Nieuwe Toren staat namelijk op de hoek van de Oudestraat en de Torenstraat in Kampen, een heel andere plek als waar de afgebrande kapel stond. Hiermee wordt dus het onderscheid gemaakt tussen de locatie van de afgebrande kapel en de huidige locatie van de Nieuwe Toren (hoek van Oudestraat/Torenstraat in Kampen.)

Meer weten over de Nieuwe Toren of het bouwwerk met eigen ogen zien?  Kijk dan hier voor het adres en meer informatie >>

Museum de Fundatie, Zwolle

Museum de Fundatie is gevestigd aan de Blijmarkt in Zwolle Het adres van museum de Fundatie is Blijmarkt 20, 8011 NE te Zwolle.

Het museum in Zwolle omvat een grote collectie beeldende kunst, welke volledig in eigen bezit en beheer is.

De Fundatie in Zwolle houdt tentoonstellingen van het bekende geluidskunstwerk (Audire Et Videre I) van Michiel Borstlap, schilderijen van Martin Kobe, Mirjam Völker, Robert Seidel en Titus Schade.

Ook zijn er tentoonstellingen zoals Insomnia van Annabel Oosteweeghel, Relics of The Cold War van Martin Roemers en De Renovatie van Pim Trooster zijn te zien in museum Fundatie.

Benieuwd naar de openingstijden, het adres, de mogelijkheid tot parkeren en natuurlijk de komende tentoonstellingen van museum de Fundatie in Zwolle?  Kijk dan hier >>

Grote of Lebuïnuskerk Deventer

De Grote of Lebuïnuskerk in Deventer is een gotisch gebouwde hallenkerk in Deventer en deed in de middeleeuwen dienst als de hoofdkerk van de stad en was het een van de belangrijkste kerken binnen het bisdom Utrecht.

De toegang tijdens een bezoek aan de Grote of Lebuïnuskerk in Deventer is volledig gratis, maar vrijwillige donaties zijn altijd welkom. Het openstellen van de kerk en het ontvangst van bezoekers in de kerk, wordt geregeld door een aantal vrijwillige partijen: de Protestantse gemeente Deventer, Stichting Lebuïnusconcerten, Diaconie Protestantse Gemeente te Deventer, stichting vrienden van de Grote of Lebuïnuskerk en stichting erfgoed Lebuïnuskerk. Aan het houden van de tentoonstellingen, het schoonmaken en het onderhouden van de kerk, zitten namelijk wel kosten verbonden. Daarom, dat een vrijwillige donatie altijd welkom is!

De Kerk is in het laagseizoen (1 november tot 1 april) geopend op maandag t/m zaterdag van 11:00 – 16:00 en in het hoogseizoen (1 april tot 1 november) geopend op maandag t/m zaterdag van 11:00 – 17:00. Bovenstaande zijn de reguliere openingstijden van de Grote of Lubuïnuskerk, maar ze kunnen afwijzen. Voor de meest actuele openingstijden, het adres, de parkeergelegenheid en andere belangrijke informatie raad ik je aan  hier te kijken >>

Nationaal Fietsmuseum Velorame Nijmegen

Als buitenlanders de Nederlandse cultuur moeten omschrijven, zal ‘fietsen’ snel naar voren komen. Oké, ook kaas, klompen en molens zijn typische Hollandse kenmerken, maar toch; Er zijn weinig landen ter wereld waar zoveel gefietst wordt en waar fietsen zo’n groot begrip is, als het in Nederland is.

Al eeuwenlang wordt er gefietst in Nederland. In de loop der jaren zijn er verschillende modellen, groottes en types geweest. Tegenwoordig kennen we veel verschillende fietsen zoals de ‘normale fiets’, de ‘omafiets’, de bakfiets (bestaat deze nog?!), mountainbikes, racefietsen en zelfs elektrische fietsen.

Wat opvallend is, is dat er maar slechts één fietsmuseum in heel Nederland te vinden is: het Nationaal Fietsmuseum Velorama in Nijmegen. In het enige fietsmuseum van Nederland lees je van alles over de geschiedenis van fietsen en er wordt een brede collectie, maar vooral een bijzondere collectie fietsen tentoongesteld.

Denk aan originele loopfietsen, houten rijwielen, vélocipèdes en hoge bi’s. Verder vindt je fietsen met speciale aandrijftechnieken en, misschien wel het hoogtepunt van je bezoek, de fietsen van de Koninklijke familie en de beroemde fiets van Wim van Est, waarmee hij, helaas,  zijn val maakte van tijdens de Tour de France.

Meer weten over de openingstijden, het adres, de parkeergelegenheid en de entree van het Nationaal Fietsmuseum Velorama in Nijmegen?  Lees dan hier verder >>

Bucketlist Reizen van Marloes de Hooge

Als je tot hiertoe gelezen hebt, moét je haast wel een reisliefhebber zijn. Of, althans; je maakt graag tripjes, bezoekt de mooiste en meest interessante plekken en staat altijd open voor het ontdekken van nieuwe plekken en culturen.

Toch?

Lees dan verder!

Als er iets is wat mij interesseert is het wel het ontdekken en openstaan voor het onbekende. Het  ontdekken van nieuwe culturen, bezoeken van de mooiste plekken en het liefst pak ik meerdere keren per jaar de auto of het vliegtuig om de mooiste roadtrip of een bijzondere vliegvakantie te boeken.

Herken jij jezelf hier in? Dan raad ik je het boek   aan.

Marloes de Hooge is auteur en blogger van Travelvalley, waar ze vertelt over alle reizen die ze maakt. Jarenlang heeft Marloes de mooiste plekken bezocht en heel veel mooie herinneringen en momenten verzameld.

Van al haar gemaakte reizen over de hele wereld, heeft ze 25 mooie reizen in haar boek beschreven. Ze vertelt allerlei nuttige informatie over de bestemmingen, toffe must-seen locaties en vertelt je op voorhand waar je tijdens de voorbereiding van de reis op moet letten. Denk aan benodigde kleding of bepaalde attributen die handig zijn om mee te nemen tijdens je reis.

Hoe dan ook, ik kreeg het boek laatst en toen ik het doorlas was ik er erg enthousiast over. Helaas kon ik niet direct weg, maar als jij dat wel kan: Ga! Echt, ik raad je aan ‘gewoon’ te gaan, net als Marloes en net als alle andere reisliefhebbers.

Verzamel mooie momenten, ontmoet nieuwe mensen en leer meer over verschillen in cultuur. Meer weten over het boek Bucketlist Reizen van Marloes de Hooge?  Lees dan mijn pas geschreven review >>

Deel deze post

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp