Bezienswaardigheden in Noord Nederland (TOP 10!)

Bezienswaardigheden in Noord Nederland (TOP 10!)

Het is raar om te bedenken dat noordelijke provincies in Nederland zo ondergewaardeerd worden als het gaat om bijzondere en leuke plekken in Nederland. Provincies als Groningen, Friesland en Drenthe staan vaak laag op de ranglijst van bezienswaardigheden in Noord Nederland. Dat, terwijl het mooie Bourtange, Forum in Groningen en kamp Westerbork interessante en indrukwekkende trekpleisters zijn, elk met hun eigen, bijzondere historie. In dit artikel vertel ik je over 10 bijzonder mooie en interessante bezienswaardigheden in Noord Nederland, waarvan je elke plek minstens één keer bezocht moet hebben.

Ik vertel je onder andere over Bourtange, Forum in Groningen, Kamp Westerbork, de Martinitoren in Groningen, het Noordelijk Scheepvaartmuseum en nóg 5 extra bezienswaardigheden in Noord Nederland.

Ik hoop dat je inspiratie opdoet en een trip naar een (of meer) of meer bezienswaardigheden in Noord Nederland inplant. Is dit het geval, laat het dan in de reacties (onderaan de pagina) weten. Ik ben erg benieuwd en zal zo snel mogelijk reageren!

Veel leesplezier!

Grote Markt, Groningen

In hartje Groningen ligt het belangrijkste plein van heel de stad Groningen; de Grote Markt. De Grote Markt wordt gezien als een verzamelplek van bekende hotspots in Groningen.

De Grote Markt staat bekend onder andere bekend om het historische stadhuisgebouw, de gezellige terrassen, de warenmarkt (dinsdag, vrijdag en zaterdag) en de typische, Groningse cafés.

De Grote Markt is een heerlijke plek om bij een van de gezellige restaurants te eten, drinken en natuurlijk te genieten van de bouwstijl in het centrum van Groningen.

Behalve het historische stadhuisgebouw en de andere, eerdergenoemde kenmerken van de Grote Markt, staat het ook bekend om een andere activiteiten en bezienswaardigheden.

Zo brengt een bezoek aan de Grote Markt je bij de Martinitoren en is de Grote Markt hét plein waar vrijwel ieder jaar koningsdag en koningsnacht gevierd wordt.

Maar niet alleen in het zomerseizoen is er van alles te doen. Zo is er in de wintermaanden gelegenheid om op het Groningen Winterfestijn, vlakbij de Martinitoren en het stadhuis van Groningen op de Grote Markt, te schaatsen.

Vergeet trouwens niet het jaarlijkse muziekfestival Eurosonic, wat ieder jaar in Januari op de woensdag, donderdag én vrijdag plaatsvinden vóór de Noorderslag in Groningen. Het muziekfestival vindt niet exact plaats op de Grote Markt, maar is wel op loopafstand vanaf de Grote Markt te bereiken.

Wat je vooral niet moet vergeten is die heerlijke, nuchtere Groningse sfeer. De leuke, soms wat knusse terrasjes, de vriendelijke bevolking en uiteraard is een biertje of wijntje in Groningen een stukkie goedkoper dan in hartje Amsterdam ;).

Groninger Museum

We blijven nog even in Groningen, maar landen ditmaal bij een museum: Het Groninger Museum. Ik kan er lang over uitbreiden, maar dit is dé plek voor jou, wanneer je houdt van kunst, design, kunstgeschiedenis. Maar ook, wanneer je geïnteresseerd bent in tentoonstellingen over de schilderkunst, design en fotografie.

De organisatie van het Groninger Museum heeft door de jaren heen een flink omvangrijke collectie weten te verzamelen. De collectie bestaat onder andere uit postmodernistisch design, hedendaagse kunst en mode en fotografie.

Maar behalve dat, vindt je in de collectie ook allerlei historische objecten, welke stammen uit de geschiedenis van de stad én provincie Groningen.

Zelfs de in het binnen- en buitenland bewonderenswaardige collectie Aziatisch keramiek en de schilderijen van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg zijn te bewonderen.

Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen

Scheepvaart was, en is nog, een heel belangrijk aspect in Nederland en de Nederlandse geschiedenis. Honderden jaren geleden werd er door Nederland al gebruik gemaakt van scheepvaart. Onder andere voor export, maar vooral vanwege import van goederen en etenswaren.

We staan er niet snel bij stil, maar tot op heden is scheepvaart een hele belangrijke schakel in de Nederlandse economie. Denk alleen maar aan alle (Urker) vissersschepen en de vrachtschepen die dagelijks de Rotterdamse haven in- en uitvaren.

Maar, ook de bouw van het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen is een historisch moment. Geen historisch moment voor de Nederlandse economie, maar wel voor Groningen.

Vier verschillende partijen hebben de handen ineengeslagen om gezamenlijk te starten met de bouw van het nieuwe museum: de bouw van het Noordelijk Scheepvaartmuseum was eindelijk, officieel gestart.

Tijdens een bezoek aan het Noordelijk Scheepvaartmuseum leer je van alles over geschiedenis van de Noord-Hollandse scheepvaart en van de twee panden van het Noordelijk scheepvaartmuseum: Het Canterhuis en het Gotisch huis.

Bourtange Fortress

Is het 1742? Of toch 2020? Raak niet in de war! Een bezoek aan vesting Bourtange Fortress brengt je in no-time terug in de tijd. Al sinds 1742 is het niets veranderd én dat…, dat komt doordat de vesting omgeven wordt door water en er slechts twee toegangswegen zijn: één ten noorden, en één ten zuiden van de vesting in Bourtange.

Binnen vesting is een speciaal bezoekerscentrum opgericht voor alle toeristen die geïnteresseerd zijn in de oorsprong, historie en huidige staat van het fort.

Je krijgt er onder andere informatie over geschiedenis van de vesting, informatie over het Bourtange van tegenwoordig, er is gelegenheid om neer te strijken bij restaurants of om rond te snuffelen bij winkels.

Vesting Bourtange is het hele jaar door geopend, maar de winkels en restaurants niet; laatste twee zijn onafhankelijk en bepalen hun eigen openingstijden.

Martinitoren Groningen

De hoogste en meest bekende toren van Groningen, het is de Martinitoren in Groningen. Vanaf een punt mijlenver over de stad kijken en bij een heldere dag vanaf de bijna 100 meter hoge toren meer zien dan je op elke andere willekeurige plek in Groningen kunt zien.

Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Althans, als je niet heel sportief bent, niet. Zoals vaak gezegd wordt: de klim naar de top is zwaar, maar het uitzicht meer dan waard. Ik meen dat deze uitspraak vaak wordt gebruikt door entrepreneurs, maar is ook heel goed in deze situatie te gebruiken.

Om bij de top van de Martinitoren te komen, moet je maar liefst 30 stenen traptreden ‘verslaan’, om te kunnen genieten van ’the view at the top’. Want nee, een lift is niet aanwezig.

Maar, één geluk: ook de weg naar de top is al de moeite waard. Stop meerdere keren tijdens de klim, verwonder je over het bijzondere bouwwerk, de indrukwekkende bouwstijl en geniet elke keer opnieuw van het uitzicht, wanneer je weer extra trappen hebt beklommen.

Geniet dus vooral van de klim naar de top, want alleen dat is het bezoek aan de Martinitoren in Groningen al meer dan waard!

De Martinitoren is maar liefst 97 meter hoog en de openingstijden van de hoogste toren van Groningen zijn elke maandag t/m zaterdag van 10:00 – 18:00 en elke zondag van 12:00 – 17:00.

Forum, Groningen

Het bestaat nog maar zeer korte tijd, de bouw is pas sinds 2019 gereed. Toch is het nu al razend populair. Ik heb het natuurlijk over Forum in Groningen, de locatie met veel verschillende activiteiten en evenementen onder één dak.

Een bezoek aan Forum Groningen en er gaat een compleet nieuwe wereld voor je open. Da’s misschien nog wel de beste manier om Forum te beschrijven.

Je kunt Forum misschien wel het beste vergelijken met een grote evenementenhal. Er is een filmtheater/bioscoop om een film te kijken, een restaurant om een hapje te eten, een bibliotheek om de mooiste boeken te lezen en uiteraard worden er verschillende voorstellingen gegeven.

Het hele jaar door worden er films, exposities, talks, events en cursussen gegeven, dus voor de actuele activiteiten raad ik je aan om de  online agenda te bekijken.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Al is het alleen maar om het besef te krijgen en de realiteit onder ogen te zien, zou je een bezoek moeten brengen aan Kamp Westerbork.

Enkele jaren geleden ben ik er geweest, om hiermee het eerbetoon aan alle nabestaanden in mijn naaste omgeving te tonen. Hoewel het me een onheilspellend en bekrompen gevoel gaf, had ik toch heel erg het besef dat ik me bij lange na niet kon inleven in de situatie, zoals het tijdens de tweede wereldoorlog geweest moet zijn.

Misschien omdat we geen druk, angst kennen of enorme moeite moeten doen om aan eten en drinken te komen, of misschien omdat het allemaal zo onwerkelijk lijkt -terwijl het slechts enkele tientallen jaren geleden is-.

Het meest bijzondere aan herinneringscentrum van Kamp Westerbork, vond ikzelf de spoorlijn. Hoewel ik niet weet of het volledig intact is gebleven óf dat het later gerestaureerd is, raakt het je wel echt, wanneer je bedenkt dat over dat spoor mensen naar concentratiekampen vervoerd werden.

Niet het leukste onderwerp en niet de meest leuke plek om te bezoeken, maar daardoor is het juist belangrijk om stil te staan bij al het gebeurde. Het is leerzaam, interessant én een goed eerbetoon aan de medemens, die gevochten hebben voor vrijheid in ons vaderland.

Meer informatie over het adres of het museum? Wil je meer weten over hoe het vroeger in Kamp Westerbork was? Ontdek meer over Kamp Westerbork als monument, de entree en waar Kamp Westerbork ligt.  Bekijk het hier >>

Menkemaborg Uithuizen

Tegenwoordig lijkt het bijna bijzonder om op het platteland in Groningen te wonen. Althans, dat lijkt wanneer onder andere toeristen uit de Randstad naar het hoge noorden trekken om het leven op het platteland te ervaren. Maar, de vraag van vandaag is: hoe was het leven en wonen in Groningen, in de 18e eeuw? Dat, is waar je precies achter gaat komen tijdens een bezoek aan Menkemaborg in Uithuizen.

Menkemaborg is een huis in Uithuizen, dat volledig is ingericht volgens de leef- en woonstijl zoals dat op een Groninger borg in de 18e eeuw plaats vond.

Tijdens het bezoek leer je over de geschiedenis van Menkemaborg, het huis dat dateert uit de 14e eeuw. Je komt meer te weten over familie Alberda, de familie dat het landgoed in de 17e en 18e eeuw in bezit had.

Er is gelegenheid om de tuin van het landgoed te bezichtigen, een kijkje te nemen bij het kabinetorgel en zijn er verschillende activiteiten.

Benieuwd naar meer informatie en activiteiten van kasteel menkemaborg in Uithuizen? Wil je eten bij Schathoes Menkemaborg, het restaurant bij kasteel menkemaborg? Of ben je benieuwd naar de openingstijden?  Kijk dan hier voor meer informatie! >>

Museum de Buitenplaats, Eelde

Opnieuw komen we terecht bij een museum, maar dit keer niet in de provincie Groningen. Wel in Drenthe, in het plaatsje Eelde. Welkom, bij de introductie van Museum de Buitenplaats in Eelde. Of, ben je er al eerder geweest?

Dan weet je vast wel dat Museum de Buitenplaats voor vrijwel iedereen iets interessants te bieden heeft. Zo weet de organisatie jaarlijks veel bezoekers met verschillende interesses te trekken. Denk aan bezoekers met liefde voor kunst, tuinen, muziek, theater en literatuur, maar ook liefhebbers van bijvoorbeeld historische en moderne architectuur.

In het museum worden met enige regelmaat tentoonstellingen gegeven en is er gelegenheid tot het bezoeken van verschillende onderdelen van het museum. Denk aan het museum zelf, het Nijsinghuis, de museumtuin, het museumcafé, de museumwinkel en het podium.

Benieuwd naar meer informatie?  Lees dan dit >>

Zeehondencrèche Pieterburen

Zeehondencrèche Pieterburen, wat tegenwoordig zeehondencentrum Pieterburen is, is een opvangcentrum voor zeehonden in Nederland. Het opvangcentrum voor zeehonden is, zoals je waarschijnlijk al begreep, gevestigd in het Groningse plaatsje Pieterburen.

Tegenwoordig worden er zieke en zwakke zeehonden verzorgd in het opvangcentrum, terwijl het vroeger vooral jonge verweesde zeehondjes opving. Gelukkig worden tegenwoordig alle zieke en zwakke zeehonden van alle leeftijden opgevangen, verzorgd en zodra het weer kan, vrijgelaten.

Verder zet het opvangcentrum zich in voor het beheer, onderhoud en behoud van de leefgebieden van zeehonden. Tevens worden er mensen opgeleid om met de zeehonden te leren werken, wordt er onderzoek naar zeehonden verricht en er wordt voorlichting gegeven.

Vooral dat laatste is erg interessant voor bezoekers, omdat we eigenlijk maar weinig weten over de zeehond. Want weet jij, in welke streek de zeehond leeft?

Ontdek dit en meer, tijdens een bezoek aan de Zeehondencrèche in Pieterburen >>

Bezoek de mooiste plekken dankzij Bucketlist Reizen van Marloes de Hooge

Marloes de Hooge is schrijver en auteur van travelvalley, een online reisblog. Marloes houdt van hardlopen, schrijven en reizen. Haar liefde voor reizen en schrijven, maar ook het hardlopen (bewegen) zijn voor Marloes de voornaamste redenen geweest om te starten met haar reisblog.

Nadat Marloes jarenlang gereisd had, veel mooie plekken had bezocht en nieuwe culturen heeft leren kennen, besloot ze een eigen boek te gaan schrijven: 

In haar boek beschrijft Marloes de mooiste, uiteenlopende reizen die ze door de jaren heen gemaakt heeft. Denk aan leuke (weekend)tripjes, roadtrips voor Europa, sneeuwvakanties in mooie wintersportgebieden of verre reizen naar tropisch warme landen.

Kortom, wat voor reisliefhebber je ook bent, Marloes heeft tijdens het boek rekening gehouden met elk soort reiziger. Zélfs met backpackers..

Meer weten over Bucketlist Reizen ’25 reizen die je gemaakt moet hebben’ van Marloes de Hooge? 

Deel deze post

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp