Bezienswaardigheden in Zuid-Nederland (TOP 10)

Bezienswaardigheden in Zuid-Nederland (TOP 10)

Waan je tijdens het lezen van de 10 bezienswaardigheden in Zuid-Nederland alsof je al op locatie bent. Ga op stedentrip in eigen land en bezoek toffe bezienswaardigheden in Zuid-Nederland, in plaatsen zoals Den Bosch, Eindhoven, Breda en de heuvelachtige stad in Zuid-Nederland: Maastricht.

In dit artikel vertel ik je over 10 bezienswaardigheden in Zuid-Nederland, waaronder het Jeroen Bosch Art Center in Den Bosch, het Philips Museum in Eindhoven, de Grote Kerk in Breda en de Onze Lieve Vrouwe Basiliek in Maastricht.

Ook de Efteling en de mooie, oude vestingstad Woudrichem komen voorbij. Lees snel verder en ontdek 10 nieuwe (!) bezienswaardigheden in Zuid-Nederland.

Sint Servaasbasiliek, Maastricht

We beginnen gelijk bij een kerkgebouw in het centrum van de Zuid-Nederlandse stad, Maastricht. De Servaasbasiliek is een combinatie van de bezienswaardigheden als onder andere een schatkamer, een crypte met het graf van Servatius en de beroemde Noodkist.

Tijdens een bezoek aan de Sint Servaasbasiliek krijg je in alle rust de gelegenheid om de kerk met de pandtuin, kruisgang én eerder genoemde voorwerpen of kamers bekijken.

Behalve de kamers en voorwerpen is er ook een speciale diaruimte aanwezig, waar je de permanente beeldpresentatie kunt bekijken.

In de Sint Servaasbasiliek vindt je ook andere bijzondere schatten als de pelgrimsstaf, het borstbeeld, het borstkruis, de kelk met het draagaltaar, vele relieken en liturgische voorwerpen. Allemaal worden ze tentoongesteld en zijn van dichtbij te bekijken.

In de schatkamer van de Servaas basiliek vindt je de beroemde collectie Oosterse zijden stoffen, welke van oorsprong dateren uit de 4e tot de 15e eeuw.

Meer weten over de Sint Servaas Basiliek in Maastricht?  Kijk dan hier voor de actuele openingstijden, het adres, parkeergelegenheid en andere informatie >>

Woudrichem, Noord-Brabant

Kilometers ten westen van Den Bosch ligt Woudrichem, een oude vestingstad, welke een kleine afstand van Sleeuwijk en Gorinchem verwijderd is.

Woudrichem is een kleine, knusse stad aan de kant van de Waal. Maar, de kleine, ietwat smalle straten van de stad maakt juist dat de stad zo lekker knus is en de oudere gebouwen meer naar voren komen.

Woudrichem is vooral bekend vanwege de Sint Martinuskerk en Slot Loevestein. Hoewel Slot Loevestein officieel in Poederoijen staat onder de gemeente Zaltbommel (Gelderland) valt, wordt het Slot gezien als onderdeel van de stad Woudrichem.

Dit komt, doordat het Slot dichterbij Woudrichem dan bij Poederoijen staat, hoewel het Slot en Woudrichem wel gescheiden zijn door de Waal.

Dus, hou je van oude gebouwen, ben je benieuwd naar de oude vestingstad en sta je open om nieuwe plekken te bezoeken? Plan dan een dagje naar Woudrichem en bezoek de Sint Martinuskerk en Slot Loevestein!

Sint Janskathedraal, Den Bosch

In enkele uren de eeuwenoude geschiedenis van het prachtige monument herleven. Breng een bezoek aan het Sint Janskathedraal in Den Bosch en duik in de geschiedenis van Sint-Jan door de rondleidingen in de kathedraal, de toren en het museum te volgen.

Het Sint Janskathedraal is bekend als het pareltje van Den Bosch en da’s niet voor niets; het is een van de best onderhouden monumenten van Nederland en daardoor raad ik je een bezoek zeer aan, helemaal wanneer je (in de buurt van) Den Bosch bent.

Ook de Toren is het bezoek meer waard. De klim van de toren hele beleving op zich, maar helemaal op de top is het uitzicht meer dan bijzonder, wanneer je tijdens een heldere dag ver over de stad kunt kijken. Tijdens de klim naar de top kom je langs het carillon, het uurwerk én kun je een tentoonstelling over de bouw en restauratie van de toren bijwonen.

Museum de bouwloods, het museum van het Sint Janskathedraal in Den Bosch, is de voormalige plek waar vroeger de bouwactiviteiten door architecten en bouwlieden werden gecoördineerd, zo ook bij kerk het Sint-Janskathedraal. Tegenwoordig, bestaat de collectie van het museum hoofdzakelijk uit beeldhouwwerk en archeologische vondsten.

Geïnteresseerd in de openingstijden, het adres en de parkeergelegenheid van Sint Jan in Den Bosch?  Kijk dan hier >>

Efteling Kaatsheuvel

Wie kent ’t niet.. de Efteling in Kaatsheuvel. Het themapark, dat behoort tot de meest bezochte themaparken in de wereld en qua bezoekersaantallen en oppervlakte het grootste attractiepark van de Benelux.

In 2017 was de Efteling, na het Franse Disneyland Parijs en het Duitse Europa-Park het meest bezochte pretpark van Europa. Niet gek ook, wanneer je bedenkt dat er in 2017 maar liefst 5,18 miljoen toeristen een bezoek aan de Efteling hebben gebracht.

Beleef een wereld vol betoverende momenten in de Efteling. Bezoek het sprookjesbos, maak je droomvlucht nu het kan en neem deel aan het avonturendoolhof.

Attractiepark de Efteling in Kaatsheuvel is een speelparadijs voor de kleintjes én een dag vol bijzondere momenten een familie/gezinsuitje of vriendengroepen.

Meer weten en direct toegang tot tickets?  Kijk hier voor meer informatie en bestel je tickets >>

Philips Museum Eindhoven

Voor de echte voetballiefhebber en vooral voor PSV-supporters, moet dit het ideale dagje uit zijn. Iedereen zal weten welke club PSV is Eindhoven is en dat het stadion van de club bekend staat als het Philips stadion is.

Maar, het leuke is: er is zelfs een volledig museum opgericht: het Philips museum, waar de geschiedenis van Philips, wat het bedrijf gedaan en bereikt heeft en er is goed uiteengezet wat en waarom ze zo trots zijn op wat Philips gedaan heeft.

Het Philips museum bestaat uit meerdere verdiepingen en het opvallende is de manier waarop de verdiepingen zijn ingedeeld. Op de eerste verdieping kun je bijvoorbeeld terugkijken naar de verschillende tijdperken van de vorige eeuw; het geheel is mooi omkleed en heeft wat weg van een openluchtmuseum.

Er zijn verschillende kamers. Elke kamer is ingericht met een eigen thema en in een van deze kamers kun je zelfs pingpong op een TV spelen.

Het Philips museum adres is Emmasingel 21, 5611 AZ te Eindhoven. De reguliere openingstijden van het Philips museum zijn van dinsdag t/m zondag van 11:00 – 17:00. Sommige dagen, zoals nieuwjaarsdag, eerste Paasdag, Koningsdag en eerste en tweede Kerstdag zijn uitzonderingen. Op deze, en een aantal andere dagen is het museum gesloten.

Kijk voor alle openingstijden, meer informatie en tickets voor het Philips Museum, hier >>

Heusden, Noord-Brabant

Heusden is een bekende vestingstad in Noord-Brabant met een heel klein aantal inwoners. In 2019 telde de gerestaureerde vestingstad minder dan 1500 inwoners. Heusden ligt aan de Maas en de Bergsche Maas en ongeveer 20 minuten van Den Bosch verwijderd.

Hoewel de vestingstad erg klein is, zijn er opvallend veel leuke dingen te doen en is het dorpje erg ingesteld op toerisme.

Zo kun je tijdens in Heusden een bezoek brengen aan Kasteel Heusden, een kasteel dat werd ontworpen in de twaalfde eeuw en voor zover bekend is, het laatst in gebruik genomen werd. In dat jaar sloeg de bliksem in op het kasteel en vanwege de enorme schade werd het kasteel gesloopt. In 1948 werd gestart met het graven naar de overblijfselen van het kasteel, om van het kasteel een openbare attractie te maken. Tegenwoordig is het kasteel een namaak van de burcht, zoals het eeuwen geleden gestaan heeft. De opgravingen zijn gedaan om de locaties van de muren zo precies mogelijk na te maken, om de bezoekers een zo goed mogelijk beeld te geven van de standplaats van de voormalige burcht in Heusden.

Behalve het kasteel is ook de brocante markt in Heusden een toffe aanrader! De organisatie van de brocante markt in Heusden-vesting organiseert ieder jaar op de eerste zaterdag van de maanden maart t/m november een brocante markt. Op deze brocante markt vindt je onder ander bijzondere vondsten uit Nederland, België en Frankrijk. Je kunt denken aan glaswerk, serviesgoed, vintage, industrieel en veel meer!

Restaurants in Heusden waar je lekker en niet al te duur kunt eten zijn bijvoorbeeld De Pannenkoekenbakker, Boei 35 of restaurant De Verdwaalde Kogel.

Neem een kijkje bij de Catharijnekerk, wijnhandel Madame Champagne of ga mee met Rondvaart Wiljo Heusden VOF.

Mocht je van kleding houden, dan zijn ’t Kledinghuys (damesmode), de Bazeroen Mannenmode of In Den Langen Lick winkels waar jij wilt kijken.

De hoogtepunten van de stad zijn de uitkijktoren van de vestingstad, waar je kunt genieten van een panoramisch uitzicht over de oude vestingstad én een wandeling over de Zuidwaterlinie. Het zuiderwaterlinie wandelpad is een van de meest bijzondere wandelpaden door Noord-Brabant. Met een totale lengte van maar liefst 290 kilometer is het een van de langste wandelpaden in Nederland. Geen nood, je kunt ook een klein stukje van het wandelpad lopen, bijvoorbeeld om af te koelen na een lange, warme zomerdag.

Weten wat de oude vestingstad Heusden je nog meer te bieden heeft?  Kijk dan hier >>

Jheronimus Bosch Art Center, Den Bosch

Jheronimus Bosch Art Center, ofwel het kunst, cultuur en educatie museum van Den Bosch. Het museum staat ook wel bekend als het Jeroen Bosch Art Center in de Bosch en tijdens je bezoek aan het museum neem je deel aan de eerbetuiging van de kunstenaar Jheronimus Bosch.

Jheronimus Bosch werd geboren in 1450 en werd helaas niet heel oud. Hij kwam al in 1516 te overlijden, maar heeft een grotere naam weten te maken dan heel veel andere mensen in zijn tijd.

Jeroen heeft zijn leven en werk gewijd aan het zijn van kunstenaar en het maken van kunstwerken. Zelfs zoveel, dat er eeuwen later een volledig museum met zijn naam is opgericht.

Het Jheronimus Bosch Art Center biedt behalve onderdak aan de moderne expositie over de middeleeuwse kunstenaar, ook een podium voor concerten en optredens, moderne kunst, een bibliotheek, educatieruimte en vergaderzalen.

Je kunt als bezoekers zelfs shoppen in een exclusieve winkel, die enkel toegankelijk is voor museumbezoekers. Daarbij is een bezoek aan het museum een mooie activiteit om te doen tijdens ‘een dagje in Den Bosch’, omdat je in korte tijd heel veel kunt leren en zien!

Meer weten over dit bijzondere museum?  Kijk dan hier (onder andere) voor de openingstijden, mogelijkheid tot parkeren, het adres en tickets >>

Onze Lieve Vrouwe Basiliek Maastricht

Laatst schreef ik al over de Onze Lieve Vrouwe Basiliek in Zwolle,   maar ditmaal wil ik jou vertellen over de Onze Lieve Vrouwe Basiliek in Maastricht.

Midden in Maastricht, aan de westzijde van de Maas, ligt een van de meest bekende kerken van Maastricht: de Onze-Lieve-Vrouwe-Basiliek. Het huidige gebouw, zoals het nu te bezoeken is, dateert waarschijnlijk uit de 11e of 12e eeuw. Het is niet zeker in welke eeuw de bouw is gestart, omdat dit niet terug te vinden is.

Wat wel zeker is, is dat je in enkele ogenblikken kunt waarnemen dat het gebouw al eeuwenoud is. De bouwstijl van de Onze-Lieve-Vrouwe-Basiliek in Maastricht verraad dat het tijdens de middeleeuwen gebouwd moet zijn.

Alleen het buitenaanzicht van de kerk is het bezoek al meer dan waard. Wanneer je eenmaal naast de kerk staat, besef je écht hoe klein je eigenlijk bent. Hoe imposant het gebouw is, maar vooral hóé kundig de bouwlieden in die tijd al waren. Besef, dat er toen nog geen kranen, hoogwerkers en andere motorisch materiaal is dat tot zulke hoogten kon reiken.

Ook het interieur van de kerk is zeer bijzonder en het bezoek waard. Nu kan ik je heel veel over het interieur gaan vertellen, maar dat doe ik niet. Om je het gevoel en besef te laten ervaren hoe mooi, groot en indrukwekkend de kerk écht is, raad ik je aan de Onze-Lieve-Vrouwe-Basiliek in Maastricht te bezoeken.

Bekijk hier de openingstijden en meer over de kerk in Maastricht >>

Grote Kerk, Breda

We blijven bij de mooie Kerken in Nederland. Ditmaal wil ik meer vertellen over de Grote Kerk in Breda en je een bezoek aanraden. Laat me eerst vertellen wat de Grote Kerk precies is. Het opvallende is, is dat de Grote Kerk in Breda óók bekend staat als de Onze-Lieve-Vrouwe Kerk in Breda.

De Grote Kerk in Breda is het meest belangrijke monument in Breda, onder andere doordat het een internationale betekenis heeft. Een van de onderdelen van de Kerk is namelijk gevormd door de Prinsenkapel. Dit is het mausoleum van voorvaderen van de Nederlands koninklijke familie, van het geslacht Nassau-Dillenburg.

Kies je ervoor om de Grote Kerk te beklimmen, dan kun je helemaal op de top rekenen op een mooi uitzicht over de stad Breda (mits het mooi en helder weer is).

De openingstijden van de Grote Kerk in Breda zijn van maandag t/m zaterdag van 10:00 – 17:00 en op zondag van 13:00 – 17:00.

Hoge Brug, Maastricht

We zijn alweer aangekomen bij de laatste bezienswaardigheid in maastricht. Dit keer ‘echt’ een bezienswaardigheid, want de Hoge Brug is een erg bekende fiets- en voetgangersbrug in de zuidelijk gelegen stad Maastricht.

De Hoge Brug is voornamelijk opvallend vanwege zijn vorm: het is een boogbrug, wat geopend is in 2003 en wat de westelijke deel van Maastricht verbindt met de binnenstad van Maastricht.

De Hoge Brug in Maastricht is erg geliefd bij fotografen, maar ook bij toeristen. Het is, behalve een heel nuttig onderdeel voor de stad (de verbinding van de stadsdelen) ook een van de meest geliefde fotolocaties Maastricht.

Daarbij is de brug ongeveer 260 lang, 7,20 meter breed en ligt de brug maar liefst 10 meter boven de zeespiegel, mocht je het interessant vinden.

Benieuwd naar de Hoge Brug en waarom het een van de mooiste fotolocaties van Maastricht is?  Kijk dan hier voor meer informatie >>

Bucketlist Reizen van Marloes de Hooge

Ik denk dat iedereen die dit leest, en vooral jij, houdt van reizen, nieuwe plekken ontdekken en meer wilt leren over de verschillende culturen. Althans, behalve nieuwe culturen ontdekken is dat de reden waarom je deze pagina hebt bezocht, toch?

Ik was al op vrij jonge leeftijd geïnteresseerd in het ontdekken van nieuwe plekken (en ben nog geïnteresseerd in het onbekende) en wilde meer weten over verschillende culturen. Maar (als ik voor mezelf spreek), komt het er vaak niet van omdat we denken dat veel reizen niet voor ons weggelegd is en het ‘gewoon niet kan’.

Ik dacht dat, totdat ik ontdekte dat ik lang niet de enige was met de interesse. Er ging een wereld voor me open toen ik bloggers leerde kennen die meerdere keren per jaar op vakantie gingen en dat als herinnering voor later, online zetten.

Dat moment heeft me doen beseffen dat het wel kan en dat het niet raar is om te doen. Een van de travelbloggers waarvan ik graag nieuwe verhalen lees, is Marloes de Hooge.

Marloes de Hooge is blogger en eigenaar bij travelvalley, waar ze over al haar uitstapjes schrijft. Van de langste roadtrips tot een dagje naar een stad in Nederland tot diverse (reis)tips voor iedereen die ook, net als haar, wilt gaan reizen.

Nadat Marloes jarenlang de wereld heeft rondgereisd en heel veel mooie en uiteenlopende plekken bezocht had, besloot ze om, naast travelvalley, een eigen boek te gaan schrijven: 

In dit boek vertelt ze over 25 van haar mooiste én meest uiteenlopende verhalen, van over de hele wereld. Van stedentrips in Europa, tot wintersportvakanties tot zon-, zee-, en strandvakanties.

Bij al haar gemaakte reizen vertelt ze nuttige informatie over de bestemmingen, de lokale benodigdheden en geeft ze verschillende tips waar je rekening mee moet houden, voordat je de bestemming bezoekt.

Ik kreeg het boek al lange tijd geleden, maar het is gelukkig nog steeds te koop. Mocht jij het dus ook willen, dan kun je het nu nog kopen. Klik hier om het boek direct te bestellen >>

Laatst schreef ik een review over het boek, om jullie een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de inhoud van het boek, maar ook van de kwaliteit van het boek én over Marloes de Hooge. 

Deel deze post

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp