Bezoek Hanzestad Elburg (Leuke Tips voor een Dagje Uit!)

  • door
Hanzestad Elburg

Zodra je de Hanzestad Elburg binnenloopt, lijkt het alsof de tijd jarenlang heeft stilgestaan. De middeleeuwse stadspoort, de oude maar oh zo mooie stadsgrachten, de straten die rechttoe-rechtaan lopen en de ouderwetse vakwerkhuizen zijn typerend voor Elburg. Elburg is een van de negen unieke Hanzesteden in Nederland. Anders gezegd, Elburg is een van de negen parels dat dateert uit de tijd in de geschiedenis waarin de handel een heel grote rol voor de economie heeft gespeeld.

Ondanks dat het een van de negen unieke Hanzesteden in Nederland is, lijkt Elburg op het eerste oog een kleine Hanzestad waar niet heel veel te beleven is. Gelukkig is het tegendeel waar, want wie goed zoekt ontdekt verschillende verstopte pareltjes en activiteiten in het centrum en daarbuiten.

Vandaag deel ik met jullie de leukste tips voor activiteiten, bezienswaardigheden en verschillende locals. Laat je me na het lezen weten of je een bezoek aan Hanzestad Elburg gaat plannen?

Maak een stadswandeling door Hanzestad Elburg

Zoals ik zei, is het alsof de tijd heeft stilgestaan wanneer je door het stadscentrum van Elburg loopt. Ouderwetse vakwerkhuizen uit de middeleeuwen houden het imago van de Hanzestad hoog, om over de stadsgrachten en gezellige knusse steegjes nog maar te zwijgen.

Maak een wandeling over de wandelpaden nét buiten het centrum van Elburg en geniet van het natuurschoon wanneer je de verschillende grachten en verschillende iconische stadsdelen. Er is zelfs een officiële stadswandeling te volgen: Je start in de haven van Elburg. Vanaf hier wandel je richting het centrum om vervolgens te eindigen aan de buitenzijde van de vestingstad.

Struin de smalle steegjes van Hanzestad Elburg af op zoek naar locals

Het knusse Elburg stikt van de locals. Heerlijk! Wandel door de smalle steegjes en struin de stad af naar de leukste lokale winkeltjes. Wandel vanaf de haven door de Vischpoort naar het stadscentrum Sla geen straatje over. Kom je nog niet direct een leuk winkeltje tegen? Geniet dan van het heerlijke rechttoe-rechtaan bouwstijl van de oude Hanzestad.

Breng een bezoek aan Rosas sfeerboutique, Lijstenmakerij Pool, verschillende musea of restaurants. Straks meer over musea en restaurants :).

Museum Sjoel Elburg

Een bezoek aan Museum Sjoel Elburg? Vergis je niet, het heeft niets met sjoelen te maken. Wel is het een erg leerzaam en interessant museum. Museum Sjoel Elburg is een verhalenmuseum waar je verteld wordt over het ongewone dagelijks leven van Joodse families die vanaf 1700 in Elburg hebben gewoond.

Leer alles over de geschiedenis van de Joden. Volg presentaties over de Joodse geschiedenis op een dynamische onorthodoxe, boeiende en eigenzinnige manier.

Adres: Graaf Hendriksteeg 2, 8081 CH te Elburg.

Wandel onder de Vischpoort door

Vraag menig inwoner van Elburg naar het mooiste kenmerk of bouwwerk en de kans is groot dat een groot deel je zal doorsturen naar de Vischpoort. Als er iets is wat Elburg uniek maakt, is het wel de typische Vischpoort.

De uitnodigende toren brengt je in verleiding om vanaf de Haven richting het centrum te lopen -en andersom ook-. Het is ook niet zomaar dat de toren zo’n aandacht trekt en krijgt: De Vischpoort is een unieke stadspoort uit de 16e eeuw. Hoewel de poortdeuren zijn verwijderd en er later nieuwe deuren geplaatst zijn, is de rest van de stadspoort in originele staat te bezichtigen.

Bezoek het Nationaal Orgelmuseum

Voor de muziekliefhebber is een bezoek aan het Nationaal Orgelmuseum in Elburg een must-visit. In een middeleeuws stadskasteel in Elburg wordt een unieke collectie (bespeelbare) orgels en orgelonderdelen tentoongesteld.

Er wordt tot het eind van 2021 een expositie gegeven over de orgels die door bombardementen gedurende de tweede wereldoorlog zijn vernietigd. In korte tijd hebben de bombardementen 220 belangrijke historische orgels verwoest. Tijdens de exposities worden een deel van de orgels tentoongesteld en bij elk orgel wordt een eigen verhaal verteld.

Adres: Van Kinsbergenstraat 5.

Museumsmederij “De Hoefhamer”

Museumsmederij “De Hoefhamer” is te vinden in het stadscentrum van Elburg. Je vindt het museum aan de Smedestraat, een van de brede straatjes van de binnenstad van Elburg. Loop niet te snel, want een bezoek aan de unieke museumsmederij is aan aanrader voor iedere toerist.

Hoewel het museum in 2003 dreigde te verdwijnen, heeft de ‘stichting tot instandhouding van de Elburger Smederij’ hier een stokje voor gestoken. Het museum heeft nieuw leven ingeblazen gekregen: een gemetselde vuurhaard met hangend rookkanaal, aambeelden en werkbanken. De zolder van het museum is ingericht om tentoonstellingen te houden.

Het resultaat? Een pittoresk, ambachtelijk, karakteristiek en ouderwetse museumsmederij. Aanrader voor bezoekers en cursisten.

Adres: Smedestraat 22.

De Groene Kruidhof

Ook aan de groenvoorziening in de stad Elburg is gedacht. In het oudste deel van Elburg tref je een historisch stukje groen aan: De Groene Kruidhof. De stad ligt bijna verscholen in de uithoek van de stad Elburg. Maar juist dat maakt De Groene Kruidhof een plek van rust en bezinning.

Behalve de bezienswaardige bloementuin is De Groene Kruidhof een startplek voor stadswandelingen en speurtochten. Ook dient de tuin als openluchtexpositieruimte, is het onderdeel van de kunstroute en doet het mee aan de voor- en najaarsmarkt.

Bezoek de Haven van Elburg

Naast de Vischpoort is ook de haven van Elburg een grote trekpleister en een plek die je, zeker tijdens de warme zomerdagen niet mag missen. Het ietwat kleine haventje en daaromheen gelegen restaurants en een ijssalon is de plek om even helemaal weg te dromen.

Alleen al vanwege de vissers, botters en kleinere bootjes die door de haven varen zijn reden genoeg om urenlang naar te kijken, zonder dat het gaat vervelen. Nog beter: maak gebruik van de gelegenheid om wat te eten bij een van de restaurants. Of ga langs bij een ijssalon en neem plaats aan de waterkant om daar te genieten van je ijsje en het vertier in en rond de haven.

Zandverhalen

Je verwacht het niet, maar toch is het zo: Net buiten het stadscentrum van Elburg vindt je een van de grootse binnen-zandprojecten ter wereld. Ruim 4000 m3 zand, tientallen sluisdeuren, 1000 jaar oude olijfbomen, botters en bouwwerken zijn er te bezichtigen. Met al deze tentoonstellingen komen de verhalen van de Bijbelse cultuur en botters tot stand.

Het museum is, buiten corona om, het hele jaar door geopend. De overdekte expositie is verdeeld over drie grote hallen met elk een oppervlakte van 5000 m2 en meer dan 300 verschillende zandsculpturen. Zandsculpturen met hoogtes tot wel acht meter zijn gemaakt door de beste kunstenaars ter wereld en ‘vertellen’ je over historische Bijbelverhalen. Let je op je nek tijdens het omhoog kijken?

Adres: J.P. Broekhovenstraat 9.

Uit eten in Elburg

Ondanks het redelijk kleine formaat van het stadscentrum van Elburg, stikt het er van de lokale restaurantjes. Elburg is een heerlijke plek om uit eten te gaan, zo in de oude binnenstad. Er is volop keuze maar let op: Vooraf reserveren is bijna een vereiste om een plekje te bemachtigen.

Restaurants die je niet mag missen:

  • Restaurant Le Papillon: Is het al tijd voor een heerlijke lunch of tijd voor een wijntje? Neem plaats op het terras en laat je volledig verrassen door de lunch- of wijnkaart. Adres: Vischpoortstraat 15.
  • De Pietro Elburg: Tijdens een etentje bij Da Pietro zou je Elburg zonder twijfel het Venetië van Nederland kunnen noemen. Moet je natuurlijk wel van Italiaans eten houden. Adres: Vischpoortstraat 16.
  • Hao Hua Elburg: Heb je ff? Schakelen we door van Italiaanse gerechten naar (als je het mij vraagt) het beste Chinese restaurant in Elburg en omgeving. Adres: Havenkade 6.
  • De Herberg: Een heerlijke spot aan de haven van Elburg. Tijd voor een heerlijke lunch of een uitgebreid diner? Geniet van vers belegde broodjes, een carpaccio of soep als voorgerecht, verschillende soorten vlees of verse vis. Nog zin in wat na? Probeer een van de heerlijke toetjes. Adres: Havenstraat 7.
  • Zilverzoen: Heb je het over een uitgebreide kaart, dan heb je het over restaurant Zilverzoen in Elburg. Er is keuze uit vleesgerechten, visgerechten, maaltijdsalades, specials, vegetarische gerechten en kindergerechten en meer. Om over de drankenkaart of het high tea arrangement nog maar te zwijgen. Adres: Jufferenstraat 28.
  • Pizzeria Elburg: Tijd voor een pizzaatje of een Turkse maaltijd? Bezoek Pizzeria Stefanos Farao in de binnenstad van Elburg of enkele honderden meters buiten het stadscentrum Pizzeria Pyramide. Ook is het Italiaans restaurant Da Pietro een goede plek voor een pizza!
  • Olde Regthuys: Middenin het centrum van Elburg eten? Dan ben je bij ’t Olde Regthuys op de juiste plek. Neem plaats op het terras en geniet behalve van je maaltijd ook van de langslopende toeristen en bewoners, de heerlijke grachtenhuizen en de typische stadsgrachten. Adres: Beekstraat 33.
  • Waterman: Niet alleen in het centrum van Elburg, maar ook een eind daarbuiten vindt je heerlijke restaurantjes. Aan het water, uiteraard. Restaurant Waterman is er één van.  Heerlijk om neer te strijken tijdens een dagje aan het strand, want het ligt straks tegen het Veluwemeer aan. Adres: Flevoweg 5.
  • Restaurant Lucca Elburg: Ook restaurant Lucca maakt gerechten volgens de Italiaanse keuken. Geniet er van een grote Italiaanse pizza, een verse Italiaanse pasta of verschillende vleessoorten. High Tea plannen? Restaurant Lucca heeft de deuren wagenwijd voor u openstaan. Adres: Havenkade 18.

Wat is jouw favoriete plek in Elburg?

Wat is jouw favoriete plek in Elburg en waarom bezoek je deze Hanzestad graag? Heb je tips om dit lijstje aan te vullen? Laat het me hieronder weten en ik voeg ze toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *