

Schaatsen op Schaatsbaan Kurhausplein (Den Haag + Tickets!)
Schaatsen op Schaatsbaan Kurhausplein (Den Haag + Tickets!)
Al honderden jaren is het een sport en de hobby van duizenden Nederlanders. Al voordat het ijzer uitgevonden was, honderden jaren geleden, werd er al geschaatst met botten van dieren. De creativiteit was toen al flink aanwezig, want de botten werden scherp ‘geslepen’, om ze vervolgens met touwen onder vast te binden aan hun voeten en erop weg te schaatsen. Nu, jaren later, is het schaatsen nog een grote hobby die jaarlijks door duizenden Hollanders als hobby uitgevoerd wordt. Soms op natuurijs, maar vaak ook in overdekte schaatsbanen. Een van de veel bezochte schaatsbanen in Nederland is schaatsbaan het Kurhausplein, een schaatsbaan in Den Haag.
Maar hoe is schaatsen ontstaan, waarom is het zo populair, welke soorten schaatsen zijn er en nog belangrijker: wat maakt het schaatsen bij schaatsbaan het Kurhausplein zo leuk? In mijn verhaal van vandaag vertel ik je er graag meer over!
Hoe is schaatsen ontstaan?
In de intro heb ik je net verteld dat er honderden jaren geleden al geschaatst werd, hoewel dit er heel anders aan toe ging dan wij nu gewend zijn. Tegenwoordig schaatsen we op natuurijs of in door mensen aangelegde schaatsbanen, welke doorgaans van betere kwaliteit zijn.
Toen ze in de beginjaren van het schaatsen nog geen ijzer hadden, werden de schaatsen van toen heel anders ontworpen. Men verzamelde botten van dieren en er werden zelfs dieren voor gevangen of geslacht. De botten van de dieren werden gebruikt als de huidige ijzeren schaatsen. De botten werden vakkundig glad en scherp geslepen, om deze vervolgens te gebruiken als de ‘ijzers’ die middels touwen onder schoenen geknoopt werden.
Toen jaren later het ijzer werd uitgevonden, werden de schaatsen van botten al snel vervangen door ijzeren schaatsen. De meeste mensen schaatsen alleen als het vriest, omdat dit de sfeer is die bij het schaatsen ‘hoort’.
Waarom is schaatsen populair?
Al van jongs af aan valt het bij kinderen in de smaak: de witte winterwereld, waarin sneeuw, ijs en kou een hele belevenis voor hen zijn. Hoewel kou en de gladheid voor kinderen niet altijd de meest aantrekkelijke eigenschappen van de winter zijn, maken de winterse taferelen veel kinderen veel blij tijdens dit jaargetij.
Grote kans dat dit de reden is waarom toch veel jonge kinderen of jongeren van de sport houden. Ten minste, een behoorlijk deel dan. En mag ik het een sport noemen? Ik vindt van wel, wanneer ik zie hoe kunstig het is hoe fanatieke schaatsers over het ijs lijken te glijden zonder hier moeite voor te doen. En mij niet gezien hoor, ik ben daar te stuntelig voor ;).
Behalve dat, is schaatsen door de jaren heen ook écht uitgegroeid tot een sport. Wereldwijd wordt in Nederland het meest geschaatst, hoewel het in Noorwegen ook veel voorkomt. Toch ligt er in Noorwegen vaker sneeuw, waardoor er in Noorwegen aanzienlijk minder geschaatst wordt dan in ons vaderland.
Het is zelfs een groot onderdeel geworden van de Olympische Spelen. Deelnemers vanuit verschillende landen over de hele wereld doen mee aan de Olympische sport. Enkele bekende Nederlandse schaatsers zijn Sven Kramer, Koen Verweij, Jutta Leerdam en Ineke Schouten.
Welke soorten van schaatsen zijn er?
Kinderen van 2, 3 of 4, jongeren, jongvolwassenen; welke leeftijdsgroep je je ook maar kunt bedenken, iedereen heeft wel eens geschaatst (of het geprobeerd ;)).
Voor iedereen zijn er schaatsen in de juiste maat, maar ook zijn er veel verschillen in het soort schaats dat je kan dragen. De een is gebaseerd op comfort, een andere op kwaliteit en weer een ander is gemaakt met het oog op snelheid.
Zo schaatsen jonge kinderen vaak op schaatsen met dubbele ijzers. Hierdoor is het kans op vallen aanzienlijk minder, groeit het zelfvertrouwen en natuurlijk de zin of interesse om vaker te schaatsen. De wat oudere kinderen schaatsen meestal (althans, dat kan ik me herinneren) op Friese doorlopers. Ik weet niet of ze tegenwoordig nog gebruikt worden, maar dit zijn houten schaatsen met een enkel ijzer.
De ‘normale’ Friese doorloper kent ook een variant voor de goede schaatsers: lage noren. Lage noren zijn lage schaatsen met een leren schoen en ook één ijzer. Hierdoor kun je je beter afzetten en in korte tijd meer snelheid maken. Probeerde je jezelf met de Friese doorloper hard af te zetten, dan was de kans groot dat je met het hout op het ijs terecht kwam.
Na lage noren is er de volgende uitdaging: schaatsen op hoge noren. Het concept van deze schaats is hetzelfde (een leren schoen met een enkel ijzer) maar bij hoge noren is de schoen dus groter. Dit vergt meer ervaring om je evenwicht te houden, maar het handige aan hoge noren is juist weer dat je in de bochten en tijdens het afzetten het ijs niet kunt raken.
Ervaren schaatsers gaan vaak nog een stapje verder en kiezen in plaats van hoge noren voor de klapschaats. Tijdens het gebruik van de klapschaats heb je het voordeel je spieren meer te gebruiken. Wanneer je moe bent, raakt de punt niet in het ijs.
Behalve bovengenoemde schaatsen zijn er ook andere soorten schaatsen als kunstschaatsen, hockeyschaatsen en lage noren met een plastic schoen. Deze schaatsen worden doorgaans gebruikt voor de hobby of om te oefenen. Ze zijn vaak veel steviger wat het schaatsen voor beginners een stuk makkelijker maakt.
Wat maakt schaatsen bij schaatsbaan Kurhausplein zo leuk?
Een ijsbaan van ruim 600 m2, pronken bij familie of vrienden tijdens je snelste rit of misschien onderuitgaan bij schaatsbaan Kurhausplein? Het maken de herinneringen waar je later met veel plezier op terugkijkt en om kunt lachen. Toch?
Het leuke van schaatsen bij schaatsbaan Kurhausplein is dat iedereen er kan schaatsen, ongeacht niveau of leeftijd. Kinderen kunnen leren schaatsen dankzij de handige hulpbeer die ze helpt om het evenwicht op het ijs te bewaren.
Even genoeg van het schaatsen, tussendoor even opwarmen of als ouders zijnde kijken hoe je kinderen zich op het ijs voortbewegen? Neem dan plaats op het verwarmde terras of neem een warme chocolademelk of glühwein in een van de vele restaurants rondom de ijsbaan.
Maak je dagje uit naar schaatsbaan Kurhausplein compleet door warme chocolademelk, sinterklaas en het schaatsen te combineren: het ideale Nederlandse kersttrio. Luister op de schaatsbaan naar de klanken van klassieke kerstliedjes, of zwier heerlijk rond richting de warme chocolademelk; schaatsen bij schaatsbaan Kurhausplein in Den Haag maakt dat jong en oud helemaal in kerststemming komen.
Sta jij komend seizoen op de schaatsen bij schaatsbaan Kurhausplein in Den Haag? Reserveer hieronder tijdig je tickets en geniet alvast van je dagje uit!