Brandenburger Tor (Openingstijden + Tickets)

  • door
Brandenburger Tor

Waarschijnlijk ben je hier terecht gekomen omdat je geïnteresseerd bent in Brandenburger Tor, een toeristische attractie in Duitsland.

Dan ben je op de goede plek, want ik ga je er meer over vertellen. Want wat is het eigenlijk en waarom is het zo bekend? Wat is de locatie van de trekpleister, zijn er parkeergelegenheden in de nabije omgeving?

Wil je Brandenburger Tor bezoeken en meer weten over de geschiedenis van het bekende monument? Lees dan verder, ik vertel je alles wat je moet weten.

Wat is Brandenburger Tor?

Brandenburger Tor is van oorsprong gebouwd in de periode van 1788 tot 1791 en is gebouwd in een neoclassicistische stijl. De poort staat tot op heden aan de Pariser Platz in het stadsdeel Mitte en vormt onder andere de afsluiting van de boulevard Unter den Linden.

Geschiedenis van Brandenburger Tor

Eeuwen geleden waren er veel stadspoorten in Berlijn, die vaak dienstdeden als tolpoort. Een van deze stadspoorten is Brandenburger Tor en tevens de enige overgebleven stadspoort in heel Berlijn.

De Brandenburger Tor deed vroeger dienst als tolpoort en iedereen die er doorheen wilde, moest verplicht tol betalen. De allereerste tolpoort uit een hele reeks, werd gebouwd in 1734. Deze tolpoort werd pas tientallen jaren later gebouwd, in 1788. Desalniettemin, verkeerd het historische herkenningspunt nog in goede staat en doet het zelfs dienst als een toeristische trekpleister.

Duitsers weten goed hoe ze met van een historisch monument een hedendaags toeristische trekpleister moeten bouwen, wat jaarlijks duizenden bezoekers trekt.

Een van deze toeristische trekpleisters die jaarlijks duizenden bezoekers trekt, is de imposante Brandenburger Tor.

Wanneer je eenmaal onder het reusachtige bouwwerk staat, besef je pas écht hoe klein jijzelf bent en hoe immens groot het bouwwerk is.

Maar, dat is niet alles!

De rijke geschiedenis van de Brandenburger is niet achterwege gelaten. Tijdens het bezoek ontdek je veel informatie over de geschiedenis van de voormalige Duitse tolpoorten, wat verder vrijwel nergens te verkrijgen is.

De verschillende gidsen lijken je eindeloos verhalen kunnen vertellen over de geschiedenis van de Brandenburger Tor, zonder in herhaling te vallen. Niet gek ook, gezien de stadspoorten waar je vroeger verplicht tol moest betalen, een grote inkomstenbron voor de Duitse economie was.

Leer tijdens een bezoek niet alleen over de geschiedenis van Brandenburger Tor, maar kom meer te weten over de geschiedenis van de hele stad Berlijn. Verdiep je in de transformatie van de Duitse hoofdstad sinds de val van een van de meest bekende muren uit de geschiedenis: De val van de Berlijnse Muur.

Verken het Duitse parlementsgebouw en kom alles te weten over de bouw dat in 1984 gestart is. Kijk uit op het Duitse parlement vanachter de glazen koepel, bewonder de moderne stad Berlijn dat in enkele tientallen jaren herbouwd is.

Bij helder weer kun je vanaf het dak de Dom van Berlijn en de Nieuwe Synagoge spotten. Als je heel erg geluk hebt (of het moet helder weer zijn en je hebt goede ogen), heb je zelfs kans om het Potzdamer Platz te spotten.

Tijdens de periode van de Koude Oorlog is Brandenburger Tor beschadigd geraakt en dus is het na de val van de Berlijnse Muur gerenoveerd. Dat was een vrij grote klus, gezien de grootte van de toren.

Brandenburger Tor reikt namelijk tot 26 meter hoog, is maar liefst 65,5 meter breed en in totaal 11 meter diep.

Adres

Uiteraard is het monument gevestigd in het centrum van Berlijn, gezien het feit dat het in oorsprong dienstdeed als stadspoort.

Brandenburger Tor ligt op korte afstand van een aantal andere, Duitse bezienswaardigheden. Zo liggen Madame Tussauds, het Parlementsgebouw Reichstag en het Holocaustmonument op loopafstand van enkele minuten bij de Berlijnse bezienswaardigheid vandaan.

Het adres is:
Pariser Platz
10117 Berlin

Openingstijden

De openingstijden zijn als volgt:

Zondag: 08:00 – 00:00
Maandag: 08:00 – 00:00
Dinsdag: 08:00 – 00:00
Woensdag: 08:00 – 00:00
Donderdag: 08:00 – 00:00
Vrijdag: 08:00 – 00:00
Zaterdag: 08:00 – 00:00

De toegang sluit om 22:00, na deze tijd worden er dus geen nieuwe bezoekers binnengelaten.

Parkeergelegenheid

Op slechts enkele minuten loopafstand van het Pariser Platz, de locatie waar Brandenburger Tor gevestigd staat, bevindt zich Parkhaus Adlon APCOA.

De tarieven van deze parkeergarage zijn €4,- per uur en je betaalt maximaal €40,- per dag.

Het adres van de parkeergarage is:

Unter der Linden 77
10117 Berlin
Mitte

Brandenburger Tor + koepel van Rijksdag bezoeken

Brandenburger Tor is een toeristische trekpleister die openbaar en gratis te bezoeken is, maar er hangt een te bijzondere geschiedenis aan vast om aan je voorbij te laten gaan.

Daarom kun je een tour onder leiding van een gids volgen, waar je tijdens de tour meegenomen wordt langs Brandenburger Tor én de koepel van de Rijksdag (het parlementsgebouw in Berlijn).

Ik raad je dus aan om een tour te volgen, zodat je tijdens de rondleiding langs de historische monumenten direct veel bijzondere informatie te weten komt.

Lijkt deze tour je interessant en wil je meer weten? Kijk hier voor meer informatie >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *