Dagje in Bourtange (Vestingdorp in Groningen)

Bourtange vesting

Tijdens onze vijfde stop van onze citytrip door Nederland, afgelopen zomer, belandden we in Groningen. Niet in de hoofdstad van de noordelijke provincie, want de hoofdstad Groningen hadden we op dag drie al bezocht. In plaats van de hoofdstad Groningen, bezochten we op dag 5 van onze roadtrip door Nederland het Groningse vestingdorp, Bourtange.

Een bezoek aan de vesting Bourtange stond al lange tijd op m’n bucketlist en toen ik afgelopen voorjaar zat te bedenken welke dorpen of steden ik tijdens mijn roadtrip wilde bezoeken, kon Bourtange niet missen!

Hoewel de vesting niet een heel uitgebreid dorp is, is de hele sfeer in het dorpje zoveel leuker tijdens een warme zomerdag, dan je in eerste instantie verwacht.

Waarom? Lees verder, ontdek mijn ervaring van mijn eerste bezoek aan Bourtange en kom erachter waarom Bourtange zo’n bijzondere, bijna magische plek is.

Zoals jullie van me gewend zijn, neem ik jullie natuurlijk gezellig mee en deel ik zoveel mogelijk van mijn ‘Little Escape’ tijdens mijn dagje uit in Bourtange.

Maar… dit keer heb ik een speciale verrassing voor jullie! Dat is namelijk, dat ik behalve dit blog, de foto’s en de video’s in deze serie, dit keer een drone heb meegenomen.

Ik koos ervoor om de drone mee te nemen, om jullie een goed beeld te geven hoe Bourtange er van bovenaf uitziet. Als je het mij vraagt, is dat in ieder geval goed gelukt. Ikzelf ben in ieder geval erg blij met het resultaat en de video.

Verder ben ik vooral benieuwd wat jij van dit blog en de dronebeelden in onderstaande video vindt. Laat je het me onderaan deze pagina weten? Dankjewel alvast! 🙂

Bekijk in onderstaande video wat ik gezien en bezocht heb, lees mijn verhaal en ik hoop dat jullie inspiratie opdoen om, net als ik, Bourtange voor het eerst (of misschien wel opnieuw, met een heel andere kijk op de vesting) te bezoeken.

Aangename sfeer en gezellige terrasjes vol met toeristen

Tijdens aankomst in vesting Bourtange stuurden we onze auto op een parkeerplaats in de schaduw. Onze zwarte auto middenin de zon, met temperaturen van ongeveer 35 graden zetten, leek ons geen goed idee.

We liepen richting het bezoekersinformatiecentrum, kregen uitleg en een plattegrond mee. Ook kregen we toestemming om te vliegen en dronebeelden te maken, mits we anderen niet tot overlast waren en de privacy van bezoekers en bewoners niet zouden schenden.

De gastvrijheid staat hoog in Bourtange. Toen ik hen vertelde dat ik middels deze drone video-opnames voor een travelblog wilde maken, waren de medewerkers bij het informatiecentrum erg sympathiek, positief en wensten me veel succes. Nadat ik hen kort mijn website had geïntroduceerd, was het tijd om op ontdekking te gaan.

Vanaf het bezoekersinformatiecentrum liepen we vanaf de enige toegangsweg richting het centrum. Via verschillende ouderwetse, in goede staat verkerende rode ophaalbruggen liepen we richting het centrum. Na enkele honderden meters te hebben gelopen, genoten hebben van de rustige en groene natuur, staken we de laatste rode ophaalbrug voor de vesting over.

Bourtange vesting

We maakten verschillende foto’s, genoten van het uitzicht en liepen verder richting het centrum. Al voordat we het centrum binnenkwamen, merkten we de gezellige sfeer die in het dorpje hing. Waarom? Door de tegemoetkomende toeristen, de heerlijke temperatuur en natuurlijk het geroezemoes vanaf de terrasjes in de vesting.

Bourtange vesting
Bourtange vesting
Vesting Bourtange

Heerlijk eten en drinken

Ondanks de knusse vesting Bourtange, zijn er tijdens mijn zoektocht naar eetgelegenheden een aantal uitschieters. Niet dat er veel eetgelegenheden zijn, maar het viel me op dát de aanwezige eetgelegenheden mijn indruk overtroffen.

Een van deze eetgelegenheden in Bourtange is ’t Oal Kroegie, dat bekend staat om een heerlijk gerecht: saté van de haas. Behalve dit populaire gerecht staat het restaurant bekend om zijn gezellige, warme en authentieke sfeer.

Het tweede opvallende restaurants is evenals ’t Oal Kroegie in de vesting Bourtange gevestigd: ’t Landhuys Bourtange. Dit restaurant stamt al uit de 17e eeuw en heeft in de 20e eeuw een grote verbouwing ondergaan. Jaren later en ondanks de grote verbouwing, heb je alsnog het gevoel in een 17e eeuw restaurant te eten. Het restaurant biedt plaats aan meer dan 200 personen tegelijkertijd (let op: enkel wanneer er geen beperkingen vanwege COVID-19 zijn).

Let op: onderstaande foto is een sfeerbeeld, niet een van de eetgelegenheden.

Bourtange Restaurant

Hoewel mijn bezoek éigenlijk alleen aan de vesting Bourtange was, wil ik toch een restaurant met jullie delen, dat buiten de stadsmuren van de vesting Bourtange gevestigd is. Dan heb ik het natuurlijk over het kindvriendelijke restaurant dat hoort bij Herberg-Restaurant de Staakenburgh.

Tijdens een bezoek aan dit restaurant is er een ruime speelplek voor kinderen en betreft het menu is er veel keus: Kies onder andere uit à-la-cartegerechten, dagschotels en heerlijke pannenkoeken.

Genieten van het uitzicht en de mooiste dronebeelden van de vesting

Zoals ik jullie heb beloofd, zou ik tijdens mijn bezoek aan Bourtange een aantal mooie dronebeelden maken om met jullie te delen. En belofte maakt schuld, dus “het moet maar”. Nee grapje, we hebben met alle plezier geprobeerd om de mooiste dronevideo’s en -foto’s te maken.

Na ons bezoek aan het centrum, flink te hebben genoten van het weer (ondanks de extreme hitte) is dat best goed gelukt en na het verkennen van de vestingstad, liepen we via de brug over de gracht de vesting uit richting de auto.

In slechts enkele minuten bereikten we de andere kant van de vesting, en daarmee een goede plek om de drone de lucht in te laten gaan. Enkele minuten later zoefde ver boven ons een klein stipje, waaraan we de mooiste, onderstaande foto’s te danken hebben.

Als je goed kijkt, zie je ons op de tweede foto staan 🙂

Bourtange vesting
Fort Bourtange
Fort Bourtange

Ik ben benieuwd hoe jij denkt over een bezoek aan Bourtange, na het zien van de video en foto’s en het lezen van mijn blog. Breng jij binnenkort ook een bezoek aan deze vestingstad? Ik ben benieuwd, laat je het me onderaan de pagina in de reacties weten?

Mocht je van plan zijn Bourtange te bezoeken, veel plezier alvast!

Meer toffe activiteiten en bezienswaardigheden in Nederland? Lees dit! (Boekentip!)

Sinds enkele maanden ben ik me meer gaan verdiepen in de natuur, bezienswaardigheden en mooie plekjes in Nederland. Toen we enkele maanden geleden te horen kregen dat we niet meer op vakantie konden, baalde ik.

Maar, ik besloot het van de positieve kant te bekijken. Niet meer vliegen en bij veel landen niet de grens overkomen, was voor mij het sein om mijn eigen land meer te gaan ontdekken.

Ik struinde het internet af naar hippe Airbnb’s, bijzondere bezienswaardigheden in bekende en minder bekende plaatsen in Nederland. Ook ging in me verdiepen in andere reisbloggers, bezocht forums van bekende reiswebsites en -bloggers en ging boeken lezen over reizen in Nederland.

Het meest bijzondere boek dat ik las was het boek 1000 Dingen Doen in Nederland van Jeroen van der Spek. Er werden zoveel bijzondere plekken, mooie natuurgebieden en toffe activiteiten in beschreven, dat het me prikkelde.

Het prikkelde me om ook zulke activiteiten te gaan doen, plekken te bezoeken, dit vast te leggen op foto en video; de reden dat ik startte met deze ‘mini-serie’, waarin ik in een week tijd 5 verschillende dorpen en steden bezocht heb: mijn Little Escape in 2020.

Tijdens deze week ben ik er achter gekomen dat het veel makkelijker is om een reis, dagje weg of bijzondere activiteit te plannen. Hiermee hoop ik jullie ook te inspireren om die geweldige reis te maken (zodra het veilig kan), dat dagje uit in te plannen of die toffe activiteit te organiseren.

Mocht je nu ook zulke toffe activiteiten, mooie natuurgebieden en mooie bezienswaardigheden in Nederland willen ontdekken?

Koop dan het boek 1000 Dingen Doen in Nederland van Jeroen Spek via bol.com en start net als ik het met maken van die reis of activiteit!

2 reacties op “Dagje in Bourtange (Vestingdorp in Groningen)”

 1. Prachtig gedaan mannen en wat mooi omschreven en geïllustreerd.
  Schitterend overzicht van Bourtange met de drone, echt geweldig. Ik kom daar regelmatig in het buitengebied maar nooit geweten dat Bourtange er zo bij ligt.
  Ga vooral zo door.

  1. Dag Gerhard,

   Inderdaad! Bourtange is zeker een aanrader om te bezoeken tijdens een warme lente- of zomerdag!
   Tip: Ga niet wanneer het zo’n 35+ graden, een betere aanrader is dan om een strand in Nederland te bezoeken.

   Stranden in Noord-Holland: http://wimontdektdewereld.nl/mooie-stranden-in-noord-holland/
   Stranden in Zuid-Holland: http://wimontdektdewereld.nl/mooie-stranden-zuid-holland/
   Stranden in Zeeland: http://wimontdektdewereld.nl/mooie-stranden-in-zeeland/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *