Heerlijk Vertoeven In Giethoorn: Ontdek De Leukste Tips Voor Een Dagje Uit!

 • door
Dagje Giethoorn

Een bezoek aan idyllisch Giethoorn staat garant voor een heerlijk dagje uit met een mengelmoes aan bruggen, grachten en tientallen bootjes. Het dorpje Giethoorn is met haar opvallende waterweggetjes enorm geliefd bij Nederlandse toeristen, maar nog meer bij buitenlandse toeristen. Giethoorn is een uniek stukje Hollands landschap dat in het hoogseizoen drommen met (buitenlandse) toeristen trekt.

Giethoorn staat garant voor een gezellig, actief en ontspannen dagje uit of weekendje weg. Een breed aanbod activiteiten als varen, wandelen, fietsen, boogschieten en allerlei andere interactieve games. Heerlijk uit eten, shoppen en de omgeving van Giethoorn verkennen.

Laatst heb ik er aan moeten geloven. Vervelend? Nee hoor, absoluut niet. Een graadje of 22, zonnig en een briesje wind. Toeristen met verschillende culturen. Een vriendelijke jongeman en eigenaresse van een bootverhuur waar ik een praatje mee maakte.

Heerlijk, toch?

Ik verzamelde de leukste tips over een bezoek aan Giethoorn. Benieuwd naar mijn tips? Ik vertel je over varen, wandelen en fietsen over of langs de waterwegen van Giethoorn. En wat dacht je van het huren van een e-chopper, punteren, kanoën en genieten van de mooiste plekjes in Giethoorn: de mooie grachten, kleurrijke tuinen en laaghangende bruggetjes:

Welkom in het Venetië van het noorden!

Waar ligt Giethoorn

Waar ligt Giethoorn?

Hoewel Giethoorn een heel bekende plek in Nederland is, wist ik niet exact waar het lag. Google Maps erbij, navigatie aan en tijd om te gaan. Het Venetië van het noorden ligt grof gezegd tussen Steenwijk, Marknesse en Meppel. Of tussen de grotere plaatsen Emmeloord (nabij Urk) en Hoogeveen.

Giethoorn behoort ook tot een van de gebieden van Nationaal Park Weerribben-Wieden, een gebied van land, water en bosgebied. Zo’n 15 minuten autorijden verwijderd van de A28 en de A32 en ongeveer 20 minuten verwijderd van de A6.

Varen Giethoorn

Varen door Giethoorn

Giethoorn staat bekend om zijn waterwegen. Grachten met laaghangende bruggetjes die je leiden langs grote huizen met mooie tuinen door het zuiden van Giethoorn centrum. Wandelend of te fiets over de paden langs de grachten? Al varend in een fluisterboot, roeiend in een roeiboot of punteren in een punter?

Giethoorn zit vol leuke verrassingen als het gaat om varen. Wat dacht je van een partyboot, een kajak, sloepvaren of natuurlijk suppen? Ontdek de verschillende mogelijkheden en bereid je alvast voor op een gezellig dagje Giethoorn.

Tip: Huur je favoriete vaartuig via www.giethoornboeking.com of www.boothurengiethoorn.nl.

Fluisterboot

De fluisterboten in Giethoorn zijn een van de meest geboekte vaartuigen. Een fluisterboot bied plaats aan 6 personen en de boot wordt aangedreven door een met accu’s aangedreven elektromotor.

Sinds de komst van de elektrisch aangedreven motor in Nederland is het in Giethoorn mogelijk om ongeveer een dag lang te varen. Zonder dat je tussendoor op hoeft te laden. De door accu’s aangedreven motoren gaan zo’n 8 uur lang mee en de fluisterboten beschikken over 6 zitplaatsen.

Het leukste aan een fluisterboot? In je favoriete gezelschap met een geruisloze boot over het water kabbelen.

Varen door Giethoorn

Sloepvaren

Kies je voor een sloep? Dan kies je voor een vaartocht met luxe en comfort. De sloep is luxer uitgerust dan een fluisterboot, wat door veel passagiers wordt ervaren als prettig. Een van deze luxe eigenschappen van de sloep is dat het is voorzien van een stuurwiel en heerlijke zachte zitkussens.

Hoewel een sloep comfort en ruimte biedt dan een fluisterboot, doet de sloep dankzij de hedendaagse techniek niet onder qua vaaruren voor een fluisterboot. Ook met een sloep vaar je gemakkelijk zo’n 8 uur rond over de waterwegen van Giethoorn. En natuurlijk ook op andere wateren in Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Varen Giethoorn

Kanoën en Kajakken

Test je behendigheid en de kracht van samenwerking tijdens een vaartocht over de grachten en meren van Giethoorn en Nationaal Park Weerribben-Wieden. Ben jij goed in samenwerking en hoe is je communicatie tijdens het samen voortbewegen? Huur een kano of kajak en ontdek hoe leuk het is om het vaartuig met meerdere mensen voort te bewegen.

Een soort van tandem, maar dan op het water ?

Een kajak is een klein, spits bootje waarbij spierkracht de ‘motor’ is om het vooruit te laten komen. Een kajak is van bovenaf dicht met enkel open gaten waar de vaarders in kunnen plaatsnemen. Voor een kajak wordt gebruik gemaakt van een peddel met aan beide kanten een peddelblad.

Bij een kano is dat net even anders. Bij het besturen van een kano is nog net wat meer behendigheid gewenst. Bij een kano gebruik je namelijk een peddel met maar aan één zijde een peddelblad. Ook wordt, in tegenstelling tot wat ik je net vertelde, een kajak vaak bestuurd door een persoon. Bij een kano zijn er vaak wel 2 of 3 vaarders.

Suppen

Oké vooruit, niet elk van de vaartuigen die ik beschrijf, zijn toegestaan in de dorpsgracht. Maar wel daarbuiten, op de grotere wateren waar meer ruimte en gelegenheid is om te leren suppen. Tenzij je het al kunt, natuurlijk. Dan is het alleen maar extra leuk om de vrijheid en ruimte te hebben om op een sup board te staan.

Sup board staat voor Stand Up Paddle Board. Oftewel, staand peddelen op een soort van surfboard. Heerlijk suppen in Giethoorn of suppen in Nationaal Park Weerribben? Als ik heel eerlijk met jullie ben, heb ik het nog nooit gedaan. En juist daarom interesseert het me zo. Zou ik het kunnen? Is het moeilijk? Ik zou zeggen: Zet het op je to-do list, net als ik.

Suppen in Giethoorn, waarom niet? Stand Up the Paddle Board, test je evenwicht en behendigheid. Laat je me weten hoe je de eerste keer suppen hebt ervaren? Ik ben benieuwd!

Punteren

Zeil punteren? Geschikt voor 1-4 personen, afhankelijk van de wind en het tempo waarop je vaart blijft een verrassing. Een zeilpunter huur je in Giethoorn vanaf minimaal 4 uurtjes tot een maximum van 8,5 uur.

Behalve de zeilpunter wordt ook de traditionele punter verhuurd. Wel zo leuk om daarvoor te kiezen, je komt waarschijnlijk niet iedere week in Giethoorn. De traditionele punter biedt plek voor 1-6 personen en is te huur vanaf verschillende starttijden.

En ohja, je kunt de rondvaart zo lang laten duren als je wilt, vanaf minimaal een uur tot maximaal 8,5 uur. Te gek toch?!

Varen Giethoorn

Rondvaart

Ook leuk om te doen: Een rondvaart door de grachten van Giethoorn, terwijl de ervaren schippers je onderweg vertellen over leuke feiten en weetjes over Giethoorn. Bewonder hoe de ervaren schippers dankzij een vaarbewijs de rondvaartboot door de grachten van Giethoorn laten voortbewegen.

Bij regenachtig weer zit je natuurlijk lekker droog, maar bij mooi weer kunnen de ramen van de rondvaartboot open om volledig te genieten van de mooie omgeving van Giethoorn.

Ik ben benieuwd, wanneer sta jij in de rij?

Surfen

Eerlijk is eerlijk, wie houdt er nou niet van surfen? Om te doen, te zien of om het te oefenen. Leren surfen is een heel goede keuze tijdens een bezoek aan Giethoorn. Het ietwat ondiepe water van de meren rondom Giethoorn en binnen Nationaal Park de Weerribben-Wieden maakt het ideaal om te leren surfen.

Hoewel surfen erg geliefd is bij jongeren, is de sport ook erg geliefd bij ouderen. Niet zo vreemd, gezien de Nederlandse successen op de Olympische spelen en het populaire kitesurfen.

Durf jij het aan? Stap in het spreekwoordelijke diepe en ga de toffe uitdaging aan.

Partyboot

Wie Giethoorn zegt, zegt party, toch? In ieder geval is de partyboot bijna onlosmakelijk verbonden aan Giethoorn. Huur een partyboot in Giethoorn voor de leukste feestjes en uitjes. Voor een bedrijfsuitje, familiefeest, verjaardagsfeest, jubileumreceptie en noem maar op. En oh, wat dacht je van een personeelsbijeenkomst, teammeeting of een bedrijfs-of productiepresentatie?

Dit en meer is allemaal mogelijk. Een heerlijke rondvaart met de leukste mensen om je heen. Een rondvaart door het buitengebied van Giethoorn met veel toffe mogelijkheden.

Dagje Giethoorn

Activiteiten in (de omgeving van) Giethoorn

Behalve water- en vaaractiviteiten heeft Giethoorn ook veel activiteiten die daar buiten vallen. Bijvoorbeeld om te doen wanneer het regent of buiten het hoogseizoen, wanneer de temperatuur te koud is om te varen.

Andere leuke activiteiten zijn hieronder beschreven:

Interactieve games

Hoe leuk is het om samen met een groep vrienden, familie of collega’s erop uit te gaan. Leer samenwerken en elkaar op een andere manier kennen dan het dagelijks leven. Kies voor interactieve games als boogschieten of ontsnappen uit de escape room. En wat dacht je van een bezoek aan DetectiveGame Giethoorn en Kids Boevenspel Giethoorn?

Boogschieten

Test wie er in je vriendengroep of kennissenkring het beste richtingsgevoel heeft. Wie heeft het meeste concentratievermogen? Boek een middagje boogschieten en sluit af met een gezellige wandeling langs de waterwegen van Giethoorn.

Boogschieten doe je bij:

 • Arendshorst Buitenactiviteiten, Beulakerweg 169B, Giethoorn
 • Restaurant de Witte Hoeve, Zuiderpad 32, Giethoorn

Kick Bike Step

Heerlijk, je eigen snelheid bepalen, zoevend over de plattelandsweggetjes. Huur een kick bike step en ervaar de combinatie van een normale step en een fiets. Volg een van de speciaal samengestelde routes vanaf 5 kilometer. Step jezelf langs de mooiste plekjes van Giethoorn en neem vooral tussendoor de tijd voor een korte break.

Gewoon, om te genieten van de natuur, de rust en het niets hoeven doen. Want niets moet, alles mag. Hoe heerlijk?!

Fietsen

De beste manier om de glorie van de stad Giethoorn niet te schaden en toch zoveel mogelijk in korte tijd te zien, is per fiets. Makkelijker een fiets huren is bijna niet mogelijk. Doordat Giethoorn zo’n groot autovrij gebied is, worden er fietsen in overvloed te huur aangeboden.

Huur een fiets, geniet op een gezonde en milieuvriendelijke manier van de schoonheid van Giethoorn. Van de omgeving van Giethoorn. Maar heel specifiek van de natuur in en rondom Giethoorn en Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Volg speciale fietsroutes om zonder zelf te plannen langs de mooiste plekjes van Giethoorn geleid te worden.

Tip: Maak gebruik van een fietsknooppuntenkaart.

Fietsen zijn te huur bij:

 • Arendshorst Buitenactiviteiten, Beulakerweg 169B, Giethoorn
 • Restaurant Hollands Venetië, Beulakerweg 167, Giethoorn.

Huur een E-Chopper

Als er iets is dat de laatste jaren een heuse opkomst heeft gemaakt of als er iets is wat in korte tijd een enorme hype is geworden, zijn het wel de e-choppers. Absoluut een belevenis die je eens moet meemaken.

’t Is net een Harley Davidson, maar dan zonder geluid. Overdreven? Nee hoor, naar mijn mening heeft een e-chopper echt wat weg van een Harley.

Let wel op: voor het besturen van een e-chopper moet je in het bezit zijn van een rijbewijs of bromfietscertificaat.

Minigolf

Al sinds jaar en dag is midgetgolf een sport dat door jong en oud wordt gespeeld. Hoewel het echt een sport is waar je van houdt of een hekel aan hebt, is het toch altijd zo geweest dat het in de smaak valt bij verschillende leeftijden, culturen en interesses van mensen.

Ook het kleine broertje heeft intussen zijn intrede in Giethoorn gedaan. Leuk om te doen met vrienden en familie in de omgeving van Giethoorn. Hoewel minigolf misschien niet het eerste is wat je gaat doen tijdens een dagje uit in Giethoorn, is een uurtje (of twee uurtjes) heel goed te combineren met een aansluitend etentje, een wandeling of een fietstocht.

Minigolf speel je bij;:

 • Arendshorst Buitenactiviteiten, Beulakerweg 169B, Giethoorn
 • Restaurant de Witte Hoeve, Zuiderpad 32, Giethoorn

Musea bezoeken

Waar je ook gaat of staat, Nederland is echt zo’n land waar je niet om musea heen kunt. Ook niet in Giethoorn. Giethoorn is vijf musea rijk, maar dit zijn niet zomaar musea. Wanneer ik aan musea denk, schets ik al snel een visueel beeld dat een tentoonstelling van schilderijen of andere kunstwerken waar een bedompt geurtje hangt of een bepaalde sfeer hangt waar ik al snel de kriebels van krijg.

Nee, ik ben geen musea liefhebber.

Maar, de musea in Giethoorn zijn net zo goed souvenirs en cadeauwinkels als musea. Neem gerust een kijkje bij een van de volgende musea of souvenirwinkels in Giethoorn:

 • De Oude Aarde (edelstenen museum / Winkel de Oude Aarde). Adres: Binnenpad 453.
 • Gloria Maris (cadeauwinkel). Adres: Binnenpad 115.
 • MTN Giethoorn (juwelier). Adres: Kanaaldijk 18.
 • Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus (museum met acteurs in kostuum, een cadeauwinkel en een café). Adres: Binnenpad 52. (Zie bovenstaande foto’s)
 • Pottenbakkerij Rhoda (Verkoop van handgemaakte potten). Adres: Binnenpad 41.

Huur een Solex

Solex rijden is nog zo’n activiteit dat leuk is voor jong en oud en het heeft iets unieks. Vroeger werd een Solex heel veel gebruikt, dus voor de ouderen is het een heerlijk stukje nostalgie. Terwijl het voor de jongere generatie minder bekend is, maar daardoor extra leuk is om in Giethoorn een solex te huren.

Huur de Franse “bolide”, volg de uitleg over de solex en begin aan een heerlijke solex tocht van zo’n 25 kilometer. Ontdek op originele en leuke manier de leukste plekjes van Giethoorn. En de omgeving, zoals Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Tuf al snorrend langs de grachten, langs de gezellige drukte en geniet van alles om je heen. Samen met vrienden. Familie. Of collega’s. In ieder geval met grote groep gezelschap. Want de leukste herinneringen maak je samen, toch?

Let wel op: Iedere Solex huurder moet in het bezit zijn van een (geldig) rijbewijs of brommercertificaat.

Maak een foto in klederdracht

Typischer gaat het waarschijnlijk niet worden: Maak een foto in Overijsselse klederdracht ter aandenken aan het bezoek aan Giethoorn. Stap binnen bij Atelier 66 voor een foto in originele klederdracht, hijs jezelf in de juiste maat kleding en foto’s schieten maar.

Na afloop krijg je de foto’s direct aangeleverd. Afgedrukt, maar ook digitaal. Het leuke van zulke activiteiten? Ze blijven je altijd bij, de actieve herinnering staat letterlijk op beeld.

Maak een foto in klederdracht bij:

 • Atelier 66. Adres: Binnenpad 66.

Volg een workshop

Niet alleen laat je bij Atelier 66 een foto in klederdracht maken, ook is er mogelijkheid om een workshop te volgen. Een aantal veel geboekte workshop arrangementen zijn de Complete Buitendag Giethoorn, Kookworkshop op houtvuur en Workshop Atelier Mon Amie.

Workshops zijn niet alléén bij Atelier 66 te volgen. Op alle onderstaande locaties worden workshops gegeven:

 • Ammie Eilling – Atelier Mon Amie. Adres: Beulakerweg 77a.
 • Atelier 66. Adres: Binnenpad 66.
 • Buitenkoken Giethoorn. Adres: Kanaaldijk 16.

Bezoek het Klimbos

Klimmen en klauteren in de bomen, lopen over touwen, hoog in de lucht. Hoelang kun jij evenwicht houden? Test het bij Klimbos Avontuurlijk Paasloo door op gepaste hoogte en je eigen niveau door de boom in te klimmen, te klauteren en zo snel mogelijk een parcour af te leggen.

Klimmen, klauteren en je evenwicht op de proef stellen doe je bij:

 • Klimbos Avontuurlijk Paasloo. Adres: Paasloërweg 14A, 8378 JB, Paasloo.

Let wel op: het klimbos ligt in de omgeving van Giethoorn, niet in Giethoorn zelf.

Ontsnap uit de escape room

Hey daar, Sherlock Holmes.. durf jij de uitdaging aan? Laat je letterlijk opsluiten in een escape room. Zet alles op alles om samen met je teamgenoten de uitweg te vinden. Zodra de deur achter je sluit en jij dus letterlijk opgesloten bent, start de tijd. Hoe snel en behendig weten jij en je team te ontsnappen uit de escape room?

Terwijl je opgesloten bent maak je onder andere gebruik van cryptische omschrijvingen die je stapje voor stapje richting de sleutel tot de uitweg van de escape room leiden. Maar, het belangrijkste is toch wel het teamwork. Test hoe goed jullie als team kunnen samenwerken bij:

 • De Slager van Oldemarkt. Adres: Industrieweg 5, Oldemarkt.
 • Prison Break Paasloo. Adres: Binnenweg 12, Paasloo.
Winkelen in Giethoorn

Winkelen in Giethoorn

In Giethoorn vindt je verschillende leuke winkeltjes en souvenirs die het bezoeken waard zijn. Winkels die je niet mag missen zijn:

 • De Oude Aarde: stap binnen bij een winkel uit 1969 om de mooiste souvenirs of geschenkartikelen van of met edelstenen te kopen.
 • Gloria Maris: Een uniek boetiek vol met zeeschelpen en andere voorwerpen rechtstreeks uit zee, huishoudelijke artikelen en kleding.
 • Het Wapen van Giethoorn: Een heel gezellige shop om de nieuwste mode te shoppen.
 • Koppers Giethoorn: Een kadoshop voor o.a. Hollandse souvenirs, Giethoorn souvenirs, Delfts blauw, cadeauartikelen en veel meer!
Restaurants Giethoorn

Eten en drinken in Giethoorn

Zoals je van het toeristische Giethoorn verwacht, stikt het er van de gezellige restaurants. Lekker aan het water, uitzicht op de langslopende toeristen en het verkeer op het water.

Wanneer je eenmaal in Giethoorn bent, zijn de volgende restaurants zeker een bezoekje waard:

 • Restaurants ’t Achterhuus: niet alleen heerlijk eten, maar ook een van de plekken met het mooiste uitzicht op het water.
 • Restaurant en Bootverhuur De Grachthof: Heerlijk lunchen op het terras gevolgd door het huren van een boot? Geen probleem!
 • Pannenkoeken & Brasserie De Witte Hoeve:Vers gebakken pannenkoeken en een typisch brasseriemaaltijd (is dat een woord?!) Verdere uitleg is overbodig toch?
 • Het wapen van Giethoorn: Geen restaurant, maar mocht niet ontbreken in dit lijstje. Ideaal om de nieuwst mode te shoppen. En woontrends. Cadeauartikelen. Leuke souvenirs. Allemaal onder één dak. En ohja, bijna vergeten: Je haalt er een verse coffee-to-go.

Wat is jouw favoriete activiteit of plek in Giethoorn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *