Little Escape: Dagje uit in Den Helder (Mijn Allereerste Bezoek aan de Noordelijkste Plaats van Noord-Holland)

  • door
Dagje uit in Den Helder

Tijdens de vierde dag van onze citytrip in Nederland bezochten we de meest noordelijke gemeente van Noord-Holland: We gingen een dagje uit in Den Helder en daarbij was het ook de eerste keer dat ik hoorde dat het bekend staat als de Kop van Noord-Holland of de Noordkop.

We hadden geen betere dag kunnen uitkiezen om Den Helder te bezoeken, want mán wat zou het warm worden die dag. Een geluk dus, dat we dichtbij zee waren en konden genieten van een lichte zeewind.

Een groot deel van de dag langs het water slenteren, genieten van het uitzicht over de Noordzee en natuurlijk de toerisme maakte de dag een stukje dragelijker. Ik heb ondanks de warmte volop genoten en heb natuurlijk zoveel mogelijk voor jullie vastgelegd.

Tijdens dag vier van mijn roadtrip door Nederland afgelopen zomer heb ik zoveel mogelijk voor jullie vastgelegd en er deze blog van gemaakt.

Behalve dit blog heb ik ook een video gemaakt van alles wat ik gezien en gedaan heb tijdens mijn Dagje uit in Den Helder.

Kijk je mee?

Mijn dag in een video

In mijn verhaal van vandaag vertel ik je hoe ik mijn dagje uit in Den Helder heb beleefd. Ik deel natuurlijk de leukste activiteiten en bezienswaardigheden voor toeristen, laat je zien waar en wat we gegeten hebben en welk restaurant ik je aanraad om te gaan eten.

Ben je benieuwd naar de video van de dag? Bekijk hem hieronder:

Al vroeg vertrokken we vanaf de Veluwe naar Den Helder. Met een autorit van ongeveer 2 uur, de planning om er een lange dag van te maken om zoveel mogelijk te ontdekken, wilden we zo weinig mogelijk tijd verliezen.

Geen tijd dus voor een tussenstop, maar vol energie reden we in een stuk voor naar Den Helder om daar direct de stad in te duiken.

We kwamen langs een aantal bekende bezienswaardigheden en plekken in Den Helder, waaronder de Nolle, Fort Kijkduin, de Teso Veerhaven en meer!

De Nollen, Den Helder

Een van de meest bijzondere projecten wat mij naar Den Helder trekt is openluchtmuseum de Nollen. Openluchtmuseum de Nollen bestaat uit een groot aantal bijzondere kunstwerken die te vinden zijn in het natuurgebied van Den Helder.

De bouw van de Nollen werd gestart in 1980 en is gebaseerd op het verbouwen van bunkers in het duingebied met materialen zoals cortenstaal. De bouw van natuurgebied de Nollen werd gestart door kunstenaar Rudi van de Wint en is al sinds 1987 openbaar te bezoeken.

Hoewel de Nollen een openluchtmuseum is, is het niet vrij toegankelijk. Er worden rondleidingen gegeven waarvoor betaald moet worden. Enkele kunstwerken van De Nollen in Den Helder zijn onderstaande.

De Nollen in Den Helder
De Nollen in Den Helder

De Helderse Vallei

Voor mij niet de meest favoriete trekpleister, maar voor jonge kinderen een hele leuke belevenis: een bezoek aan kinderboerderij De Helderse Vallei. De Helderse Vallei ligt middenin het natuurgebied en mocht je in eerste instantie niet persé voor de boerderijdieren komen, dan is de omgeving alleen al een goede reden om dit te bezoeken.

De Helderse Vallei is educatief, leuk en houdt zich actief bezig met duurzaamheid. Er zijn verschillende activiteiten te doen en De Helderse Vallei wordt door veel groepen geboekt. Schoolreisjes en kinderfeestjes, familiedagen en bedrijfsuitjes worden veel gehouden bij De Helderse Vallei.

De Helderse Vallei
De Helderse Vallei

Donkere Duinen

Niet ver van De Helderse Vallei verwijderd is natuurreservaat de Donkere Duinen gevestigd. Een aangeplant dennenbos, wat omgevormd wordt door een natuurlijk bos.

In de nabije omgeving ligt een eendenvijver met beboste oevers en het is tegelijkertijd het enige bos in heel Den Helder. De ideale plek om een wandeling te maken of tot rust te komen in de natuur, maar tegelijkertijd een drukbezochte plek vanwege de vele bezoekers van de donkere duinen.

Vanuit de donkere duinen loop je door naar de kinderboerderij waarover ik je net vertelde en tijdens een warme zomerdag is het heerlijk om na een stevige wandeling plaats te nemen bij het restaurant bij de Donkere Duinen: Restaurant de Helderse Vallei.

Donkere duinen Den Helder
Donkere duinen Den Helder

Fort Kijkduin

Een van onze stops op ontdekking door Den Helder was Fort Kijkduin, een Napoleontisch fort met een Noordzeeaquarium en een museum. Fort Kijkduin ligt gevestigd in het dorp Huisduinen in Den Helder.

Sinds 1996 bevindt zich er een Noordzeeaquarium welke op 2 dagen na het hele jaar voor bezoekers geopend is. In het Noordzeeaquarium is een 12-meter lange tunnel gegraven waar bezoekers onder water kunnen lopen en waardoor je je dus letterlijk onder het water bevindt.

Door deze onderwatertunnel is het mogelijk om zoutwatervissen met eigen ogen van heel dichtbij te bewonderen.

Fort Kijkduin Den Helder

Bewonder vanaf grote hoogte en een van de mooiste plekken van Den Helder het uitzicht over de Noordzee, de duinen, het dorp of de vuurtoren. Net zoals ik heb gedaan, zoals je hieronder kunt zien.

Fort Kijkduin Den Helder
Fort Kijkduin Den Helder
Dagje uit in Den Helder

Teso Veerhaven

Alle gekheid op een stokje, maar tijdens deze zonnige dag kwamen we héél toevallig aan bij Teso Veerhaven. Niet onze laatste stop, maar onze dag liep al tegen 3’en toen we er aankwamen.

Al heel snel spookte het idee door ons hoofd om een retourtje te boeken naar Texel, zij het niet dat we dan erg weinig tijd hadden om Texel goed te verkennen, we er niet konden overnachten en we nog maar wát graag wilden dineren aan de kust van Den Helder.

Ondanks deze tegenslag, wat eigenlijk niet eens zo’n tegenslag was (check de foto’s van ons eten en het uitzicht verderop), besloten we de omgeving rond Teso te verkennen en de mooiste plaatjes te schieten als aandenken.

Mijlenver over het water turen, verwonderen over het tempo waarmee de veerboten snelheid weten te maken en genieten van het dansende zonlicht op de deinende golven; dit was toch wel weer een van die geluksmoment waarop ik beseft heb hoe mooi Nederland kan zijn!

Teso Veerhaven
Teso Veerhaven

Afsluiter van de dag: Dineren bij Nogal Wiedus

Na een mooie, warme dag was het voor ons de tijd om de dag af te sluiten met een diner, natuurlijk aan het water.

Tijdens het bezoek aan Fort Kijkduin ontdekten we twee heerlijke restaurants. Allebei aan het water, naast elkaar. We besloten om na ons bezoek aan de Veerhaven terug te keren naar deze plek om er neer te strijken voor een diner aan het water.

Nogal Wiedus

We dineerden bij Nogal Wiedus en konden dankzij het heerlijke weer kiezen voor een plek op het terras. Al snel werd ons een tafel toegewezen en de menukaart werd geleverd.

Na de keuze te hebben gemaakt voor een heerlijke carpaccio als voorgerecht en een kippendij saté met bijbehorende garnituur, werd ons drinken geleverd.

Nogal Wiedus Den Helder

Minutenlang genieten van het uitzicht, het bespreken van de dag en met rommelende magen gewacht te hebben, werd ons een heerlijke maaltijd voorgeschoteld.

Nogal Wiedus in Den Helder is een aanrader om tijdens een warme zomerdag op het terras te eten en te genieten van het uitzicht. Het terras is afgeschermd met glazen wanden, waardoor je niet in de wind zit maar toch kunt genieten van het uitzicht en de strandbezoekers.

Ook tijdens een minder warme dag is Nogal Wiedus een goede keuze. Neem binnen plaats en laat je verrassen door de uiteenlopende gerechten op de menukaart. Vlees of visliefhebber? Keuze uit verschillende gerechten.

Zin in een heerlijke soep, sandwich of pannenkoek? Is allemaal te bestellen. Enkel genieten van een warme drank of heb je helaas te kampen met een allergie? Meld het van te voren en geef aan welke gerechten je wel of juist niet mag eten.

Nogal Wiedus Den Helder

Meer toffe activiteiten en bezienswaardigheden in Nederland? Lees dit! (Boekentip!)

Sinds enkele maanden ben ik me meer gaan verdiepen in de natuur, bezienswaardigheden en mooie plekjes in Nederland. Toen we enkele maanden geleden te horen kregen dat we niet meer op vakantie konden, baalde ik.

Maar, ik besloot het van de positieve kant te bekijken. Niet meer vliegen en bij veel landen niet de grens overkomen, was voor mij het sein om mijn eigen land meer te gaan ontdekken.

Ik struinde het internet af naar hippe Airbnb’s, bijzondere bezienswaardigheden in bekende en minder bekende plaatsen in Nederland. Ook ging in me verdiepen in andere reisbloggers, bezocht forums van bekende reiswebsites en -bloggers en ging boeken lezen over reizen in Nederland.

Het meest bijzondere boek dat ik las was het boek 1000 Dingen Doen in Nederland van Jeroen van der Spek. Er werden zoveel bijzondere plekken, mooie natuurgebieden en toffe activiteiten in beschreven, dat het me prikkelde.

Het prikkelde me om ook zulke activiteiten te gaan doen, plekken te bezoeken, dit vast te leggen op foto en video; de reden dat ik startte met deze ‘mini-serie’, waarin ik in een week tijd 5 verschillende dorpen en steden bezocht heb: mijn Little Escape in 2020.

Tijdens deze week ben ik er achter gekomen dat het veel makkelijker is om een reis, dagje weg of bijzondere activiteit te plannen. Hiermee hoop ik jullie ook te inspireren om die geweldige reis te maken (zodra het veilig kan), dat dagje uit in te plannen of die toffe activiteit te organiseren.

Mocht je nu ook zulke toffe activiteiten, mooie natuurgebieden en mooie bezienswaardigheden in Nederland willen ontdekken?

Koop dan het boek 1000 Dingen Doen in Nederland van Jeroen Spek via bol.com en start net als ik het met maken van die reis of activiteit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *