Little Escape: Dagje uit in Nordhorn (Aanrader: Rawe-Ring Center)

  • door
Dagje uit in Nordhorn

Afgelopen zomer vertrok ik voor een week lang van huis om verschillende plaatsen in Nederland te ontdekken. Ik legde mijn focus op het ontdekken van de wat minder populaire plekken, ofwel plekken waar normaliter minder over geblogd wordt of waarover vlogs gemaakt worden.

Maar, laat ik bij het begin beginnen. Toen ik afgelopen voorjaar, medio maart 2020 te horen kreeg dat Nederland op lockdown dreigde te gaan, zag ik mijn plannen voor verre reisjes al snel verdwijnen.

Enkele dagen later en mezelf herpakt, bedacht ik me te moeten focussen op dingen waarop ik invloed had, plekken die ik wel kon bezoeken en activiteiten die ik zonder problemen kon gaan uitvoeren.

Ik besloot me te gaan verdiepen in de natuur in Nederland, gezellige en sfeervolle dorpen en steden en natuurlijk plekken met leuke bezienswaardigheden en activiteiten. Het duurde niet lang, of ik had besloten om een mini-roadtrip door Nederland te maken: het concept-idee van mijn serie “Roadtrip in the Netherlands” was geboren.

Ik bedacht hoe ik dit ging aanpakken, vroeg een goede vriend van me wat hij van het idee vond en al snel hadden we besloten om deze roadtrip samen te gaan doen. Ik bedacht de plaatsen, het concept van de videoserie en hij vond het leuk om te filmen voor mijn serie.

Zo gezegd, zo gedaan. Een week lang trokken we langs verschillende Nederlandse plaatsen, welke hoofdzakelijk in het noordelijke provincies van Nederland gevestigd waren. 5 dagen lang trokken we van plek naar plek; ’s Maandags bezochten we Heerenveen, de dag erop stond Volendam op de planning. Op woensdag reisden we af naar Groningen, gevolgd door een bezoek aan Den Helder op donderdag.

Het was een warme drukke week en aangezien we niet iedere dag buitenshuis overnachtten, putte het dagelijks heen en weer rijden, gecombineerd met de lange dagen en de hoge temperaturen ons meer uit dan gedacht.

Toch, tijdens het bezoek van Bourtange op vrijdag, baalden we als een stekker dat onze week roadtrippen door Nederland zo snel voorbijgevlogen was. Tijdens onze dag in Bourtange hadden we dus al snel besloten om er nog een dag bij aan te plakken. We gingen een dag extra op roadtrip, maar niet in Nederland.

’s Zaterdags bezochten we Nordhorn, een Duits plaatsje wat slechts vanaf de Nederlandse/Duitse grens bij Hardenberg (Overijssel) slechts enkele kilometers te rijden.

Dagje uit in Nordhorn

Hoewel ik vrijwel jaarlijks in Nordhorn kom, heb ik nooit echt de tijd gehad, of eigenlijk nooit genomen, om deze Duitse stad te gaan verkennen. Waarom ik dan juist deze stad bezocht om te gaan verkennen?

Dat heeft te maken met het Rawe-Ring-Center, een groot overdekt, Duits winkelcentrum. Meer hierover lees je verderop in dit blog, waarin ik jullie meer vertel over een aantal verschillende bezienswaardigheden en activiteiten in Nordhorn.  

Mijn dag in een video

Matchpoint Nordhorn

Ten zuiden van het centrum van Nordhorn vindt je Matchpoint Nordhorn, een bekende uitgaansgelegenheid dat voornamelijk bekend staat als de sportschool van Nordhorn. Maar behalve als sportschool biedt uitgaansgelegenheid Matchpoint in Nordhorn meer verschillende activiteiten voor een dagje uit.

Dagje uit in Nordhorn

Binnen Matchpoint in Nordhorn huist een bowlingcentrum met maar liefst 10 bowlingbanen welke zijn voorzien van de nieuwste technologie. Erg gezellig om te boeken voor een bedrijfs- of familiefeest en je heerlijk te laten bedienen dankzij een uitgebreid cateringbuffet.

Dagje uit in Nordhorn

Behalve een bowlingcentrum en de sportschool biedt Matchpoint Nordhorn gelegenheid om te squashen, lasergamen en er is een escaperoom te boeken.

Delfinoh Hallen und Freibad

Ten zuidoosten van het centrum van Nordhorn vindt je misschien wel de meest geliefde plek in Nordhorn tijdens een warme zomermiddag: Delfinoh Hallen und Freibad.

Zoals de naam verraad, is dit een zwembad in Nordhorn, maar het is ook nog eens het enige zwembad in Nordhorn.

Woon je kortbij de Nederlands-Duitse grens en het Duitse plaatsje Nordhorn? Is er een warme zomerdag op komst of ga je er graag een dagje tussenuit? Overweeg dan om een bezoek te brengen aan Delfinoh Hallen und Freibad in Nordhorn en maak er uiteraard een gezellige dag van door voor het zwemmen te lunchen of na het zwemmen ergens te dineren.

Het zwembad in Nordhorn beschikt over diverse leuke activiteiten. Een van deze activiteiten van het zwembad is het buitenzwembad, met daarbij duikplanken met hoogtes van 3 meter, 5 meter, 7,5 meter en een duikplank van 10 meter hoog. En alsof dat nog niet alles is, is er ook een golfslagbad aanwezig.

Behalve de duikplanken bij het buitenzwembad is er voor de jonge kinderen een peutergedeelte met fonteinen, ondiep water en een plek om met zand en water te spelen.

Ten slotte het binnenbad van het zwembad, waar opnieuw rekening gehouden is met kleine kinderen, door een gedeelte van het zwembad in te richten met ondiepe baden en leuke fonteintjes. Je vindt er een klimwand, een glijbaan van 75 meter lang en zelfs een kleine sauna.

Bij het zwembad zit een snackbar, waar je tijdens of na het zwemmen kunt genieten van een heerlijke snack of een ijsje. Ook is er de gelegenheid om plaats te nemen bij de horecagelegenheid om na het zwemmen even bij te komen en te genieten van een maaltijd van de uitgebreide horecagelegenheid.

Stadtmuseum Nordhorn

Slechts enkele honderden meters bij het zwembad vandaan en meer richting het centrum gelegen, is Stadtmuseum Nordhorn gevestigd. Hoewel dit museum tijdens ons bezoek aan Nordhorn gesloten was, heb ik een aantal foto’s van de buitenkant van het gebouw en de omgeving gemaakt en ik uiteraard deel ik informatie over het Stadtmuseum van Nordhorn met jullie.

Stadtmuseum Nordhorn biedt maar liefst drie tentoonstellingen in één museum: Textiel en mode in NINO-bouwconstructie, Stadsgeschiedenis in de Povelturm en Museumfabriek in de oude weverij.

De eerste tentoonstelling toont de grote textiel- en modegeschiedenis van Nordhorn op de eerste verdieping van het NINO-gebouw op een totale oppervlakte van meer dan 1200 vierkante meter.

De tweede tentoonstelling, de stadsgeschiedenis in de Povelturm, nodigt de bezoekers van de tentoonstelling uit om terug in de tijd te reizen. Dankzij regelmatig wisselende speciale tentoonstellingen weet de organisatie achter de tentoonstelling goed de nadruk te leggen op de ontwikkeling van de stad als grensstad in het noordwesten van Duitsland.

Bij de laatste tentoonstelling staan de tentoonstelling van de museumfabriek in de oude weverij centraal. Spinnende spinmachines, ratelende weefgetouwen; het geluid van de voormalige textielstad Nordhorn is tot op heden nog te horen in de museumfabriek van het stadsmuseum. Neem er een kijkje en waan je in de textielverwerking van vele jaren geleden!

Dagje uit in Nordhorn
Dagje uit in Nordhorn

Tierpark Nordhorn

In het buitengebied ten oosten van Nordhorn, nog voorbij de 213 en kortbij de Vecht ligt Tierpark Nordhorn. Met eetgelegenheden als restaurant De Mallejan en de cafetaria bij de speeltuin is Tierpark Nordhorn het enige en meest populaire dierenpark in Nordhorn en de omgeving van Nordhorn.

2000 dieren en 100 verschillende diersoorten verblijven in de Tierpark Nordhorn. Met elk een eigen karakter, zoals de kleine bijenhuis tot de grote bosbizon, zijn op hun eigen manier bijzonder om te zien. Erg indrukwekkend is de wandeling door de dierentuin, waar je dankzij de speciaal aangelegde wandelpaden langs tientallen verschillende diersoorten geleid wordt.

Dagje uit in Nordhorn

Behalve de financiële doeleinden van Tierpark Nordhorn is het een enorme onderwijsbron voor jongeren. Het dierenpark organiseert rondleidingen, zijn geopend voor schoolreisjes, kinderfeestjes, en het is zelfs al sinds 2010 geopend als officiële trouwlocatie.

Bezoek tijdens of na de rondwandeling de cafetaria of kies ervoor om luxer en uitgebreider te eten bij restaurant De Mallejan. Tip: kies bij de cafetaria voor een curryworst met friet en mayonaise of geniet bij restaurant De Mallejan van een heerlijk ontbijt, lunch of diner.

Hoch5 Nordhorn

Na een dagje Nordhorn te hebben verkend, is er natuurlijk maar één ding waarmee je de dag goed kunt afsluiten: een heerlijk etentje, om daarna met een goedgevulde maag naar huis te gaan.

Hoch5 in Nordhorn is een bar, lounge en café ineen. Vanaf grote hoogte geniet je van een heerlijke maaltijd, een drankje en natuurlijk het uitzicht.

De dag afsluiten bij Hoch5 is behalve lekker eten en het mooie uitzicht ook een aanrader om een heerlijk drankje zoals wijn en bier, maar ook een van de vele verse cocktails.

Tip: een van de bekende specialiteiten van Hoch5 zijn de cocktails en sushi. Een goede combinatie of niet? Probeer het uit!

Toch liever een tussendoortje? Bestel dan een verse cappuccino met appeltaart en slagroom!

Kornmühle Nordhorn

Bij de meeste musea denk je aan grote, vaak witte ruimtes met kunstwerken zoals beelden of schilderijen. Maar, museum Kornmühle in Nordhorn is een heel ander slag museum.

Zoals de naam al verraad, mocht je enigszins Duits begrijpen, is dit museum het korenmolen museum van Nordhorn: Kornmühle Nordhorn.

Kornmühle in Nordhorn is een historische graanmolen en zagerij in Nordhorn, wat aangedreven wordt voor de waterkracht van de Vecht.

Geen museum om urenlang rond te lopen, maar zeker interessant en een bezoekje waard. Zelfs, wanneer je niet van musea houdt, kan de historische techniek je interesseren!

Dagje uit in Nordhorn

Rondvaart over de Vecht door Nordhorn

Mocht je Nordhorn op een warme zomer-/lentedag bezoeken, dan is een van de leukste activiteiten in het dorp, om Nordhorn te water te ontdekken: boek een rondvaart over de Vecht en leer Nordhorn vanaf het water beter kennen.

Tijdens een rondvaart over de Vecht wordt je een uur lang meegenomen langs verschillende (monumentale) plekken in Nordhorn. Zo vaart de rondvaartboot langs de oude kerk op de markt en vaar je onder lage bruggen door (een echt Amsterdams gevoel). Vervolgens wordt je langs het voormalige industriegebied van het textielbedrijf Povel geleid.

Ontdek Nordhorn vanaf het water en geniet van het uur-durende rondvaart voor minder dan €10,- De plekken in de rondvaartboot zijn tot augustus iedere dag en elk uur te boeken tussen 10:00 – 18:00 en vanaf augustus iedere dag en elk uur van 14:00 – 18:00.

Onderstaande foto toont de Vecht, maar niet de rondvaartboot.

Dagje uit in Nordhorn

Stadtpark Nordhorn

De dag afsluiten met een etentje en een cocktail op hoogte, al genietend van het uitzicht. Nordhorn te boot verkennen door middel van een rondvaart over de Vecht. Ja, dan ontbreekt het typische Duitse Stadtpark nog.

Ten westen van het stadscentrum van Nordhorn ligt het stadspark van Nordhorn. Of, op z’n Duits gezegd: Stadtpark Nordhorn.

Als je tijdens je dagje uit in Nordhorn érgens wilt genieten van de rust en de natuur, dan is het wel in het Stadtpark. Omgeven door groen, dichtbij het stadscentrum gelegen maar toch het gevoel hebben dat je ver buiten de bewoonde wereld bent; Hoe bijzonder is dat?!

Omgeven door groen, op een bistro en een speelplaats voor kinderen na, is het heerlijk om door het park te wandelen. Door het park heen zijn verschillende wandelpaden aangelegd, waarvan één van de paden je zelfs naar een loopbrug over de Vecht leidt.

Dagje uit in Nordhorn

Rawe-Ring Center Nordhorn

Urenlang struinden we door Nordhorn en bezochten middels onze auto plek na plek. Voordat we het doorhadden, begonnen onze magen te rammelen en tot onze schrik was het al na half 7.. de tijd vloog voorbij!

Het was dus de hoogste tijd om te eten en zoals je in het begin van dit blog hebt kunnen lezen, is het Rawe-Ring Center in Nordhorn de reden om achter onze Roadtrip in the Netherlands een dagje naar Nordhorn te plakken.

Het Rawe-Ring Center is een groot overdekt winkelcentrum in Nordhorn. Een supermarkt, een dagverse slagerswinkel, een slijterij en diverse eetgelegenheden; je vindt het er allemaal. Ook kledingwinkels, bloemisten en een enorme parkeerplaats ontbreken niet aan het winkelcentrum.

Eerder in mijn verhaal deelde ik dat ik jaarlijks een bezoek breng aan Nordhorn waar we jaarlijks neerstrijken bij Wok Express, een Chinese snackbar in het Rawe-Ring Center. Zo eindigden we ook deze dag, met een heerlijke Chinese maaltijd bij Wok Express in het Rawe-Ring Center.

Ik koos voor Bami-Goreng met knapperige eend, sojasaus en knapperige groenten met een colaatje (Yummy!)

Dagje uit in Nordhorn

Ontdek de mooiste plekken ter wereld dankzij Bucketlist Reizen van Marloes de Hooge!

Op zoek naar de mooiste vakantiebestemmingen, reisjes om nooit meer te vergeten en ben je een echte avonturier? Ontdek dan het boek Bucketlist Reizen van Marloes de Hooge, waarin ze verteld over haar 25 mooiste reizen die ze ooit gemaakt heeft.

Ze verteld er over skivakanties, zomervakanties, citytrips, roadtrips en veel meer! Elke vakantiebestemming die ze in haar boek aanbeveelt, zijn bestemmingen die zij zelf bezocht heeft. Uit al haar gemaakte reizen heeft ze 25 van haar mooiste ervaringen verzameld en deze gebundeld in het boek.

Ze deelt over elke bestemming diverse tips aan activiteiten, bezienswaardigheden en lokale gewoontes of culturen waar je vooraf rekening mee kunt houden.

Wil jij net als Marloes en ik nieuwe plekken bezoeken en nieuwe reiservaringen opdoen? Reserveer dan via onderstaande knop direct het Bucketlist Reizen boek van Marloes de Hooge.

Veel reisplezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *