Fietsen in Cheese Valley (Bezoek De Mooiste Dorpjes)

  • door
Cheese Valley

Grote kans dat je op deze pagina terecht bent gekomen omdat je meer wilt weten over Cheese Valley. Dat komt goed uit, want op deze pagina geef ik je verschillende tips, waardevolle informatie en leuke weetjes over Cheese Valley. Een van deze weetjes is, dat fietsen in Cheese Valley een erg populaire bezigheid onder toeristen is.

Mocht je dus van fietsen houden en geïnteresseerd zijn in een bezoek aan Cheese Valley, lees dan zeker verder. Cheese Valley is een kleine, charmante streek dat bestaat uit vier gemeenten. Ondanks dat elke gemeente tot Cheese Valley behoort, onderscheiden ze zich van elkaar. Zo heeft elke gemeente een eigen kaasgeschiedenis en eigen tradities.

Máár, er is een overeenkomst tussen de gemeenten binnen Cheese Valley: Alle gemeenten staan bekend om hun gastvrijheid.

Wat is Cheese Valley?

Cheese Valley is een kleine streek van vier gemeenten: Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard en Woerden. De drie eerstgenoemde gemeenten zijn gevestigd in Zuid-Holland, de laatste (Woerden) niet; Deze plaats ligt in de provincie Utrecht.

Alle dorpen liggen tussen de grotere steden Rotterdam, Den Haag, Leiden en Utrecht. Voor de beeldvorming, de kleine dorpjes liggen in een soort van vierkant, waarbij Woerden als enige een uitschieter richting het Noorden is.

Behalve als Cheese Valley zijn (onder andere) de bovengenoemde steden bekend van het Groene Hart. Het Groene Hart is een streek dat middenin de Randstad gelegen is. Het is een vrij dunbevolkt, veenweidegebied met daarom grotere steden als Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer, Leiden, Haarlem, Amsterdam en Utrecht.

Dat fietsen in Cheese Valley een populaire bezigheid is, blijkt wel uit de jaarlijks terugkerende bezoekers in het Groene Hart van Nederland. Tijdens je fietstocht, (of tijdens het wandelen in het Groene Hart) zijn er verschillende leuke uitjes te doen en leuke dingen te zien. Bezoek jouw favoriete plaats in het Groene Hart of proef de echte Goudse Kaas; direct uit Gouda!

Bodegraven-Reeuwijk

Zelden wordt er een jaar overgeslagen waarin er kazen uit Bodegraven-Reeuwijk in de prijzen vallen. Je zou bijna zeggen, dat dit dorp het enige dorp is, dat in de prijzen kán vallen. Maar, integendeel. Ook is het regelmatig een van de boerderijen in Bodegraven-Reeuwijk dat de Boerenkaas Cum Laude-trofee weet te bemachtigen. Klinkt wellicht erg strijdlustig, maar simpelweg wint een boerderij van andere kaasboerderijen, wanneer er gekeken wordt naar de kwaliteit van de kaas.

Mocht je tijdens het fietsen in Cheese Valley door Bodegraven-Reeuwijk komen, informeer je dan vooraf over de eeuwenoude traditie: de kroning van de kaaskoningin, een belangrijk toeristisch evenement in Bodegraven-Reeuwijk, wat gezien wordt als een van de hoogtepunten van de Najaarsmarkt.

Behalve de kroning van de Kaaskoningin is een bezoekje aan het Kaasmuseum een aanrader. Je kunt er portretten van alle Kaaskoningen bewonderen, leren over het rijke kaasverleden van Bodegraven-Reeuwijk en waarschijnlijk het hoogtepunt van de rondleiding: het proeven van de kaas.

In het pittoreske omgeving van Bodegraven-Reeuwijk vindt je diverse authentieke kaasboerderijen, kaaswinkels en een proeflokaal. Ook zeker een aanrader!

Gouda

Gouda is (als ik voor mezelf mag spreken) de stad die het meest bekend staat als kaasstad. Niet gek ook: de Goudse Kaas is een Nederlandse harde kaas en een van de meest bekende en meest gegeten kaassoorten. Maar vooral, doet de naam ‘Goudse Kaas’ mij altijd direct aan Gouda denken. Mee eens?

Maar, mag ik je een geheim vertellen? Hoe verraderlijk het ook klinkt, in Gouda wordt helemaal geen kaas gemaakt. Toch is het opvallend dat de stad wereldwijd bekend staat om haar kazen. Om uit te leggen hoe dat komt, heb ik de geschiedenis van de stad onderzocht.

Al eeuwen geleden stond Gouda bekend om haar kazen, maar niet omdat het zelf gemaakt werd. Gouda stond bekend om haar Kazen, vanwege de handel. Boeren uit de omgeving van Gouda brachten hun romige, ronde kazen naar de wekelijkse markt in Gouda. Dit is ook direct de oorsprong van de tegenwoordige ‘Goudse Kaas’. Want, op die weekmarkt werden de kazen verhandeld als Goudse Kaas.

Een bijzondere trekpleister (behalve de Goudse Kaas en de markten) in Gouda is De Goudse Waag, de spil van de kaashandel dat het indrukwekkende decor voor de wekelijkse kaasmarkt vormt.

Je hebt geen reservering van te voren nodig, want je kunt er zonder problemen naar binnen lopen. Het prachtpand van Pieter Post herbergt tegenwoordig het kaasmuseum en de VVV.

Mocht je de informatie over Gouda en het ontstaan van de Goudse Kaas interessant vinden, dan raad ik je zeker aan om tijdens het fietsen in Cheese Valley ruim de tijd te nemen om Gouda te verkennen. Want, er is veel meer interessants te vinden over Gouda en de Goudse Kaas.

Tip: Sluit je dag af door na te genieten met, natuurlijk, een stukje kaas uit een van de vele originele kaaswinkeltjes in de historische binnenstad van Gouda.

Krimpenerwaard

Het meest zuidelijke dorp van Cheese Valley is Krimpenerwaard. Krimpenerwaard is het minst bekende dorp van Cheese Valley en het wordt soms zelfs het best bewaarde geheim van Nederland genoemd.

Krimpenerwaard is een gebied met een opvallende charme en een heel eigen natuur. Elk voorjaar lopen er tientallen, zo niet honderden koeien te grazen in de weilanden. Krimpenerwaard is behalve een kaasstad een dorp dat bekendstaat om de boeren die ieder jaar weer druk bezig zijn met het onderhouden van weilanden en het verzorgen van verschillende boerderijdieren.

Er wordt veel aandacht besteed aan het graslandschap in Krimpenerwaard, zodat de koeienmelk (en dus de kaas) van hoogwaardige kwaliteit is.

Krimpenerwaard is ook het levende bewijs dat niet alle kazen tegenwoordig fabriekskaas is; in Krimpenerwaard vindt je verschillende boeren en boerinnen die zelf kaas maken.

Mocht je in Krimpenerwaard aankomen, neem dan zeker de tijd voor een bezoek aan de boerderijen van zelfkazende boeren en boerinnen.

Woerden

Net als Gouda staat Woerden niet bekend vanwege de kaas die in de stad gemaakt wordt, maar om de kaas die in de stad verhandeld werd.

Eeuwen geleden brachten handelaren de producten van boerenbedrijven naar de stad om daar te verkopen. Een slimme zet, want de stad was een plek om een goede prijs voor de handelswaar te krijgen.

Maar, daar kwam ook een keerpunt in. Vanaf het moment dat de boeren doorkregen dat Woerden een goede plek was om de producten te verkopen en dat het de moeite was om de reis naar de stad zelf te maken én te bekostigen, veranderde de handelswijze.

Boeren gingen geheel op eigen houtje naar de stad Woerden. Dat wil zeggen, met eigen paard wagen en zonder handelaar. Dit moet ergens rond 1410 gebeurd zijn, het jaar dat de eerste boerenmarkt een feit was. En nu, eeuwen later, is de boerenmarkt nog steeds een bijzonder evenement in Nederland.

Het is ook het moment waardoor Woerden bekend is geworden als kaasstad. Tegenwoordig is er iedere zaterdag op het Kerkplein een handelsplek voor de boerenproducten.

Ontdek bij kaasboerderij Janmaat hoe kaas gemaakt wordt en zie hoe kaas gerijpt wordt in het Reypenaer Kaaspakhuis. Wanneer je het hele proces van kaas maken wilt meemaken, dan is het Kaasexperience Centre dé plek die je moet bezoeken.

Mocht je dus fietsen in Cheese Valley en in Woerden terecht komen, zijn bovenstaande bezienswaardigheden zeker een aanrader!

Op zoek naar meer mooie plekken in Nederland? Lees het boek ‘Nederland, vakantie in eigen land’ van Marlou Jacobs & Godfried van Loo.

Mocht je dit artikel met plezier gelezen hebben en geïnteresseerd zijn in het Fietsen in Cheese Valley, dan ben je waarschijnlijk iemand die houdt van vakantie in eigen land. Of, je bent er zojuist achter gekomen dat een vakantie echt iets voor jou is.

Hoe dan ook, dan is het boek Nederland, vakantie in eigen land een boek waar jij zeer waarschijnlijk heel blij van wordt. Het boek is geschreven door Marlou Jacobs en Godfried van Loo.

Het boek van Marlou en Godfried is, volgens eigen zeggen, een reisgids voor iedereen die op zoek is naar rust en ruimte in Nederland.

Er wordt geschreven over bijzondere regio’s om te bezoeken tijdens een weekendje weg, maar ook voor een langere vakantie. De fietsroutes, wandelroutes, kaarten en een gratis app maken de aankoop van Nederland, vakantie in eigen land meer dan waard.

Heb je interesse in het boek? Kijk dan hier voor meer informatie, reviews en bestel het boek >>

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *