Haags Openbaar Vervoer Museum (Openingstijden + Tickets)

  • door
Haags Openbaar Vervoer Museum

Waarschijnlijk ben je hier terecht gekomen omdat je meer wilt weten over het Haags Openbaar Vervoer Museum, of misschien zelfs wel omdat je een bezoek aan het Haagse museum wilt brengen. Maar, voordat je het Haags Openbaar Vervoer Museum wilt bezoeken, wil je vast van te voren weten wat de openingstijden zijn, wat het adres,  en natuurlijk wat je kunt verwachten in een van de leuke bezienswaardigheden en activiteiten in Den Haag.

Lees dan verder, want in dit artikel vertel ik je over het huidige Haags Openbaar Vervoer Museum en geef ik je een kleine indruk van wat je kunt verwachten van het museum. Verder lees je handige informatie zoals openingstijden, het adres én mocht je direct (een) ticket(s) willen bestellen, dan kan dat onderaan de pagina.

Of, bestel ze nu en ontvang ze direct >>

Wat is het Haags Openbaar Vervoer Museum?

Het Haags Openbaar Vervoer Museum is een, -de naam verraad het al- museum waar van alles over het verleden, heden en toekomst van het openbaar vervoer in Den Haag vertelt en tentoongesteld wordt.

Er is voor vrijwel iedereen wel iets bijzonders te zien. Uiteenlopende onderwerpen als techniek, de stad Den Haag en de omliggende regio, het openbaar vervoer in Den Haag en de omliggende regio zijn enkele voorbeelden van wat je tijdens een bezoek aan het Haags Museum kunt verwachten.

Behalve de bezienswaardigheden zijn er ook toffe activiteiten te doen in het Haags Museum. Althans, ikzelf ben fan van het meereizen in oude historische trams, puur om het ‘oude openbaar vervoer’ te ervaren. Het Haags Openbaar Vervoer Museum biedt daarin de perfecte mogelijkheid. Want, iedere dag dat het HOVM (Haags Openbaar Vervoer Museum) geopend is, worden er rondritten met de historische trams georganiseerd. De rondritten in de trams duren maar liefst een uur; genoeg tijd om mooie foto’s te maken, dus!

Behalve de rondritten met de historische trams, is het ook mogelijk om zelf tram te rijden.

Het Haags Openbaar Vervoer Museum maakt het mogelijk om, onder begeleiding van een medewerker, zelf tram te rijden in een 60 jaar oude tram! Het is trouwens niet ‘zomaar’ een tramritje, want er is een compleet arrangement van gemaakt.

Voordat je zelfstandig tram mag gaan rijden, krijg je, onder het genot van koffie, thee of fris, theoretische les over het trambesturen. Samen met een andere leerling volg je de theorie, waarna je vervolgens onder leiding van een instructeur de zelfstandige rit mag gaan maken! Halverwege de route maak je een tussenstop; je krijgt de gelegenheid om gebruik te maken van een korte fotostop. Vervolgens rijdt de tweede leerling de tram terug en aan het eind van de route ontvang je een certificaat, als aandenken van je eigen (wellicht allereerste) tramrit.

Wat maakt het Haags Openbaar Vervoer Museum bijzonder?

Het meest opmerkelijke en hetgeen wat het Haags Openbaar Vervoer Museum éxtra bijzonder maakt, is de ligging en indeling van het museum.

Het HOVM bevindt zich namelijk in een voormalige tramremise, iets wat natuurlijk erg bij het museum past. De voormalige tramremise heeft vanaf 1906 tot in 1983 dienstgedaan voor de HTM (Nederlandse vervoermaatschappij).

In 1983 hebben de trams vertoefd in de Lijsterbesstraat en vervolgens zijn ze naar de Frans Halsstraat verhuisd. De historische trams worden al jarenlang door vrijwilligers onderhouden, maar daar kwam ik 1988 verandering in. In 1988 werd besloten de remise Frans Halsstraat om te buigen tot een echt museum, waardoor de eerste plannen van het hedendaags bekende Haags Openbaar Vervoer Museum, geboren werden.

Op 23 juni 1989 is het museum officieel geopend op dezelfde locatie als dat voorheen de remise gevestigd was, dus bevindt het museum zich op exact dezelfde locatie als de voormalige remise.

Wat nog meer opvallend is, is de grootte van het museum. In eerste instantie lijkt dit mee te vallen omdat er veel en meer grotere musea zijn, maar hier komt het: Heel het Haags Museum wordt gerund door 100 vrijwilligers die vrijwel álles regelen: het restaureren van de trams, onderhouden en besturen van de trams, maar ook taken als de historische foto’s, documenten en attributen in goede staat weet te houden.

Zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. Mocht je in de buurt zijn of een dagje weg willen plannen, dan is een bezoek aan het Haags Openbaar Vervoer Museum zeker een aanrader!

Lees hieronder verder over de openingstijden, het adres en mocht je een bezoek willen brengen, bestel dan direct je tickets.

De openingstijden

Let op, voordat je een bezoek brengt aan het HOVM. Het museum is niet het hele jaar door geopend, maar een aantal maanden op specifieke dagen. Doorgaans is het Haags Museum als volgt geopend:

  • Juni t/m november elke zondag van 12:30 tot 17:00
  • December tot maart, elke derde zondag van de maand vanaf 12:30 tot 17:00

Let op: Bovenstaande openingstijden zijn van toepassing op het moment van schrijven van dit blog. Actuele openingstijden kunnen verschillen, dus voor meer informatie raad ik je aan de website te bekijken.

Het adres

Het bezoekadres van het HOVM is: Parallelweg 224, 2525 NL te Den Haag

Het postadres van het HOVM is: Ter Borchstraat 7, 2525 XG te Den Haag

Bestel ticket(s) en ontvang ze direct

Mocht je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd zijn geraakt in een bezoek aan het museum, dan heb ik goed nieuws voor je!

Als jij nu je ticket(s) voor het HOVM besteld, ontvang je de zogenoemde e-tickets (online tickets, vaak in PDF formaat). Het voordeel van deze e-tickets is, dat ze na afronding van je bestelling vrijwel direct opgestuurd worden.

Je ontvangt de tickets in de mailbox van het op te geven e-mailadres tijdens je bestelling. Een belangrijk voordeel van e-tickets is, is dat het een duurzame methode is. Zodra je het ticket in de e-mail hebt en vanaf je telefoon laat scannen, voorkom je dat het ticket uitgeprint wordt.

Scheelt weer een a’4-tje 😉

Bestel hier direct je e-ticket(s) voor het Haags Openbaar Vervoer Museum >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *