Het Zuiderzeemuseum Enkhuizen

  • door
Het Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Tijdens een warme zomerdag aan het strand liggen, bruin bakken op je strandbedje of… een dagje Enkhuizen. In Enkhuizen ligt het Zuiderzeemuseum, een museum met zowel een binnen- als buitenmuseum waar je heel veel kunt leren over de Nederlandse maritieme historie en het leven aan de Zuiderzee. Ga een dagje uit naar Enkhuizen en breng een bezoek aan het Zuiderzeemuseum Enkhuizen.

In dit artikel vertel ik je zoveel mogelijk over het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Lees je mee?

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Aan de oostkant van Enkhuizen, aan de waterkant en tegen het IJsselmeer ligt het meest oude museum van Enkhuizen; het Zuiderzeemuseum.

Het Zuiderzeemuseum bestaat uit een binnenmuseum en een buitenmuseum. Dus mooi weer of regenachtig, bij het Zuiderzeemuseum kun je altijd terecht om je te verdiepen in het leven aan de Zuiderzee.

Jaren geleden, om precies te zijn in 1932 besloot de Nederlandse regering om de bouw van de afsluitdijk te starten. Deze dijk zorgde ervoor dat de Zuiderzee werd afgesloten van de Noordzee. Ook zorgde de bouw van de afsluitdijk voor het ontstaan van het IJsselmeer en de Waddenzee zoals we dat nu kennen.

Dat, en vele andere interessante weetjes en informatie kom je te weten tijdens een bezoek aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Enkele andere voordelen aan een bezoek aan het Zuiderzeemuseum zijn de toegang tot originele én nagebouwde historische, 17-eeuwse gebouwen diverse bijzondere voorwerpen, kostuums en er worden interactieve tentoonstellingen gehouden.

Tijdens een bezoek van het Zuiderzeemuseum op een warme zomerdag brengt je in gelegenheid om tussendoor op het terras neer te strijken om enkele momenten te genieten van de rust en stilte aan het water. Natuurlijk onder genot van een hapje en drankje, zoals het op een warme zomerdag behoort.

Het voordeel van dit museum is dat het beschikt over een binnenmuseum en een buitenmuseum. Midden in de zomer, of tijdens een gure herfstdag erop uit gaan, tijdens een dagje in Enkhuizen is het museum zeker een bezoekje waard.

Een aantal andere toffe voordelen van het Zuiderzeemuseum zijn de wandelingen door de 17e-eeuwse gebouwen van het binnenmuseum en de prachtige gerestaureerde vissersschepen en plezierschepen.

Breng een bezoek aan de recreatie van een traditioneel dorpje met een authentieke kerk, visserswinkel, windmolen, apotheek, huisjes en acteurs die in ouderwetse klederdracht haring roken, visnetten repareren en diverse andere bezigheden uitvoeren.

Kortom; Het Zuiderzeemuseum is het meest complete museum waar enorm veel te doen en zien is, je uren kunt rondhangen en veel informatie over de voormalige Zuiderzee kunt krijgen.

Waar is het Zuiderzeemuseum?

Waar ligt het Zuiderzeemuseum? Het Zuidermuseum ligt in Enkhuizen, aan de oostkant van de stad. Het grenst tegen het IJsselmeer en is eenvoudig te bereiken. Het Zuiderzeemuseum beschikt over een heel mooi uitzicht op het IJsselmeer, vooral wanneer er op warme dagen diverse boten langskomen waarop je kunt uitkijken. Het adres van het Zuiderzeemuseum is Wierdijk 12-22, 1601 LA Enkhuizen.

Is het Zuiderzeemuseum een aanrader?

Ikzelf woon kortbij de vroegere Zuiderzee, en zelfs de straat in mijn woonplaats is vernoemd naar het stukje historie van Nederland: De Zuiderzeestraatweg.

Tijdens een bezoek kom je veel meer te weten over de historie van de Zuiderzee dan ik gedacht en zelfs ik vond het heel interessant om meer te weten te komen over de grote verandering die ons land jaren geleden ondergaan is.

Ikzelf vindt het zelfs een beetje raar om te begrijpen, een hele dijk gebouwd rechtdoor het water en een extra provincie door de drooglegging van de polders.

Goed, om op de vraag terug te komen: Ja, het Zuiderzeemuseum bezoeken is zeker een aanrader. Ik weet zeker dat een groot aantal mensen verwonderd zullen zijn van de historie over de Zuiderzee en al alle informatie die je door het Zuiderzeemuseum te weten krijgt.

Goed, wil jij een bezoek aan het Zuiderzeemuseum plannen? Haal dan hier je tickets!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *