8x toffe hotspots in gent

  • door
Hotspots Gent

Gent. Op Antwerpen en Brussel na de grootste stad in Vlaanderen. Een sfeervolle stad en geliefd bij Nederlandse toeristen als bestemming voor een dagje of enkele dagen weg. Karakteristieke kerken, mooie musea, kastelen en een rondvaart door Gent. Leuke hotspots en activiteiten vliegen je om de oren en een dagje naar Gent doet te kort om alles te zien. Ik vertel je over de leukste hotspots in Gent. Lees je mee?

Hotspots Gent

Sint-Niklaaskerk

Midden op de Korenmarkt in Gent staat de Sint-Niklaaskerk. Dankzij verschillende parkeergelegenheden binnen en buiten de oude stadskern bereik je de kerk te voet, binnen enkele minuten. De Sint-Niklaaskerk is een van de drie bekende torens van Gent en haar statige postuur steekt hoog boven het historische stadscentrum uit.

Het interieur van de kerk is fantastisch. De binnenkant is gerestaureerd en tijdens dit proces is zichtbaar rekening gehouden met een fraai, gotisch metselwerk. Spot het 19e-eeuwse orgel, twee grote glas-in-loodramen en een prachtig doksaal.

De kerk is iedere dag geopend van 10:00 – 16:00 en de toegang is gratis. Natuurlijk is de kerk al van veraf zichtbaar, maar wil je optimaal van de buitenkant genieten? Begeef je dan naar de top van het beroemde Belfort.

Adres: Cataloniëstraat, 9000 Gent.

Hotspots Gent

Het Belfort

Vanaf de Sint-Niklaaskerk bereik je Het Belfort in slechts enkele minuten te voet. Het Belfort van Gent is nóg hoger van de Sint-Niklaaskerk; de uit 1380 daterende klokkentoren is maar liefst 95 meter hoog en staat in de volksmond bekend als de Belforttoren. Het is de middelste toren in de beroemde Gentse torenrij. Het Belfort staat tussen de Sint-Niklaaskerk en de Sint-Baafskathedraal in.  

Een bezoek aan het Belfort is informatief, maar ook actief. Beklim de trap, luister naar de klank van beiaard en geniet van het uitzicht over het levendige centrum van Gent. Maar wees gerust, er is ook een lift aanwezig op de eerste verdieping, die je naar de top brengt. Helaas maar waar, is Het Belfort niet toegankelijk voor minder mobiele bezoekers.

Leuke weetjes: Het Belfort draagt de erkenning van Unesco Werelderfgoed. Het diende tot 1442 als eerste uitkijktoren. Het Belfort, de vurige draak, het troste symbool en de mascotte van Gent, bewaakt het historische stadshart van Gent.

Adres: Sint-Baafsplein, 9000 Gent.

Hotspots Gent

Burcht Gravensteen

Het regent historische gebouwen in Gent. Kan niet anders, want Gent staat bekend als een historische stad. Een aantal straten bij Het Belfort vandaan, aan de andere kant van rivier de Leie, ligt Burcht Gravensteen. Een middeleeuws kasteel met smalle torentrappen, forse kantelen en het is al eeuwen onbewoond: De perfecte hotspot om een kijkje te gaan nemen.

Burcht Gravensteen mag dan onbewoond zijn, maar is verre van een leeg of verlaten gebouw. Er valt vandaag de dag heel wat te beleven. Zo ontdek je Burcht Gravensteen onder leiding van comedy audioguide Wouter Deprez of onder leiding van een persoonlijke gids. Je leert over de geschiedenis van het kasteel en je haalt de leukste souvenirs in de shop.

Adres: Sint-Veerleplein 11, 9000 Gent.

Hotspots Gent

De Leie

’t Is misschien wel een van de meest opvallende verschijningen in Gent: Rivier de Leie. Een toeristisch water om zorgeloos met vriend, vriendin, vrienden- of vriendinnengroep of met het hele gezin over te varen. De Leie ontspringt in Noord-Frankrijk en mondt uit in de Schelde, in Gent.

In Gent zijn een aantal bootverhuur bedrijven te vinden. Een geschikte boot huur je onder andere bij Minerva Boot Company of De Bootjes Van Gent. Leuk om te doen, want zo ontdek je Gent op een heel andere manier. Ongetwijfeld passeer je leuke straatjes, drukke terrasjes, kades met kleurrijke bloemen en mooie historische huizen en andere gebouwen.

Behalve een rondvaart met familie of vrienden, kun je ook kiezen voor een klassieke boottocht. Neem bijvoorbeeld Rederij de Gentenaer, dat de titel “beste rederij in België 2018” draagt. Waarom? Vanwege het grote aanbod klassieke en thematische boottochten in de binnenstad en uitgebreide dagprogramma’s voor groepen.

Adres Rederijk de Gentenaer: Hoogpoort 39, 9000 Gent.

Hotspots Gent

Sint-Pieters Abdij

Een flink eind buiten het stadscentrum van Gent kom je het Sint-Pieters Abdij tegen. In de zevende eeuw gesticht door Sint-Amandus, in de veertiende en vijftiende eeuw uitgegroeid tot een abdijdorp met hoeven, tuinen, woningen en landerijen.

Tegenwoordig zijn de Sint-Pietersabdij en  de abdijtuinen een van de meest geliefde hotspots in Gent. Bij studenten om te chillen of studeren onder een stralende hemel. Maar ook bij gezinnen met jonge kinderen, ouderen. Eigenlijk is de Sint-Pietersabdij geliefd bij alle inwoners van Gent, ongeacht de leeftijd.

En voor jou? Precies om dezelfde reden een must see tijdens je citytrip. De groene abdijtuinen stralen onder een strakblauwe lucht tijdens een prachtige zomerdag. Om te genieten van je uitstapje. Van het hier en nu.  Om vervolgen een kijkje te nemen in de Sint-Pieters Abdij met haar rijke geschiedenis.

Adres: Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent.

Hotspots Gent

Bibliotheek de Krook

Stop! En ga langs bij bibliotheek De Krook. Ik hoor je misschien denken ‘booooring’, maar geef De Krook een kans. Het is niet zoals een doorsnee bibliotheek met stoffige boeken en een bedompte sfeer. Integendeel, want bibliotheek De Krook is onwijs bij de tijd.

Zeker worden er boeken tentoongesteld, maar nog mooier zijn de modern ingerichte ruimtes. Studios waar radio wordt gemaakt en geluiden worden opgenomen in speciale kamers. Laboratoria waar virtual reality testen worden uitgevoerd.

Dagelijks trekt De Krook zo’n 6000 bezoekers en tijdens een lang weekend Gent is er vast tijd voor een bezoek aan Bibliotheek De Krook.

 Adres: Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent.

Hotspots Gent

Street Art

Vandaag de dag is Gent een streetart-vriendelijke stad. Wat echt geweldig is voor straatartiesten en wat Gent een hippe cultuurstad maakt. Waar iedere creatieveling zijn kunst kan laten zien door hele toffe muurschilderingen. Tijdens een stadswandeling door Gent tref je werken van kunstenaars als Roa en Bué de Krijger, maar ook van minder bekende kunstenaars.

Te voet of tijdens een fietstocht, een tour langs de kleurrijke graffiti van de stad is een heuse aanrader. Je treft de meest kleurrijke graffiti in het autoluwe Werregarenstraatje in het centrum van Gent. Het straatje is een openbaar canvas voor jonge straatartiesten en er wordt flink gebruik gemaakt van dat privilege.

Groot fan van streetart? Boek een van de verschillende rondleidingen in Gent die je langs tientallen werken van streetart begeleiden. Enkele bekende street art guides zijn de ‘Gentse Gidsen’, ‘Ben’s Gent’, ‘VIZIT’ en ‘Gandante’.

Hotspots Gent

Stadsmuseum Stam

Mag ik je een tip geven? Breng tijdens je weekendje Gent allereerst een bezoek aan Stadsmuseum Gent. Tijdens dit bezoek ontdek je het veelzijdige Gent, een hedendaagse stad met een eeuwenoude geschiedenis.

Deze unieke ervaring geeft je een heel andere kijk naar Gent. De verhalen van Stadsmuseum Stam maken je nog warmer om de stad Gent in te duiken. Tijdens de rondleiding door het museum wordt je meegenomen in de chronologische ontwikkeling van objecten en multimedia, waardoor je de groei en ontwikkeling van Gent herbeleeft. Je ontdekt wat Gent tot Gent maakt en wat Gent tot een stad maakt.

Adres: Godshuizenlaan 2, 9000 Gent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *