5x Toffe hotspots in Doesburg

  • door
Hotspots in Doesburg

Doesburg is een van de Nederlandse Hanzesteden en ik kan eigenlijk niet bondig benoemen wat deze stad fantastisch maakt. Hanzestad Doesburg was al lang voordat Amsterdam groot was, net als andere Hanzesteden, een machtige handelsstad aan het water.

Doesburg was een rijk welvarende stad en dat is nog steeds te merken. De architectuur van de gebouwen is prachtig en dateert uit de Hanzetijd. De binnenstad heeft een charme waar je U tegen zegt. Je kunt ook niet ontkennen dat de bijzondere hotspots in Doesburg dateren uit de Hanzetijd.

Klaar om de unieke historische sfeer van Hanzestad Doesburg te ontdekken? Wil jij oud én nieuw in de Hanzesteden beleven (en dan bedoel ik niet de jaarwisseling ;)). Is het tijd om te ontdekken hoe veelzijdig Hanzestad Doesburg is? Het toont veel moois voor geschiedenisliefhebbers tot aan hotspots voor shopaholics en foodies.

Lees dan verder over 5x toffe hotspots en bezienswaardigheden in Doesburg en laat me weten wat jij de mooiste hotspots van Doesburg vindt.

Hotspots in Doesburg

Hotspots in Doesburg: De binnenstad

We trappen af met de historische binnenstad van Doesburg, hoe kan het ook anders. Het centrum van Doesburg is een bescherm stadsgezicht. Wanneer je het centrum in loopt, val je met je neus in de boter. Overal om je heen zie je gekleurde gevels en geplaveide straatjes. Je kijkt er je ogen uit.

Doesburg telt als beschermd stadsgezicht maar liefst 150 monumentale gebouwen, elk met een rijke geschiedenis dat zich heeft afgespeeld achter de kleurrijke voorgevels. Boeiend genoeg om een stadswandeling door Doesburg te maken.

Stadsbierhuys de Waag

Stadsbierhuys De Waag

Stadsbierhuys De Waag kan absoluut niet ontbreken in dit lijstje met hotspots in Doesburg. Restaurant De Waag is de oudste horecagelegenheid van Nederland en een van de meest indrukwekkende gebouwen in de stad. De mooie gekleurde luiken aan de voorgevel en de trapgevel gunnen je geen tijd om te stoppen met staren. Toch moet je verder, er is nog veel meer moois in Doesburg om te ontdekken.

Adres: Koepoortstraat 2.

Hotspots in Doesburg

Hotspots in Doesburg: De Doesburgse Mosterd- en Azijnfabriek

Tijd voor een ironisch inkoppertje: Wil jij weten waar Abraham zijn mosterd vandaan haalt? Zonder dollen is de Doesburgse Mosterd- en Azijnfabriek een leuke hotspot om te bezoeken. Doesburg staat sinds de 15e eeuw bekend als mosterdstad en de Doesburgse Mosterdfabriek weet die titel tot op heden goed vast te houden.

Ben je nieuwsgierig hoe mosterd gemaakt wordt? Breng dan een bezoek aan de Doesburgse Mosterdfabriek. Wil je het liever alleen proeven? Breng dat een bezoek aan het Stadsbierhuys De Waag of bij de Bonte Hond.

Adres: Boekholtstraat 22-26.

Lalique Museum

Als je mij een beetje kent, weet je dat ik geen groot liefhebber ben van musea. Wanneer ik een toch een tip deel van een musea vindt ik het óf wel een interessante museum óf ik geef aan dat ik het zelf niet direct zou bezoeken, maar ik wel kan begrijpen dat mensen het interessant vinden.

Het Lalique museum is een museum waar ik zéker een bezoek aan breng, alhoewel ik er geen urenlang rond zou hangen. Eigenlijk mag je niet naar huis gaan zonder een bezoek aan het Lalique museum te brengen. Het museum is gevestigd in een Rijksmonument en heeft een bijzondere collectie glaswerk, vazen en juwelen van René Lalique.

Adres: Gasthuisstraat 1.

Martinikerk

Nee, Groningen is niet de enige stad met een Martinikerk. De hoofdkerk van de Hanzestad Doesburg wordt ook benoemd als de Martinikerk, de Grote Kerk, Hervormde Kerk, Sint-Maartenskerk, en Sint-Martinuskerk.

De toren van de Martinikerk rijkt tot 94 meter en dat maakt het de hoogste toren van Gelderland. Onder leiding van een gids en 220 treden bereik je het toppunt van de Martinikerk. Eenmaal bovenaan wordt je opgewacht door een spectaculair uitzicht over de kleurrijke daken en de smalle straatjes van Doesburg.

Bij helder kijk je zelfs mijlenver over de weilanden, Veluwezoom, Montferland en de Achterhoek.

Adres: Kerkstraat 4.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *