8x Hotspots in voormalig vissersdorp Spakenburg

  • door
Oude Haven Spakenburg

Jaren geleden lag het vissersdorp Spakenburg aan de Zuiderzee. Maar de aanleg van de Afsluitdijk veranderde alles. De vissersvloot in het voormalige vissersdorp Spakenburg nam af en de plaatselijke economie kelderde flink. Gelukkig heeft de bouw van de Afsluitdijk ook positieve gevolgen met zich meegebracht. De vishandel en visverwerking spelen tot op heden nog een grote rol met de plaatselijke economie. In combinatie met de oude haven van Spakenburg, het klederdracht- en visserijmuseum en de Spakenburg Saturday Market trekt het voormalige vissersdorp veel toeristen.

Oude Haven Spakenburg

Aan het randje van Spakenburg centrum ligt de oude haven. Een stukje Spakenburg dat een heel grote rol heeft gespeeld in de plaatselijke economie. De plek dat diende als thuisbasis voor tientallen schepen uit de schippersvloot van Spakenburg.

De oude haven van Spakenburg staat ook bekend als de jachthaven van Spakenburg. Een van de oudste scheepswerven van Nederland en een ware toeristische trekpleister. Al vanaf de 13e eeuw vormt de jachthaven van Spakenburg een ligplaats voor botters.

Leuk weetje: één derde van de hele vloot in Nederland ligt in Spakenburg en jij mag nú mee aan boord.

Nog iedere dag is de scheepswerf in gebruik. Kenmerkend aan de scheepswerf is de rode loods dat wordt gebruikt voor opslag en werkplaats voor het onderhoud van de botters. De scheepswerf heeft ruimte om aan 4 botters gelijktijdig onderhoud uit te voeren.

Tips: Boek een rondleiding op de werf, kijk tijdens de visserij dag hoe een paard een botter uit het water trok of wandel op zaterdag vanaf de jachthaven van Spakenburg naar de Spakenburg Saturday Market.

Hotspots in Spakenburg

Spakenburg Saturday Market

Wat past er beter bij de zaterdag dan een ouderwets gezellige markt? Tijdens je vrije zaterdag heerlijk wandelen over een Oudhollandse markt in het leuke havendorp Spakenburg. Pak een terrasje, struin langs de rijen marktkramen aan weerszijden van de winkelstraat en geniet volop van de gezellige sfeer.

Aan aanbod ontbreekt het er zeker niet. Genieten van een ijsje in de zomer? Poffertjes? Een bakje kibbeling of Hollandse Nieuwe? Of toch een frietje? You name it.

Geniet al struinend tussen de marktkramen van de mooie botters, loop door naar de oude jachthaven of een bezoek aan het klederdracht- en visserijmuseum.

Tip: parkeer je auto in de buurt van de markt en wandel binnen enkele minuten de gezellige markt op.

Geopend van: 10:00 – 17:00

Klederdracht- en Visserijmuseum Spakenburg

Klederdracht- en Visserijmuseum

Nog zo’n typisch kenmerk van Spakenburg is de klederdracht van vroeger. De klederdracht werd en wordt vooral gedragen door oudere vrouwen. Dit laat zien dat de klederdracht aflopende zaak is en niet meer doorgaans wordt gedragen.

Gelukkig is daar het klederdracht- en visserijmuseum. Een museum dat inzoomt op de twee belangrijkste kenmerken van voormalig vissersdorp Spakenburg: Klederdracht en visserij. Al meer dan 60 jaar werkt het museum aan de perfecte voorstelling van de Spakenburger klederdracht en visserij.

Het valt direct op dat er urenlang aandacht is besteed aan de indeling en de tentoonstellingen van het museum: miniatuurbotters en visserijattributen die inzicht geven in de historie van de visserij en bij iedere pop is aandacht besteed aan de meest kleine details.

Adres: Kerkstraat 20.

Museum Spakenburg

Ontdek, beleef en verwonder je bij Museum Spakenburg. Op een prachtige plaats, aan de haven en tegenover de eeuwenoude scheepswerf ligt Museum Spakenburg. Je ontdekt, beleeft en verwonderd je over de historie van het rijke boerenleven, de visserij en oude ambachten. Prachtige collecties en als klapper op de vuurpijl een expositie van de oude klederdracht.

Binnen het museum worden tradities gekoesterd. Tentoonstellingen en presentaties houden de tradities levendig en in eer. In een eigentijdse presentatie van ruim 1500 m2 wandel je langs (vissers)woningen, een boerderij, een winkeltje, een school, een rokerij en een wisseltentoonstelling.

Geregeld worden er superleuke tentoonstellingen gegeven. Volg een workshop over de geheimen van klederdracht, leer tot in de fijnste kneepjes van het vak visleer te maken of voor de kids: doe mee aan het cultureel kidsfestival.

Adres: Oude Schans 47-63.

Botter.nl

Stap met een glimlach aan boord en eindig de dag met een onvergetelijk avontuur: Zeilen met een glimlach doe je bij Botter.nl. Botter.nl organiseert bedrijfsuitjes, dagtochten, vrijgezel- en zeil-events op een botter en veel meer leuke activiteiten!

Kan jij samenwerken in een team, ben jij opgewassen tegen sterke verhalen aan boord of ben jij een actieveling? Test het respectievelijk met taken in teambuilding, hoor levensechte verhalen van ervaren schippers over wind, water, spierkracht en honderden meters vierkante zeilen of doe mee aan de dag om de Zuiderzee.

Nog meer toffe ervaringen bij Botter.nl? Bezoek een van de bekendste visrokers, bezoek een onbewoond eiland tijdens een middagje zeilen en wat dacht je van tapas en een borrel op het water? Je ervaart het allemaal bij Botter.nl!

Adres: Havenstraat 18.

Korenmolen De Hoop

Met alle dank aan Stichting Botterwerf Spakenburg kunnen jij en ik genieten van de werkende Korenmolen De Hoop in Spakenburg. Hoewel het bleek dat de 20ste eeuw het einde leek voor Korenmolen De Hoop, nam Stichting Botterwerf Spakenburg het initiatief om de korenmolen te herbouwen.

De molen is zelfs nog in productie. Het verkoopt meel, bloem en broodmixen aan de grotere ketens, maar ook aan toeristen. Iedere woensdag en zaterdag is de molenwinkels geopend voor verkoop van traditionele en huisgemaakte producten.

Meelsoorten, bloem, broodmixen, kant-en-klare cakemixen en retail producten. Alle soorten meel, bloem, brood- en cakemixen worden lokaal geproduceerd en verkocht. Wat dacht je van verse maismeel, pannenkoekenmeel of appeltaart mix? Verrukkelijk!

Eemlandhoeve Spakenburg

Eemlandhoeve

Voor rust, een wandeling door de natuur of om inspiratie op te doen, ben je bij de Eemlandhoeve aan het juiste adres. Eemlandhoeve wordt gerund door een ‘brede boer’: de eigenaar, Jan, heeft de afstand tussen burger & boer, stad & platteland en creator & creatie heel subtiel bij elkaar weten te brengen.

Hoe ik de Eemlandhoeve zou omschrijven? Als een plek waar je back-to-basic gaat. De Eemlandhoeve proeflokaal teelt biologische producten op eigen erf. Je slaapt in een pipowagen bij de boer op het erf. En de boerderijwinkel verkoopt verse groenten, vlees, koffie & thee, fris & sappen en verschillende barbecue- en stoofpakketten.

Last but not least is deze prachtplek te huren als trouwlocatie, vergaderlocatie én beschikt het over een speelweide voor de kids.

Adres: Bisschopsweg 7.

Tankversperring Spakenburg

Tankversperring Spakenburg

Is het zonnig en een mooie heldere dag? Maak dan een fietstocht langs het Nijkerkernauw. Via de Oostdijk fiets je langs het water naar Nijkerk, een dorpje verderop. Via de dijk, met aan de ene kant het Nijkerkernauw en aan de andere kant de polders, fiets je midden door de natuur.

Aan het begin van de Oostdijk tref je de tankversperring, de anti-tank wal van Bunschoten dat uit de Tweede Wereldoorlog stamt. De verdedigingsmuur diende ervoor om tanks te verhinderen Bunschoten binnen te dringen.

De originele versperring staat aan weerszijden van het fietspad nog overeind en slechts enkel het deel waar het fietspad later gelegd is, is verwijderd.

Leuk om tijdens een fietstocht even stil te staan bij de tankversperring van Spakenburg. Letterlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *