Hotspots in Verviers: 5x tips voor een dagje uit!

  • door
Verviers bezienswaardigheden

Als onderdeel van de provincie Luik en bekend van de textielindustrie, ligt in noordoost Wallonië de stad Verviers. Met meerdere parken, fonteinen en een chocolade museum de ideale spot voor een dagje uit. Dit keer deel ik 5 leuke tips en hotspots in Verviers. Laat je me weten wat jij de leukste hotspot vindt?

Stadhuis Verviers

Stadhuis Verviers

Het statige stadhuis van Verviers werd gebouwd tussen 1775-1780. De imposante bouwstijl is een ontwerp van J.B. Renoz en een van de redenen waarom dit zo’n geweldige hotspot is. Het gebouw is aan de buitenkant opgebouwd met witte bakstenen en kalksteen in een classicistische bouwstijl. Het stadhuis is negen traveeën breed, waarvan er drie in de uitbouw met trapdelen en een gebogen fronton gebouwd zijn.

Het stadhuis tref je aan op een klein, schattig pleintje. Het is drie traveeën breed en meerdere verdiepingen hoog. Maar, nóg hoger dan de uitbouw steekt een achthoekig torentje uit dat bekroond wordt door een koepel en een zonneschild.

Wil je het stadhuis van binnen bezoeken? Dat kan, maar let wel op: Een rondleiding door het stadhuis wordt enkel op aanvraag gegeven.

Adres: Place du Marché 55, 4800 Verviers.

Chocolademuseum Verviers

La Chocolaterie Darcis

Liefhebbers van zoetigheid, opgelet: Voor tal soorten chocolade en fantastische bonbons moet je natuurlijk in België zijn. En laat ik toevallig en fantastisch mooie chocolaterie in Verviers tegen zijn gekomen. Het La Chocolaterie Darcis verkoopt niet alleen een breed assortiment aan chocoladesoorten, maar na een bezoek ben je gelijk een ervaring rijker. De buitenkant van het gebouw nodigt je uit om binnen een kijkje te nemen en eenmaal binnen is alles zo nice en aanlokkelijk ingericht, dat je rond wilt blijven kijken.

Adres: Esplanade de la Grâce 1, 4800 Verviers.

Parc de l'Harmonie

Parc de l’Harmonie

Aan de Rue de la Concord ligt Parc de l’Harmonie, een van de parken in de Belgische stad Verviers. Het park kent een flinke geschiedenis en het grondgebied van het park werd in 1829 door een jonge muziekliefhebber gekocht. In 1832 werd er een terrein bij aangekocht waarop een verenigingsgebouw gebouwd werd.

Het park dat werd aangelegd, kent tal merkwaardige bomen. Een paardenkastanje van 5,3 meter omtrek is een van de grootste in zijn soort, in heel Wallonië. Een ander bijzonder bouwwerk is de muziekkiosk, dat in 1854 werd gebouwd. Een achthoekige kiosk van 11 meter hoog en bij mooi weer tegenwoordig een mooie plek voor een kiekje.

Ohja, en zoals in de meeste parken: Maak een wandeling door het park en geniet van de rust en al het groen. Ideaal om even aan de drukte te ontsnappen.

Parc de Séroule

Enkele minuten vanaf Parc de l’Harmonie en het centrum van Verviers ligt staatspark Parc de Séroule. Het park heeft een omvang van ongeveer 10 hectare en het deed in de 18e eeuw dienst plek waar baron de Goër de Herve heeft mogen wonen. 

Het ligt middenin de stad en is een prachtige plek voor een wandeling. Vijvers, bossen, houten bruggetjes, weides, boomgaarden en mooie wandelpaden maken Parc de Séroule tot een prachtig heuvelachtig wandelgebied.

Wat er nog mist? Jij, wanneer je geen wandeling maakt door het mooie stadspark. Beloof je me dat je een bezoekje brengt?

Fontein Ortmans-Hauzeur

Fontein Ortmans-Hauzeur

Wie zich verdiept in Verviers, ontdekt al snel dat de Belgische stad bekend staat als “Hoofdstad van het Water”. Vanwege het kalkarme water van de Vesder, dat een grote rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de stad.

Als eerbetoon hieraan vindt je meerdere fonteinen door de stad verspreid. Een daarvan, Fontein Ortmans-Hauzeur is een van de, al dan niet dé bekendste fontein in Verviers.

De fontein werd opgericht ter ere van burgemeester Ortmans-Hauzeur, zoals de naam van de fontein luidt. Als held van de stad heeft Burgemeester Ortmans-Hauzeur de wolindustrie, heeft gered door de aanleg van de Gileppestuwdam uit te laten voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *