Wie nadenkt over een stedentrip in België, denkt al snel aan grote steden als Antwerpen, Brugge en Gent. Maar ook in het Franstalige deel van België, Wallonië, vindt je een leuke stad om op stedentrip te gaan: Luik, voornamelijk bekend van de Luikse wafels. In Liège, zoals Luik officieel heet, is rijk aan leuke bezienswaardigheden. In dit artikel vertel ik jullie over 10 leuke hotspots in Luik.
Laat je na het lezen weten wat jij de mooiste bezienswaardigheid van Luik vindt?
Grand Curtius Museum
Aan de Maas en tegenover Outremeuse, ligt het grootste en belangrijkste museum van Luik: Het Grand Curtius Museum. Van buiten is het rode gebouw een opvallende verschijning. Terwijl het museum pas sinds 2009 is geopend, duik je tijdens een bezoek enorm diep de geschiedenis in. De museumcollectie bestaat uit kunst en geschiedenis van zo’n 7000 jaar geleden ten toon.
Naast de museumcollectie bestaat het museumterrein uit een gemeenschappelijke slaapplaatsen voor het voormalige huispersoneel, stallen, een galerij en prachtige tuinen dat dateren uit de 17de eeuw.
Sint-Bartolomeüskerk
Nog zo’n opvallend gebouw is de Sint-Bartolomeüskerk. Het ligt een paar straten van het Grand Curtius Museum verwijderd, maar is bijna niet te missen! Aan de voet van een open plein, op loopafstand van het stadscentrum ligt de Sint-Bartolomeüskerk van Luik.
De Sint-Bartolomeüskerk is een Romaanse kapittelkerk. Gebouwd in de 11de en 12de eeuw en is, zoals de naam verraad, vernoemd naar Sint Bartolomeüs. Van buiten steekt de rode toren ver boven de gebouwen uit en bij mooi weer sieren de rode rombische torens heel mooi af tegen een helderblauwe lucht.
Bijzonder kenmerk: In de kerk bevindt zich het doopvont van Reinier van Hoei, een van de zeven wonderen van België.
Hoteltip: Apart’Hotel Léopold

Beklim Montagne de Bueren
Weet je wat fantastisch is? Montagne de Bueren. Mocht je niet weten wat het is: de beroemde trap van Luik. De straat wordt aan beide kanten omgeven door huizen en is maar liefst 374 treden lang. Loopt recht vooruit, maar ook omhoog. Waar de trap beneden op 62 meter boven zeeniveau begint, brengen de 374 treden je naar een hoogte van 132 meter boven zeeniveau.
Na een flinke klim en overal zweetplekken ontdekte ik dat ik mijzelf had overschat. Beneden aan de trap dacht ik wel “even” naar boven te klimmen, maar ontdekte al snel dat het meer conditie en doorzettingsvermogen kost dan op voorhand gedacht.
Hoe dan ook, skip de klim alsjeblieft NIET! Want OH MAN, wat een fantastisch uitzicht toch, wanneer je eenmaal bovenaan staat. Uitdaging geaccepteerd?

Op ontdekking in Museum van het Waalse Leven
De meesten onder ons zullen Luik vooral kennen door de Luikse wafels. Maar er is meer. Het leven en de geschiedenis van Luik is opvallend in kaart gebracht door Museum van het Waalse Leven. Tijdens een bezoek krijg je een originele en complete kijk op Wallonië. Beginnend bij de 19e eeuw, doorlopend tot het heden.
De geschiedenis van Wallonië, de technische ontwikkelingen, feest, vrije tijd, samenwonen, onderwijs, filosofische en religieuze stromingen, zijn een willekeurige greep onderwerpen die in het Museum aan bod komen.

Paleis van de Prins-Bisschoppen
In hartje Luik vindt je het Paleis van de Prins-Bisschoppen. Het mooiste en oudste gebouw van de stad, middenin het centrum van de historische stad Luik. En gróót dat het is, absurd! In de zestiende eeuw werd de bouw van het paleis gestart, ter vervanging van een voormalig gebouw dat exact op dezelfde plek stond.
Tegenwoordig wordt het Paleis van de Prins-Bisschoppen gebruikt als het Paleis van Justitie. Het is de thuisbasis van het provinciebestuur en precies hierom is het paleis niet geopend voor publiek. Maarrr het binnenplein van het paleis is wel openbaar toegankelijk. Er wordt zelfs eens per jaar een rondleiding door het voormalige paleis gegeven.
Naar het La Boveriemuseum
Het museum voor Schone Kunsten, tentoonstellingen van wereldklasse dat in 2016 geopend werd, draagt de naam La Boverie. Het La Boveriemuseum is samengesteld door Vincent Pomarède en Aline François-Colin van het Louvre. Collecties uit Luik, het Louvre en tevens privé verzamelingen worden er tentoongesteld.
Ook het Boveriepark is een bezoek waard. Geopend als recreatieplaats voor iedereen. De rozentuin, de toren van Nicolas Schöffer, een vijver en een ijskelder vormen een plek voor een heerlijke wandeling. Fantastische plek voor een zomerse picknick!

Beroemd Station Luik-Guillemins
Wie mij al langer volgt, weet dat ik het centraal station in Groningen het mooiste station van Nederland vindt. Tot op heden en na al mijn reizen naar Belgische steden, ben ik van mening dat Station Luik-Guillemins de titel voor mooiste station in België draagt.
Het station is ontworpen door de bekende architect Santiago Calatrava en de bouw heeft maar liefst elf jaar in beslag genomen. Anders gezien, is het een hele kunst dat het bijzondere station in slechts elf jaar is neergezet.
Sinds de voltooiing van de bouw in 2009, is het station opgeleverd als een schitterend staaltje techniek. De combinatie van staal, glas, wit beton en Belgische blauwe hardsteen is een opvallende verschijning. Het pronkstuk van het station, de golvende overkapping is 160 meter lang en maar liefst 35 meter hoog. En natuurlijk vindt je binnen het stationsgebouw winkels, restaurantjes en een VVV-kantoor.
Hoteltip: Apart’Hotel Léopold

Het uitzicht van de Citadel van Luik
Wanneer je denkt dat het ophoudt na het beklimmen van Montagne de Bueren, heb je het fout. Eenmaal bovenaan de beroemde straat kom je terecht bij Les Coteaux de la Citadelle, ofwel de Citadel van Luik. De citadel ligt op boven op een heuvel, op 170 meter boven de zeespiegel. Levert je een geweldig uitzicht op over de stad Luik.
Behalve het uitzicht over op Luik en de Maasvallei, vindt je diverse monumenten die symbool staan voor Luik. Onder andere kijk je vanaf hier op de Montagne de Bueren, dat lager ligt dan de Citadel van Luik.
Mocht je nog energie over hebben na het beklimmen van de beroemde trappen van Luik, maak dan een rondleiding door de Citadel. Door het gebied zijn wandelroutes met diverse thema’s aangelegd. Mijn favoriete wandelroute door Luik? Absoluut een van de themaroutes van de Citadel!
Het Aquarium Museum
To be honest: Ik ben geen fan van de meeste musea. Vaak is het de sfeer waar ik kriebelig van wordt of de tentoonstellingen die me niet weten te prikkelen. Maar er zijn uitzonderingen en het Aquarium Museum in Luik is er zo een.
Een aquarium en museum ineen. Levensgrote waterbakken gevuld met zoet- en zoutwatervissen. Oog in oog staan met haaien en tropische, levende koralen. En aan het eind van de dag terug naar huis met een flinke portie nieuwe kennis over de biodiversiteit van de onderwaterwereld.
Er worden tentoonstellingen gegeven van gewervelde en ongewervelde dieren gegeven. Maar ook zoogdieren en Belgische fauna. Een groot deel van de fossielen staat in vitrines, maar een deel slechts binnen afzetlint. Kun je ze bijna aanraken..

Outremeuse
Outremeuse betekent letterlijk ‘aan de overkant van de Maas’ en deze betekenis verraad de exacte locatie van Outremeuse. Outremeuse is een eiland in de Maas en het staat van oudsher bekend als volksbuurt.
Tegenwoordig is het eiland een hippe studentenwijk met een rijk uitgaansleven. Het is het ondeugende jongetje van Luik en een plek vol street art. Een plek met gevels vol toffe street art en fijne plekjes om uit eten te gaan.
Iedere vrijdag trekt de sfeervolle rommelmarkt op het Outremeuse duizenden bezoekers. Niet alleen Belgen, maar ook Nederlanders zijn fan van de wekelijkse rommelmarkt. Verblijf je een weekje in Luik? Combineer je bezoek aan de rommelmarkt met een stadswandeling, op zoek naar toffe street art, leuke koffiebarretjes en restaurantjes.
Hoteltip: Apart’Hotel Léopold