Humanity House, Den Haag (adres + openingstijden & tickets)

  • door
Humanity House, Den Haag

Het feit, dat jij op dit moment vrij kunt rondsurfen op het internet en informatie kunt opzoeken over het Humanity House en veel andere onderwerpen, is een voorrecht waar we niet vaak bij stil staan. Want, in veel landen is de vrijheid of het voorrecht er niet om een (of zelfs meerdere) mobiele apparaten en computers te bezitten, niet mogelijk.

Wat een nóg groter voorrecht is, is dat wij zonder achtervolgd te worden, de straat op kunnen lopen. Het is zo gewoon, dat we er niet eens meer bij nadenken dat we zonder angst vanwege achtervolging naar buiten kunnen.

In veel landen is dit totaal niet mogelijk en vluchten er dagelijks duizenden mensen voor hun leven. Het lijkt allemaal zo ver weg, omdat we de meeste rampen en conflicten gelukkig (?!) alleen van de tv, radio of uit de krant kennen.

Toch, is dat niet helemaal waar; Humanity House is een museum dat situaties die zich op plekken in de wereld, ver weg van hier plaatsvinden, dichterbij brengt. Door middel van onder andere tentoonstellingen, interviews met vluchtelingen en de ervaringsreis van het Humanity House in Den Haag kom je te weten hoe het is om als vluchteling te moeten leven.

In dit artikel vertel ik je meer over het Humanity House in Den Haag, het adres, de openingstijden. Mocht je Humanity House willen bezoeken, bestel dan je tickets onderaan deze pagina.

Wat is het Humanity House in Den Haag?

De naam Humanity House staat voor ‘Huis voor menselijkheid’. Het museum is een plek waar het menselijke verhaal achter rampen en conflicten van over te hele wereld te horen, zien en beleven. Het is mogelijk om zowel op de locatie van het museum in Den Haag, aan de Prinsegracht in Den Haag, als online mogelijk om het museum te ‘bezoeken’.

Op 9 december 2010 is Humanity House opgericht als initiatief van het Nederlands Rode Kruis, waarbij de gemeente Den Haag en het Europees Fond voor Regionale ontwikkeling van de Europese Commissie, hen ondersteunde tijdens de start van het museum.

De organisatie van het Humanity House richt zich op een heel brede doelgroep. De organisatie wil deze doelgroep meer bewust maken hoe bevoorrecht wij zijn dat we niet uit ons huis hoeven te vluchten, terwijl dat in zoveel andere, vaak arme landen, wel gebeurt; Complete gezinnen die uit hun huizen worden gejaagd en is extreme gevallen zelfs uit elkaar ‘gedreven’ worden. Hoe zal het zijn om je huis uit te moeten vluchten, al je bezittingen achter te moeten laten en misschien zelfs van je familie gescheiden worden.

Tijdens een bezoek aan het Humanity House wordt je verhalen van vluchtelingen verteld, door het gebruik van statistieken die iedere dag opgespoord worden. Waan je in het leven van echte mensen die ontsnappen aan oorlog en armoede en beleef hun reizen en beproevingen door middel van krachtige, interactieve tentoonstellingen.

Voor ruim 100 miljoen mensen wereldwijd is het de keiharde realiteit, dat ze hun huizen moeten ontvluchten, familie, vrienden en bezittingen moeten achterlaten, met de wetenschap dat zij de bezittingen en zelfs familie en vrienden voor de laatste keer kunnen zien.

De ervaringsreis

Een van de meest bijzondere tentoonstellingen van het Humanity House, is de ervaringsreis. Een betere manier om alles te weten te komen over de vluchtelingen dan via de ervaringsreis, ís er bijna niet!

Tijdens de ervaringsreis kruip je namelijk volledig in de huid van een vluchteling en voel je zelf hoe het is om in een oorlogs- of conflictsituatie te belanden. Vervolgens ontmoet je mensen die dit soort situaties in het echt hebben meegemaakt. Eigenlijk ben je dus behalve bezoeker van het museum, ook een deelnemer, meedenker en meedoener.

Het bijzondere aan dit alles is, de manier waarop je met mensen in contact komt die oorlogs- en conflictsituaties hebben meegemaakt, en de manier waarop het mogelijk gemaakt is óm met hen in contact te komen. Lees het hieronder!

Hoor het verhaal van echte vluchtelingen aan

Een aantal vluchtelingen die Nederland hebben bereikt, zijn werkzaam in het museum bij het Humanity House in Den Haag en zijn onderdeel van de ervaringsreis.

De vluchtelingen zijn:

  • Bruce Lee uit Nigeria (maakte als kindsoldaat de oorlog in Liberia mee)
  • Lidija Zelovic uit voormalig Joegoslavië (ze werd door haar vader in een vliegtuig het lang uit gezet, omdat ze verliefd was op een jongen)
  • Akhrat Selevani uit Irak (heeft minstens 8 jaar lang in verschillende Nederlandse asielzoekerscentra gewoond en moeten wachten op een vaste verblijfplaats)
  • Ram uit Bhutan, die uitlegt waarom hij een haat-liefde relatie met zijn geboorteland heeft.

Zoals al eerder gezegd, kruip je door de ervaringsreis in de huid van een vluchteling en ontdek je hoe het is om in een oorlogs- of conflictsituatie te belanden en te moeten (over)leven.

Adres

Het adres van museum Humanity House in Den Haag is Prinsegracht 8, 2512 GA in Den Haag.

De contactgegevens zijn 070-31 000 50 (algemene telefoonnummer) en info@humanityhouse.org (e-mailadres van museum Humanity House).

Openingstijden

De Humanity House openingstijden zijn als volgt:

  • Vrijdag van 10:00 – 17:00
  • Zaterdag en zondag van 12:00 – 17:00

Bovenstaande openingstijden zijn de reguliere, openbare openingstijden. Dit betekent niet, dat het museum de andere dagen niet geopend is. Maandag t/m donderdag is het museum te reserveren voor groepsbezoek vanaf 10 personen, schoolbezoeken en zaalhuur.

Parkeergelegenheid

Op slechts 4 minuten lopen vanaf het Humanity House vindt je parkeergarage City Parking (Q-Parc). Het adres van de parkeergarage is Laan 5-7, 2512 GM Den Haag.

Een andere optie is parkeergarage Lutherse Burgwal,, welke slechts 3 minuten lopen vanaf het museum verwijderd ligt. Het adres van deze parkeergarage is Lutherse Burgwal 25, 2512 CB Den Haag.

De laatste parkeerplaats is de parkeerplaats op de Prinsegracht. Maar, let op: vanaf zondag t/m donderdag is er van 09:00 – 00:00 en op vrijdag en zaterdag van 09:00 – 02:00 is er betaald parkeren.

Mocht je het Humanity House willen bezoeken, maar ben je minder goed ter been of maak je gebruik van een rolstoel? Neem dan van te voren contact op via 070 31 000 50, om je situatie voor te leggen en aan te geven dat extra hulp gewenst is.

Haal direct je tickets

Je tickets voor het Humanity House boek je gemakkelijk online.

Het voordeel van deze tickets is dat je ze na bestelling vrijwel direct naar je e-mail opgestuurd krijgt (e-tickets) en ze dus niet kunt verliezen.

Eenmaal aan de kassa kun je je e-ticket vanaf je telefoon laten scannen (of je print het van te voren uit) en je kunt direct naar binnen.

Lijkt het je indrukwekkend om je te verdiepen in de geschiedenis (en het hedendaagse) leven van vluchtelingen om beter te leren begrijpen wat zij (hebben moeten) doormaken? Kijk dan hier voor meer informatie en haal je e-ticket >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *