Hunebedcentrum Borger (openingstijden + tickets)

  • door
Hunebedcentrum Borger

Ze staan bekend als hunebedden of dolmen en dienden als grafkamers, vele jaren geleden. Volgens theoretische onderzoek zijn hunebedden de resten van prehistorische grafkamers. Tegenwoordig worden hunebedden niet meer in gebruik genomen, maar gezien als belangrijke historie in de geschiedenis.

Wel zijn de hunebedden tegenwoordig een populaire trekpleister. Hunebedden in Nederland hebben een rijke historie, maar toch weet een heel groot gedeelte van de Nederlandse bevolking weinig over Hunebedden.

Gelukkig zijn er in Nederland meer dan 50 hunebedden bewaard gebleven en zijn te bezichtigen in het grootste hunebedcentrum van Nederland: Het hunebedcentrum in Borger (Drenthe).

In dit artikel vertel ik je meer over het hunebedcentrum in Borger. Lees je mee?

Wat is hunebedcentrum Borger?

Het hunebedcentrum in Borger (Drenthe) is de enige plek in Nederland waar in totaal meer dan 50 hunebedden bij elkaar vergaard zijn. Voorheen waren er  80 tot 100 hunebedden in Nederland, maar dat aantal is flink ingekrompen. Tegenwoordig zijn er nog ‘maar’ 54 hunebedden in Nederland, waarvan er 52 in het hunebedcentrum in Borger tentoon worden gesteld.

Hunebedcentrum Borger kenmerkt zich als het enige hunebedcentrum in Nederland dat ruim 50 verschillende hunebedden tentoonstelt, maar da’s niet alles. Naast de te bezichtigen hunebedden zijn er diverse andere activiteiten en bezienswaardigheden waar je een dag lang kunt rondkijken.

Zo heb je onder andere museumcafé de Trechterbeker en de museumwinkel van het hunebedcentrum. Er worden regelmatig leuke activiteiten voor jong en oud georganiseerd, er vinden grote evenementen plaats en er worden interessante lezingen over (onder andere) de prehistorie gehouden.

Museumcafé

Het bijzondere aan het museumcafé is dat dit café het enige café in heel Drenthe is, met uitzicht op de hunebedden. Kom tot rust op het terras van museumcafé de Trechterbeker en kijk uit op het grootste hunebed van Nederland!

Het assortiment van het museumcafé bevat een ruime keuze. Het brede assortiment varieert van koffie met hunebedkoek tot een broodje zwerfkei tot een mammoetsnijder, allemaal in prehistorie stijl!

Kies tijdens je lunch uit een broodje beenham, een broodje gezond of een van de andere, verschillende gerechten.

Mocht je later op de dag bij het museumcafé neerstrijken en heb je al een flinke wandeling, fietstocht of misschien wel een drukke dag achter de rug? Dan bied Hunebedcentrum verschillende bier- en wijnsoorten mét natuurlijk borrelhapjes voor de liefhebber. Geniet tijdens het wachten op je bestelling (nogmaals) van het grootste hunebed van Nederland en besef hoe groot het monument wel niet is.

Museumwinkel

De museumwinkel in hunebedcentrum Borger is ook zeker een bezoekje waard. Je brengt natuurlijk niet alle dagen, laat staan meerdere keren per jaar een bezoek aan het grootste hunebedcentrum van Nederland. Dus, hoe leuk is het dan om een souvenirtje te kopen in de museumwinkel?

Het aanbod in de museumwinkel varieert erg, dus er zal vast iets leuks voor je tussen zitten. Zo loopt het assortiment uiteen van boeken tot knuffels, van streekproducten tot hedendaagse trechterbekers en natuurlijk van archeologische replica’s tot oerbiertjes.

En mocht je zelf niet direct iets vinden wat je leuk vindt, dan vindt je het vast leuk om iemand een souvenirtje cadeau te geven, niet?

Activiteiten

Jaarlijks worden er uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Tijdens het organiseren van de activiteiten houdt de organisatie rekening met diverse activiteiten voor jong en oud.

Een aantal voorbeelden van de activiteiten zijn de interactieve expositie voor alle leeftijden, maar ook biedt het hunebedcentrum kinderactiviteiten, groepsarrangementen, lezingen en wandelingen aan.

Een aantal veelvoorkomende activiteiten zijn de wildplukworkshop, het mammoetweekend en het stenenspreekuur.

Voor kinderen is er de mogelijkheid om een spreekbeurt te geven, een werkstuk te maken of op de oerschool alles te ontdekken over de oertijd (ijstijd en de prehistorie).

Ook zijn er diverse wandel- en fietsroutes voor jong en oud. Zo pak je de fiets of ga je te voet naar het grootste hunebed,  bezoek je poort geopark, bezoek je oertijdpark of bezoek je de grote keientuin.

Harry Huisman (de keienkenner) vertelt je in onderstaande video meer over de keientuin:

Evenementen

Behalve de voorgenoemde activiteiten worden er ook met enige regelmaat grote evenementen georganiseerd.

De meeste van deze evenementen duren van 1 tot enkele dagen en staan geheel in het teken van een specifiek gekozen thema.

Een paar voorbeelden van grote evenementen zijn het mammoetsweekend, het oerweekend of de European Stone Age Gathering. Ook de dag van het Hunebed en de noordelijke zwerfsteendag zijn grote dag evenementen die je niet mag missen.

Lezingen

Het hunebedcentrum in Borger verzorgt ook diverse lezingen. Een greep verschillenden lezingen gaan onder andere over archeologie, geologie en natuur.

De lezingen van het hunebedcentrum worden in samenwerking met partners van het hunebedcentrum georganiseerd.

Tijdens het volgen van de lezingen leer je van alles over hunebedden, landschap en ontstaansgeschiedenis. Leer overleven in de natuur en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen door lezingen bij te wonen.

Adres

Het grootste hunebedcentrum van Nederland, met ruim 50 tentoongestelde hunebedden, ligt in Borger. Borger ligt in de provincie Drenthe, tussen Assen en Stadskanaal in.

De locatie van het hunebedcentrum ligt buiten het centrum van Borger, in het noordoosten van Borger.

Het adres van hunebedcentrum is Hunebedstraat 27, 9531 JV te Borger (Drenthe).

Openingstijden van Hunebedcentrum Borger

Let op: het hunebedcentrum is niet de hele week door geopend, maar slechts enkele dagen per week.

De standaardopeningstijden van het hunebedcentrum in Drenthe is van dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 – 17:00 en in de weekenden van 11:00 – 17:00.

Tijdens schoolvakanties is het hunebedcentrum wel alle dagen geopend, omdat (gezinnen met) jonge kinderen toch een grote doelgroep voor de organisatie van het hunebedcentrum vormt.

Parkeergelegenheid bij het Hunebedcentrum in Borger

Het hunebedcentrum is het best te bereiken met de auto of ander eigen vervoer. Mocht je met de auto komen, dan zal je vast blij zijn dat er kortbij het hunebedcentrum parkeergelegenheden zijn.

Zo kun je tijdens een bezoek aan het hunebedcentrum gebruikmaken van de parkeerplaats aan de hunebedstraat en bevinden zich aan de Bronnergerstraat 12 twee invalidenparkeerplaatsen.

Ook kun je parkeren bij Tuin & Hof. Vanaf deze parkeerplaats loop je via het mammoetpad richting het hunebedcentrum. Het adres van Tuin & Hof is De Baande 2, 9531 MC in Borger.

Zijn dieren toegestaan?

In het museum, het oertijdpark, het kenniscentrum, de museumwinkel  en het museumcafé niet toegestaan. Daarentegen is het buitenterrein en het terras vrij toegankelijk voor huisdieren.

Bij de museumingang zijn speciale punten gemaakt war je je huisdieren tijdelijk kunt achterlaten en er staan drinkbakken voor de huisdieren klaar.

Geleidehonden voor slechtzienden, gehandicapten of vanwege andere nodige begeleiding zijn toegestaan in het hunebedcentrum.

Bestel tickets voor het Hunebedcentrum in Borger

Je tickets voor het hunebedcentrum boek je gemakkelijk online.

Het voordeel van deze tickets is dat je ze na bestelling vrijwel direct naar je e-mail opgestuurd krijgt (e-tickets) en ze dus niet kunt verliezen.

Eenmaal aan de kassa kun je je e-ticket vanaf je telefoon laten scannen (of je print het van te voren uit) en je kunt direct naar binnen.

Lijkt het je tof om je te verdiepen in de geschiedenis van de hunebedden en het hunebedcentrum te bezoeken? Kijk dan hier voor meer informatie en haal je e-ticket >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *