IJssculpturen Expositie Scheveningen (IJzig Koud Naar Den Haag!)

  • door
IJssculpturen Expositie Scheveningen

Er worden volledige festivals voor opgericht, de festivals trekken jaarlijks duizenden bezoekers. De ontwerpers zijn er dagenlang vol passie mee bezig en wanneer je denkt dat de kunstenaars zichzelf en anderen niet kunnen overtreffen, gebeurt het tóch: Ik heb het natuurlijk over ijssculpturen, de kunstwerken waar eigenlijk iedereen wel bewondering voor moét hebben, toch?

Een van de bezienswaardigheden in Den Haag waar je jaarlijks kunt genieten van verschillende ijssculpturen, is de ijssculpturen Expositie op de Scheveningse Pier in Den Haag.

Maar wat zijn ijssculpturen, waarom is er zoveel bewondering voor kunstenaars die ijssculpturen maken en waarom zijn ijssculpturen zo bijzonder? Ik vertel je er meer over in dit artikel en raad je bij voorbaat al aan om een bezoek te brengen aan de ijssculpturen expositie in Scheveningen. Maar voordat je tickets voor de ijssculpturen expositie op de pier in Scheveningen boekt, raad ik je aan te lezen wat een ijssculptuur is en waarom dit zo’n bijzondere soort kunst is.

IJssculpturen Expositie Scheveningen

Wat is een ijssculptuur?

Een ijssculptuur is simpel gezegd een vorm van beeldhouwkunst waarbij ijs als ruw materiaal gebruikt wordt. Het maken van een ijssculptuur uit ijs wordt in de technische term icecarving genoemd.

De techniek die gebruikt wordt tijdens het maken van een ijssculptuur is wat het bijzonder en tegelijkertijd ook moeilijk maakt. Toch is de reden waarop een ijssculptuur vanaf begin tot eind gemaakt wordt, dus het hele proces, een van de reden waarom een ijssculptuur zo bijzonder is.

Wat maakt een ijssculptuur zo bijzonder?

Net zoals bij beeldhouwen en zandsculpturen is de techniek die je bij het maken van een ijssculptuur gebruikt de kunst van het weghalen. Dit is precies het tegenovergestelde van boetseren, waarbij je de vorm van het beeld of de sculptuur steeds veranderd en materiaal toevoegt aan de sculpturen.

Het bewerken van het ijs tijdens het maken van een ijssculpturen brengt een aantal moeilijkheden met zich mee, wat het des te meer bijzonder maakt om de kunstige ijssculpturen te zien schitteren. De eigenschappen van het materiaal, is een van deze oorzaken. Het materiaal moet met zorg geselecteerd worden. Het beste materiaal bestaat uit zuiver en schoon water zodat het ijs goed transparant is. Ook is het belangrijk dat het ruwe ijs zo min mogelijk luchtbellen bevat.

Verder is de temperatuur van het ijs belangrijk omdat dit bepalend is voor de snelheid waarmee het ijs smelt. Want ja, het blijft ijs dat smelt tijdens het maken van een ijssculptuur. Een indrukwekkende uitdaging voor de beeldhouwers dus!

Ten slotte is natuurlijk de temperatuur van de ruimte waarin het ijssculptuur wordt gemaakt, van belang! Hoe minder goed het gekoeld is, hoe sneller het ruwe ijs zal smelten.

De ijssculptuur expositie in Scheveningen: Zie de mooiste ijssculpturen met eigen ogen!

Ieder jaar wordt er rond kerst een ijssculpturen expositie in Scheveningen georganiseerd. Het hoogtepunt in Den Haag en een dagje uit om niet meer te vergeten. Tijdens een bezoek aan de jaarlijkse expositie wordt je ondergedompeld onder kerstmuziek, sierverlichting en vuurkorven. Haal er een warme kop chocolademelk bij en het feest is compleet.

Wandel met je warme chocolademelk door het bevroren wonderland vol uitgehakte ijssculpturen en geniet van de feestelijke sfeer met lichtjes, vuurkorven, muziek en ijshouwdemonstraties.

Mocht je komende kerst een bezoek willen brengen aan de ijssculpturen expositie in Scheveningen, reserveer dan hieronder je tickets. Met dit ticket (welke je op je smartphone bij de ingang kunt laten zien als e-ticket) krijg je toegang tot de IJssculpturen Expositie in Scheveningen én warme chocolademelk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *