Jaaroverzicht: Dit waren alle reizen en uitstapjes van 2020!

  • door
Jaaroverzicht: Dit waren alle reizen en uitstapjes in 2020!

Het jaar is alwéér voorbijgevlogen. Jullie hebben met mij meegemaakt hoe het virus in januari nog zover weg leek, maar in een razend tempo richting Nederland verhuisd is. Ondanks deze tegenslag en het gevolg dat veel van mijn geplande reizen gedwongen geannuleerd dienden te worden, besloot ik niet bij de pakken neer te gaan zitten.

Ik bezocht veel nieuwe steden in Nederland, ging er een aantal weekjes tussenuit en verzamelde de mooiste herinneringen. Maar, een van de mooiste dingen van het jaar is om aan het eind van het jaar terug te kijken op alle reizen die ik dat jaar gemaakt heb, want dat zijn er stiekem veel meer dan ik denk. Bijzonder om te realiseren hoe snel zo’n herinnering wegebt, maar daarmee ook een goede reden om een jaaroverzicht te schrijven. Hierdoor realiseer ik me opnieuw hoe dankbaar ik kan zijn dat ik deze blog heb, dat reizen mijn hobby is én ik hard werk om hiervan mijn werk te maken.

Ten slotte is het mooi om terug te blikken op de vele reizen, ervaringen en herinneringen die ik dit jaar, in 2020, heb gemaakt.

Hoewel ik me de reizen in 2020 heel anders had voorgesteld (er stond onder andere een roadtrip door Europa gepland & een barrelchallenge op de planning), heb ik veel mooie herinneringen verzameld. Hoewel mijn geplande reizen niet door konden gaan, stond 2020 voor mij in het teken van het ontdekken van verschillende dorpen, steden en plekken met een unieke geschiedenis.

Jaaroverzicht: Dit waren alle reizen en uitstapjes in 2020!

Statistieken van mijn reizen in 2020:

Aantal bezochte landen: 3, inclusief Nederland.

Aantal nieuwe landen bezocht: 0. Hoewel er circa 10 nieuwe landen op de planning stonden, is dit niet gelukt. Doordat de roadtrip door Europa en de Barrelchallenge door Europa niet door konden gaan, heb ik geen nieuwe landen kunnen bezoeken.

Aantal weken op reis: 2-3. Helaas niet heel veel, maar opnieuw waren corona, de besmettingen, de lockdown, het tijdelijk stilliggende vliegverkeer en het advies om enkel te reizen wanneer dit echt nodig was, voor mij de redenen om mijn plannen te annuleren.

Jaaroverzicht: Dit waren alle reizen en uitstapjes in 2020!

Favoriete nieuwe land: Duitsland, maar dat was het al. Behalve het bezoek aan steden en dorpen in Nederland en het bezoek aan Nordhorn in Duitsland, ging ik een weekje naar Brugge. Hoewel ik erg positief ben over mijn weekje in België, blijft Duitsland mijn favoriete vakantieland van 2020. Waarom? De gezellige kleine dorpjes en het lekkere eten voor een zeer schappelijke prijs.

Favoriete nieuwe plek: Volendam, zonder twijfel. Hoewel ik hier heel vroeger eens eerder ben geweest (ik geloof dat ik toen nog geen 10 was), was ik me niet (meer) bewust dat het zo’n leuke toeristische plek was. Tijdens mijn dag in Volendam was het wát aan de benauwde kant, maar dat heeft de pret niet gedrukt. Een gezellig praatje met een lokale winkelier in klederdracht, de gezelligste souvenirwinkeltjes en waar je ook in het centrum liep, óveral rook je eten! Love it!

Jaaroverzicht: Dit waren alle reizen en uitstapjes in 2020!

Duurste reis: Mijn duurste reis was toch wel degene naar Brugge in Augustus. In gezelschap van mijn broertje vertrok ik voor een aantal dagen naar Brugge, omdat ik hem in 2020 samen een midweek weg heb cadeau gedaan. Hoewel de horecagelegenheden beperkt geopend waren en we in een hotel overnachtten, moesten we wel uiteten gaan (vond ik helemaal niet erg :)). Niets is beter dan uiteten gaan en niet nadenken over de kosten, maar toch deed de rekening ons na het eten onze wenkbrauwen fronzen. Ach ja, een midweek ertussenuit met m’n broertje gebeurt ook niet ieder jaar en wát hebben we het uiteindelijk leuk gehad.

Mooiste omgeving: Den Helder, zonder twijfel. Struinend door de duinen, turen over de dijken en uiteten op een terras aan het water; Nederlandser wordt het wat mij betreft niet.

Lekkerste eten: Het kan natuurlijk niet missen dat ik in Duitsland het lekkerst heb gegeten, als ik moet kiezen uit België, Duitsland en Nederland. Hoewel, verse vis eten in Volendam was ook aantrekkelijk, maar wint het niet van een Chinese snackbar (Wok Express) in Duitsland.

Jaaroverzicht: Dit waren alle reizen en uitstapjes in 2020!

Grootste tegenvaller: Tijdens mijn roadtrip afgelopen zomer, brachten we op maandag een bezoek aan Heerenveen. Omdat het maandag was, bleek veel van de attracties, activiteiten en bezienswaardigheden gesloten. We hebben mooie beelden kunnen maken en veel leuke herinneringen gemaakt, maar helaas konden we weinig bezoeken.

Raarste reiservaring: Tijdens onze terugreis vanaf Den Helder naar mijn woonplaats kortbij Elburg zo gezellig aan het kletsen zijn dat we pas na lange tijd ontdekken dat we via Amsterdam terugreden, in plaats van via Enkhuizen-Lelystad. Voor jouw beeldvorming; dit is zo’n 100 kilometer omrijden.

Leukste reiservaring: Dit is mijn weekje naar Zeeland. Ik ging er heen om te schrijven, na te denken over de toekomst (zowel zakelijk als privé) en om uit te rusten. Dat gecombineerd met het bepalen van eigen tijd waarop ik ging slapen en opstond, iedere dag de keuze te hebben wat ik wilde eten en dat op mijn ‘dooie gemak’ klaar te maken of te bestellen, was voor mij mijn leukste reiservaring van het jaar.

Meest unieke reiservaring: Dit was tijdens ons bezoek aan Heerenveen. Eerder heb je kunnen lezen dat veel bezienswaardigheden gesloten waren, maar dat gold niet voor het Abe Lenstra stadion (het stadion van SC Heerenveen). Het moment dat we er aankwamen, besloten we te vragen of we het stadion van binnen mochten bezoeken. “Weinig kans”, dacht ik in het begin. Totdat we te horen kregen dat we zo’n 10 minuten lang mochten filmen en foto’s maken in het stadion. Ik had uitgelegd over mijn blog en de video’s en zolang we beloofden het stadion na 10 minuten te verlaten, mochten we zonder beperkingen alles filmen en overal komen.

Jaaroverzicht: Dit waren alle reizen en uitstapjes in 2020!

Favoriete reisjes van 2020: Elke reis die ik gemaakt heb, iedere (nieuwe) plek die ik bezocht hoort eigenlijk in dit rijtje thuis. Hoewel ik heel andere plannen voor 2020 had, ben ik blij met alles wat ik dit jaar heb kunnen doen. Van mijn roadtrip door Nederland, het bezoek aan het Duitse Nordhorn, de midweek in Brugge, mijn midweek in Zeeland, tot het bijwonen van een netwerkevent begin dit jaar.

Jaaroverzicht 2020:

Jaaroverzicht: Dit waren alle reizen en uitstapjes in 2020!
Jaaroverzicht: Dit waren alle reizen en uitstapjes in 2020!

Januari: Webwinkel Vakdagen, Stayokay Hotel Utrecht & een dagje in Den Haag

Hoewel het nu bijna niet meer voor te stellen is, was het coronavirus begin dit jaar duizenden kilometers van ons verwijderd. We konden nog gaan en staan waar we wilden, zonder enig risico te lopen. Zo bezocht ik begin dit jaar een editie van Webwinkel Vakdagen, om meer te leren over online marketing. Het event duurde twee dagen, dus ik overnachtte in het Stayokay Hotel in hartje Utrecht. Later die maand ging ik met twee oude studiegenoten een dagje uit naar Den Haag om het centrum in te duiken, met z’n allen wat te eten en natuurlijk bij te praten.

Jaaroverzicht: Dit waren alle reizen en uitstapjes in 2020!

Februari: een dagje naar Almere

In Februari ging ik weinig weg. Deze maand stond voor mij voornamelijk in het teken van schrijven en natuurlijk was ik enkele dagen per week werkzaam op mijn reguliere baan. In de tussentijd, tussen mijn reguliere baan en het schrijven door, ging ik een dagje naar Almere. ’s Ochtend vroeg streek ik neer bij Starbucks in Almere, at lunch bij de Hema in Almere Centrum en na de lunch was het tijd om de stad te verkennen.

Lees hier over mijn bezoek aan Almere >>

Jaaroverzicht: Dit waren alle reizen en uitstapjes in 2020!
Jaaroverzicht: Dit waren alle reizen en uitstapjes in 2020!
Jaaroverzicht: Dit waren alle reizen en uitstapjes in 2020!
Jaaroverzicht: Dit waren alle reizen en uitstapjes in 2020!
Jaaroverzicht: Dit waren alle reizen en uitstapjes in 2020!
Jaaroverzicht: Dit waren alle reizen en uitstapjes in 2020!

Maart t/m Juni: geen reizen

Maart brak aan en ook Nederland en onze buurlanden waren getroffen door coronagevallen. Door de komst van de lockdown afgelopen voorjaar, werd in no-time al het vliegverkeer, restaurants en openbare plekken zoveel mogelijk gesloten.

In de maanden Maart, April, Mei én Juni heb ik niet gereisd of ben ik geen dagjes weggeweest. Ik heb het geluk, dat ik dankzij mijn reguliere baan (ICT-medewerker op een MBO school) meer werk kreeg. Waar veel mensen ineens thuis kwamen te zitten, kreeg ik als ICT-medewerker er meer werk bij.

Lessen werden online gegeven, maar al snel bleek dat het onderwijs er nog niet voldoende op ingespeeld was. Zowel aan materialisme, kennis als de bereidheid van studenten en docenten ontbrak de mogelijkheid tot online lesgeven.

Hoewel ik deze maanden geen moment heb stilgezeten, heb ik me wel kunnen voorbereiden om in de daarop volgende maanden diverse reisjes en stedentrips te plannen. Zo stond er een roadtrip door Nederland gepland, hebben mijn broertje en ik een midweek in Brugge gepland en heb ik verschillende dagtripjes gehouden. Ook bovenstaande thumbnails zijn gemaakt in de maanden Maart t/m Juni, ter voorbereiding op de roadtrip door Nederland.

Jaaroverzicht: Dit waren alle reizen en uitstapjes in 2020!

Juli: Dinxperlo, Breda, Heerenveen, Volendam, Groningen, Den Helder en Bourtange

Na een aantal maanden er niet op uit te zijn geweest, was het tijd om flink wat “verloren tijd” in te halen. In de maand Juli bezocht ik verschillende dorpen en steden in Nederland en bracht ik een dag door in Duitsland. Ook was het tijd voor mijn eerste roadtrip door Nederland. Hoewel dat klinkt alsof we dag na dag van plek naar plek reisden, trokken we iedere dag weer naar huis om te overnachten om de volgende dag naar een andere plek af te reizen.

Op 16 Juli bezocht ik Dinxperlo, om een intro voor een nieuwe videoserie op te nemen. Hoewel dit slechts enkele uren werk was, maakten we er een hele dag van door de natuur van Dinxperlo in te trekken en ergens te gaan eten.

Een week later, op 23 Juli, bracht ik met een oud-studiegenoot een dagje in Breda door. Hoge temperaturen, zonder plannen de stad in trekken. Hoe onbezonnen het ook was, we hadden een ontzettend leuke middag en OH MAN wat is Breda een leuke stad. Ik ga er zeker nog een keer heen om de stad beter te leren kennen. En een ijsje tijdens de zomerse temperaturen ging er natuurlijk goed in :).

Enkele dagen later was het tijd voor mijn roadtrip. Ik bezocht Heerenveen, Volendam, Groningen, Den Helder en Bourtange in genoemde volgorde. Ik startte ’s maandags 27 Juli in Heerenveen en eindigde op 31 Juli in Bourtange.

Jaaroverzicht: Dit waren alle reizen en uitstapjes in 2020!

Augustus: dagtrip Nordhorn en drie dagen Brugge

Ook in de maand Augustus heb ik niet stilgezeten. Direct na mijn roadtrip door Nederland van maandag 27 juli tot en met vrijdag 31 Juli besloot ik om zaterdag 1 Augustus een dagje naar Nordhorn te gaan. We bezochten onder andere het dierenpark van Nordhorn, een groot overdekt winkelcentrum en aan het eind van de dag aten we bij een Chinese snackbar: Wok Express in Nordhorn.

Mijn roadtrip in Nederland en mijn dagtrip naar Nordhorn op zaterdag zaten er nog maar net op, toen ik ’s maandags voor drie dagen naar Brugge vertrok. Een aantal dagen ertussenuit, samen met mijn broertje naar Brugge. We overnachtten in Martin’s hotel in Brugge, een hotel in het oude centrum in het oude stadscentrum van de Belgische stad. We volgden een tour door het frietmuseum, gevolgd door het proeven van een verse Vlaamse friet na afloop. Verder deden we mee aan een bierproeverij, aten pizza en als afsluiter dineerden we bij restaurant Den Huzaar.

September: andere auto gekocht

Nadat ik in Juli en Augustus veel reizen had gemaakt, was het tijd om in September te werken aan nieuwe blogs, mijn artikelen over de dagjes weg en de video’s op YouTube. Ik nam in de maand september de tijd om te schrijven over mijn roadtrip in Nederland en het sorteren en bewerken van de foto’s. Ook besteedde ik aandacht aan het videomateriaal om mijn goede vriend die alles gefilmd heeft, te helpen met het maken van de video’s.

Verder nam ik de tijd om te schrijven over mijn dagtrip naar Nordhorn en over mijn driedaagse verblijf in Brugge. Daarbij kwam, dat het schooljaar weer begonnen was en mijn reguliere baan als ICT-medewerker gewoon doorging.

Ten slotte, ook al is het geen reis, wil ik met jullie delen dat ik in September ook een nieuwe auto heb gekocht. Hoewel dit niets met reizen te maken heeft, ben ik maar wát blij met functies als airco, cruise control en andere opties waar mijn vorige auto niet over beschikte. Want als ik iets heb gemist tijdens mijn roadtrip afgelopen zomer, is het wel een airco of cruise control ;).

Jaaroverzicht: Dit waren alle reizen en uitstapjes in 2020!

Oktober: een midweek Zeeland (Sint-Annaland, Veere, Renesse en Tholen) en het Zuid-Hollandse Ouddorp

Nadat ik in september veel had geschreven, veel tijd heb besteed aan het maken van video’s, plannen heb gemaakt voor nieuwe tripjes en mijn reguliere baan doorging, besefte ik me één ding: ik wilde er opnieuw een weekje tussenuit, helemaal alleen.

Hoewel ik een mensenmens ben, al zeg ik het zelf, merkte ik dat ik toe was om er een aantal dagen tussenuit te gaan. Alleen. Niet dat de trip naar Brugge met mijn broertje, de roadtrip door Nederland en het bezoek aan het Duitse Nordhorn met een goede vriend en de tripjes naar Den Haag en Breda mij teveel waren, maar ik merkte dat ik tijd nodig had om nieuwe content uit te werken en na te denken. Over mijn website, nieuwe plannen en persoonlijke doelen.

Ik koos ervoor om een midweek naar Zeeland te gaan. Direct daarna boekte ik een chalet in Sint-Annaland, waar ik van ’s maandags tot en met vrijdagochtend verbleef. In deze week schreef ik nieuwe content, leerde ik zelfstandig een aantal nieuwe gerechten te maken (ook bestelde ik enkele keren mijn eten) en bezocht in van dinsdag tot en met vrijdag een dorpje in de ‘omgeving’ van Sint-Annaland.

Na mijn aankomst ’s maandags, besloot ik direct een blog te schrijven over het chalet waarin ik verbleef. De overige dagen reserveerde ik de ochtenden en avonden om content te schrijven, en de middagen om een nieuwe plek te ontdekken. Ik stond iedere ochtend vroeg op om nieuwe content te schrijven, vervolgens op pad te gaan en de avond te gebruiken om nog wat te werken, uit te rusten of te lezen.

Tijdens mijn weekje in Zeeland bracht ik op dinsdag een bezoek aan Veere, woensdag ging ik naar Renesse, donderdags stond Tholen op de planning en toen ik vrijdagochtend om 10:00 het chalet moest verlaten en ik weer naar huis zou gaan, ben ik eerst naar Ouddorp (Zuid-Holland) gereden, om dit dorp te verkennen.

November: geen reizen

Ook in de maand November maakte ik opnieuw, geen nieuwe reizen. Dit had grotendeels te maken met mijn reguliere baan, maar ook met het feit dat ik veel tijd heb besteed aan het verzinnen van nieuwe reizen en onderwerpen, het voorbereiden van nieuwe content en het bloggen over mijn dagjes uit in Veere, Renesse, Tholen en Ouddorp.

Verder heb ik tijd besteed aan het verzinnen voor nieuwe videoseries op mijn YouTube kanaal. Na het uploaden van de afleveringen van mijn eerste videoserie “Roadtrip in the Netherlands” op YouTube, kreeg ik veel positieve reacties.

Ik besloot om hiermee door te gaan en heb gebrainstormd over nieuwe ideeën voor videoseries. Hoewel ik nog geen volledig format heb, liggen er al wel verschillende ideeën op de tekentafel. Behalve ideeën voor nieuwe videoseries op YouTube heb ik me ook gebogen over het maken van nieuwe reizen in 2021, mits deze kunnen doorgaan.

December: Karten in Veenendaal en uitrusten van drukke weken

De laatste maand van het jaar brak aan en hoewel ik regelmatig dagjes weg ben geweest, merkte ik toch dat ik minder rust heb gekregen dan andere jaren. Of dat komt doordat je tijdens het reizen met veel meer regels rekening moet houden en dus niet echt zorgeloos kunt genieten, lijkt een grote oorzaak te zijn.

Ik besloot dus om in December weinig tot geen reizen te plannen, om meer fysieke rust te krijgen. Het einde van het jaar naderde en net de laatste paar weken van het jaar werd het als ICT-medewerker extra druk. De reden daarvan? Door de tweede lockdown kwamen veel docenten thuis te zitten en veel collega’s waren qua materiaal en kennis (nog) niet voldoende klaargestoomd voor het thuiswerken.

Toch heb ik me in de maand December niet helemaal afgezonderd. Behalve dat ik opnieuw nieuwe content schreef, contact heb gezocht met wat oude vriendschappen (erg belangrijk in deze tijd), ben ik met een goede vriend wezen karten. In eerste instantie hadden we een weekendje weg geboekt naar Texel, maar deze hebben we bewust geannuleerd. We zouden overnachten in een hotel, de restaurants waren gesloten (voor ter plekke eten) en vrijwel iedere activiteit was niet toegankelijk doordat bedrijven gesloten waren.

Jaaroverzicht: Dit waren alle reizen en uitstapjes in 2020!

Dat was het dan: 2020. Net als voor mij was je voor iedereen een jaar dat heel anders liep dan verwacht. Maar, ik hoop dan 2020 voor jullie ook net zo leerzaam was als ik. Doordat ik mijn geplande reizen moest annuleren en snel moest schakelen om nieuwe reizen te plannen, merkte ik dat creativiteit in zulk soort situaties erg van belang is.

Dit geldt voor mij, maar ook voor veel ondernemers. Neem een voorbeeld aan die ondernemers, die ondanks de corona crisis een hogere omzet wisten te behalen en ondanks de pandemie een draai aan hun business wisten te geven, waardoor ze toch een succesvol jaar achter de rug hebben.

Het is ook heel goed toe te passen op persoonlijk gebied: focus on the good, focus op het positieve. Net zoals mij motto klinkt: Kies Positief; ik raad jullie allemaal aan om te focussen op de positieve kant van het leven. Ik wens jullie allemaal een prettige jaarwisseling met jullie dierbaren, een fijn 2021 en ik hoop jullie in 2021 met mijn reizen weer te voorzien van de meest waardevolle tips voor reizen en dagjes uit!

Tot in 2021!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *