Joods Museum Berlijn (openingstijden + tickets)

Joods Museum Berlijn (openingstijden + tickets)

Het grootste Joodse museum van Europa is gevestigd in Berlijn en is in Duitsland bekend onder de naam Jüdisches Museum Berlin. In Nederland staat het museum bekend als het Joods museum in Berlijn.

Het is niet voor niets het grootste Joodse museum in Berlijn; het Duitse museum weet jaarlijks ruim 750.000 bezoekers te trekken, dankzij de ruim 2000 jaar rijke Joodse geschiedenis.

Waarschijnlijk ben je ook op deze pagina terecht gekomen omdat je geïnteresseerd bent in het Joods Museum in Berlijn. Wil je meer informatie over het museum of wil je graag een bezoek aan het museum brengen?

Lees dan verder en kom meer te weten over het Joods Museum Berlijn.

Wat is het Joods Museum in Berlijn?

Dankzij de rijke Joodse geschiedenis die in het Joods museum wordt tentoongesteld, zul je verwachten dat het museum al tientallen jaren staat. Maar, niets is minder waar.

Het Joods museum in Berlijn opende haar deuren in 2001. Tijdens de bouw van het museum is rekening gehouden met een chronologische bouw. Hierdoor starten de bezoekers in de meest oude geschiedenis en worden tijdens de rondleiding meegenomen door de jaren van de Joodse geschiedenis.

Tijdens je bezoek aan het Joods museum Berlijn zijn er twee hoogtepunten die je zeker bezocht moet hebben: de tentoonstelling en het museumgebouw.

De tentoonstelling

Er is een grote, indrukwekkende tentoonstelling die het hele jaar door gegeven wordt. De tentoonstelling bestaat uit 14 delen welke je het verhaal van de Joodse cultuur vertellen, van de periode vanaf de middeleeuwen tot op heden.

Verder komen er onderwerpen als de Joodse tradities, het moderne Jodendom en de Jodenvervolgingen in de tweede wereldoorlog aan bod.

Behalve de vaste tentoonstelling worden er door het jaar heen met enige regelmatig wisselende tentoonstellingen gehouden.

Het museumgebouw

Het tweede en eveneens zo interessante hoogtepunt tijdens je bezoek aan het Joods museum, is het museumgebouw zelf. Te beginnen bij de opvallende moderne bouwstijl, wat ontworpen is door de bekende Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Het bijzondere hierin is, is dat Libeskind zelf van oorsprong een Pools-Joodse afkomst heeft.

Een ander bouwwerk waar je Libeskind van kunt kennen, is de Freedom Tower, de vervangende toren van het World Trade Center. Libeskind heeft een bijzondere band met de geschiedenis van de Holocaust, omdat zijn ouders deze gebeurtenis meegemaakt, én overleefd hebben.

Libeskind heeft het museumgebouw op zo’n wijze ingericht dat het uit verschillende open ruimtes bestaat. Deze open ruimtes worden ook wel voids genoemd, wat symbool staat voor de leegte die de deportatie van Joden achterliet in de maatschappij.

Eenmaal tijdens je bezoek aan het museum, kun je haast niet om de volgende drie monumenten heen en je kunt ze niet overslaan tijdens je bezoek:

  • Holocausttoren
  • Garden of Exile
  • Memory Void

Holocausttoren

De holocausttoren is het meest indrukwekkende monument van de drie bovenstaande. De Holocausttoren is de beste manier om te beseffen hoe het geweest moet zijn om in het donker opgesloten te moeten zijn, en om te beseffen hoe het is om niet zomaar naar buiten te kunnen, waardoor je afgesloten bent van de buitenwereld.

De holocausttoren is een hoge, lege silo in het Joods historisch museum en bevat geen enkele verwarming of koeling; net zo weinig voorzieningen als tijdens de holocaust.

Enkel bovenin de toren komt door een smalle spleet een klein beetje daglicht naar binnen, waardoor je beseffen zult hoe graag je naar buiten wilt. Niet te vergeten, dat het in de silo doodstil is…

Garden of Exile

De Garden of Exile is een bouwwerk van Daniel Libeskind en staat beter bekend als de ‘tuin van verbanning en emigratie’. Het is opgebouwd door middel van 49 schuine zuilen die met bomen zijn begroeid.

De Garden of Exile symboliseert de holocaust en de verbanning van de Joden en hebben zelfs iets weg van de lugubere geschiedenis.

Memory Void

Ten slotte kun je het niet maken om een bezoek aan Memory Void aan je voorbij te laten gaan.

De Memory Void is de (enige) lege ruimte dat voor bezoekers te betreden is. Eenmaal in de ruimte zie je 10.000 gezichten, gemaakt uit plaatstaal in verschillende soorten en maten, over de bodem verspreid liggen.

Het is niet het meest leuke aanzicht, maar te bedenken dat de gezichten symbool staan voor de Joden die tijdens de Holocaust zijn omgekomen en voor degenen die op een willekeurige manier slachtoffer zijn geworden van oorlog en geweld, is het uit respect toch een bezoek waard. Alleen op deze manier kun je je pas echt goed indenken hoeveel Joden er alleen al tijdens de Holocaust zijn omgekomen.

Adres

Het Joods museum ligt in het centrum van Berlijn, kort verwijderd van andere bezienswaardigheden in Berlijn, zoals het Berlinische Galerie, Checkpoint Charlie en König Galerie.

Het adres van het Joods museum is:

Lindenstraße 9-14
10969 Berlijn
Duitsland

Openingstijden

De openingstijden van het Joods museum zijn:

  • Zondag: 10:00 – 22:00
  • Maandag: 10:00 – 22:00
  • Dinsdag: 10:00 – 22:00
  • Woensdag: 10:00 – 22:00
  • Donderdag: 10:00 – 22:00
  • Vrijdag: 10:00 – 22:00
  • Zaterdag: 10:00 – 22:00

Parkeergelegenheid

Op enkele minuten loopafstand van het Joods museum is  een ondergrondse parkeergarage gevestigd. De parkeergarage ligt onder het Excelsior huis en het adres van de parkeergarage is Stresemannstrasse 68-78, 10963 Berlijn.

De parkeergarage is 24/7 geopend en je betaald 2,- per uur, tot een maximum van €18,- per dag (24-uur). Het avondtarief, van 19:00 – 22:00 bedraagt €5,-.

De parkeergarage beschikt over 489 parkeerplaatsen, heeft een stahoogte van 2 meter. Hiervan liggen 51 parkeerplaatsen voor de Lidl, waar de maximale stahoogte maar liefst 3,5 meter is.

Het Joods museum bezoeken (+ tickets)

Het grote voordeel aan de toegang tot het Joods museum is dat je dit online kunt voorbereiden. Door je tickets online aan te schaffen kun je van te voren een dag en datum plannen.

Het bestellen van online tickets brengt een aantal voordelen met zich mee: je hoeft niet lang in de rij te staan, de online tickets zijn vaak goedkoper dan aan de kassa en je bespaart veel tijd doordat je niet in de rij hoeft te staan.

Ook met het weer hoef je geen rekening te houden, want in het overdekte museum zul je geen last hebben van regen en wind. Genoeg redenen om je tickets online te bestellen, toch?

Meer informatie over het Joods museum?  Klik hier >>

Deel deze post

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp