Kasteel van Loppem + Doolhof (Openingstijden + Tickets!)

  • door
Kasteel van Loppem

Terug in de tijd.. tegenwoordig zijn er een tal van manieren waarop we ons kunnen verdiepen en kunnen ervaren hoe het leven tientallen tot honderden jaren geleden was. Door het bekijken van documentaires, het bezoeken van musea, informatie zoeken op internet, ouderen interviewen of… het Kasteel van Loppem bezoeken.

In dit artikel vertel ik je in vogelvlucht alles over het Kasteel van Loppem en het doolhof bij het kasteel. Verder lees je belangrijke informatie over de geschiedenis van het kasteel van Loppem, de openingsuren, het adres, de feestzaal en natuurlijk kun je aan het eind van dit artikel direct je tickets bestellen.

Geschiedenis van het Kasteel van Loppem

Vijf jaar lang, om precies te zijn vanaf 1858 tot 1863 werd er op enkele kilometers afstand van Brugge een nieuw kasteel gebouwd.

Baron Charles van Caloen en Gavina de Gourcy Serainchamps, de opdrachtgevers van de bouw van het kasteel, gaven Edward Welby Pugin, een Engelse architect, de opdracht om te starten met de bouw van het kasteel.

Kort nadat Edward hiermee begonnen was, is de bouw van het kasteel voortgezet door Jean Bethune. Het interieur van het kasteel is in volledige harmonie met de bouwstijl ingericht en het kasteel is een totaalkunstwerk.

Het meubilair werd door Pugin ontworpen en Bethune gebruikte zijn talenten om het interieur (glasramen, lusters, trappen en schouwen) te tekenen. De uitvoering en bouw van het interieur en exterieur van het kasteel werd uitgevoerd door lokale, ervaren vaklieden.

Maar, dit is niet de reden waarom het kasteel bekend is geworden. De reden hiervan, ligt veel dieper. Het kasteel heeft namelijk een grote historische betekenis, waarbij koning Albert I en koningin Elisabeth een grote rol spelen.

Koning Albert I en koningin Elisabeth verbleven in 1918 in het kasteel en de destijds gevormde ‘regering van Loppem’ kondigde drie revolutionaire edicten af: de invoering van het algemeen enkelvoudig stemrecht voor mannen, de vernederlandsing van de Gentse universiteit en de erkenning van de syndicale vrijheid.

Het kasteel herbergt een rijke kunstverzameling, welke grotendeels verzameld is door Baron Jean van Caloen, de kleinzoon van Charles. Baron Jean was geïnteresseerd in onder andere middeleeuwse sculpturen, Vlaamse schilderijen, steengoed uit Raeren en Westerwald en veel meer collectiemateriaal.

Een groot deel van de verzameling van Baron Jean is ondergebracht in heringerichte kamers op de eerste verdieping. Op deze verdieping staat een museale opstelling geplaatst. De kopstukken van deze verzameling zijn toch wel de heilige bisschop uit 1520 van Jan Borman en een glasraam uit ongeveer 1460 naar Vrancke van der Stockt.

Baron Jean van Caloen richtte een stichting op dat zijn naam draagt en het kasteel met het park, de  bijgebouwen en de volledige inboedel onderbracht. De stichting werd opgericht met het doel om het kasteelcomplex voor de komende generaties te behouden en de verzamelde collecties te bewaren en uit te breiden.

Vanwege de grote historische en artistieke waarde van het kasteel is het kasteel sinds 1985 uitgeroepen als monument, werd het grondig gerestaureerd en heringericht. Het kasteelpark met het doolhof is beschermd als landschapsgebied, maar is wel open voor publiek.

Wat is het Kasteel van Loppem?

Het kasteel van Loppem is een monument waar de architectuur en het interieur van vele jaren geleden volledig intact tentoongesteld worden.

Een van de bijzonderheden die snel opvalt is het kunstige houtsnijwerk van de trap, de speciaal ontworpen deurklinken en vloertegels en de muurschilderingen met onderschriften van de bekende, Vlaamse dichter Guido Gezelle.

Bezoek het kasteel van Loppem tijdens de zomermaanden en maak kennis met het dagelijks leven van de bewoners in hun zomerverblijf. Neem een kijkje in de imposante hal, de statige salons, de keuken en de familiekapel.

In het kasteel wordt een kunstcollectie vanaf de vroege middeleeuwen tot aan het begin van de 20ste eeuw tentoongesteld. Maak kennis met de talrijke schilderijen en een hele bijzondere, oude collectie beeldhouwwerken.

Wat is het doolhof?

Tijdens de bouw van het kasteel werd er door de Luikse tuinarchitect Jean Gindra een park in Engelse landschapsstijl ontworpen. Het enorme kasteel wordt omringd door een (volgens veel bezoekers) romantisch park met grotten, eeuwenoude bomen en vijvers.

Het schijnt zelf zo te zijn, dat je in de buurt van de ijskelders op sommige momenten vleermuizen kunt spotten.

Pas tientallen jaren later, in 1873, werd er een doolhof geplant van rode en groene haagbeuk voor de jonge Albert en Ernest van Caloen.

Het doolhof is jaarlijks geopend vanaf april tot aan het einde van de herfstvakantie en een plek waar je makkelijk kan verdwalen.. Durf jij de uitdaging aan te gaan?

Openingstijden

Het kasteel en het doolhof hebben verschillende openingstijden. De openingstijden van het kasteel zijn zonder uitzonderingen van dinsdag t/m zaterdag van 14:00 – 18:00. Het kasteel is gesloten op maandag, zondag en feestdagen.

Grote groepen bezoekers kunnen buiten openingsuren het kasteel bezoeken, mits ze gereserveerd hebben. Dit geldt enkel voor de dagen waarop het kasteel geopend is, niet voor maandag-, zondag- en feestdagen.

Het doolhof is geopend op zaterdag, zondag en feestdagen van 14:00 – 18:00.

Het adres

Het adres van het Kasteel van Loppem en het doolhof is:

Steenbrugsestraat 26
8210 Zedelgem-Loppem

Het algemene telefoonnummer is 050 – 82 22 45 en het algemene e-mailadres is info@kasteelvanloppem.be.

Feestzaal

Bij het kasteeldomein van Loppem ligt een prachtige manege welke te huur is voor de meest uiteenlopende evenementen. Trouwfeesten, verjaardagsfeesten, communies, babyborrels, lezingen, beurzen, tentoonstellingen en andere offline-bijeenkomsten kunnen hier gehouden worden.

Dankzij een ruimte van maar liefst 300 m2 waar er ongeveer voor 250 tot 300 genodigden plek is om te zitten. Bij een staande receptie loopt het aantal welkome gasten op tot maar liefst 450.

Mocht je de manege voor een (veel) kleinere groep willen huren, dan is dat geen probleem! Voor kleinere groepen worden de kelders van de manege verhuurd.

Tijdens het huren van de manege is het aan de huurder welk cateringbedrijf het buffet mag verzorgen en er wordt ook een keukenruimte ter beschikking gesteld. Zelfs parkeergelegenheid is er naast de manege, voldoende.

Bestel online tickets en ontvang ze direct

Tickets voor het Kasteel van Loppem + een bezoek aan het doolhof zijn online verkrijgbaar. Het voordeel van online (PDF) tickets is dat ze doorgaans goedkoper zijn dan tickets aan de kassa.

Dit komt, doordat online tickets via e-mail verstuurd worden en dit proces geautomatiseerd is. Anders, dan wanneer je tickets aan de kassa zou kopen. Deze tickets zijn duurder omdat de kassamedewerkers betaald moet worden, er handmatig administratief werk verricht moet worden en het kost natuurlijk papier.

Daarbij is het grote voordeel van online tickets dat je ze vrijwel direct na je aankoop via e-mail toegestuurd krijgt en de kans dat je ze kwijtraat, vele malen kleiner is dan bij een papieren ticket.

Wees dus geen dief van je eigen portemonnee en haal hieronder je online tickets voor het Kasteel van Loppem en het Doolhof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *