20x Mooiste Plekken In Drenthe Voor Een Dagje Uit!

  • door
Gees

Van groenrijke bosgebied tot aan gezellige steden als Emmen, Assen en Coevorden. Nationaal Park Drents-Friese Wold en nationaal park Dwingelderveld. Een bezoek aan Kamp Westerbork en het gevangenismuseum. Een actieve middag in attractiepark Drouwenerzand tot aan leerzame uurtjes tijdens een bezoek aan het Hunebedcentrum in Borger.

Kortom, Drenthe is een plek om veel over Nederland te leren, maar ook ultiem te ontspannen of te genieten van de leukste activiteiten en uitjes. Vandaag vertel ik je over de 20 leukste tips en mooiste plekken in de provincie Drenthe. Lees mee en ga mee op ontdekking?

Mooiste dorpjes in Drenthe

Mooiste Dorpjes Drenthe

Ruinen

Aan de rand van Nationaal Park Dwingelderveld grenst het brinkdorp Ruinen met haar beschermde dorpsgezicht. Tijdens de bouw van Ruinen in de 12e eeuw werd er een benedictijnenklooster met een kapel gebouwd. Door de jaren heen groeide het gehucht tot het huidige dorpje Ruinen.

Bij toeristen is Ruinen geliefd vanwege het beschermde dorpsgezicht, maar vooral omdat het grenst tegen nationaal park Dwingelderveld. Nog een reden dat het dorpje Ruinen erg geliefd is bij toeristen: je vindt er, in vergelijking tot de grootte van Ruinen, opvallend veel horecagelegenheden.

Wie de tijd neemt om Ruinen te ontdekken, komt er achter dat er in Ruinen verschillende bezienswaardigheden te vinden zijn. Campings. En Hotels. Voorbeelden zijn de Mariakerk en het standbeeld van Bram de Ram. Voor alle vroege vogels: Bekijk hoe de schaapherders op de vroege ochtend de schapen naar de weiden en velden rondom het dorp leiden.

Goedkoop overnachten in Ruinen?
Mooiste Dorpjes Drenthe
Mooiste Dorpjes Drenthe

Gees

Net als Ruinen is Gees een van de brinkdorpen in de provincie Drenthe. Tijdens de Middeleeuwen werd het Drentse Gees gebouwd, vlak bij de grotere stad Coevorden. Het dorp Gees is gebouwd op een zandheuvel, waardoor het dorpje is gebouwd op onvruchtbare grond. De plaats is hiernaar vernoemd, want de naam Gees betekent letterlijk onvruchtbare grond.

Enkele mooie bezienswaardigheden en kenmerken van Gees zijn de oude boerderijen en, laantjes. Niet te vergeten de beeldentuin van Gees, welke net buiten het dorp te vinden is. Interessant voor toeristen? Ja. Waarom? Vanwege de wisselende exposities en tentoonstellingen.

Wandel te voet richting het VVV-kantoor en laat je informeren over leuke informatie en weetjes over Gees en omgeving. Vergeet niet plaats te nemen bij een van de horecagelegenheden voor een hapje en drankje.

Tip: Overnachten in een natuurhuisje kortbij Gees
Mooiste Dorpjes Drenthe

Dwingeloo

Welkom in Dwingeloo, je weet wel: dat dorpje dat voor ongeveer de helft uit nationaal park Dwingelderveld bestaat. Niet erg hoor, juist heerlijk. Om te wandelen, bijvoorbeeld. Of fietsen. Of om gewoon de drukte te ontsnappen en de rust op te zoeken. Maar da’s niet alles.

Het kleine, authentieke Dwingeloo heeft een uitnodigend karakter. De open velden, vele wandelpaden, de gemoedelijke inwoners, gezellige terrasjes en de eetgelegenheden zijn reden genoeg om Dwingeloo te bekronen tot een van de mooiste dorpjes van Drenthe.

Restaurant-tips: ’t Hof van Dwingeloo, een restaurant in het centrum van Dwingeloo fantastisch ogende lunchgerechten en de lekkerste ijssoorten.

Tip 2: De Bospub, een pareltje van een restaurant in de bosrijke omgeving van NP Dwingelderveld.

Overnachtingstip: Appartement met balkon in omgeving van Dwingelderveld
Mooiste Dorpjes Drenthe

Schoonebeek

Net als veel omliggende plaatsen is Schoonebeek een van de Drentse veen ontginningsdorpjes dat in de 13e of 14e eeuw is ontstaan. Jarenlang, nee eeuwenlang is het een klein dorpje geweest. Tot 1947. Het moment waarop er olie in het grondgebied van Schoonebeek werd gevonden.

Gevolg? Er werden huizen voor arbeiders bijgebouwd en het kleine dorpje Schoonebeek groeide als kool. Al snel groeiden het dorp uit tot zijn huidige proporties. Niet alleen heeft de ontdekking van olie gezorgd voor meer inwoners in het dorp. Ook het toerisme in het dorpje is toegenomen, doordat het grootste olieveld van Nederland en één van de grootste olievelden in Europa in Schoonebeek ligt.

Mooiste Dorpjes Drenthe
Mooiste Dorpjes Drenthe

Havelte

Het moet zo ongeveer sinds 1960 zijn geweest, toen het Drentse dorp Havelte bekroond werd tot beschermd dorpsgezicht. Het dorp staat bekend onder de bijnaam “De Parel Van Drenthe”. Waarom dat is? Misschien vanwege de architectuur? Doordat het langs de Drentse Hoofdvaart ligt? Of omdat het tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de belangrijkste redenen was om er een groot militair vliegveld te bouwen? Wie weet..

Ik raad aan: breng een bezoek aan Havelte en oordeel zelf wáárom jij vindt dat Havelte de bijnaam “De Parel Van Drenthe” verdiend. In de zomer is Havelte het bewijs dat het een van de meest toeristische dorpen van Drenthe is. Drommen van toeristen die komen genieten van de serene sfeer in het dorpje.

De beste manier om Havelte te leren kennen is te voet. Wandel in willekeurige richting door het centrum. Al slenterend kom je soms onverwachts, een restaurant, ijscafé of snackbar tegen.

Nog beter: Overnachten in een natuurhuisje in Havelte
Mooiste Plekjes Drenthe

Orvelte

Orvelte kent maar drie hele leuke activiteiten en bezienswaardigheden: Het houten pad van Theodoor, Museumdorp Orvelte en de IJzertijd boerderij.  

Grapje ;).

Wat dacht je van Dierentuin Zoo Bizar, Cadeauwinkel Groetjes uit Orvelte, uitkijkpost ’t Stokertje AmbachtenTuin, monumentendorp Orvelte, Lunchcafé De Schenkerij.  En oja, vergeet niet om te gaan uit eten 🙂

Grapjes voorbij, weer tijd voor serieuze tips: Zet Orvelte alsjeblieft op je bucketlist want OH MAN, vrijwel het hele dorp is ingericht als openluchtmuseum. Is dat niet bijzonder?!

Maak je dag compleet met:

Een overnachting in een natuurhuisje in de omgeving van Orvelte

Mooiste Steden in Drenthe

Steden in Drenthe
Steden in Drenthe
Steden in Drenthe

Assen

We trappen af met de hoofdstad en misschien wel de bekendste stad in Drenthe: Assen. Vooral bekend van het TT Circuit Assen, maar gelukkig bied deze grote stad meer moois en leuks om te doen of te bezichtigen.

Heel anders dan de natuur in Drenthe, kom je in de stad Assen terecht in een stad vol met leuke restaurants, terrassen, een gezellig winkelcentrum met sfeervolle winkelstraten en verschillende leuke bezienswaardigheden.

Breng een bezoek aan het Drents Museum, het stadsbos Asserbos of natuurlijk het TT Circuit Assen.

Hoteltip: City Hotel de Jonge,  middenin het centrum van Assen en op loopafstand van verschillende bezienswaardigheden, activiteiten en leuke restaurantjes.

Steden in Drenthe

Emmen

Vanaf de hoofdstad komen we terecht bij een andere grote stad in Drenthe. Hoewel Drenthe niet veel grote steden rijk is, is Emmen naast Assen een van de grote steden van Drenthe. Niet alleen is Emmen een grote stad in Drenthe, ook is het een belangrijke stad in de provincie. Van oorsprong werd Emmen gebouwd op Unesco Geopark de Hondsrug.

In eerste instantie kon ik mijzelf niet direct bedenken hoe ik Emmen bij jullie op de kaart moest zetten, maar na enig onderzoek ontdekte ik dat er veel meer leuks te doen is dan ik had verwacht. Neem alleen al de tijd om een dagje naar het centrum van de stad te gaan: Je vindt er een bioscoop, een theaterzaal, gezellige terrassen en ook een bezoek aan het Wildlands Adventure Zoo Emmen mag je niet missen.

Bewonder de historische gebouwen. Kerken en boerderijen wisselen elkaar af maar versterken ook juist het stadsbeeld. Je dag compleet maken? Steun de lokale ondernemer en overnacht bij het plaatselijke Stads-Hotel Boerland.

Steden in Drenthe
Steden in Drenthe

Coevorden

Veel mensen raken verward door Coevorden. Het heeft heel wat weg van het dorpse beeld, maar toch heeft het al sinds het begin van de 15e eeuw stadsrechten. Hoewel Coevorden oogt als een heel schattig plaatsje wat veel weg heeft van een dorp, heeft het een heel rijke geschiedenis. Zo heeft het onder andere een grote rol gespeeld tijdens veldslagen en verschillende belegeringen.

Tegenwoordig staat de vestingstad Coevorden aangeschreven als een van de historische plekken in de provincie. En hoewel Coevorden al aan begin van de 15e eeuw stadsrechten kreeg, dateert de geschiedenis van Coevorden uit 1036

Aan de bouw van Coevorden zijn kosten noch moeite gespaard. Er is gedacht over de architectuur en indeling van de stad. Dit is terug te zien aan de vorm van de stad, wat je het best van bovenaf kunt bekijken: van bovenaf lijkt Coevorden op een stervormig centrum met een gracht ter bescherming. In de jaren na de bouw zijn er veel woningen omheen gebouwd, maar is het oude stadsgezicht goed bewaard gebleven.

Een dagje Coevorden is trouwens ook goed te combineren met een bezoek aan Duitsland.

Een tip: Bezoek Coevorden Castle dat bij de vestingstad hoort of overnacht op een van de mooiste plekken van Coevorden.

Steden in Drenthe

Hoogeveen

Tja, wat moet ik zeggen? Skydiven, het Steenberger Park, het Burgemeester Tjalmapark, Raifeissenpark, Escaperoom The Basement, de Vue Bioscoop, cultureel centrum Het Podium en veel meer. Stuk voor stuk leuke activiteiten in Hoogeveen en dus voor een ieder is er wel iets interessants om te doen.

Geen zin in een actieve middag, maar snak je naar een middagje ontspanning? Wat dacht je van een bezoek aan het winkelcentrum of strijk neer bij een van de restaurants in het centrum.

Overnachten doe je in Hotel Hoogeveen, nog geen kilometer bij het stadscentrum van Hoogeveen vandaan.

Mooiste natuurgebieden in Drenthe

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Namen zijn veelzeggend, mee eens? Want natuurlijk ligt Nationaal Park Drents-Friese Wold in de provincies Friesland en Drenthe. En weet je wat zo mooi is? De aanwezigheid van een schaapskooi in het Drents-Friese Wold.

Het bezoek aan de schaapskooi van Drents-Friese Wold kan zeker niet missen. Wandel over het voetpad richting de schaapskooi en met wat geluk spot je koeien, schapen en geiten in de weilanden.

Een andere indrukwekkende plek om te bezichtigen is het Onderduikershol. Je weet wel, zo’n echte. Dat tijdens de Tweede Wereldoorlog voor ietwat lugubere, maar eigenlijk voor goede doeleinden gebruikt werd.

Je kunt zeggen wat je wilt, maar aan diversiteit ontbreekt het in Nationaal Park Drents-Friese Wold niet.

Nationaal Park Dwingelderveld

Het lijkt wel alsof je in een sprookjesverhaal leeft, wanneer je door Nationaal Park Dwingelderveld wandelt. Helemaal wanneer je de zonsopgang of -ondergang meemaakt. Met wat geluk begint de dag mistig en zodra de mist is opgetrokken is het dé gelegenheid om de mooiste foto’s te maken.

Grote stukken heide, plassen, her en der een boom en verschillende wandelpaden wisselen elkaar af. Denk eraan om laarzen of waterdichte schoenen mee te nemen, want de kans is groot dat je (al dan niet per ongeluk) in een waterplas stapt. Niet voor niets staat Nationaal Park Dwingelderveld bekend als het grootste natte heidegebied van West-Europa.

Het leukste is om Nationaal Park te voet te ontdekken, door de speciaal aangelegde wandelroutes te volgen. Ook kun je een fiets huren en op eigen houtje of met een gezamenlijke groep het natuurgebied trotseren.

Nationaal Park Drentsche Aa

Een beek dat door de provincies Groningen en Drenthe stroomt terwijl daaromheen een heel Nationaal Park is geopend. De Drentsche Aa is de enige Nederlandse beek met redelijk grote omvang waarvan de meanderende loop is behouden.

Het kabbelende water door beek de Drentsche Aa tijdens een mooie lente- of warme zomerdag nodig uit om familie of vrienden uit te nodigen, de picknickmand tevoorschijn te halen en deze te vullen met allerlei lekkers. Wandel via de mooie loopbruggen over het water en neem plaats op een van de mooiste spots.

Het lijkt wel alsof je honderd jaar teruggaat in de tijd: nergens is asfalt. Het gebied bevat zo’n honderd kilometer aan zandpaden en tientallen kilometers wandelpad. Een worden met de natuur en genieten geblazen dus!

Unesco Geopark De Hondsrug

Nederland is slechts één geopark rijk en dat ligt in Drenthe. Unesco Geopark de Hondsrug loopt als een lange rug van Emmen tot aan Groningen. Voor zover bekend is, stamt de Hondsrug uit de ijstijd.

Maar wat is een geopark? Een geopark is een landschap waarin gewoond, gewerkt en gerecreëerd wordt met steden, dorpen en infrastructuur. Met landschapsschoon en cultureel erfgoed dat voor iedereen toegankelijk en interessant is.

Unesco Geopark De Hondsrug is zo’n park om heerlijk te wandelen. Circa 70 kilometer lang maar met een leuke uitdaging. Er is geen vaste wandelroute, dus je bent helemaal vrij je eigen weg te kiezen. Tip: start vanaf Haantje duin bij Emmen, het hoogste natuurlijke punt van Drenthe en de meest zuidelijke heuvel van de Hondsrug.

Leukste uitjes in Drenthe

Uitjes in Drenthe
Uitjes in Drenthe
Uitjes in Drenthe

Koloniën van Weldadigheid

Minder bekend dan de andere uitjes in Drenthe, maar zeker niet minder interessant: De Koloniën van Weldadigheid. Ze werden in 1818 opgericht door Johannes van den Bosch. De Koloniën van Weldadigheid hadden als doel om arme gezinnen, bedelaars en zwervers op te vangen en werk te bieden in één van de Koloniën van Weldadigheid.

Van de totaal zeven koloniën liggen de drie bekendste koloniën in Drenthe. In Veenhuizen, Frederiksoord en Wilhelminaoord. Hoewel de zogenoemde “paupers” onderdak en werk aangeboden kregen, werd hen de nodige discipline bijgebracht, zodat de paupers na verloop van tijd naar huis konden en in hun eigen onderhoud kunnen voorzien.

In de buurt van het belevingsmuseum De Proefkolonie in Frederiksoord vindt je de wandelroute “Pauperpad”. Door de route via een app op je telefoon te volgen, leer je tijdens de wandeling meer over het leven van de paupers.

Kamp Westerbork

Kamp Westerbork is zonder twijfel een van de meest heftige en lugubere plekken. Toch kan dit niet ontbreken aan het lijstje met uitjes in Drenthe, zij het niet dat beter past onder het label ‘leerzame uitjes’.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed Kamp Westerbork dienst als tijdelijk verblijf waar Nederlandse Joden naar de concentratiekampen in Duitsland werden vervoerd. Geen concentratiekamp, wel een doorgangskamp.

Kamp Westerbork is een van de grootste overgebleven kampen uit de Tweede Wereldoorlog. Het dient tegenwoordig als museum en ter herdenking aan de slachtoffers en de verschrikkelijke acties geschied zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het museum Kamp Westerbork worden persoonlijke verhalen over het kamp verteld, bijzondere voorwerpen tentoongesteld en je loopt er zonder twijfel met kippenvel rond.

Heftig? Ja, maar absoluut belangrijk om nooit te vergeten en indrukwekkend om te zien.

Attractiepark Drouwenerzand

Vanaf het heftige Kamp Westerbork komen we aan bij Attractiepark Drouwenerzand. Het attractiepark, pretpark Drouwenerzand, ligt in het buitengebied van het plaatsje Drouwen.

Hoewel Drouwenerzand niet opbokst tegen de grote pretparken zoals Walibi World, Duinrell en de Efteling, is pretpark Drouwenerzand een heel leuk pretpark voor ouders met jonge kinderen. Ik kan me zelf nog goed heugen, dat ik Drouwenerzand bezocht heb. Samen met opa, ouders, zus, broer en broertje. Een en al gezelligheid, zo’n familiedag naar een attractiepark.

Mijn leukste herinnering hieraan? Voor zover ik me kan heugen heb ik nooit lange tijd in de rij moeten staan voor attracties. Wilde ik of familieleden uitrusten of eten? Genoeg plek om even rustig te gaan zitten en ook de keuken met friet, snacks (frikandel, kroket, hamburger, kaassouflé), fruit, verse dagsoep, belegde broodjes, koffie, thee, limonade en softijs was volop aanwezig.

Gevangenismuseum Veenhuizen

Het Gevangenismuseum is een stukje geschiedenis in de provincie Drenthe. Met de komst van het gevangenismuseum ging er een nieuwe wereld open waarin je veel kunt leren over hoe het er in Nederland vanaf 1600 tot vandaag met misdaad omgegaan wordt. Tijdens een bezoek aan het museum bewonder je een gevangenispoort, worden echte (zoals in de praktijk gebruikt wordt) pijnbanken en dwangbuizen, gevangeniscellen en arrestatiewagens.

Crimefan? Genoeg reden voor jou om het museum in Veenhuizen te bezoeken. Wat ook opvallend is, is dat Veenhuizen vroeger een gevangenisdorp is geweest en daarom is het gevangenismuseum in Veenhuizen gebouwd.

Uitjes in Drenthe

Hunebedcentrum Borger

Het hunebedcentrum in Borger (Drenthe) is de enige plek in Nederland waar in totaal meer dan 50 hunebedden bij elkaar vergaard zijn. Voorheen waren er 80 tot 100 hunebedden in Nederland, maar dat aantal is flink ingekrompen. Tegenwoordig zijn er nog ‘maar’ 54 hunebedden in Nederland, waarvan er 52 in het hunebedcentrum in Borger tentoon worden gesteld.

Hunebedcentrum Borger kenmerkt zich als het enige hunebedcentrum in Nederland dat ruim 50 verschillende hunebedden tentoonstelt. Maar da’s niet alles. Naast de te bezichtigen hunebedden zijn er diverse andere activiteiten en bezienswaardigheden waar je een dag lang kunt rondkijken.

Zo heb je onder andere museumcafé de Trechterbeker en de museumwinkel van het hunebedcentrum. Er worden regelmatig leuke activiteiten voor jong en oud georganiseerd, er vinden grote evenementen plaats en er worden interessante lezingen over (onder andere) de prehistorie gehouden.

Uitjes in Drenthe
Uitjes in Drenthe

Wildlands Adventure Zoo

Hoe vredig het Drentse Emmen er ook bij ligt, het is een van de dierenparken in Nederland waar dieren uit verschillende werelddelen verzorgd worden. Wat dacht je van de atlasvlinder, de balispreeuw, tropische vlinders en de Hamerkop? Om over de blauwe gnoe en de intimiderende sneeuwuil nog maar te zwijgen. En de vele andere diersoorten.

Ook voor kinderen is er rekening gehouden met voldoende activiteiten. Klimmen, klauteren in Animazia. Onverwachts kom je een piratenschip, de Maya-tempel, een doolhof en aquaria met tropische vissen tegen. Groene zeeschildpadden. En naakte molratten.

Ervaar de wereld van de ijskoude polen wanneer je Nortica binnenstapt. Sta stil bij een kolonie pinguïns, sta oog in oog met ijsberen en maak een reis met de 4D attractie Arctic 1.

Jungola is een bezoek warmer. Het moment dat je binnenstapt merk je gelijk het verschil tussen Jungola en Nortica: Een stuk warmer en verschillende tropische diersoorten. Exotische vlinders, een kudde olifanten of van de Rimbula Rivier afvaren? Bezoek Jungola in Wildlands Adventure Zoo.

Ten slotte: Serenga, de wereld van grote droogte. Met een truck over de savanne rijden en begroet worden door giraffen? Zebra’s, gnoes, struisvogels en neushoorns ‘tegen het lijf lopen’? Het kan allemaal tijdens het bezoek van Serenga in Wildlands Adventure Zoo.\

Wat is jouw favoriete plek in Drenthe?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *