De 17 Mooiste Plekken in Flevoland (Tips Voor Een Dagje Uit!)

  • door
Mooiste Plekken in Flevoland

Flevoland, de jongste provincie van Nederland. Vanaf mijn woonplaats bereik ik het na een autorit van zo’n 5 minuten. Flevoland bestaat slechts enkele tientallen jaren en is ontstaan door de drooglegging van de Zuiderzee in 1986.

Regelmatig rijd ik tussen de weilanden en akkers door het polderlandschap en verbaas ik me over de enorme grote landerijen en vooral in de lente en ’s zomers ben ik maar wat blij dat ik in zo’n mooie omgeving mag wonen. Toch wordt er vaak onterecht gedacht dat er in Flevoland weinig leuks te doen of bezoeken. Nou, dat is dus allesbehalve waar.

In dit artikel deel ik 17 mooie plekken in Flevoland: Leuke dorpjes, mooie natuurgebieden, gezellige steden en leuke uitjes. Wat vindt jij de mooiste plek in Flevoland? Laat het onderaan de pagina in een reactie weten.

De mooiste steden in Flevoland

Mooiste Plekken in Flevoland

Lelystad

We trappen dit lijstje af met Lelystad: de hoofdstad van Flevoland. Bekend door Bataviastad, Batavialand, Natuurpark Lelystad, het Belevenissenbos, de Oostvaardersplassen en meer. Toch is dit Lelystad niet altijd zo bekend geweest. Toen Lelystad pas na enkele jaren haar draai had gevonden, heeft het zich ontpopt tot een heuse stad. Een stad met het leuke winkelcentrum Bataviastad, het veel bezochte Batavialand en het nationaal bekende natuurpark Oostvaardersplassen.

Hoteltip: Apollo Hotel Lelystad City Centre, middenin het stadscentrum. Boek veilig via trivago.com >>

Mooiste Plekken in Flevoland

Almere

In aanzienlijk minder korte tijd dan Lelystad groeide Almere uit tot een grote stad. De voornaamste reden? Inwoners uit omliggende (Gooise) steden zoals Amsterdam, Naarden, Bussum en Hilversum die in Almere zijn gaan wonen. Almere is uitgegroeid tot een stad met verschillende wijken zoals Almere Stad, Almere Haven Almere Buiten en meer.

De leukste wijk? By far Almere Stad. In het centrum vindt je een van de leukste winkelcentra van Nederland, City Mall Almere. Dankzij maar liefst 85 winkels en 25 horecagelegenheden reden genoeg voor een middagje shoppen en na afloop een etentje in hartje Almere.

Verblijf je lange tijd in Almere? Overweeg dan om een bezoek te brengen aan Oostvaardersplassen in het buitengebied van Almere. ’t Is een van de bekendste natuurgebieden in Nederland en een van de leukste uitjes in Almere.

Hoteltip: Apollo Hotel Almere City Centre, op loopafstand van City Mall Almere. Boek veilig via trivago.com >>

Mooiste Plekken in Flevoland

Emmeloord

In het noorden van Flevoland ligt Emmeloord, pal aan de A6. Vanaf de snelweg ben je er dus binnen enkele minuten en toch ligt het lekker in de luwte. Emmeloord is de hoofdplaats van de gemeente Noordoostpolder en telt 25.000+ inwoners.

Tijdens de inrichting van de Polder is Emmeloord uitgekozen als centrale plaats van verschillende kleine omliggende dorpen: Bant, Creil, Ens, Espel, Kraggenburg, Luttelgeest, Marknesse, Nagele, Rutten en Tollebeek.

Bezoek Strandpaviljoen De Wellerwaard, doe mee aan de Emmelocked Escape Room en eet na afloop in het centrum van Emmeloord.

Hoteltip: Hotel Restaurant Grandcafé ’t Voorhuys. Boek veilig via Trivago.com >>

De mooiste natuur in Flevoland

De mooiste natuur in Flevoland

Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen in Lelystad is een uitgestrekt moerasgebied dat wordt afgewisseld door rietvlaktes, ruige graslanden, waterplassen en wordt omringd door bosgebied. Oostvaardersplassen is de thuishaven voor vogelsoorten, ganzen, lepelaars, aalscholvers, reeën, vossen, hazen, vleermuizen, vlinders en veel meer.

Start vanaf buitencentrum Oostvaardersplassen de ontdekkingsreis door de Oostvaardersplassen. Volg een fiets- of wandelroute, excursie of een van de andere activiteiten (tip: vraag vooraf welke activiteiten er gegeven worden) en neem na afloop tijd om bij het start- en eindpunt plaats te nemen bij de horecagelegenheid in het bezoekerscentrum.

Mooiste Plekken in Flevoland

Lepelaarplassen

Evenals de Oostvaardersplassen is de Lepelaarplassen een uitgestrekt natuurgebied waar veel vogels verblijven. Menig vogelspotter is hier te vinden en ook de gunstige ligging ten opzicht van Almere trekt veel Almeerders naar het natuurgebied om te wandelen door de Lepelaarplassen.

Stap op de fiets of parkeer je auto buiten het natuurgebied en volg te voet de wandelroute door de Lepelaarplassen. ’s Ochtends vroeg voordat de zon opkomt, midden op de dag wanneer de zon op z’n hoogst staat of tijdens zonsondergang; wandelen door de lepelaarsplassen is bijna magisch met alle mooie vogelgeluiden om je heen.

Tip: neem een verrekijker mee, want tijdens je wandelroute kom je langs vogeluitkijkposten, waar het maar wát ideaal is om een verrekijker bij de hand te hebben.

Markermeer

Tussen Noord-Holland en Flevoland ligt het Markermeer, een water dat door de Markerwaarddijk wordt afgesloten van het IJsselmeer. De markerwaarddijk is de lange verbindingsweg die Flevoland en Noord-Holland met elkaar verbindt.

Vanaf Lelystad reis je via de Markerwaarddijk naar Enkhuizen, maar dit is niet altijd zo geweest. Toen de polders jaren geleden drooggelegd werden, ontstond dankzij Flevoland de behoefte en mogelijkheid om Flevoland en Noord-Holland met elkaar te verbinden.

De Markerwaarddijk werd gebouwd en de scheiding in het water ontstond. De Zuiderzee werd enerzijds het IJsselmeer, anderzijds het Markermeer. Gelukkig, want in eerste instantie zou ook het Markermeer ingepolderd worden, maar nu wordt het gebruikt voor recreatieve doelen. Maar een boottocht en geniet van de flora en fauna in of bij het Markermeer.

Marker Wadden

Een van de recreatieve doeleinden zijn de Marker Wadden, een natuurreservaat middenin het Markermeer. De Marker Wadden is als natuurgebied ontwikkeld en de zelfvoorzienende eilanden worden aangelegd met klei, zand en slib uit het markermeer.

Toch zijn de Marker Wadden niet geheel verlaten. Het Haveneiland van Marker Wadden is geopend voor publiek. Vanaf de Bataviahaven in Lelystad vaar je met een speciale veerboot naar Marker Wadden en het is zelfs mogelijk om te overnachten op te Marker Wadden.

In energieneutrale eilandhuisjes, ver weg van alle drukte, om tot rust te komen van een vakantie om nooit te vergeten. Het mooie aan deze eilandhuisjes? De huuropbrengst wordt volledig gebruikt voor natuuronderhoud.

De mooiste dorpen in Flevoland

Mooiste Plekken in Flevoland

Urk

Urk is een van de weinige dorpjes en steden in Flevoland met een rijke geschiedenis. In tegenstelling tot het korte bestaan van veel plaatsen in Flevoland, bestaat het voormalige eiland Urk al lang voordat Flevoland gevormd werd. Na drooglegging van de Zuiderzee is het eiland Urk verbonden aan het vaste land.

De gemeenschap van het voormalige eiland Urk heeft een heel hechte band. Urk kenmerkt zich door een eigen dialect, een sterke cultuur, een eigen volkslied en een sterke, kerkelijke gemeente. Urk staat bekend om de visserij en handel in de visindustrie. Vergeet je geen vers bakje kibbeling of een verse haring te proeven?

Tip: Bezoek de vuurtoren van Urk, een historisch herkenningspunt van het dorp en een item dat vroeger gebruikt werd om te signaleren met schepen.

Mooiste Plekken in Flevoland

Schokland

Niet alleen Urk, maar ook de gemeente Schokland was na de drooglegging van de Noordoostpolder niet langer een eiland in de Zuiderzee. Schokland werd bij het vasteland aan getrokken en behoort sindsdien tot de provincie Flevoland.

De geschiedenis en de archeologische rijkdom van Schokland maakt dat het gebied al sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Schokland staat bekend om Museum de Misthoorn, de Gesteentetuin en Museum Schokland. Het Unesco Werelderfgoed Schokland valt als toeristische attractie goed in de smaak bij toeristen. Maak een wandeling door het Schokkerbos en maak de mooiste foto’s van de omgeving.

Mooiste Plekken in Flevoland

Tollebeek

Hoewel de gemeente Tollebeek uit een groter grondgebied bestaat dan uit Urk, is het aantal inwoners en het dorp zelf een stuk kleiner. Een heel groot deel van Tollebeek bestaat uit landweggetjes, landerijen en akkers.

Het dorp Tollebeek is het naastgelegen dorp van Urk en behoort tot de gemeente Emmeloord. De sfeer dat in het dorp heerst, uit zich in het bekende dorpsleventje: het ons-kent-ons en iedereen is er in voor een gezellige babbel.

Veel tijd of activiteiten zul je in Tollebeek niet gaan vinden of doorbrengen, maar het is een goede stop voor een doorreis. Eet bij het lokale eetcafé Café-Restaurant de Goede Aanloop: een heerlijk restaurant waar visgerechten natuurlijk volop aanwezig zijn.

Mooiste Plekken in Flevoland

Marknesse

Net als Tollebeek is Marknesse niet heel groot, maar wel een heel populaire locatie voor natuurliefhebbers en omwonenden die de natuur in willen trekken. In het buitengebied van Marknesse is het Waterloopbos gelegen, een natuurreservaat dat is ontstaan op het voormalig proefterrein van het Waterloopkundig Laboratorium.

Tijdens een wandeling door het Waterloopbos treft je leuke kleine watervalletjes, een Deltawerk en maar liefst dertig andere waterbouwkundige modellen die voor het onderzoek van het laboratorium zijn aangelegd.

Neem een foto- of videcamera mee en maak de mooiste foto’s. Duik na afloop Marknesse in voor een maaltijd bij Restaurant de Pionier of Bella Roma.

Mooiste Plekken in Flevoland

Zeewolde

Een klein, gezellig dorpsdorpje in de uithoek van Flevoland. Tegen het Veluwemeer, in het zuidoosten van Flevoland ligt Zeewolde verscholen. Hoewel Zeewolde op zichzelf klein is, kent het veel leuke eigenschappen, bezienswaardigheden en activiteiten.

Zoals de ligging aan het Veluwemeer, waardoor het heerlijk is om een wandeling langs het water te maken en het ’s zomers heerlijk is aan de waterkant te eten, bijvoorbeeld bij The Lux of op het strand van Zeewolde bij Restaurant Fika.

Bezoek natuurgebied de Stille Kern en de Tuurtoren, het natuurgebied en een uitkijkpost, enkele kilometers buiten het centrum van Zeewolde. Wat ook leuk is om te doen, is de Escape Room in Zeewolde, het bezoeken van zwembad Center Parcs de Eemhof.

Een midweek op vakantie naar Center Parcs de Eemhof, om het dorp en de omgeving beter te leren kennen? Absolute aanrader!

Leukste activiteiten in Flevoland

Mooiste Plekken in Flevoland

Walibi Holland

Het huidige Walibi Holland was in het verleden lang niet zo populair, maar weet wél hoe het bezoekers moet trekken. Met de slogan “Hard Gaan” weet het jongeren in alle uithoeken van Nederland te bereiken. Walibi Holland is door de jaren heen uitgegroeid tot een van de meest bekende attractieparken in Nederland.

Walibi Holland ligt officieel op grondgebied van Biddinghuizen, maar is slecht enkele kilometers van Elburg verwijderd. Dit maakt het extra leuk om een middagje naar Walibi Holland te combineren met een etentje in Elburg als afsluiter van de dag.

Niet alleen het pretpark, maar ook de jaarlijkse evenementen op hetzelfde terrein trekken duizenden bezoekers. Enkele grote festivals die georganiseerd plaatsvinden op het terrein van Walibi Holland zijn Lowlands en Defqon1.

Bataviastad

Een van de grootste fashion outlet centra in Nederland ligt in Flevoland, in Lelystad. Bataviastad Fashion Outlet is een soort dorpje op zichzelf en behoort tot de gemeente Lelystad.

Als je van shoppen houdt, is een bezoek aan Bataviastad Fashion Outlet in Lelystad het ultieme dagje uit. Met meer dan 150 winkels, eet- en drinkgelegenheden en (vaak) internationale modemerken waar flinke kortingen op worden gegeven. De winkels verkopen doorgaans oudere collecties van modemerken, waardoor de meeste kleding vaak met hoge korting wordt verkocht.

Bezoek het gezellige Bataviastad zoals een echt goede outletmall hoort te zijn: ogend als een klein stadje. De sfeervolle straten, gezellige pleinen, sfeer en opvallende architectuur is wat Bataviastad uniek maakt.

Mooiste Plekken in Flevoland

Aviodrome

Vliegtuigen, de leukste vliegbestemmingen, informatie over vliegen en plaatsnemen in een vluchtsimulator: tijdens een bezoek aan Aviodrome in Lelystad kunnen lucht- en ruimtevaartliefhebbers hun geluk niet op.  Museum Aviodrome is tegenwoordig gevestigd op de luchthaven van Lelystad, terwijl het voorheen jarenlang op Schiphol gevestigd was.

Het museum bestaat uit drie ‘vleugels’ (gebouwen) dat vliegtuigen, replica’s van stationsgebouwen en een expositie van voorwerpen, satellieten en andere lucht- of ruimte gerelateerde onderwerpen en voorwerpen tentoonstelt.

Neem plaats achter de vluchtsimulator of maak zélfs een rondvlucht onder leiding van een ervaren piloot van Special Air Services (SAS) en ga letterlijk uit je dak!

Mooiste Plekken in Flevoland

Orchideeënhoeve

Buiten het centrum van Luttelgeest, een heel klein dorpje in de Flevopolder, vindt je een heel mooie dierentuin: De Orchideeënhoeve. De tropische dieren, maar ook de indrukwekkend mooie tropische tuinen leveren de Orchideeënhoeve een uniek karakter op.

Wandel door de Zwevende bloementuin, het Amazone Regenwoud, de Vlindertuin, De Lorituin, de Rupsenkwekerij en veel meer andere mooie tuinen en waan je in het gevoel van een vakantie in een warm land, alsof je in een ver vakantieland bent. 

Ontdek stokstaartjes van dichtbij, sta oog in oog met flamingo’s,, houdt een staarwedstrijd met de Ringstaartmaki, bewonder de prachtig gekleurde vlinders en verwonder je over alle andere mooie dieren die aanwezig zijn.

Mooiste Plekken in Flevoland

BatavialanD

Openluchtmuseum Batavialand ligt naast Bataviastad en is een heel opvallend openluchtmuseum. De reconstructie van het schip Batavia wat in de tijd van het VOC een belangrijk Nederlands schip was, ligt aan de Bataviawerf. Toen de Batavia gebouwd werd, werd de Bataviawerf onofficieel als plek voor historische scheepsbouw aangesteld.

Tegenwoordig zie je er niet alleen een reconstructie, maar ook vindt je er werkplaatsen die belangrijk zijn voor de scheepsbouw. Voorbeelden hiervan zijn beeldsnijderij, smederij en zeilmakerij. Deze plekken vormen samen het schip zelf en een museumgedeelte Batavialand.

Een betere kijk in deze geschiedenis ga je in Flevoland niet missen en er zijn genoeg leuke uitjes in Flevoland om uit te kiezen dus!

Wat is jouw favoriete plek in Flevoland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *