De 20 Mooiste Plekken in Groningen Voor Een Dagje Uit (+ Tips)

  • door
Mooiste Plekken in Groningen

Onze noordelijke provincie Groningen kent veel grote steden voor leuke dagjes uit. Maar nóg meer mooie, minder bekende plekjes. Van de gezellig drukke studentenstad Groningen naar het rustige NP Lauwersmeer tot het eeuwenoude vestingdorp Bourtange. Groningen varieert tot en met!

Bovendien is de ligging van de provincie erg gunstig. Zo grenst het oosten van Groningen aan Duitsland, waardoor een midweekje Groningen heel mooi te combineren valt met een dagtrip naar Duitsland. En wat dacht je van het waddengebied? Nu je toch in Groningen bent, kun je het wadlopen toch niet overslaan?!

Blijven de Waddeneilanden natuurlijk over. Hoewel ze bij Friesland horen, is een bezoek aan bijvoorbeeld Ameland of Schiermonnikoog een hartstikke leuk uitje. De provincie Groningen is een enorme diversiteit aan leuke uitjes rijk.

Ik heb de 20 mooiste plekken in Groningen voor jullie verzameld. Natuurgebieden, leuke dorpjes, mooie steden en de leukste uitjes. Voor ieder wat wils, in de mooie provincie Groningen.

De mooiste natuurgebieden in Groningen

Mooie Plekken in Groningen

Nationaal Park Lauwersmeer

Op de grens van de provincie Groningen-Friesland ligt een heel bijzonder natuurgebied. Net als in Groningen is dit een van de mooiste natuurgebieden van de provincie Friesland: Nationaal Park Lauwersmeer.

Waarom? Door de manier van ontstaan. Het huidige gebied van het nationaal park, behoorde vroeger tot de Waddenzee en werd afgesloten om overstromingen te voorkomen. Na da afsluiting van de Waddenzee was het park één grote dooie bedoeling. Maar, daar kwam al snel verandering in.

De kracht van moeder natuur heeft in minder dan 50 jaar tijd het dorre gebied omgetoverd tot een prachtig nationaal park. Sinds 2003 is het natuurgebied officieel omgetoverd tot nationaal park Lauwersmeer.

In park Lauwersmeer vindt je meerdere fiets- en wandelroutes en dit is tevens het enige nationale park met een speciale orchideeënroute om je ogen uit te kijken. Is daarom nog leuker om het park te voet te verkennen. 

Rottum

We kennen ze allemaal: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. De 5 Waddeneilanden die horen bij Noord-Holland of Friesland. Toch zijn dit niet alle Waddeneilanden, maar wel alle bewoonde Waddeneilanden. Een ander, onbewoond en mooi Waddeneiland dat tot de provincie Groningen hoort, is Rottum.

Het eiland Rottum bestaat uit 3 kleine eilandjes: Rottumerplaat, Rottumeroog en Zuiderduintjes. Rottumeroog is de oudste van de drie. Heel opvallend aan dit eiland is (het stamt al uit de vroege middeleeuwen) is dat het eiland constant van vorm en plaats veranderd.

Rottum valt tegenwoordig onder beheer van Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat. Het gebied valt onder de Wet Natuurbescherming en er geldt een Natura 2000-aanwijzing. Wat dit inhoudt? Dat er niet gevist mag worden.

Toch zijn toeristen en toeristische activiteiten niet helemaal verboden in Rottum. Met het oog op het verspreiden van informatie over de beschermde natuurgebieden, de groei en ontwikkeling van Rottum worden er regelmatig excursies gegeven.

De excursies vinden plaats buiten het broedseizoen en tijdens laag water. Hierdoor worden de hoogwatervluchtplaatsen van vogels minder verstoord.

Mooie Plekken in Groningen

Nationaal Park De Onlanden

Natuurgebied de Onlanden is een relatief jong natuurgebied, maar daarvan is in de groei van het gebied niets te merken. Op z’n Hollands gezegd groeit het natuurreservaat als kool en is de rijkdom van het natuurgebied verbazingwekkend. Het natuurgebied ligt gedeeltelijk in Groningen en deels in Drenthe.

Ondanks de ligging vlakbij de stad Groningen, geniet je bij Nationaal Park De Onlanden van zilverreigers, een bruine kiekendief, een zeearend, de roerdomp, maar ook vossen en reeën zijn er te spotten.

Beklim de uitkijktoren in de Onlanden (let op: de uitkijktoren ligt officieel in Drenthe), kijk uit over het mooie natuurgebied en probeer om wild te ontdekken.

Mooie Plekken in Groningen

Punt van Reide

Punt van Reide is een bijzonder uitsteeksel van land van de provincie. In het noordoosten van de provincie Groningen vindt je Punt van Reide, letterlijk een punt die naar Duitsland “wijst”.

Dankzij de bijzondere ligging is het een heel mooie plek om de natuur in te duiken, uit te waaien, de mooiste natuurfoto’s te maken (bijvoorbeeld voor op Instagram of om te delen in een Whatsapp groep) en het allerleukste? Aan het einde van de Punt van Reide bevindt je je letterlijk aan de rand van Nederland!

Leuk om te doen: kijk vanaf de Punt van Reide naar ons buurland, Duitsland.

De mooiste steden in Groningen

De mooiste steden in Groningen

Groningen

De stad Groningen is by far een van de meest toeristische steden in Groningen en van Noordelijk Nederland. De studentenstad, dankzij de grachten van Groningen en de pittoreske binnenstad met hier en daar moderne uitspattingen, biedt veel moois om tijdens een dagje in Groningen te bezoeken.

In Groningen vindt je veel bekende en toffe bezienswaardigheden, om te bezoeken tijdens een dagje uit in Groningen. Enkele tips voor je bezoek aan Groningen zijn de Martinitoren, de Prinsentuinen de Grote Markt in Groningen.

Overnachten in Groningen? Tip: Boek een hotel via Trivago.nl, de Nederlandse prijsvergelijker voor hotels >>

Appingedam

Appingedam is een stad, maar de heerlijke dorpscultuur en het ons-kent-ons principe heerst er voldoende. Toch heeft Appingedam stadsrechten en dus is dit een van de mooiste steden van Groningen. De mooie eigenschap van de stad is het Damsterdiep, een kanaal dat midden door het stadscentrum van Appingedam.

In de stad vindt je de gezellige bruine kroeg “Eetcafé Bruintje Beer”,  restaurants als De Basiliek, Restaurant Goodsy en Restaurant Aan Tafel Lunch. Breng een bezoek aan cultuurhistorisch streekmuseum Museum Stad Appingedam en het hoogtepunt van de stad? De hangende keukens boven het Damsterdiep. Dit zijn uitstekende keukens van huizen die aan het Damsterdiep staan en dus boven het kanaal “hangen”.

Hoteltip in Appingedam: Hotel Het Wapen van Leiden aan de Wijkstraat, op loopafstand Museum Stad Appingedam en verschillende leuke restaurants.

Mooie Plekken in Groningen

Delfzijl

Delfzijl ligt aan de Eems, het verlengde van de Waddenzee dat Duitsland en Nederland van elkaar scheidt. Net als de Punt van Reide is het mogelijk om vanaf de kust van Delfzijl, bij voldoende helder weer, ons buurland Duitsland te spotten.

Het centrum van Delfzijl ligt op enkele minuten loopafstand van de Haven van Delfzijl en is een heel mooie plek om volledig tot rust te komen. Bezoek Molen Adam in Delfzijl en bewonder de molen van buitenaf; het is een van de symbolen van de Nederlandse cultuur. Ook het volgen van de expositie is een leuke activiteit om bij te wonen tijdens een bezoek aan Appingedam.

Hoogtepunten van Delfzijl: Monument de Grote Waterpoort en het Natuurhistorisch museum Muzeeaquarium Delfzijl.

Boek veilig en eenvoudig een hotel in Delfzijl via Trivago.com >>

De leukste activiteiten in Groningen

Mooie Plekken in Groningen

Blotevoetenpad

Bezoek het Westerkwartier en doe mee aan de route voor het Blotevoetenpad in Opende. Bij aankomst is het tijd om je schoenen en sokken uit te doen, en met je blote voeten moeder natuur te trotseren. Tijdens het volgen van de route van het Blotevoetenpad is het tijd om met je blote voeten modder te trotseren, door het water te lopen en het gras onder je voeten te voelen.

Tijdens je route klim je over boomstammen of beweeg je je via een touw over een sloot. Heel leuk om ’s zomers te doen, maar ook een toffe activiteit om te doen als het geregend heeft; er is dan nog meer modder!

Kies je voor de korte route (1,6 kilometer) of voor de lange route (3,4 kilometer) van het Blotevoetenpad in Opende?

Botanische Tuin Haren

Met 20 hectare grond aan verschillende tuinen is het bijna onmogelijk om het hele park in één dag te verkennen. En mocht dat gelukt zijn, dan is het zo overweldigend dat je de Botanische tuin in Haren op een later moment opnieuw wilt bezoeken.

Chinese tuinen, wilde plantentuinen, een rotstuin, vlinder- en bijenwijde, een keltische tuin en zelfs een bijenstal; je kunt het zo gek niet bedenken, of het is te vinden in de Botanische tuin in Haren.

Opvallend: ruim 100 vrijwilligers zijn enthousiast betrokken bij het proces om de Hortus in Haren te onderhouden en te behouden.

Storyworld

In het stadscentrum van Groningen, op loopafstand van de Grote Markt en eveneens niet ver verwijderd van de Martinitoren, vindt je een van mijn (en misschien wel mijn meest) favoriete musea in Nederland.

Storyworld is een ware belevenis voor liefhebbers van games, strips, animatie en alles wat daarbij komt kijken.

In het museum ontdek je onder andere hoe beroemde strips geschetst worden en het heeft een brede, eigentijdse collectie opgebouwd van werken op het gebied van strips, animatie en games.

Bekijk teken- en animatiefilms, volg workshops, leen een stripboek of een tekenfilm en volg expositie “The Art of Aardman”, allemaal bij het Storyworld museum in Groningen.

Locatie: Forum Groningen, Nieuwe Markt 1, 9712 KN te Groningen.

Mooie Plekken in Groningen

Martinitoren

Het staat midden op de Grote Markt en is onmogelijk te missen. De Martinitoren in Groningen reikt tot een hoogte van 96,8 meter en het behoort tot de Martinitoren toe.

Beklim de Martinitoren dat een rijke historie kent. Zo brandde het in de afgelopen 500 jaar af, sloeg de bliksem in de toren in en het stortte bijna in. Maar geen zorgen: de toren heeft met haar 97 meter standgehouden en is nog steeds het hoogste gebouw van Groningen, terwijl er op de stoep bij de Martinitoren oorlogen gewonnen en verloren werden.

Bezoek de Martinitoren, klim naar de top en kijk uit over de stad Groningen vanaf een hoogte van bijna 100 meter. Reserveer je ticket om de Martinitoren te beklimmen >>

Wadlopen bij wadloopcentrum Pieterburen

Het kan eigenlijk niet ontbreken, de activiteit wadlopen in dit lijstje van leukste activiteiten in Groningen.

In Pieterburen, een van de noordelijkste plekken in Groningen, zit wadloopcentrum Pieterburen gevestigd. Als kleine jongen heb ik het een keer gedaan, tijdens een schoolreisje. Hoewel dit flink wat jaren geleden is, weet ik nog hoe tof ik het vond dat het kan: lopen op een plek wat normaal volledig onder water stond.

Mocht je avontuurlijk zijn en er graag op uit willen, dan raad ik je aan om te gaan wadlopen bij Wadloopcentrum Pieterburen!

Mooie Plekken in Groningen

FraeylemaborG

Zoals Friesland bekendstaat om zijn terpdorpen, zo staat Groningen om zijn borgen (burchten). Een van deze typische Groninger borgen is Fraeylemaborg, een versterkt kasteel.

Landgoed Fraeylemaborg is officieel geregistreerd museum en dit is het meer dan waard. Het statige gebouw met de toren dat statig de lucht in reist, staat op een landgoed van maar liefst 23 hectare! Dat is meer, dan de totale omvang van de Botanische Tuinen in Haren.

Stap binnen in de wereld van de Middeleeuwse burchten of zoals ze bekend staan, de versterkte kastelen, bekijk het ex- en interieur en verdiep je in de bouwstijl van honderden jaren geleden.

Mooiste Plekken in Groningen
Fotograaf: Martina Zilian

Zeehondencentrum Pieterburen

Wie fan is van het Dolfinarium, zeedieren en aquaria, heeft grote kans net zo blij te zijn met het zeehondencentrum in Pieterburen.

Hoewel er vaak beweerd wordt dat dergelijke organisatie opgericht zijn met het oog op het verdienen van geld, door deze dieren in te zetten. In zekere zin is dit bij het Zeehondencentrum zo, maar de organisatie van het Zeehondencentrum zet zich juist in als reddingsorganisatie voor wilde dieren.

De zeehonden worden in het zeehondencentrum opgevangen, de zeehonden worden goed verzorgd en krijgen de nodige aandacht van verschillende verzorgers. Er is een heel programma voor het verzorgen van zeehonden op de best mogelijke manier te verzorgen.

Loop een dagje mee met de verzorger van de zeehonden, laat gezonde zeehonden weer vrij in zee en help met verschillende georganiseerde beach clean-ups, om de (plastic) rommel niet de kans te geven dat het in zee terecht komt, waardoor zeehonden ziek kunnen worden.

De mooiste dorpen in Groningen

Bad Nieuweschans

Bad Nieuweschans ligt op de grens van Nederland-Duitsland en er heeft een heel gemoedelijke, dorpse sfeer. Het dorp kenmerkt zich door rivier de Westerwoldse Aa, die de stad in twee delen scheidt.

Bad Nieuweschans mag dan een klein dorpje zijn, maar dat maakt het een heerlijke plek om tot rust te komen, de drukke randstad tijdelijk te ontlopen of te genieten van de natuur en het dorpse leventje.

Wandel vanaf het Westerwoldsche Aa via de Hoofdstraat richting het centrum en ontdek De Dansende Kater, Plaza Bastion, Dorpscentrum de Akkerschans en andere leuke winkeltjes en restaurants.

Tip: Overnacht bij Motel Paradiso, een motel met een heel huiselijke inrichting. Reserveer voor een overnachting in Motel Paradiso veilig en vertrouwd via trivago.nl.

Mooie Plekken in Groningen

Bourtange

Vanuit de lucht zichtbaar als stervorm, vanaf de grond “slechts” een vestingdorp dat in 1742 werd opgericht en heeft dienstgedaan als opslag- en woonplaats voor militairen en burgers. Het dorp is tijdens de Nederlandse opstand aangelegd en is tegenwoordig een grote trekpleister voor, vooral in de zomermaanden, hordes toeristen.

Middenin de vesting heerst een appetijtelijke sfeer vol met leuke souvenirwinkeltjes, terrassen en leuke restaurants. Wandel vanaf de ingang aan de voorzijde richting het dorpsplein, maak een wandeling om het fort en neem tijd om te eten ’t Oal Kroegie os Café Restaurant ’s Lands Huys.

Tip: Overnacht bij B&B Lutje Winkeltje Royal Goedewagen, een schitterende B&B met veel en mooi Delftsblauw servies. Reserveer je overnachting veilig en vertrouwd via Trivago.nl >>

Mooie Plekken in Groningen

Doodstil, Hongerige Wolf en Tranendal

De namen zouden regelrecht uit een sprookjesverhaal komen, maar helaas! Doodstil, Hongerige Wolf en Tranendal zijn kleine dorpen of gehuchtjes in de provincie Groningen. In de dorpjes wonen samen slechts enkele honderden mensen en hoewel er weinig te beleven valt, is het juist leuk om hier eens een bezoek aan te brengen.

Na een dagje uit in Groningen of wanneer je een bezoek pleegt aan de Vesting Bourtange, is het erg leuk om eens een kort bezoek aan deze plaatsen te brengen.

Verwacht geen drukke winkelcentra of luxe restaurants, maar geniet van de heerlijke buitenlucht, rij langs Groningse boerderijen en maak eens een gezellig praatje met een van de bewoners! 🙂

Mooie Plekken in Groningen

Zoutkamp

In Groningen, tegen de grens met Friesland ligt het Groningse dorpje Zoutkamp, aan de rivier de Zoutkamperril. Het dorp ligt aan het water en dat betekent vaak maar één ding: Dineren bij een van de restaurants aan de haven.

Eet bij restaurant ZK 86, Café Restaurant Aan de Haven, Pizzeria L’Ancora, Viswinkel Gaele Postma Paling & Vis of bezoek het Visserijmuseum Zoutkamp.

Een andere absolute aanrader? De gekleurde huizen aan de Reitdiepskade. Voor iedereen die denkt dat gekleurde huizen alleen in plekken als Italië, Kopenhagen, Zweden en Curaçao te vinden zijn, you’re wrong. Bezoek Zoutkamp en bewonder de prachtig gekleurde huisjes aan de Reitdiepskade in Zoutkamp.

Tip: Overnacht in een historisch vissershuis in Zoutkamp, op loopafstand van een aantal eetcafés, het centrum en de haven. Reserveer je verblijf via Belvilla.nl.

Wat is jouw favoriete plek in Groningen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *