20x Mooie Plekken in de Provincie Utrecht (Tips voor een Dagje Uit!)

  • door
De mooiste dorpen in Utrecht

Het staat bekend als het centrum van Nederland en de thuisbasis van Het Groene Hart: de provincie Utrecht. Vol gezellige dorpjes, mooie natuurgebieden en heerlijke hotspots.

De afgelopen weken trok ik door de provincie Utrecht, op zoek naar de mooiste steden, leuke dorpjes, leuke hotspots en de mooiste plekjes in de natuur. Steden als Amersfoort en Utrecht, dorpjes als Breukelen en Lage Vuursche, hotspots zoals Kasteel de Haar en de Pyramide van Austerlitz en natuurgebieden zoals NP Utrechtse Heuvelrug en de het Leersumse Veld komen in dit lijstje van de 20 mooiste plekken in de provincie Utrecht voorbij.

Benieuwd naar mijn 20 tips voor mooie plekken in Utrecht? Lees snel verder! Laat je me onderaan de pagina weten wat jij de mooiste plek in Utrecht vindt? Laat het me weten en misschien voeg ik ze toe 🙂 Veel leesplezier!

De mooiste steden in Utrecht

Mooiste Plekken in Utrecht

Utrecht

De stad Utrecht bruist van gezelligheid en een van de Nederlandse steden waar ik vaker heen zal gaan. De typische stadsgrachten, oneindig veel bruggetjes, tal van fietsen door het centrum, uitgebreide mogelijkheid om te shoppen, de vele koffietentjes, terrasjes en ga zo maar door.

Utrecht is een heerlijke plek om volledig te ontspannen, urenlang van winkel naar winkel te hoppen, de tijd te vergeten tijdens het lunchen, high-teaën, dineren of tijdens het doen van een drankje met vrienden en familie.

Behalve de vele winkels, cafés en restaurants vindt je in (en buiten) het stadscentrum van Utrecht veel musea en andere toffe activiteiten. Denk aan het bezoeken van de Domkerk en de Domtoren, Het Nederlands Spoorwegmuseum, het Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht en veel meer!

Overnachtingstip: Grand Hotel Karel V (Middenin het centrum).

Mooiste Plekken in Utrecht

Amersfoort

Op Utrecht na is Amersfoort de grootste stad in de provincie. Zowel qua inwoners als het jaarlijkse aantal toeristen. Reden hiervoor is Amersfoort haar historische binnenstad met grachtjes, tientallen monumenten en monumentale gebouwen.

Middenin de binnenstad van Amersfoort vindt je veel gezellige koffietentjes en vintage winkels. Maak een stadswandeling door Amersfoort en stop onderweg voor appelgebak met slagroom, een kop koffie of een warme chocolademelk met een flinke dot slagroom.

Verspreid door Amersfoort centrum vindt je veel must-see monumenten. Bekende monumenten en grote toeristische trekpleisters zijn de Koppelpoort (zie bovenstaande foto), de Muurhuizen, Onze Lieve Vrouwetoren, Waterpoort Monnikendam en de Sint-Joriskerk.

Overnachtingstip: Slapen op een woonboot bij B&B Vita Nova, kortbij de Koppelpoort.

Mooiste Plekken in Utrecht

Woerden

Hoewel Woerden een van de steden in het centraal gelegen Utrecht is, lijkt het alsof de gemeente zich jarenlang heeft afgezonderd van de rest van Nederland. Dit uit zich bovenal in de vaardigheid van de Nederlandse taal. Gemeente Woerden gebruikt namelijk weinig tot geen lidwoorden. Zo zul je een inwoner van Woerden niet snel horen zeggen dat hij/zij “op de Houtdijk” is, maar “op Houtdijk is”.

Woerden is nog bekender als kaasstad. Waag het niet om tijdens je bezoek aan Woerden het bezoek aan een kaaswinkel over te slaan. Al is het alleen maar om een stukje kaas voor onderweg te halen, een souvenir voor het thuisfront mee te nemen of om een van de mooiste Hollandse kazen mee naar huis te nemen.

Ook leuk om te bezoeken: de ruim 27 meter hoge watertoren in Woerden, dat al van honderden meters afstand te zien is. Tegenwoordig is het geopend voor publiek en staat het bekend als “de Kroon van Woerden”, terwijl het vroeger dienstdeed als watertoren voor de stad Woerden.

Overnachtingstip in Woerden: Best Western City Hotel Woerden.

Mooiste Plekken in Utrecht

Oudewater

Laatst bezocht ik de stad Oudewater en het bezoek aan de oudste stad van het Groene Hart heeft me zo positief verrast, dat ik ben teruggekeerd. Ik bezocht de stad Oudewater in slechts enkele weken voor de tweede maal en het was niet voor niets!

Een zonnige dag en een lekker temperatuurtje bij elkaar zorg voor de beste vibes, wanneer je door een oude stad met mooie grachten en smalle straatjes wandelt. Haal een vers broodje bij Echte Bakker John Treur, een ijsje bij IJssalon Roberto of een snack bij Eetcafé Lumière. Zin om te dineren? Loop via de grachten richting 3 Keuken en Bar.

De mooiste natuur in Utrecht

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De kans is groot dat NP de Utrechtse Heuvelrug het meest bekende natuurgebied van de Provincie Utrecht is, maar ook een van de meest bekende Nationale Parken in Nederland. Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug is een natuurgebied van zo’n 20.000 hectare groot. Reken je de flanken mee, dan is de omvang van NP de Utrechtse Heuvelrug zelf 40.000 hectare groot.

Het natuurgebied is een heerlijke plek en straalt een oase van rust uit. En dat, terwijl het net buiten de randstad gevestigd is. Bezoek NP de Utrechtse Heuvelrug per fiets of te voet en fiets of wandel langs landgoederen, kastelen, een kronkelende rivier. Dwars door eeuwenoude bossen, door zandverstuivingen en noem maar op!

Tip: Fiets of wandel naar het hoogste punt van de Heuvelrug en geniet van het mooie uitzicht over het natuurgebied.

Kaapse Bossen

Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug is de verzamelnaam van verschillende, kleinere natuurgebieden. Een van deze kleinere natuurgebieden zijn de Kaapse Bossen, een bosgebied dat middenin de Utrechtse Heuvelrug gelegen is.

De Kaapse Bossen liggen bij het dorpje Doorn dat eveneens middenin de Utrechtse Heuvelrug ligt. De Kaapse Bossen is door de jaren heen gegroeid tot een glooiend bosgebied vol natuurschoon bovendien een heerlijke plek om tot rust te komen. Wandel of fiets door de Kaapse Bossen, neem wat te eten mee en las halverwege de wandel- of fietstocht een pauze in om in het bos te picknicken.

Leersumse Veld

Op zoek naar een natuurgebied om een heerlijke wandelroute af te leggen? Dan is natuurgebied het Leersumse Veld in de Utrechtse Heuvelrug een goede aanrader. De wandelroute van het Leersumse Veld is zo’n 6,2 kilometer lang en het startpunt van de route ligt bij De Veldschuur, een schuur op het adres Maarsbergseweg 18a, 3956 KW te Leersum.

Behalve de wandelroute zelf tref je in de omgeving van het Leersumse Veld verschillende highlights aan. Enkele voorbeelden hiervan zijn Kasteel Groeneveld, ’t Veld (een verscholen vakantiewoning in de natuur) landgoed Broekhuizen en meer.

Mooiste Plekken in Utrecht

Landgoed Amelisweerd en Rhijnauwen

Landgoed Amelisweerd en landgoed Rhijnauwen zijn twee aan elkaar grenzende plekken, maar het had evenzogoed één landgoed kunnen zijn. Dan wel een heel groot landgoed, overigens.

Landgoed Amelisweerd en Rhijnauwen liggen beide in de gemeente Bunnik, ten oosten van de stad Utrecht. Door beide parken liggen mooie wandelpaden die je langs de mooiste plekken van het landgoed leiden. Wandel over de bospaden langs de Kromme Rijn en bezoek het Pop-up Museum Oud Amelisweerd, kinderboerderij De Zonnewijzer of de Rhijnauwenselaan Bridge.

Tip: Bezoek Theehuis Rhijnauwen voor ’n happie en ’n drankie.

Tegen de grens van de provincies Utrecht en Gelderland ligt de Blauwe Kamer, een natuurreservaat in de gemeente Rhenen. In dit natuurgebied komen bosgebied, wandelpaden, meertjes en mooie uitkijkposten bij elkaar als één grote oase van rust.

Bij zonnig weer schittert de zon over de waterplassen in het grasland en is de vogelkijkhut een goede plek om te genieten van het uitzicht op het vogelbroedgebied. Natuurreservaat de Blauwe Kamer biedt lepelaars, zilverreigers, aalscholvers en veel andere diersoorten een thuisbasis.

De Neder-Rijn speelt een grote rol in de Blauwe Kamer. Daar waar de Neder-Rijn zijn weg kan vinden door het natuurreservaat, ontstaan vertakkingen van de rivier waardoor de Blauwe Kamer wordt voorzien van grote waterplassen.

De mooiste dorpen in Utrecht

De mooiste dorpen in Utrecht

Zeist

Net buiten de stad Utrecht ligt Zeist, een heerlijk dorpje waar het ons-kent-ons principe erg heerst. Het dorp wisselt af tussen dure wijken met grote huizen, kleinere wijken met rijtjeshuizen tot aan een heel gezellig centrum. Minimaal eens per week wordt de wekelijkse markt georganiseerd. Zo één waar de groente- fruit- en andere marktkoopmannen hun waar aanbieden aan de lokale bevolking en toeristen.

Behalve het gezellige centrum en de wekelijkse markt vindt je op verschillende plekken in Zeist ruimte voor groen. Neem bijvoorbeeld Natuurpark de Brink met daarbij Kinderboerderij De Brink, het Wilhelminapark en Hoog Beek en Royen.

Natuurlijk kan een bezoek aan Slot Zeist niet ontbreken. Het statige 17e-eeuwse kasteel wordt omgeven door een gracht en zowel binnen- als buiten de grachten van het kasteel is het heerlijk te voet de omgeving te verkennen.

Overnachtingstip: Kasteel Kerckebosch

De mooiste dorpen in Utrecht

Soesterberg

Klein, kleiner, kleinst. Soesterberg is misschien wel een van de kleinste en meest rustige dorpjes in dit lijstje. Ik weet het dan ook niet zeker, maar ik krijg altijd het idee dat de kleine dorpjes juist, in tegenstelling tot je zou denken, veel sfeer met zich meedragen.

Wandelend door de dorpsstraten naar de supermarkt, enkele lokale eetgelegenheden waar iedereen elkaar lijkt te kennen. Om maar over de vriendelijke dorpsbewoners te zwijgen, die je snel het gevoel geven dat je je er thuis kunt voelen.

Op zoek naar meer activiteit? Bezoek dan vliegbasis Soesterberg en het Nationaal Militair Museum. Ik vertel je er straks meer over! 🙂

Overnachtingstip: Conferentiehotel Kontakt Der Kontinenten.

De mooiste dorpen in Utrecht

Leersum

Wederom zo’n dorpje dat een goede plek is voor een tussenstop wanneer je op doorreis bent. Je zult er geen uren rondhangen, maar het Utrechtse dorpje Leersum is een goede plek voor een break om te lunchen of ergens een drankje te doen.

Uiteten in Leersum doe je onder andere bij Restaurant Darthuizen, Eetcafé De Remise of Nassau Zuylestein. En over Zuylestein gesproken, Slot Zuylestein is een zo’n plek die je tijdens het bezoek aan Leersum niet mag missen. Ten minste, als je het mij vraagt. En ik heb het met eigen ogen gezien. Nette wandelpaden, goed onderhouden heggen en grasvelden. Kortom: een wandeling door (de omgeving van) Slot Zuylestein is een aanrader!

Breukelen

Een dorp vol onderwijsmogelijkheid van circa 10.000 inwoners dat aan rivier De Vecht en het Amsterdam-Rijnkanaal is gelegen: Welkom in Breukelen. Breukelen is in de volksmond bekend als een van de mooiste dorpen van Utrecht en daarover is niets teveel gezegd.

Breukelen wordt dus aan beide kanten gescheiden door water. Ook in het centrum van Breukelen liggen diverse grachten wat het heerlijk maakt om te genieten van de heerlijke oude stad. Een leuke tip over Breukelen: De New-Yorker naam Brooklyn stamt af van de Nederlandse plaats Breukelen.

Enkele leuke activiteiten om te doen in Breukelen zijn het bezoeken van Kasteel Nijenrode, het Fort bij Tienhoven en tijd nemen voor watersport bij Korvet Bootverhuur. Bezoek je Breukelen op vrijdag? Breng dan een bezoek aan de weekmarkt met diverse shop- en foodkramen, erg leuk!

Overnachtingstip: Van der Valk Hotel Breukelen.

Amerongen

Amerongen is zo’n dorpje dat je per fiets in hooguit enkele uren volledig hebt verkend. Ten minste, wanneer je het landgoed en kasteel van Amerongen niet meetelt. Want een bezoek aan Landgoed en Kasteel Amerongen levert je een aantal leuke herinneringen op.

Zoals vele kastelen is ook Kasteel Amerongen omgeven door een gracht en het landgoed is door middel van een auto- en fietsbrug verbonden met het vasteland. Voor, tijdens of na het bezoek aan Kasteel Amerongen kun je de tijd nemen om te eten bij Gatehouse Burgers en een wandeling te maken over de Buitenplaats van Kasteel Amerongen.

Lage Vuursche

Het was halverwege de ochtend op het moment dat we Lage Vuursche binnenreden. Eerste indruk? Een bosrijk dorpje met gezellige restaurantjes, mooie huisjes, leuke winkeltjes en last but not least: een uit hout opgetrokken kraampje waar je de verse koffie, warme chocolademelk en diverse versnaperingen kunt afhalen. Een soort coffee to-go.

Niet lang daarna, bewapend met een beker versgemalen cappuccino en een heerlijke toef slagroom, was het tijd om Lage Vuursche verder te ontdekken. In het dorp vindt je tientallen rijksmonumenten, huizen uit de achttiende eeuw en het kleine maar ó zo mooie dorpje trekt jaarlijks zo’n twee miljoen bezoekers. Tijdens een wandeling door de Dorpsstraat van Lage Vuursche kreeg ik heel erg het gevoel dat de tijd stilgestaan heeft.

Aan recreatieve mogelijkheden ontbreekt het in Lage Vuursche niet. Allereerst zijn de bosrijke omgeving, gezellige restaurants, winkeltjes natuurlijk grote trekpleisters. Maar niet te vergeten de échte recreatieve mogelijkheden zoals wandelen, fietsen door de bossen, midgetgolfen en zelfs paardrijden.

Leuke uitjes in Utrecht

De mooiste dorpen in Utrecht

De Pyramide van Austerlitz

De Pyramide van Austerlitz werd begin van de 19e eeuw gebouwd in opdracht van generaal Marmont, als eerbetoon aan zijn vriend en grote voorbeeld Napoleon Bonaparte. Het originele obelisk werd gebouwd van hout, maar dat raakte al snel in verval. Jaren later, in 1894, werd een nieuwe obelisk gebouwd van steen, maar de pyramide werd hierdoor nauwelijks verstevigd.

Tegenwoordig is de Pyramide van Austerlitz letterlijk een historisch hoogtepunt. De pyramide bereikt een hoogte van 17 meter en is een van de hoogste punten van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Helaas was monument de Pyramide van Austerlitz gesloten voor bezoekers, maar ik kan me goed voorstellen dat een klim naar het hoogste punt van de pyramide je een heel mooi uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug oplevert.

De mooiste dorpen in Utrecht

Kasteel de Haar

Een van de meest statige kastelen in Nederland en het meest bekende kasteel van Nederland is Kasteel de Haar. Het kasteel ligt in het Utrechtse dorpje Haarzuilens en ook is Kasteel de Haar het grootste kasteel van Nederland.

Als je denkt dat alleen het enorm statige kasteel zelf al een bezoek waard is, zul je je verwonderen hoe mooi het landgoed van het kasteel onderhouden is. Tijdens het maken van dit lijstje wist ik dat Kasteel de Haar een van de mooiste uitjes in Utrecht is en dus wel in dit lijstje moet terugkomen.

Breng een bezoek aan Kasteel de Haar en neem de tijd om door de kasteeltuinen te wandelen en het landgoed te verkennen. Door het hele park vindt je verschillende tuinen. Voorbeelden hiervan zijn de rozentuin, de Romeinse tuin, het grote cour. Ook tof om te bezoeken: De kruisvijver, de doolhof, het hertenkamp, het Châtelet, de kapel, Haarzuilens.

Niet te vergeten: bezoek de kasteelwinkel en het koetshuis en kom zoveel mogelijk te weten over Landgoed de Haar.

Vliegbasis Soesterberg en Nationaal Militair Museum

Uren vliegen voorbij wanneer ik een bezoek breng aan vliegbasis Soesterberg en het Nationaal Militair Museum. Voordat ik het doorhad, liep ik al ruim anderhalf uur rond om de mooiste foto’s te maken en de vliegbasis te verkennen. 

Verdeeld over de banen van vliegbasis Soesterberg staan verschillende toestellen tentoongesteld. De een mist een raam, de ander heeft een gat in de romp en weer een ander is een van de meest historische modellen. Kortom, er is voldoende te zien. Wandel over de banen en ga op de foto met de meest uiteenlopende vliegmachines.

Ook een bezoek aan het Nationaal Militair Museum is een bezoek waard. Helaas vloog de tijd voorbij, want anders had ik zeker de tijd genomen voor een bezoek aan het Nationaal Militair Museum.

De mooiste dorpen in Utrecht

Het Utrechtpad

Het Utrechtpad

Ook voor een stevige wandeling kun je in Utrecht terecht. Maar heb je effe? Het Utrechtpad (wandelroute Leonard Groenveld) is maar liefst 162 kilometer lang. De route begint in Utrecht bij de Domtoren, maar eindigt ook in Utrecht.

Het Utrechtpad doorkruist steden en dorpen als Bunnik en Odijk, Wijk bij Duurstede, Leersum, Amerongen, Veenendaal, Scherpenzeel, natuurgebied Den Treek, Amersfoort, Baarn, Hilversum, Maarssen, langs rivier de Vecht, Utrechtse wijken als Zuilen, Ondiep en Pijlsweerd en de wandelroute eindigt ten slotte weer in het centrum van Utrecht.

Paleis Soestdijk

Weer zo’n plek en landgoed met daarop een paleis. Niet erg hoor, maar wel opvallend :). Paleis Soestdijk vertoond een statig postuur en wordt omgeven door een heel mooi landgoed. Groot, goed onderhouden en bijna adembenemend.

Vorig jaar nog, in 2020, is men gestart met de renovatie van Paleis Soestdijk. Oorspronkelijk stamt het gebouw uit de 17e eeuw, waardoor renovatie op zijn plek is. Het paleis zelf staat in Baarn, maar het is vernoemd naar de Soestdijk waarlangs ook de buurtschap Soestdijk is ontstaan.

Paleis Soestdijk biedt ruimte(s) om workshops, bijeenkomsten of evenementen te organiseren. Behalve dat, is een bezoek aan Paleis Soestdijk bijna een dagbesteding. Er is zoveel te zien, te doen en er zijn zoveel mooie plekken om je over te verwonderen, dat de tijd voorbij vliegt.

Wat is jouw favoriete plek in de provincie Utrecht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *