19x De Mooiste plekken in limburg (steden, dorpen, natuur & uitjes)

  • door
Mooiste plekken Limburg

Ik kan tientallen redenen verzinnen waarom een bezoek aan Limburg op zijn plek is. Simpel gezegd, ’t is een sprankelend stukje Holland. Vanwege het prachtige Zuid-Limburgse heuvellandschap. De grote steden met unieke architectuur. En veel meer. Stuk voor stuk goede redenen waarom Limburg zo’n fijne binnenlandse vakantiebestemming is. Klaar om bourgondisch te genieten?

Ook is Limburg de provincie waar ik de meeste vakanties in Nederland heb doorgebracht. Het is mijn favoriete Nederlandse provincie, de provincie waar ik stiekem een beetje verliefd op ben. De provincie die goed te combineren is met een leuk uitstapje naar België en Duitsland. De provincie waarvan ik de mooiste plekken voor jullie heb verzameld. Dorpen, steden, natuur en leuke uitjes. Benieuwd naar de  19 mooiste plekken in Limburg?

Lees snel verder en ENJOY!

Mooiste steden in Limburg

Mooiste steden Limburg

Maastricht

We trappen af met de hoofdstad van de Limburgse provincie, de stad die ik maar wát graag bezoek. Maastricht kent veel authentieke kenmerken dat zich niet laat uitlenen aan andere steden. De adembenemende architectuur, gezellige terrassen, hippe hotspots, leuke bezienswaardigheden in gecombineerd met bourgondisch genieten vormt een warm welkom in Maastricht.

Ik daag je uit om juist op zoek te gaan naar het onbekende. Struin door smalle steegjes, op zoek naar de mooie Instagram waardige foto’s, gezellige boetiekwinkeltjes en lokale souvenirwinkels. Ook een wandeling langs de Maas is een aanrader. Het splitst de Limburgse hoofdstad in tweeën en is een fantastische afsluiter na een dagje uit in Maastricht.

Er is meer dan genoeg reden om Maastricht te bezoeken en ik raad het je zeker aan. Wat dacht je van een rondleiding door de grotten van Maastricht?

Hoteltip: Trendy Boutique Hotel BE41 is sfeervol ingericht dankzij een unieke aankleding van gerecyclede voorwerpen. Hoogtepunt? Het hotel is gevestigd aan de Vrijthof.

Mooie plekken limburg

Sittard

Nog zo’n grote oude stad in Limburg is Sittard. Voor zover bekend is het op Maastricht na de oudste stad in Limburg. Daarnaast is Sittard een van de grootste steden van Limburg en dankzij de gezellige binnenstad een ideale plek voor een dagje uit en een weekendje weg.

Leer tijdens een drie kilometer langs stadswandeling door Sittard meer over de stadsgeschiedenis. Ontdek bijvoorbeeld in welk jaar de stad is gebouwd, leer meer over de highlights van de stad en kom te weten waarom Sittard en Geleen gefuseerd zijn.

Hotspots, bezienswaardigheden in Sittard dat je niet mag missen: De historische markt in Sittard, Funshoppen in het de historische binnenstad, het stadspark en een ontdekkingsreis via de Drie landen fietstocht.

Verblijftip: De Limbourg Sittard is een plek waarbij de warme sfeer wordt gecreëerd door heerlijke verlichting, een sober interieur en dat alles zonder in te leveren op de nodige luxe.

Roermond

Roermond

Roermond is een van de grotere steden van Limburg. Veel van jullie zullen Roermond waarschijnlijk kennen van Fashion Outlet Roermond: Dé plek van Roermond met de meeste winkels. Menig toerist breng er urenlang door om te shoppen. Maar, Roermond biedt veel meer moois.

Bezoek het centrum en verken de stad op z’n leukst: Te voet, zonder een einddoel voor ogen. Struin door de stad en ontdek de leukste boetiekwinkeltjes, concept stores, cadeauwinkeltjes, cocktail barretjes en nog veel meer.

Hotspot-alert: De Stenen Brug in Roermond vaak versierd met prachtige bloemstukken. Biedt een geweldig mooi uitzicht over de Maas.

Hoteltip: Het Arresthuis, een heerlijke luxe hotel in het centrum van Roermond. Waarom zo bijzonder? Het hotel zit in een oude gevangenis en er zijn bewust enkele details bewaard gebleven.

Mooiste Steden Limburg

Venlo

Ook Noord-Limburg kent zo haar mooie steden. Venlo is zo’n plek dat absoluut een bezoek waard is en niet kan missen in het lijstje met de mooiste steden in Limburg. Zo’n plek om heerlijk te gaan uit eten.

Niet de meest drukke stad, maar wel zo gezellig om een fijn vakantiegevoel te creëren. Op z’n tijd fijn om de grote drukte te ontwijken en tegelijkertijd de tijd te nemen om te shoppen, het centrum te verkennen en bourgondisch te genieten bij een van de restaurants in het centrum.

Terwijl het stadhuis van Venlo dankzij de historische bouwstijl de aandacht trekt, zijn de omliggende winkels en gebouwen gebouwd volgens de moderne bouwstijl.

Hoteltip: Het Theatorhotel, gelegen aan de ‘Meuse’ (Maas) en een inrichting waar rekening is gehouden met vrijwel elk detail.

Mooiste steden Limburg

Valkenburg

Valkenburg is een van de mooiste steden van Zuid-Limburg. Kan ook bijna niet anders, gezien het een van de grote zuidelijk gelegen steden in het Zuid-Limburgs Heuvellandschap is.

Er is zóveel te doen in Valkenburg. Bezoek het Mystery House, zoef van de kabelbaan, volg een rondleiding door de Fluwelengrot. Bezoek het Openluchttheater, ga een rondje met de rodelbaan en bewonder het panoramisch uitzicht vanaf de Heunsberg.

Nóg meer populair binnen- en buitenlandse toeristen zijn hotspots als de Grotten van Valkenburg, het kasteel en de kasteelruïne van Valkenburg. Hoogtepunt: Het uitzicht vanaf de Cauberg, gecombineerd met een verblijf bij Hotel Thermae 2000.

Hoteltip: Hotel Thermae 2000, een hotel op een van de mooiste en hoogste gebieden van Limburg: De Cauberg levert je een fantastisch uitzicht op.

Mooiste dorpen in Limburg

Mooie plekken Limburg

Gulpen

Veel zuidelijker in de Limburgse provincie kom je niet zulke mooie dorpjes als Gulpen tegen. Waarom? Het ligt niet ver bij de Nederlandse-Belgische grens vandaag, maar vooral door het ge-wel-di-ge dorpsgezicht vol terrasjes, kabbelende grachtjes en de aankleding van kleurrijke flora.

Zo knus als Gulpen is, zo bekend staat het om het Gulpener bier. De Gulpener Bierbrouwerij is geopend in 1825 en nu, bijna 2 eeuwen later, nog steeds een van de meest bekende familiebrouwerijen in Nederland. Nog leuker: Proef Gulpener bier , volg een rondleiding door de brouwerij en last but not least: Brouw je eigen bier!

Gezinnen met kinderen van < 18 jaar: Zoek verkoeling bij Zwemparadijs Mosaqua. Het enige subtropische zwemparadijs in Gulpen. Met binnenbaden, buitenbaden, een wildwaterbaan, meerdere glijbanen, horecagelegenheid en een ligweide een middagje vol plezier in het verschiet.

Het letterlijke hoogtepunt van een bezoek aan Gulpen? Gulpenerberg, voor de sportievelingen onder ons een uitdaging om lopend of per fiets te betreden.

Hoteltip: Hotel Gulpen, in het centrum van Gulpen. Ideaal om ’s avonds na een aantal cocktails je hotelkamer op loopafstand hebt!

Mooie dorpen Limburg

Thorn

Thorn, de witte parel van Limburg. Een opvallende parel in de provincie Limburg. Niet vanwege het heuvelland of als bergdorp, maar vanwege de markant witgeschilderde huizen. Ja, tijdens een wandeling door het stadje Thorn zie je overal om je heen witgeschilderde oude huizen en monumentale gebouwen.

Heel officieel is Thorn een stad, maar haar aanzicht heeft iets dorps. Een beetje dat ons-kent-ons principe, dat je in veel kleine dorpjes tegenkomt. Wat dacht je van de kleine, gezellige terrasjes in Thorn? En de geschiedenis achter de witgeschilderde huizen?

Thorn is écht zo’n plek dat je eens moét gezien hebben. Niet-te-missen hotspots en activiteiten in Thorn zijn het ontdekken van het verhaal achter de witgeschilderde huizen, een bezoek aan het Gemeentemuseum en de Abdijkerk Thorn.

Wat dacht je trouwens van een overnachting in Hotel Crasborn, een plek waar de Bourgondische sfeer volop bruist?

Mooie dorpen Limburg
Mooie dorpen Limburg

Vaals

Vaals. Je kent het waarschijnlijk van de plek waar Nederland, België en Duitsland samen komen: Het Drielandenpunt. Of vanwege de Vaalserberg, een van de highlights waarover je verderop in dit blog kunt lezen. Maar weet je wat Vaals zo uniek maakt? Dat het er groener dan groen is.

Jup, een dorp met veel groen. Zowel buiten, als ín het centrum. Om deurposten, voor de ramen en er zijn zelfs huizen die grotendeels worden bedekt voor allerlei groen en wordt onderbroken door een kleurrijke plant of bloem. Net een sprookje, maar dan écht.

Wat dacht je trouwens van de prachtige vakwerkhuizen, gezellige terrasjes en het oude dorpscentrum? Een geweldige combinatie, als je het mij vraagt. Welk cijfer geef jij de combinatie van oude vakwerkhuizen, een centrum vol groen en her en der gezellige terrasjes? Wat mij betreft een dikke 10!

Overnachten in Vaals? Tip: Hotel Kasteel Bloemendaal, een ruim hotel met luxe kamers in het centrum van Vaals.

Mooie dorpen Limburg

Arcen

Het is je intussen waarschijnlijk niet onbekend dat ik dol ben op Limburg en met name Zuid-Limburg. Het bourgondische leven, de historische architectuur en het sfeervolle toerisme in de steden, heerlijk!

Maar vergeet zeker niet Noord-Limburg. Het mag dan minder heuvelachtig landschap hebben en niet te vergelijken zijn met Zuid-Limburg, juist daardoor vindt je leuke dorpjes in Noord-Limburg. Arcen is zo’n mooie plek, een plek met veel natuur. Landgoed Arcen met haar prachtige kasteeltuinen om doorheen te wandelen. Het dorpje dat strak langs de Maas ligt en met in de omgeving Nationaal Park De Maasduinen.

Overweeg je een weekje vakantie naar Arcen? Combineer dit dan een dagje Düsseldorf en Keulen, twee grote Duitse steden die respectievelijk één en ander halfuur rijden van het grensdorp Arcen verwijderd zijn.

Hoteltip: De Maasparel, een hotel met een interieur(indeling) waar je U tegen zegt.

Mooiste natuur in Limburg

Nationaal Park de Meinweg

Een van de kleinste nationale parken in Nederland ligt in Limburg. Nationaal Park de Meinweg is een van de drie bekende natuurgebieden in Limburg en heeft een omvang van 18 km2.

Niet ver van de Duitse grens verwijderd ligt het rustgevende natuurgebied. Niet verborgen, maar wel met overwoekerde treinrails. Nationaal Park De Meinweg bestaat uit drie steile overgangen waardoor het gebied wordt opgesplitst in drie verschillende terrassen.

Het grote verschil tussen deze terrassen in de hoogte. Het hoogteverschil tussen de terrassen in De Meinweg bedraagt 50 meter. Terras Het Roerdal ligt op 30 meter boven NAP, terwijl het hoogste punt van het Beatrixplateau tot maar liefst 80 meter reikt.

Levert natuurlijk een heel mooi uitzicht op! 🙂

Natuur Limburg

Nationaal Park De Groote Peel

In tegenstelling tot haar naam is Nationaal Park de Groote Peel het kleinste Nationale Park in Nederland. Het park is een stuk kleiner dan NP De Meinweg, het heeft een omvang van 13,4 km2. Het weidse, waterrijk- en hoogveengebied staat bekend om de vele vogelsoorten en bijzondere geschiedenis.

Het landschap van De Groote Peel wisselt af tussen moerassen, open terreinen met heide, bossen, kleine en grote waterplassen. Kortom: De Groote Peel is een gebied met veel (ver)gezichten.

Het park is een unieke geschiedenis rijk. Terwijl De Groote Peel tegenwoordig veel wandelaars trekt, was het vroeger een turfgebied. Dat er jaren geleden zoveel turf werd gewonnen, is te zien aan de overblijfselen: Op diverse plekken zie je kenmerken en tekenen dat er vroeger werkelijk turf gewonnen werd. Geen fabeltje dus!

Tip: ga de natuur in en ontdek hoe heerlijk het is om te wandelen door Nationaal Park De Groote Peel.

Natuur Limburg

Mergellandroute

Heb je ff? Pak dan de auto en volg de mergellandroute. Een route van 112,2 kilometer, met hetzelfde start- als eindpunt. Passeer de leukste dorpjes, stop bij iedere heuveltop voor het mooie uitzicht en de mooiste vakantiekiekjes.

De Mergellandroute is een van de (misschien wel dé) bekendste autoroute van Nederland. Tijdens de route ontdek je de mooiste uitkijkpunten vanaf hoge bergtoppen. Leer de authentieke Zuid-Limburgse cultuur kennen.

Ontdek leuke, kleine en gezellige (berg)dorpjes zoals Epen, Slenaken en Eijsden. Proef unieke streekgerechten, overnacht in de leukste airbnb’s en geniet van riante terrassen.

Natuur Limburg

Zuid-Limburgs Heuvelland

Ik heb je net verteld over de Mergellandroute, een autoroute die je langs veel mooie plekken in Zuid-Limburg leid. Om nog meer van het Zuid-Limburgs Heuvelland te ontdekken, kun je bijvoorbeeld te fiets van dorp naar dorp fietsen en de leukste locals ontdekken.

Een groot voordeel per fiets is dat je vaak makkelijker en onverwachts mooie uitkijkposten bereikt om vanuit helikoptervlucht op dorpjes neer te kijken. Je kijkt mijlen ver en zoals je net al hebt kunnen lezen, is het Zuid-Limburgs Heuvellandschap (naar mijn mening) een van de meest fotogenieke plekken van Nederland.

Natuur Limburg

Vaalserberg

Al eerder heb ik je verteld over Vaals, de plek waar je de hoogste berg in Nederland vindt. De Vaalserberg is een van de redenen waarom Vaals zo’n uniek dorp is.  

De Vaalserberg, de meest zuidelijke heuvel is per auto, fiets of te voet bereikbaar. Het ligt in het buitengebied van het dorpje Vaals en de berg ligt op de grens van Duitsland, België en Nederland.

De top van de Vaalserberg bereikt een hoogte van 322,4 meter boven zeeniveau. Voor je beeldvorming maar vooral leuk om te weten, is dat de top van de Vaalserberg is het hoogste punt van Europees Nederland.

Liefhebber van een mooi uitzicht over hoge bergtoppen en voor de sportievelingen onder ons: Beklim of bereik per fiets de top van de Vaalserberg.

Mooie plekken Limburg

Drielandenpunt

Drie landen bezoeken op hetzelfde moment? Welkom bij Drielandenpunt, de plek waar Nederland, België en Duitsland samenkomen. Sta met één been in Nederland, het andere in België en tik met je vingertoppen het Duitse grondgebied aan.

Het Drielandenpunt is een onderdeel van de Vaalserberg, dus hoe leuk is het om beide hotspots te combineren tijdens een bezoek? Ik zou zeggen: Pak je koffers, boek een overnachting in Vaals, wandel of bereik de Vaalserberg per fiets en combineer dit met een uitje naar het Drielandenpunt.

Andere leuke activiteiten in Drielandenpunt zijn de Drielandenpunt toren en het labyrint Drielandenpunt. In combinatie met een etentje bij Taverne de Grenssteen of een tussendoor snack bij het Poffertjeshuis is er genoeg vertier om een middagje vol te maken.

Grotten van Valkenburg

Een van de meest toeristische attracties van Valkenburg zijn de Grotten van Valkenburg. De ondergrondse mergelgrotten bestaan uit gangenstelsels van kilometers lang. De gangen verschillen geregeld in hoogte en breedte en het loopt er kris kras door elkaar. Zelfs zo erg, dat je er zonder ervaren gids gemakkelijk kunt verdwalen.

Hoe afschrikwekkend het ook klinkt, de geschiedenis van de mergelgrotten in Valkenburg is maar wát boeiend. Ikzelf heb meermaals een rondleiding gevolgd, maar blijf me iedere keer verbazen over de kwaliteit en de manier waarop het mergel honderden jaren geleden gewonnen werd.

Ook leuk om te weten: Er is zelfs een ondergronds treintje beschikbaar, die mensen door de mergelgrotten vervoerd. Onder andere kleine kinderen of wanneer u slecht ter been bent, is dit een heel goede uitkomst om deze ervaring toch mee te maken.

Grotbiken

Avontuurlijk aangelegd en altijd in voor een nieuwe uitdaging? Dan ben jij vast geïnteresseerd in Grotbiken.

Van het verkennen van de Grotten van Valkenburg tot het opstappen op een mountainbike om onder leiding van een gids door de Grotten van Valkenburg te manoeuvreren, het is allemaal mogelijk.

Grotbiken in Valkenburg is een unieke ervaring in het grootste, begaanbare ondergrondse gangenstelsel in Europa. De gids gaat je voor en neemt je mee door de donkere gangen van het labyrint, waar her en der het duister wordt onderbroken door een grotlamp.

Leuke uitjes Limburg

Thermae 2000

Tijd om te ontspannen? Doe het dan gelijk zo goed mogelijk bij Thermae 2000. Thermae 2000 is een Nederlands kuuroord, gelegen op de hoogste berg van Nederland: De Cauberg, nabij Valkenburg aan de Geul.

Wat je maar wenst, vrijwel alles is mogelijk bij Thermae 2000. Wellness zoals een spa, sauna, restaurant, wellness arrangementen, een wellness wandeling en verschillende activiteiten.

Ook behandelingen zijn er voldoende te boeken. Wat dacht je van gezichtsbehandelingen, handen en voeten, hypnotherapie, lichaamsbehandelingen of massages? Boek jouw favoriete wellness activiteit, behandelingen of maak keuze uit een van de beschikbare arrangementen.

Als kers op de taart, maakt het uitzicht vanaf de Cauberg je verblijf compleet.

Leuke uitjes Limburg

Abdij Rolduc Kerkrade

Daar waar je wilt genieten van Limburgse gastvrijheid, wilt verblijven in een historische omgeving en een onvergetelijk weekendje weg wilt, is Abdij Rolduc in Kerkrade de aangewezen plek!

Dat Abdij Rolduc hun gasten hoog in het vaandel heeft staan, blijkt maar aan het grote aanbod verschillende kamers. Zo is er keuze uit zo’n 8 verschillende kamers. Van single rooms en double rooms, naar slaapplekken voor 7 en 10 personen tot een hele suite dat te huur wordt aangeboden. De keuze is dus reuze!

Maar.. da’s niet alles. Ook heeft hotel Abdij Rolduc rekening gehouden met een eigen brasserie in, jawel, klassieke kloostersfeer. Gerechten worden gemaakt met seizoensgebonden producten uit de omgeving en met kruiden uit de kruidentuin van het voormalige klooster.

Wat is jouw favoriete plek in Limburg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *