26x De Mooiste plekken in Nederland

  • door
Uitjes omgeving Steenwijk

Het veelzijdige Nederland is heel wat bijzondere plekjes rijk. Mooie plekken in Nederland variëren van steden als Delft, Leiden en Nijmegen naar dorpen als Volendam, Bourtange en Giethoorn. Het klompenland staat bekend om de windmolens in Kinderdijk, maar ook de Martinitoren in Groningen en Neeltje Jans en de deltawerken behoren tot de rijke geschiedenis van Nederland.

Ik heb de 26 mooiste plekken in Nederland verzameld en vat kort samen waarom deze plekken tot de mooiste plekken in Nederland behoren. Ben je d’r klaar voor?

Mooiste Plekken In nederland: De Mooiste Steden

Mooie Plekken Nederland
Bron

Delft

Nederland is maar wat mooie steden rijk. Maar Delft, oh wauw! Er zijn veel mooie steden in Nederland, maar er zijn slechts weinig steden met zo’n rijke geschiedenis als Delft. De binnenstad van Delft staat vol met prachtige bezienswaardigheden uit de Gouden Eeuw en de stad staat bekend om haar Delfts blauwe aardewerk. Delft is berucht als een knusse stad vol grachten met historische monumenten en middeleeuwse architectuur.

Hoteltip: Bridges House Hotel, een leuk & knus hotel in het oude stadscentrum.

Mooiste Plekken in Groningen

Groningen

Groningen staat bekend om haar prachtige monumenten, de gezellige binnenstad met de grote voetgangerszone, de Martinitoren en de vele winkels om te shoppen. Groningen is een grote studentenstad, wat zorgt voor een levendige sfeer met veel jong talent. In Groningen is er altijd iets te doen. Er worden grote festivals gehouden en in vrijwel iedere lokale kroeg worden optredens gegeven. Kortom: In het prachtige Groningen is het haast onmogelijk om je te vervelen.

Hoteltip: The Market Hotel: Goede service, heerlijke wellness en schone kamers voor een mooie prijs.

Mooie Steden Nederland
Bron

Leiden

Leiden is een opvallend fraaie verschijning: Het is een van Hollands meest fotogenieke plaatjes en de typische grachten bevestigen dat. De smalle steegjes in de binnenstad zijn sierlijk opgemaakt met kleurrijke bloempotten. Mocht dat nog niet genoeg zijn, dan heeft de prachtige binnenstad van Leiden nog meer voor je in petto: prachtige monumentale gebouwen, vele leuke restaurantjes en verschillende musea. En wat dacht je van een bezoek aan Hortus Botanicus? Kortom, Leiden is meer dan alleen mooi.

Hoteltip: Boutique Hotel Steenhof Suites voor een overnachting in een van de oudste monumentale grachtenpanden van Leiden.

Mooie steden Nederland
Bron

Haarlem

Haarlem. De stad dat bekend staat om haar hofjes en historische gebouwen. Het stadhuis, de vleeshal (tegenwoordig het Frans Hals museum) zijn hier mooie voorbeelden van. Haarlem is befaamd als de meest bourgondische stad van het noorden. Je vindt er heel wat leuke plekken om te borrelen en lunchen en heel wat mooie restaurantjes. Van oudsher is Haarlem het centrum van de bollenregio en let op: Haarlem heeft zelfs een echt kattencafé!

Hoteltip: Hotel De Zoete Inval inclusief verse koffie en heerlijke gebakjes!

Mooie steden Nederland
Bron

Amsterdam

Amsterdam, door bewoners ook wel Mokum genoemd, is de hoofdstad van Nederland en de grootste stad van Noord-Holland. Een ware trekpleister bij veel buitenlandse toeristen. De stad Amsterdam is meer fietsen dan inwoners rijk en het telt tientallen nationaliteiten. De ware trekpleisters bij toeristen zijn de talloze bruggetjes, wereldberoemde grachten, bootjes, gevels en ook de zeven straatjes van Amsterdam. Je kunt heerlijk shoppen in Amsterdam en ook de Jordaan, het Van Gogh museum en het Upside Down museum zijn een bezoek waard.

Hoteltip: Hotel Not Hotel goede ligging in het centrum, gastvrij én een goed ontbijt!

Mooie steden Nederland
Bron

Utrecht

De Dom van Utrecht, een prachtige oude binnenstad, mooie grachten en gevels, vele winkels en restaurants. Dáár staat de stad Utrecht bekend om. En het is ook nog een studentenstad. Utrecht bruist als gezellige studentenstad maar staat ook bekend om eeuwenoude bezienswaardigheden als De Dom van Utrecht, de Oudegracht en Het Neude.

In het hele centrum vindt je hippe koffietentjes, wijnbars, kerken met bijzondere verhalen en veel culturele gebouwen. Grenzend aan de grachten, maar ook aan de gezellige pleinen. Het centrum zit vol met variërende restaurants met wereldkeukens. Te veel voor één dag? Blijf dan overnachten in een luxe hotel of bed & breakfast.

Hoteltip: Logement Petit Beijers voor geweldige knusse kamers vol sfeer!

Mooie steden Nederland
Bron

Nijmegen

Nijmegen is de oudste stad van Nederland, een levendige universiteitsstad, bekend vanwege de Nijmeegse Vierdaagse en een unieke stad vanwege de grote hoeveelheid natuur in en rond Nijmegen. In een vogelvlucht samengevat, maar Nijmegen biedt meer. In Nijmegen tref je meerdere stadsparken, maar ook een historisch stadscentrum. De stad wisselt van de natuurgebieden in omgeving Nijmegen tot aan de mooiste conceptstores en er is zelfs een strand in Nijmegen. Kortom: Nijmegen is van alle markten thuis!

Hoteltip: Blue Hotel, een boetiekhotel in een prachtig 19de-eeuws pand.

Mooie steden Gelderland

Doesburg

De historische binnenstad van Doesburg is een beschermd stadsgezicht. Waar je ook loopt, overal om je heen kijk je je ogen uit. Met maar liefst 150 monumentale gebouwen in de stad zie je “OOOH” en “WOOW” waardige gebouwen. Een stadswandeling door Doesburg doet je ontdekken welk een rijke en boeiende geschiedenis Doesburg draagt.

Een dagje Doesburg kun je niet eindigen zonder te shoppen. Tijdens het shoppen tref je midden in de charmante Hanzestad een echte eyecatcher. Stadsbierhuys De Waag is een van de oudste horecagelegenheden in Nederland en er hangt een ouderwets gezellige sfeer. Heb je nog tijd over? Het is een flink stuk lopen, maar de waterwerken Vispassage in Doesburg is een interessante locatie om te bezoeken.

Hoteltip: Stadshotel Doesburg: Een luxe driesterrenhotel aan het water.

Mooiste Plekken In nederland: De Mooiste Dorpen

Wat te doen in Urk

Urk

Ik kan me geen gemeenschap bedenken dat hechter is dan Urk. De gemeenschap is zo intens hecht, dat men altijd en overal voor elkaar klaar staat. Het is een dorp waarbij hard werken centraal staat en een gemeenschap dat heel erg op zichzelf is: “”wij regelen het zelf wel” is daarom een mooie, bekende uitspraak dat Urk kenmerkt.

Hoewel het voormalig vissersdorp veel minder vishandel drijft dan het verleden, is het dorp goed te herkennen als vissersdorp. In de haven van Urk liggen tientallen kotters en botters, her en der tref je viswinkels om een Hollands Nieuwe of een bakje kibbeling te halen en wie via Wijk 1 richting de Vuurtoren van Urk wandelt, komt langs een scheepswerf dat nog dagelijks in gebruik is.

De Dijk Volendam

Volendam

Net als Urk staat ook Volendam bekend als vissersdorp. Volendam heeft een fraaie haven, is een van Nederlands’ meest actieve dorpen in Vishandel. De Volendammer cultuur staat bekend om haar authentieke Hollandse karakter en de klederdracht.

Tijdens je bezoek aan Volendam is er meer dan genoeg te doen en het is ieder seizoen een prachtige bestemming. Bewonder de oude haven van Volendam, de authentieke kleine huizen en wandel door Het Doolhof en De Oude Kom. Leer over de geschiedenis van Volendam en ga even aan bij de Volendamse visafslag. Ook leuk: wandel over de wereldberoemde dijk van Volendam, maak een praatje met de lokale ondernemers in een souvenir- of viswinkel of maak een boottocht naar Marken met de Volendam Express.

Bed & Breakfast tip: B&B CaSandra om te overnachten in een B&B van rasechte Volendammers!

Bourtange

Dagen lijken voorbij te vliegen en wanneer je dit leest ga je in vogelvlucht door dit blog heen. Maar helaas is het niet mogelijk om in vogelvlucht een bezoek te brengen aan Bourtange. En dan bedoel ik niet om er snel doorheen te wandelen, maar doordat we kunnen vliegen om stervormig Bourtange van bovenaf te zien. Gelukkig hebben we dronebeelden ;).

Gelukkig is het vestingdorp ook vanaf de grond een ware publiekstrekker. Een bezoek aan he kleine dorpje is sfeervol, er hangt een gemoedelijke sfeer en tijdens een mooie zomerdag is het heerlijk om een terrasje te pakken of een ijsje af te halen.

Heerlijk overnachten in Bourtange doe je bij B&B De Konik Bourtange, een stijlvol en ruim ingericht Bed & Breakfast nét buiten de dorpskern van Bourtange.

Varen Giethoorn

Giethoorn

Giethoorn is het Venetië van het noorden en het ligt in Overijssel. Het dorp bestaat voor een groot deel uit waterwegen. Het is een mengelmoes van grachten, bruggetjes en tientallen bootjes. Het waterdorp is een uniek stukje Nederland en in het hoogseizoen is het een geliefde plek bij binnen- en buitenlandse toeristen. Bezoek Giethoorn buiten het hoogseizoen voor een relaxtere ervaring. 

Niet alleen Giethoorn zelf is schitterend, ook de omgeving is een bezoek waard. Giethoorn gezien, een rondvaart gemaakt over de grachten van Giethoorn en nog tijd over? Trek de omgeving in en ontdek meer moois van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het iets minder bekend, maar nét zo mooi dorp Kalenberg, bijvoorbeeld.

Overnachten in de omgeving van Giethoorn? Kies voor Hotel de Pergola met uitzicht op het water of en terras!

Bron

Marken

In de 13de eeuw werd Marken, tijdens een hevige storm, van Nederland gescheiden. Eeuwenlang is Marken van Nederland gescheiden geweest, leefden de inwoners geïsoleerd en moest het leven van de visserij. Pas in 1957 werd het schiereiland door een dijk aan Nederland werd verbonden.

Je hoofd leeg maken, lekker uitwaaien, uitkijken over het IJsselmeer of je even afzonderen van de dagelijkse sleur? In Marken ben je op de juiste plek. Marken in autoluw eiland en kort voordat je het centrum inrijdt, is een grote parkeerplaats om je auto achter te laten. Je wandelt te voet richting Marken of huur een fiets en duik Marken in.

Overnachten op schiereiland Marken? Dat doe je bij Bed & Breakfast De Pepersteeg, de enige plek om op Marken te overnachten. Een leuke ervaring en het proberen waard!

Mooiste Plekken In nederland: De Mooiste natuur

Mooie Plekken Nederland
Bron

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Je hebt Nationaal Park Weerribben-Wieden zojuist voorbij zien komen. Het is één van de nationale parken in Nederland, maar het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa.

In het Nationaal Park tref je het ene na het andere mooie waterdorp. ’t Is een groot natuurgebied met her en der bij binnenlandse- en buitenlandse toeristen geliefde dorpjes. Het pittoreske en bekende Giethoorn, maar ook minder bekende waterdorpen Dwarsgracht, Belt-Schutsloot, en Wanneperveen behoren tot Weerribben-Wieden.

Nog meer leuke plaatsjes zijn Blokzijl, Vollenhove, Sint-Jansklooster, Kalenberg, Steenwijk en Zwartsluis. Het allerleukste om te doen in Weerribben-Wieden? Een fiets huren en dorp na dorp bezoeken.

Mooie natuur Nederland
Bron

Nationaal Park De Biesbosch

We hebben allemaal eens van de Biesbosch gehoord. Maar wist je ook dat de naam is ontstaan doordat het water uit de Maas en de Waal, het zoete en zoute water, gemengd werd? Na tientallen jaren zijn er rivierplaten ontstaan uit zand en rivierslib.

Op het grensgebied van Zuid-Holland en Noord-Brabant ligt het nationale park De Biesbosch. Het waterrijke natuurgebied De Biesbosch bestaat uit de samensmelting van de Sliedrechtse Biesbosch, de Hollandse Biesbosch en de Brabantse Biesbosch. Dit bij elkaar vormt het grootste zoetwatergebied van Europa.

Er is ruimte genoeg voor verschillende activiteiten. Je kunt er terecht om te vliegvissen, kanoën en varen met een fluisterboot. Ook om van een picknick en gewoon van het zonnetje genieten ben je bij Nationaal Park De Biesbosch op de juiste plek.

Bron

Nationaal Park Duinen Van Texel

De Duinen van Texel is een van de meest noordelijk gelegen nationale parken in Nederland. In alle hoeken van Nederland vindt je een nationaal park, zo ook op het Waddeneiland Texel. Heel het westelijk deel van Texel behoort toe tot Nationaal Park De Duinen van Texel.

Hoewel bewoond, is het hele Waddengebied op zichzelf al een prachtig stuk natuur in Nederland. Toch schieten de Duinen van Texel daar wel bovenuit. Het gebied is geschikt voor prachtige wandelingen, het landschap varieert opvallend snel in verhouding tot de grootte van het oppervlakte. Klaar voor avontuur? Wandel door de Duinen van Texel of duik de bossen van Texel in.

Mooie natuur Nederland

Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is een vrij jong natuurgebied en volop in ontwikkeling. Samen met de Lepelaarplassen, de Marker Wadden en het Markermeer vormen de Oostvaardersplassen het natuurgebied Nieuw Land. De Oostvaardersplassen liggen in Flevoland en het is niet geheel door de natuur zelf ontstaan.

De Oostvaardersplassen is ontstaan na de drooglegging van de Flevopolder en daardoor een relatief jong natuurgebied. Er wordt volop gewerkt aan de ontwikkeling van het beschermde natuurgebied om het te transformeren tot een evenwichtig ecosysteem voor vele diersoorten. Het park is nog volop in ontwikkeling, maar je treft er een prachtig jong natuurgebied.

Mooie natuur Nederland
Bron

De Maasplassen

Zo erg als het er ’s zomers stikt van boten, zo rustig ligt het er buiten het vaarseizoen bij: De Maasplassen in Limburg zijn kunstmatig aangelegde meren aan De Maas en ze liggen zowel in Belgisch- als op Nederlands grondgebied.

Niet alleen voor booteigenaren of watersportliefhebbers zijn de Maasplassen een uitvlucht. Pak de fiets of, nog beter, wandel langs de Maasplassen. Met een oppervlakte van zon 30 km2 is er voldoende om te zien en te doen om je urenlang te vermaken in en rond de Maasplassen.

Er is grote diversiteit aan faciliteiten. Op en rond de Maasplassen is er mogelijkheid om te zwemmen, surfen, zeilen, duiken, roeien en kanoën. Én, het is de place to be met mooie stranden en hippe beachclubs.

Mooie natuur Nederland

Heuvelland Zuid-Limburg

Je kunt niet ontkennen dat je niet geniet van het Zuid-Limburgs Heuvellandschap. Ik ben er in ieder geval voor bezweken, want WAUW! Dat heerlijke unieke stukje Nederland weet me op raadselachtige manier iedere keer weer te overbluffen.

Wanneer je vanaf Noord-Limburg richting Maastricht rijdt, kijk je al tientallen kilometers voor Maastricht uit over het golvende landschap. Een fantastisch uitzicht en erg leuk om te gaat roadtrippen door kleine Limburgse dorpjes. Huur een fiets, hop van dorpje naar dorpje en ontdek de mooiste uitzichten tijdens zonsopgang of -ondergang in het golvende Zuid-Limburgse Heuvellandschap.

Mooiste Plekken In nederland: De Leukste uitjes

Bron

Neeltje Jans en de Deltawerken

Dat Nederland een veelzijdig land is, is wel duidelijk. Het ‘koude kikkerlandje’ heeft heel wat stormen doorstaan en de Nederlandse geschiedenis is rijk aan overwinningen. Een van de meest bekende overwinningen zijn de indrukwekkende prestaties die geleverd zijn door de Deltawerken.

Voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de deltawerken in Nederland, is een bezoek aan Deltapark Neeltje Jans op zijn plek. Het Deltapark is gevestigd op het voormalig werkeiland Neeltje Jans in de Oosterschelde, de plek waar hard gewerkt is aan de ontwikkeling van de Deltawerken. En als kers op de taart leer je niet alleen over de Deltawerken, er zijn ook verschillende waterspeelplaatsen.

Adres: Faelweg 5, 4354 RB Vrouwenpolder.

Leuke uitjes Nederland
Bron

Afsluitdijk

De Afsluitdijk, ’t is zeker niet de mooiste plek van Friesland. Wél een van de meest bijzondere plekken van Friesland. De dijk is 32 kilometer lang en verbindt Noord-Holland met Friesland.

De verbinding tussen Noord-Holland is niet de voornaamste reden van de Afsluitdijk, maar wel een gunstige bijkomstigheid. Het grootste voordeel van de aanleg van de Afsluitdijk is dat de Zuiderzee afgesloten is van de Waddenzee en als gevolg hierop is de provincie Flevoland ontstaan.

De Afsluitdijk is een van de grootste waterbouwkundige projecten en daarmee behoort het tot een stukje van Nederlandse trots.

Leuke uitjes Nederland

Nederlands Openluchtmuseum Arnhem

Het Nederlands Openluchtmuseum is zo’n plek om een hele dag rond te hangen. Het museum heeft een binnen- en buitenexpositie en dit maakt het tot een van de meest populaire musea van Nederland. Tijdens je bezoek leer je hoe Nederland door de eeuwen heen geschiedenis heeft geschreven. Er vinden demonstraties plaats van inwoners die destijds leefden. Je ontdekt hoe machines uit verschillende eeuwen gebruikt werden, ziet eeuwenoude klederdracht en je wordt meegenomen door tijdsperiodes. Geregeld vinden er leuke themadagen plaats dus hou de museumagenda in de gaten wanneer je een bezoekje wilt brengen.

Adres: Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem.

Leuke uitjes Nederland
Bron

Martinitoren Groningen

Een van de meest iconische gebouwen in Groningen is de Martinitoren. Door de Groningers wordt het de d’Olle Grieze (de oude grijze) genoemd. De Martinitoren stamt uit 1469 en staat aan de Grote Markt van Groningen. De toren rijk tot een hoogte van maar liefst 96,8 meter en is daarmee de hoogste toren van Groningen, Sla het beklimmen van het stadsicoon niet over, want het beklimmen van de Martinitoren levert je het mooie uitzicht over de stad Groningen op. Adres: Martinikerkhof 3, 9712 JG Groningen.

Leuke uitjes Nederland
Bron

Windmolens van Kinderdijk

Het Zuid-Hollandse Kinderdijk is een klein dorp, een beschermd dorpsgezicht en het behoort tot de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het dorp staat bekend om haar 19 authentieke windmolens, die allemaal keurig op rij, naast elkaar staan.

De rij van Kinderdijkse windmolens zijn voor menig buitenlands toerist de reden om een bezoek te brengen aan Kinderdijk. Om op de foto te gaan met de rij van 19 windmolens, de molens van dichtbij te zien of om de windmolens van binnen te bekijken.

Leuke uitjes Nederland
Bron

Preston Palace

Preston Palace is het luxe all-inclusive family resort van Nederland. Het is dé place to be met  het meest uitgebreide arrangement aan leuke activiteiten. Er is een zwemparadijs, indoor kermis, een bowlingbaan, biljart-, snooker- of poolgelegenheid, midgetgolf, leuke activiteiten voor de kids, een bioscoop, gameplaza, leuke entertainment, een shop, wellness, een barstraat en een speluitgifte.

Ook aan een hotel en verschillende eetgelegenheden ontbreekt het bij Preston Palace niet. Dineren bij Hotelrestaurant Ribbleton, de Peppermill Food & Bar, San Remo, een snelle hap bij de Snackcounter of een koffietje halen bij Black Rock? Het is allemaal mogelijk!

Adres: Laan van Iserlohn 1, 7607 PT Almelo.

Leuke uitjes Nederland
Bron

De Zaanse Schans

Het is een dorp, maar tegelijkertijd ook een leuk uitje. Je kunt de Zaanse Schans het beste zien als een openluchtmuseum. Net als in Kinderdijk staan er werkende windmolens, maar niet hetzelfde aantal en in zo’n keurige rij. Openluchtmuseum de Zaanse Schans toont je de oorsprong van de Zaanstreek. Je vindt er de enige nog werkende verfmolen ter wereld, je kunt een klompenmakerij bezoeken en ook staat de allereerst geopende Albert Heijn van Nederland in de Zaanse Schans.

Het grote voordeel van de Zaanse Schans ten opzichte van andere openluchtmusea, is dat de Zaanse Schans vrij toegankelijk is. In de Zaanse Schans en om de bijzondere gebouwen wonen gewoon inwoners van de Zaanstreek en dus is openluchtmuseum de Zaanse Schans gratis te bezoeken.

Wat vindt jij de mooiste plekken in Nederland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *