17x De Mooiste plekken in Noord-Holland

  • door
Mooiste Plekken Noord-Holland

Noord-Holland is bereleuk, mega relaxed, hartstikke toeristisch en een provincie met veel verschillende culturen. De provincie varieert van de drukke toeristische hoofdstad tot de rust en natuur op het Waddeneiland Texel. Beide liggen aan een uiteinde van de provincie en ook vormen ze beide een pronkstuk voor Noord-Holland.

Ik heb de leukste tips voor een dagje uit in Noord-Holland verzameld. Mooie natuurgebieden. Grote, historische steden. Kleine, pittoreske dorpjes en de leukste uitjes. Allemaal in Noord-Holland, stuk voor stuk een bezoek waard.

Lees over mijn 17 tips in Noord-Holland. Speciaal verzameld voor jou. Gratis. Laat je me weten wat jij de leukste tip of uitje van Noord-Holland vindt? Ik ben benieuwd! 🙂

Mooiste steden in Noord-Holland

Amsterdam

Amsterdam. De hoofdstad van Nederland waar ik vrij makkelijk een boekwerk aan tips over kan schrijven. Maar, ik zal het je besparen, het kort en bondig houden. Want zo groot als de stad is, zo gewild is het bij toeristen.

Het centrum van Amsterdam barst van gezelligheid. Het mooie Amsterdam kent reden genoeg om deze stad te bezoeken. Denk alleen maar aan Oud Amsterdam zoals Oud West Amsterdam of Amsterdam Oud Zuid.

Wandel door de 9 straatjes, struin langs de grachten, hop van terras naar terras en bezoek een van de vele markten die door het hele centrum heen te vinden zijn. Verdiep je in geschiedenis van Het Rijksmuseum of bezoek leuke attracties zoals The Upside Down en WONDR Experience.

Hoteltip: Hotel Not Hotel, een hotel met een heel unieke richting.

Hoorn

Hoorn is een van de steden in Noord-Holland dat verwarrend genoeg onder West-Friesland valt. Hoorn ligt aan het Markermeer en bestaat voor meer dan de helft van de totale oppervlakte uit water. Een ideale spot om te bezoeken tijdens een warme zomerdag.

Het idyllische centrum van Hoorn dateert uit de 17e eeuw. De magische havenstad wordt gezien als de parel van het IJsselmeer. De stad wordt gesierd met tientallen monumentale pandjes uit de 17e eeuw; de tijd waarin Hoorn een zeer welvarende stad was.

Tegenwoordig is deze welvarende stad nog steeds heel geliefd bij toeristen. Dankzij de monumentale pandjes, de leuke winkels en lekkere restaurants die er te vinden en de stadswandeling door Hoorn.

Leuk om te weten: Kaap Hoorn, het zuidelijke puntje van Amerika, is vernoemd naar de West-Friese plaats Hoorn.

Hoteltip: Hotel De Magneet in de binnenstad van Hoorn, op loopafstand van het Markermeer.

Haarlem

Een dagje uit naar Haarlem? Zeker op zijn plek! Als kleine broertje van Amsterdam en enkele kilometers verwijderd van Zandvoort is Haarlem door de jaren heen enorm populair geworden. Alleen al de pakhuizen en de kunstige woningen langs de grachten van Haarlem zijn een prachtig stukje vakwerk.

Ontdek tijdens een wandeling door Haarlem de leukste plekjes, hotspots, activiteiten en bezienswaardigheden van Haarlem. Bezoek de Grote Markt, pal naast de Grote Kerk. Gelegen in het historische hart van Haarlem is dit één van de grootste trekpleisters van de stad. Wat wil je ook anders? Gezellig, centraal en een wekelijkse warenmarkt, iedere zaterdag en maandag. En wat dacht je van de imposante festivals en concerten die op het marktplein georganiseerd worden?

Andere hotspots zijn de Grote Kerk, Molen de Adriaan, het Frans Hals Museum. Shoppen bij hippe conceptstores, woonwinkels en antiekmarkten in de gouden straatjes van de beste winkelstad van Nederland. Vergeet niet de 21 geheime hofjes te ontdekken. 

Overnachten doe je bij B&B Het hart van Haarlem, een Rijksmonument in hartje Haarlem.

Bron

Alkmaar

Alkmaar, een van de steden dat bekend staat om haar kaasmarkt. Vanaf april tot en met september, iedere vrijdag vindt de kaasmarkt plaats. Een bezoek aan de kaasmarkt, dé trekpleister van de stad, mag natuurlijk niet overgeslagen worden.

De kaasmarkt is niet de enige reden waarom het Waagplein in Alkmaar populair is. Het Waagplein is een plein middenin het centrum van Alkmaar, met daaraan grenzend verschillende musea, leuke winkeltjes en omgeven door een gracht.

Breng een bezoek aan museum Huis met de Kogel, museum Hofje van Splinter, de Grote Sint-Lauruskerk en strijk voor een lunch neer in het Victoriapark. Beatle-liefhebber? Overweeg dan een bezoekje aan Het Beatles Museum.

Hoteltip: Amrâth Hotel Alkmaar, een luxehotel met een balkon.

Mooiste steden Noord-Holland

Den Helder

In het noordelijkste puntje van het vasteland van Noord-Holland, ligt Den Helder. Een stad dat bekend staat vanwege de marinebasis, de grote haven. Waar de dijken de inwoners beschermen tegen overstromingen. En daar, in het mooie Den Helder, kijk je vanaf de dijk uit op Texel.

De geschiedenis van Den Helder begon zo’n 500 jaar geleden. Rond het jaar 1500, aan het eind van de middeleeuwen. De eerste huizen werden gebouwd op het grondgebied van het huidige Den Helder. Fast forward heeft de stad hoogtepunten, maar ook dieptepunten gekend. Door de Tweede Wereldoorlog is de stad grotendeels verwoest, maar het werd in rap tempo uitgebouwd tot de grootste marinestad van Nederland. En tegenwoordig? Je vindt er verschillende toeristische trekpleisters.

Veel bezochte hotspots in Den Helder zijn het Marinemuseum, het Nationaal Reddingsmuseum Dorus Rijkers, Fort Kijkduin, De Nollen en Oranjerie de Groene Parel. Wandel door het centrum, in de duinen of over de dijk. Je dag sluit je natuurlijk het best af met een diner. Bij restaurant Nogal Wiedus of Storm Aan Zee. Beloof je mij te gaan genieten van de ondergaande zon?

Hoteltip: Forest, een hotel met 25 luxe kamers in het centrum van Den Helder.

Mooiste dorpen in Noord-Holland

Mooiste Plekken Noord-Holland

Volendam

Ach, het mooie Volendam.. Wie kent het niet? Bekend van de Volendammer klederdracht, de visserij, het prachtige dorpscentrum of misschien wel van de zangers van Hollandse glorie: Jan Smit, Monique Smit en Nick & Simon.

Rond 1450, de periode waarin de bouw van een dam in Edam werd voltooid, verzamelden boeren en vissers zich. Deze verzameling van boeren en vissers groeide in snel tempo tot de belangrijke vissersplaats Volendam aan de voormalige Zuiderzee. Tot het jaar 1932, waarin de Zuiderzee werd afgesloten en de visserij in het dorp sterk afnam.

Sinds de afname van de visserij, is Volendam uitgegroeid tot een fameus dorp. Leer over de historie van het dorp, geniet van de toegankelijke bewoners. Bezoek hotspots als de haven van Volendam, Het Doolhof en de Oude Kom, de Volendammer Visafslag of maak een boottocht naar Marken. 

Hoteltip: Hotel Spaander, een 140 jaar oud hotel, gelegen aan het Markermeer en de Dijk in het hart van Volendam.

Zaanse Schans

De Zaanse Schans. ’t Is een dorp, maar eigenlijk ook een openluchtmuseum. Past dus net zo goed onder leukste uitjes. De Zaanse Schans is een verzamelplek van maar wát unieke locaties en hotspots bij elkaar. De Amsterdamse grachten, de havens van Rotterdam of Madurodam? De Zaanse Schans is minstens -en misschien wel meer- geliefd bij buitenlandse toeristen.

De Zaanse Schans is een uniek dorp. Vol met populaire attracties in Noord-Holland trekt het de aandacht van menig toerist. Authentieke huisjes, molens, ambachten, een kaas- en een zuivelboerderij. Verdiep je in de historie van de Zaanse Schans en geniet van de nostalgie. Een koeienboot die je langs prachtige molens leidt, bezoek musea en leer hoe klompen gemaakt worden.

Hoteltip: het Inntel Hotels Amsterdam Zaandam, een van de meest kleurrijke hotels in Nederland, 2,5 km verwijderd van de Zaanse Schans.

Broek in Waterland

Broek in Waterland is een klein dorpje in de omgeving van de pittoreske dorpen Zuiderwoude, Monnickendam en Volendam. Het dorp staat vol met waanzinnige houten huizen, prachtige tuinen en fantastische smalle doorkijkstraatjes.

Broek in Waterland stamt uit de 13e eeuw en in de middeleeuwen waren de bestaansmiddelen landbouw en later veeteelt. In de 16e eeuw veranderde dit naar de koopvaart en haringvangst en in de 17e eeuw wist de koophandel haar hoogtepunt te bereiken.

Hoogtepunt tijdens een bezoek aan Broek in Waterland? In het dromerige dorpje vindt je maar liefst meer dan 80 monumenten uit de 17e, 18e en 19e eeuw.

Overnachten doe je bij: Slapen Bij Jesse, een knus appartement in Broek en Waterland.

Marken

Als een van de Schiereilanden van Nederland en met slechts een toegangsweg, is marken een interessante plek voor vakantiegangers. Marken is geen plek om een week lang rond te hangen, maar ideaal om te combineren met een weekendje Monnickendam, Broek in Waterland, Zaandam of Amsterdam.

Een heel unieke eigenschap is dat schiereiland Marken grotendeels autovrij is. Via een dijk is het dorp verbonden met het vaste land, dus er is slechts één toegangsweg. Net voordat je Marken inrijdt, vindt je een grote parkeerplaats om je auto te parkeren. Vanaf de parkeerplaats loop je via de Beatrixbrug Marken in enkele minuten binnen. Maar, zeg nou zelf: ’t Is toch heerlijk om naar Marken te fietsen?

Overnachten in Marken? Tip: Een charmant privé schip.. Een 7-persoons onderkomen met zeven hutten, grote keuken, 2 toiletten en een douche.

Mooiste natuur in Noord-Holland

Mooiste Plekken Nederland
Bron

Nationaal Park De Duinen van Texel

Onwetend of vergeten, maar het Waddeneiland Texel hoort bij de provincie Noord-Holland. Hoewel het vooral bekend staat als toeristisch Waddeneiland, biedt Texel gelegenheid om te ontsnappen aan de drukte van de Randstad.

Je kunt er parachutespringen, een bezoek brengen aan de Texelse bierbrouwerij of aan gaan bij een kaasboerderij. Maar, het leukste uitje is toch wel een bezoek aan Nationaal Park De Duinen van Texel. Uitwaaien in de duinen, een strandwandeling maken, genieten van de zonsondergang. Juist die dingen, die niets kosten en fantastisch zijn om te doen.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Tussen Zandvoort, Haarlem en IJmuiden ligt het nationaal park Zuid-Kennemerland. Een park vol duinen, stranden, duinrandbossen en her en der een landgoed. Variatie in het landschap is hier niet ver te zoeken.

Hotspots: Uitkijkpost Het Kopje voor uitzicht over Bloemendaal, wandel over de Natuurbrug Zeevoort richting Het Wed en sluit af met een etentje bij een van de restaurant die door het park verspreid liggen.

Mooiste natuur Noord-Holland
Bron

Amsterdamse Waterleidingduinen

We kunnen gerust zeggen dat Nederland vol mooie wandelroutes ligt. Door het Zuid-Limburgs Heuvellandschap, langs de Wadden of.. in Noord-Holland. De Amsterdamse Waterleidingduinen is zo’n plek met mooie wandelroutes en leuke activiteiten.

De Amsterdamse Waterleidingduinen is jarenlang het leefgebied van boeren, jagers en landheren geweest. Er werden duinen gebouwd, er werd gejaagd, er werd geleefd en er werden sporen achtergelaten. Van boeren, jagers en landheren, maar ook van de Tweede Wereldoorlog. Bunkers die uit de Tweede Wereldoorlog stammen, maar ook de duinen die voor de Amsterdamse Waterleidingduinen van grote waarde zijn.

Bollenvelden

Ondanks dat de Bollenvelden niet van nature ontstaan maar jaarlijks gekweekt worden, kan ik het niet overslaan. Jaar op jaar, meters lang, keurig in rij. De bollenvelden in Noord-Holland is ieder jaar weer een prachtig fenomeen.

Rij op rij, tientallen zo niet honderden meters lang kleuren rode, roze, gele, oranje en witte tulpen de akkers. Al zo’n 400 jaar zijn de bollenvelden het visitekaartje van de Bollenstreek. Ieder jaar weer, vanaf maart tot en met mei. Kleurende en geurende tulpen die het voorjaar aankondigen. Prachtig, zo’n uniek stukje Hollands glorie!

Leukste uitjes in Noord-Holland

Forteiland IJmuiden

In het kader van grote sprongen maken, belanden we na de Bollenvelden bij Forteiland IJmuiden. Daterend uit 1889, een locatie met een interessante historie. Onderdeel van De Stelling van Amsterdam en het Unesco Werelderfgoed.

Een plek vol mogelijkheid voor evenementen, teambuildings, bedrijfsuitjes, publieksdagen, vergaderingen, conferenties, festivals, trainingsdagen en op maat gemaakte programma’s. Op maat gemaakte programma’s om zélf geschiedenis te schrijven.

Ook is het een eiland met bunkers en musea. Een eiland met een historische en mysterieuze uitstraling. Een eiland met het grootste fort van de Stelling van Amsterdam. Een eiland dat dienstdeed als verdedigingspost van de toegangspoort van Amsterdam. En die bunkers? Die zijn onderdeel van de Atlantikwall, een verdedingslinie uit de Tweede Wereldoorlog.

Anne Frank Huis

Tja, wie kent het niet? Het Anne Frank Huis, vernoemd naar het Joodse meisje Anne Frank. Een populaire plek met een heel interessante geschiedenis. Toch is het bezoek niet per definitie leuk, maar eerder confronterend en leerzaam.

Het Anne Frank huis staat in hartje Amsterdam en is een van de meest populaire plekken in Amsterdam. Omgebouwd tot het Anne Frank museum waar je een kijkje krijgt in het leven van Anne Frank. Een veel bezochte hotspots, maar het wachten tijdens een bezoek meer dan waard.

Amsterdam Light Festival

Inmiddels al zo’n tien jaar lang vindt ieder jaar het Amsterdam Light Festival plaats. Sterker nog, op het moment van schrijven ligt de 10e editie van Amsterdam Light Festival in het verschiet.

Wanneer de zon in de wintermaanden vroeg ondergaat, wordt onze hoofdstad prachtig verlicht door sierverlichting. Verspreid door het centrum en meer dan 50 dagen lang wordt het nachtelijk duister onderbroken door gezellige sfeerverlichting.

Beverwijkse Bazaar

Zeg je ‘Beverwijk’, dan denk je als snel aan de zwarte markt. Toch heet de zwarte markt officieel ‘De Bazaar’ en is het, naar eigen zeggen, de grootste overdekte markt van Europa. Fun fact: De Beverwijkse Bazaar is niet de enige die deze titel opeist.

Ieder weekend staan er meer dan 300 kramen, 700 winkels en 70 eetgelegenheden om urenlang rond te hangen. Er is dan ook bijna niets wat er niet verkocht wordt. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is het wordt er te koop aangeboden. Outlets, boetieks, kramen en andere winkels die tweedehands en nieuwe artikelen aanbiedt.

Een foodhal met tientallen eetgelegenheden en de Mihrab met een uitgebreid aanbod aan Oosterse artikelen.

Conclusie: De Beverwijkse Bazaar is een aanrader voor een dagje uit!

Wat is jouw favoriete plek in Noord-Holland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *