18x mooie plekken in Zeeland voor een dagje uit!

  • door
Renesse strand

Onze waterrijke provincie Zeeland is een unieke provincie met een rijke geschiedenis. Zeeland is met haar eilandengroep de meest waterrijke provincie in Nederland. Het speelt een grote rol in de geschiedenis, opkomst van de grote steden en de huidige vorm van de provincie. De provincie is opgedeeld in meerdere eilanden en ze zijn middels verschillende bruggen aan elkaar verbonden.

Veel van de steden in Zeeland dateren uit de middeleeuwen. Net als de kleinere dorpen, zijn de grote steden geliefd bij binnenlandse – en buitenlandse toeristen. Blijf je langere tijd in Zeeland? Combineer je verblijf met een bezoek aan naastgelegen België, Rotterdam of Den Haag. In dit artikel deel ik je mijn 18 favoriete mooie plekken in Zeeland.

De Mooiste Steden In Zeeland

Mooie steden Zeeland
Bron

Middelburg

Let’s start with the hoofdstad: Middelburg. Middelburg dateert vermoedelijk uit de 9e eeuw en mag zeker niet ontbreken aan het lijstje met mooiste steden in Zeeland. Dat Middelburg eeuwen geleden gesticht is, zie je terug tijdens een wandeling door de stad. Hoe? Aan het stadhuis van Middelburg dat is uitgeroepen tot een van de mooiste gebouwen van Nederland. Aan de fraaie grachtenpanden, kronkelende steegjes en toren de Lange Jan (De Abdijtoren).

In een ver verleden was Middelburg een van de handelssteden van de VOC. Wandel door het stadscentrum en waan je terug in de tijd. Kuier naar de Koepoort. Bewonder bezienswaardigheden, zoals een van de acht stadspoorten dat nog overeind staat en de Kloveniersdoelen, het gebouw dat in 1607 onderdak bood aan de schutterijen.

Hoteltip: Waepen van Middelburg, een familiehotel in hartje Middelburg.

Mooie steden Zeeland
Bron

Goes

Ten oosten van Middelburg, op hetzelfde eiland, ligt het Zeeuwse Goes. Niet lang na de bouw van Middelburg werd ook de Zeeuwse stad Goes gesticht. Hoewel de groei van Goes behoorlijk vlotte, kreeg het pas in de 15e eeuw stadsrechten. Niet lang daarna werd er door Willem VI officieel toestemming gegeven om Goes te versterken met stadsmuren en een stadsgracht.

Wat je in het centrum van Goes kunt doen? Best veel, ondanks dat het geen hele grote stad is. Goes heeft een gezellig winkelcentrum wat tegelijkertijd schittert van de schitterende, monumentale pandjes.

Goes is geen plek voor een hele dag vermaak. Wel een plek om gezellig te winkelen, een wandeling te maken door de stadshaven, terug in de tijd reizen met de trein van Goes-Borsele en rust te pakken in het Poelbos.

Hoteltip: Slot Oostende, een hotel inclusief restaurant, brouwerij en winkel in het centrum van Goes.

Mooie steden Zeeland
Bron

Veere

Een van de beschermde stadsgezichten van Zeeland is het Zeeuwse stadje Veere. Dit historische stadje ligt op het voormalige eiland Walcheren, aan de rand van het Veerse Meer. Net als Goes is ook Veere geen stad om uren rond te hangen, maar wel een stad met een indrukwekkende geschiedenis en een aanlokkelijke architectuur.

Het stadhuis van Veere, de historische jachthaven, het museum in de Schotse huizen, het Veerse Meer, de oude stadswallen en natuurlijk het strand van Veere. Stuk voor stuk bezienswaardigheden, hotspots en activiteiten die een bezoek aan Veere extra leuk maken.

Hoteltip: Romantik Hotel Auberge De Campveerse Toren: Een luxe hotel met een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Mooie plekken zeeland
Bron

Domburg

Domburg, zonder meer bekend van het strand van Domburg. Met een lengte van enkele kilometers loopt het strand van Domburg van noord naar zuid. Gesierd met strandtenten, strandpaviljoenen, restaurants en uitkijkposten. Er is zelfs gelegenheid om te slapen op het strand van Domburg.

Prettig of niet, het kleine dorpscentrum ligt op loopafstand van het strand. Wandel na een stranddag Domburg in en scoor in het centrum een happie te eten. Het kleine Domburg is verschillende restaurants rijk, zowel op het strand als in het centrum. Ga jij voor biologisch, sushi of Italiaans? Alles is mogelijk. Sluit je dag af met een stadswandeling door Domburg en zie tijdens de avondwandeling de zon in de zee zakken.

Appartement in Domburg (TIP!): Dit luxe loft appartement in Domburg is voorzien van alle denkbare luxe en bevindt zich op 150 meter van het strand. Wees er wel snel bij, want het is ruim 90% van de tijd volgeboekt. 

Mooie steden Zeeland
Bron

Vlissingen

Ten zuiden van Middelburg ligt de badplaats Vlissingen. De lange boulevard van Vlissingen is de langste boulevard van Nederland en de mooie stranden van Vlissingen zijn twee hele belangrijke attracties voor het toerisme in Vlissingen.

De stad Vlissingen staat vol met ruim driehonderd gebouwen, die de stad en maritieme sfeer geven. Verspreid door Vlissingen staan diverse attracties en hotspots die het bezoeken waard zijn. Belangrijke bezienswaardigheden in Vlissingen zijn de boulevard van Vlissingen, het badstrand, Zeeuws maritiem MuZeeum en het Bellamypark.

Door het centrum van Vlissingen heen zijn diverse winkels te vinden. Naast de grotere winkelketens Zeeman en Jeans Centre vindt je in Vlissingen leuke lokale winkels zoals cadeauwinkel De Zeewinkel en Deuxième Boutique, een winkel voor tweedehands kleding.

Her en der door het centrum en op het strand vindt je verschillende leuke eettentjes en restaurantjes en cafeetjes.

Overnachting in Vlissingen (TIP!): Deze heerlijk luxe lodge met drie slaapkamers, drie badkamers en slechts 200 meter verwijderd van het strand.

De Mooiste Dorpen In Zeeland

Mooie dorpen zeeland
Bron

Bruinisse

Voorheen had het de naam Oost-Duiveland, later kreeg de naam Bruinisse de overhand. Bruinisse wordt grotendeels omgeven door water en hierdoor speelde visserij een grote rol in het Zeeuwse dorpje. Hoewel de visserij tegenwoordig een minder grote rol speelt, wordt tijdens een bezoek aan Bruinisse snel duidelijk dat het een echt vissersdorp is.

Bruinisse is geen Zeeuws dorp om een hele dag door te brengen. Wel kent het een aantal leuke hotspots en bezienswaardigheden. Wandel door de haven van Bruinisse, bezoek het Brusea museum, eet oesters bij Grevelingen oesters. Misschien wel het leukste: Zeehondensafari in Bruinisse.

Overnachtingstip: Roompot Aquadelta, met activiteiten, rust en ruimte leuk voor jong en oud!

Mooie plekken zeeland
Bron

Zoutelande

Zoutelande, bij mij vanaf 2017 tot kort geleden meer bekend vanwege BLØF. Een klein dorpje met de sfeer van een echt vissersdorpje. Zoutelande is geen plek om uren rond te struinen, wel om urenlang met plezier op het strand te verblijven. Het strand van Zoutelande is veel goede voorzieningen rijk wat het strandplezier van strandbezoekers verhoogt.

Bij het strand is voldoende parkeergelegenheid en het strand wordt dagelijks opgeruimd. Lokale paviljoens en terrassen sieren het strand en in zomer én winter staan zij klaar om toeristen een hapje en drankje aan te bieden. En het uitzicht van de ondergaande zon? Die krijg je er gratis bij :).

Hoteltip: Hotel Kaap West: een 4-sterrenhotel vol luxe met een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Mooie dorpen zeeland
Bron

Yerseke

Mosselen eten doe je uiteraard in Yerseke. Vraag mij niet het verschil tussen oesters en mosselen uit te leggen, maar ga daarvoor naar ‘De Oesterij’, een familiebedrijf dat door drie broers gerund wordt. Familie Dhooge is al meer dan een eeuw actief in de kweek van schaal- en schelpdieren. Dagelijks varen eigen schepen om de lekkerste en beste ‘oogst’ binnen te halen.

Veel winkels en hotspots langs de haven van Yerseke dragen de naam Oesterij. Tijdens een wandeling door de haven van Yerseke kom je ze vanzelf tegen: Viswinkel Oesterij, Oesterputten Yerseke, Oesterput ’14, restaurant Oesterproeverij Pekaar, restaurant Oesters & Bubbels, de Mosselboulevard en meer!

Ook kent Yerseke leuke activiteiten: Bezoek het Oosterscheldemuseum, huur een scooter bij Scooter Huren Zeeland of wandel door de Jachthaven. Huur een boot bij Watersportvereniging Yerseke of Marstrand Rondvaarten en sluit je dag af met een etentje bij Vishandel van As in Yerseke.

Strand Renesse

Renesse

Binnen Nederland, maar ook in België staat Renesse hoog aangeschreven als vakantiebestemming bij jongeren. Vanwege de jongerencamping, het uitgaansleven en het strand van Renesse in de zomermaanden. De badplaats wordt bij warme temperaturen al snel door vriendengroepen en gezinnen met een camper of stacaravan.

De badplaats staat ook wel bekend als het zonnedorp van Renesse. Het Zeeuwse dorp ligt aan de Noordzee en biedt voor toeristen een aantal leuke activiteiten. Van maart tot aan oktober wordt er een wekelijkse markt georganiseerd. Rond de periode van eind Juli wordt de jaarlijkse kermis in Renesse georganiseerd en natuurlijk mag het strand van Renesse niet ontbreken.

Overnachtingstip: LEO BBB, een budget vriendelijk, ruim hotel.

Mooie plekken Zeeland
Bron

Burgh-Haamstede

Zoals de naam verraadt, bestaat Burgh-Haamstede uit de Zeeuwse dorpen Burgh en Haamstede. Hoewel Burgh-Haamstede één gemeente is, is de scheiding tussen de dorpen meer dan duidelijk: slechts één lange weg verbindt Nieuw-Haamstede met het meer landelijke Burgh.  

Zeeuws Burgh-Haamstede ligt aan de Kop van Schouwen, een groot natuurreservaat op het eiland Schouwen-Duiveland. Met ruim 4000 inwoners is het dorp na Zierikzee de grootste gemeente van het eiland. Burgh-Haamstede is als veel Zeeuwse dorpen geen plek om urenlang rond te hangen, maar wel leuk om te bezoeken. Vooral de stranden van Burgh en Haamstede zijn een bezoekje waard. Net als het een bezoek aan het centrum van Haamstede en Slot Haamstede.

Gouden tip(s): Huur een fiets bij Fietsverhuur en verken Burgh-Haamstede per tweewieler. Ook leuk om te doen: Leg de Zeepeduinen Wandelroute af.

Overnachtingstip: Grand Hotel Ter Duin, inclusief sfeervol ingericht interieur en faciliteiten als een spa, gym, zwembad, restaurant en meer. Op loopafstand van het centrum (<1 km).

De Mooiste Natuur In Zeeland

Mooiste natuur zeeland

Nationaal Park Oosterschelde

De provincie met het laagste inwonersaantal, Zeeland, bezit het grootste nationale park van Nederland. Nationaal Park Oosterschelde is sinds 2002 officieel een nationaal park in de Nederlandse provincie Zeeland.

Op en rond het natuurreservaat bij Oosterschelde vindt je de leukste activiteiten voor jong en oud. Natuurvaartochten, uitkijkposten, wandelroutes, vogels spotten, eten uit de Oosterschelde en nog veel meer!

Geen nationaal park in Nederland wisselt meer af dan nationaal park Oosterschelde. Het grootste en natste park van Nederland bestaat uit een combinatie tussen getij, wind en heel veel water. Momenten van eb worden afgewisseld door vloed. De beroemde mosselen, oesters en kreeften? Die komen uit nationaal park Oosterschelde.

Mooie plekken Zeeland
Bron

Het Zwin

Natuurreservaat is niet helemaal Nederlands. Sterker nog, officieel is het een Belgisch natuurgebied en slechts een klein deel van Het Zwin ligt op Nederlands grondgebied. Toch mag Het Zwin niet ontbreken aan dit lijstje, gezien het zo’n fijne plek is voor een wandeling.

Het natuurgebied Het Zwin is eenvoudig te bezoeken. Voor en door wandelaars is het een gebied waar door het reservaat heen diverse uitkijkposten te vinden zijn. Behalve door wandelaars wordt natuurgebied Het Zwin gebruikt door trekkende vogels voor het foerageren.

Belangrijk om te weten, is dat Het Zwin via meerdere wegen toegankelijk is. Ik raad je aan om Het Zwin via Nederland te betreden. Het Zwin is vanaf Nederlands grondgebied vrij toegankelijk, maar vanaf België geldt er betaalde toegang voor Het Zwin. De stranden, de geulmonding en de strandvlakten van het Nederlandse deel vrij toegankelijk. Voor België geldt dat de stranden vrij toegankelijk zijn.

mooiste natuur zeeland

Natuurgebied Oranjezon

Struin vanaf land richting zee door natuurgebied Oranjezon. Tijdens de wandeling passeer je bos, struweel en duingrasland. Helmgras en tussen de duinen door gloort de zee tot aan de horizon.

Oranjezon is lange tijd een groot waterwingebied geweest. Tot het moment dat zoet water de duinen heeft verruigd doordat er soorten duinriet en Amerikaanse vogelkers kwamen.

Tegenwoordig is Oranjezon een prachtig natuurgebied. Om te fietsen, te wandelen en tot rust te komen. Het is een gunstig leefgebied voor reeën en damherten. Een groeizame natuur voor planten en dieren. Een plek vol borstelbies, geelhartje, dwergzegge, melkkruid en dwergvlas.

Kortom: een plek met de mooiste wandelroutes door vrijwel ongerepte natuur en de mooiste paden om over te wandelen.

Mooiste natuur Zeeland
Bron

Het Veerse Meer

Het Veerse Meer staat bekend als hét watersportgebied van het Zeeuwse eiland Walcheren. Zeilen, surfen, duiken, waterskiën, kanovaren, zwemmen, je kunt het zo gek niet bedenken. Het Veerse Meer is in de wijde omgeving van Walcheren dé plek voor liefhebbers van iedere vorm van watersport.

Daarnaast is het Veerse Meer een plek om de hengel uit te werpen. Het ontbreekt er niet aan vissoorten als zeebaars, tong, kabeljauw, makreel en meer. Ieder seizoen zwemmen er verschillende soorten vissen en dat maakt het Veerse Meer de plek om het hele jaar door te vissen.

De echte actievelingen raad ik aan om te gaan windsurfen. Op het Veerse Meer, wanneer de windkracht en -snelheid het gunstigst is.

Mocht je niet vies zijn van kamperen, dan is camping ’t Veerse Meer de ideale spot aan het water.

Tip: Ga uiteten bij Restaurant Meliefste of Restaurant Kaatseveer. Beide heerlijke plekjes aan het water met een hoge klanttevredenheid (aldus Google reviews).

De Leukste Uitjes In Zeeland

Mooie plekken Zeeland
Bron

Watersnoodmuseum Ouwerkerk

Misschien wel de grootste overstroming ooit in Nederland, vond plaats in Zeeland, in het jaar 1953. De stand van het water rees tot grote hoogte. Het gevolg hiervan? Te hoge waterdruk en de dijken die doorbraken. De watersnoodramp werd veroorzaakt door een stormvloed in combinatie met springtij.

Het gevolg van deze watersnoodramp is letterlijk rampzalig, een groot deel van de Nederlandse provincie Zeeland is onder water komen te staan. Zowel op zee als op het land zijn in totaal honderden mensen om het leven gekomen.

Dit heeft zo’n grote impact gemaakt op de (Zeeuwse) bevolking, dat er 40 jaar later en ieder jaar een herdenking aan de overledenen verder het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk werd opgericht. Het museum werd door vrijwilligers uit de grond gestampt en sinds 2 april 2001 is het Watersnoodmuseum officieel geopend voor publiek.

In het museum wordt een reconstructie tentoongesteld die bezoekers via filmbeelden een indruk geven van de redding, hulp en wederopbouw van de getroffen regio destijds.

Adres: Weg van de Buitenlandse Pers 5, 4305 RJ te Ouwerkerk.

Vuurtorens

Bij zo’n waterrijke provincie mag je verwachten dat er voldoende vuurtorens zijn om te signaleren met vrachtschepen. En dat is er. Verspreid over de eilanden vindt je meerdere vuurtorens. Hoewel de meeste vuurtorens tegenwoordig een toeristische attractie is, worden ze goed onderhouden.

Enkele voorbeelden zijn Vuurtoren Westerlicht, Vuurtoren Noorderhoofd, Vuurtoren ’t Hoge Licht en vuurtoren Breskens. Twee van de vier vuurtorens staan in Westkapelle en dus een ideale bestemming om te bezoeken: Vuurtoren Noorderhoofd en Vuurtoren ’t Hoge Licht.

Adres Vuurtoren Noorderhoofd: Zeedijk 5, 4361 SJ te Westkapelle. (links)

Adres Vuurtoren ’t Hoge Licht: Zuidstraat 41, 4361 te Westkapelle. (rechts)

Leuke uitjes Zeeland

Bevrijdingsmuseum Zeeland

Nederland is goed in het bieden van dagjes uit en het herdenken van historische gebeurtenissen. Bevrijdingsmuseum Zeeland is zo’n plek. Het neemt je mee terug in de tijd. Het leert je over de geschiedenis van Zeeland, specifiek over het leven en de situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens een bezoek aan dit Zeeuws museum ontdek je welke impact de Tweede Wereldoorlog op Zeeland heeft gehad. Je leert meer over de Slag om de Schelde. Heb je ooit van de term bataljon gehoord? Je leert de exacte betekenis tijdens je bezoek aan Bevrijdingsmuseum Zeeland, het oorlogsmuseum in Nieuwdorp.

Na het bezoek van enkele uurtjes nog zin om erop uit te trekken? Op zo’n 20 minuutjes rijden bereik je de Zeeuwse plekken Goes, Middelburg en Vlissingen.

Adres: Coudorp 41, 4455 AH te Nieuwdorp.

Leuke uitjes Zeeland
Bron

Deltapark Neeltje Jans

Op het voormalig werkeiland Neeltje Jans ligt het bekendste themapark van Zeeland: Deltapark Neeltje Jans. Dit park maakt deel uit van de belangrijkste geschiedenis van Zeeland en is zeker een bezoek waard.

Het Deltapark ligt op Neeltje Jans, een voormalig werkeiland in Nationaal Park Oosterschelde. Jaren geleden was Neeltje Jans niet meer dan een zandplaat zonder functie. Na het verhogen van de zandplaat is het werkeiland Neeltje Jans gerealiseerd. Sindsdien is Neeltje Jans een Deltapark een attractie waar je leert over de Deltawerken. Dankzij de waterspeeltoestellen staat het ook bekend als waterpark Neeltje Jans en is het een van de leukste waterparken van Nederland.

Wat vindt jij de mooiste plek in Zeeland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *