Muurmuseum East Side Gallery Berlijn (openingstijden + tickets)

Muurmuseum East Side Gallery Berlijn (openingstijden + tickets)

Jaren geleden woedde een militair conflict, een gewapende vrede tussen de kapitalistische wereld (waarvan de Verenigde Staten de aanvoerder was) en de communistische landen, onder leiding van de Sovjet-Unie.

Deze fase in de wereldgeschiedenis ontstond kort na de tweede wereldoorlog en duurde van 1945-1991. Deze periode met het militair conflict staat beter bekend als de Koude Oorlog.

In dit artikel vertel ik je over de geschiedenis, val en lengte van de Berlijnse muur, ik vertel je waarom de Berlijnse muur werd gebouwd en afgebroken. Ook lees je wat de val van de Berlijnse muur inhoudt en vertel ik je meer over het Muurmuseum East Side Gallery.

Maar wat heeft de Berlijnse muur te maken met het Muurmuseum in Berlijn? Lees verder om er achter te komen!

Geschiedenis van de Berlijnse muur

Iedereen heeft er waarschijnlijk wel eens van gehoord: de Berlijnse Muur. Het imposante bouwwerk wat door een groot deel van Duitsland gevestigd heeft gestaan en waarvan we allemaal weten dat het een rijke historie heeft.

Toch viel het me op, toen ik me ging verdiepen in de geschiedenis van de Berlijnse muur, dat ik eigenlijk maar weinig wist over de Berlijnse Muur. En dat, is de voornaamste reden waarom ik meer ga vertellen over de historie van de Berlijnse muur.

Wat denk jij te weten over de geschiedenis van de Berlijnse muur? Waarom is de Berlijnse muur gebouwd? Waarom is de Berlijnse Muur gevallen? Wat is de lengte van de Berlijnse Muur? Waarom werd de Berlijnse muur afgebroken? Welk jaar viel de Berlijnse Muur? En wat heeft de Berlijnse Muur te maken met de Koude oorlog?

Benieuwd naar de antwoorden op deze vragen? Lees dan snel verder en ontdek alles over de rijke historie van de Berlijnse Muur én kom te weten wat de Berlijnse Muur en Muurmuseum met elkaar te maken hebben!

Wat is de Berlijnse muur?

De Berlijnse Muur is een bouwconstructie, een lange muur dat door een heel groot deel van Berlijn liep. De muur scheidde Berlijn in twee delen: het oostelijke deel van Berlijn en het westelijke gedeelte van Berlijn.

De Berlijn is de meest bekende muur in Duitsland en misschien wel ter wereld, doordat het als symbool diende tijdens de tweede wereldoorlog.

Hoe is de Berlijnse muur ontstaan?

De Berlijnse muur is ontstaan doordat een Duitse politicus en een Sovjetleider het besluit hadden genomen om de leegloop van de DDR tegengegaan moest worden. In de nacht van 12 op 13 augustus 1961 werd begonnen met de bouw van een muur die Oost- en West Berlijn van elkaar scheidde: De bouw van de Berlijnse muur was begonnen.

Wat is de lengte van de Berlijnse muur?

Voordat er begonnen werd met de bouw van de Berlijnse Muur, was er een ding zeker: de bouw van de Berlijnse Muur moet binnen zeer korte tijd voltooid worden.

En dat lukte, want in slechts enkele weken was de bouw van de Berlijnse Muur voltooid. Simpel gezegd natuurlijk, totdat je beseft dat de Berlijnse Muur een totale lengte van 45,1 kilometer lang was.

Waarom werd de Berlijnse muur gebouwd?

Kort na de tweede wereldoorlog werd Duitsland verdeeld in 4 verschillende zones: elk gedeelte werd bestuurd door een ander volk; Een gedeelte werd bestuurd door de Fransen, een gedeelte werd bestuurd door Britten, een gedeelte werd bestuurd door Sovjet-Russen en een gedeelte werd bestuurd door Amerikanen.

Al kort na de tweede wereldoorlog ontstond de koude oorlog, een strijd tussen het westen en oosten. Tijdens de koude oorlog werd Berlijn aangewezen als de centrale plaats.

Toch begon de koude oorlog pas na 3 jaar, in 1948, een serieuze vorm aan te nemen: weg- en spoorverbindingen werden bezet en heel West-Berlijn werd afgesloten. De enige toegang waardoor voedsel en drinken kon worden verstuurd, was een luchtbrug.

Dit alles was niet tot tevredenheid van de bewoners; Inwoners van Berlijn zochten allerlei manieren om de blokkades te omzeilen en te vluchten.

Het vluchten van de inwoners moest gestopt worden, omdat de DDR zou leeglopen en iedereen naar de Bondsrepubliek zou proberen te vluchten. Vanaf dit moment werd besloten om een groot project te starten om de vluchtende inwoners tegen te gaan.

Zoals je net hebt kunnen lezen, was dit het moment waarop besloten werd om een grote muur te bouwen. De muur moest dienen als hindernis en obstakel waar de Berlijner inwoners niet door- of omheen konden, maar moest ook bewaakt worden tegen inwoners die gangen onder de muur door wilden graven.

De bouw van de muur werd gestart en het kreeg de naam Berliner Mauer (Berlijnse Muur).

Wat houdt de val van de Berlijnse muur in?

De Berlijnse muur werd gebouwd in 1945 en heeft gestaan tot op 9 november 1989; de dag, dat de val de Berlijnse Muur plaatsvond.

Jarenlang is er van beide kanten veel weerstand geweest tegen de Berlijnse Muur, wat al begon, kort nadat de Berlijnse Muur gebouwd werd.

Toch duurde het jaren voordat het verzet tegen de Berlijnse Muur toe. In 1987, om precies te zijn vanaf 5 t/m 7 juni, werd een muziekfestival georganiseerd, kort naast de Berlijnse Muur. Zo konden de inwoners aan beide kanten van de muur meegenieten.

Dit resulteerde in een grote aanhouding door de Duitse politie, die de mensen oppakte dat zich tijdens het festival bij de Berlijnse Muur verzameld hadden – wat op zijn tijd opnieuw voor hevige protesten zorgde-.

Door een afspraak van secretaris-generaal Michail Gorbatsjov in 1987 in West-Berlijn, werden door hem de beroemde woorden “Mr. Gorbachev, tear down the wall”. Deze woorden gingen de hele wereld rond en bereikte ook de inwoners van Oost-Berlijn.

De onvrede van de inwoners van Berlijn nam nog meer toe, maar toch was dit niet direct het moment dat de Berlijnse muur viel.

Dit gebeurde twee jaar later en had een andere oorzaak; Hongarije verwijderde een hek dat het land aan zijn grens met Oostenrijk had gevestigd had. Kort hierna gingen duizenden Oost-Duitsers op ‘vakantie’ naar Hongarije, maar eigenlijk vluchten ze tijdens dit moment naar Oostenrijk.

Nog lange tijd probeerde de Duitse regering dit tegen te houden, maar tevergeeft; De inwoners van Berlijn werden al maar onrustiger en uiteindelijk wilde de Duitse overheid de bepalingen omtrent de vrijheid en de Berlijnse Muur versoepelen.

Dit hoorden de inwoners met grote verwondering tijdens een persconferentie aan. Je zou het ‘de druppel die de emmer deed overlopen’ kunnen noemen. Want, naar aanleiding van die persconferentie vertrokken duizenden Duitsers naar de grensovergang waar ze de grenswachters volledig overvielen.

Om een bloedbad te voorkomen, besloot de Duitse regering na enkele uren om de slagbomen te openen, gezien de steeds groter wordende groep Duitse protestanten.

Duizenden jongeren en ouderen vanuit Oost- en West-Berlijn klommen op de Berlijnse Muur om hun vrienden/familie na jaren weer te ontmoeten  en kort nadat de grenzen opengegooid waren, werd de Berlijnse muur afgebroken:

De val van de Berlijnse Muur was een feit. Wat dit te maken heeft met Muurmuseum East Side Gallery? Lees dat hieronder!

Wat is Muurmuseum East Side Gallery?

Berlijn is binnen enkele jaren weer volledig opgebouwd en het is zelfs zo dat wanneer je nu door Berlijn loopt, je je haast niet kunt voorstellen dat de stad enkele tientallen jaren zo radicaal verdeeld was (letterlijk en figuurlijk).

Nadat de val van de Berlijnse Muur heeft plaatsgevonden, zijn de overgebleven stukken van de muur beklad met allerlei kunstwerken. Hierdoor is de naam East Side Gallery ontstaan.

Daarbij is het Muurmuseum geopend, zodat de historie van de Berlijnse muur altijd herinnerd blijft. In het museum leer je door middel van video’s, foto’s en nieuws de meest complete geschiedenis van de Berlijnse Muur.

Het grote voordeel van het Muurmuseum is dat het beide kanten van het verhaal belicht, waardoor je een eerlijk en onafhankelijk beeld krijgt van de periode tijdens de scheiding van Oost- en West-Berlijn.

Verder is er in het museum mogelijkheid om interviews te beluisteren met hooggeplaatste diplomaten en politici, bewakers die medeburgers die probeerden te ontsnappen, zonder genade moesten neerschieten.

Adres

Muurmuseum East Side Gallery ligt buiten de binnenstad van Berlijn, ten zuidwesten van de binnenstad van Berlijn.

Het adres van het Muurmuseum is Mühlenstraße 78-80, 10243, Berlijn

Openingstijden

Het muurmuseum in Berlijn is 7 dagen per week geopend:

  • Zondag: 09:00 – 22:00
  • Maandag: 09:00 – 22:00
  • Dinsdag: 09:00 – 22:00
  • Woensdag: 09:00 – 22:00
  • Donderdag: 09:00 – 22:00
  • Vrijdag: 09:00 – 22:00
  • Zaterdag: 09:00 – 22:00

Parkeergelegenheid

Kortbij het Muurmuseum ligt parkeergarage East Side Mall, waar je slechts €7,- betaald om tot maximaal 24 uur lang te parkeren. Dit goedkope parkeertarief geldt iedere dag.

De loopafstand vanaf deze parkeergarage naar het muurmuseum valt ook erg mee; in ongeveer 3 minuten lopen bereik je vanaf de parkeergarage het muurmuseum.

Toegang tot het muurmuseum

Het grote voordeel aan de toegang tot het muurmuseum is dat je dit online kunt voorbereiden. Door je tickets online aan te schaffen kun je van te voren een dag en datum plannen.

Het bestellen van online tickets brengt een aantal voordelen met zich mee: je hoeft niet lang in de rij te staan, de online tickets zijn vaak goedkoper dan aan de kassa en je bespaart veel tijd doordat je niet in de rij hoeft te staan.

Ook met het weer hoef je geen rekening te houden, want in het overdekte museum zul je geen last hebben van regen en wind. Genoeg redenen om je tickets online te bestellen, toch?

Kijk hier voor meer informatie over het Muurmuseum in Berlijn >>

Deel deze post

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp