Oorlogsmuseum Overloon (Verdiep je in de Historie van de Oorlog!)

 • door
Oorlogsmuseum Overloon

Grote kans dat je op deze pagina terecht bent gekomen omdat je een bezoek wilt brengen aan het Oorlogsmuseum in Overloon. Of, omdat je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de oorlog(en).

Wat het ook is, ik raadt je aan deze pagina volledig door te lezen. Ik vertel je alles wat je moet weten over het oorlogsmuseum in Overloon, voordat je een bezoek brengt. Het oorlogsmuseum in Overloon is een erg populair museum. Het museum wordt aangeraden en gewaardeerd door bezoekers van alle leeftijden.

Kijk hieronder maar:

Oorlogsmuseum Review
Oorlogsmuseum Review
Oorlogsmuseum Review

Wat is Oorlogsmuseum Overloon?

Oorlogsmuseum in Overloon staat volledig in het teken van de geschiedenis van de tweede wereldoorlog. De inrichting en de tentoonstellingen van het museum zijn gewijd aan de historie van de vijf-jaar-durende oorlog.

Door tentoonstellingen, de collectie van militair materieel en onder andere informatie over de slag bij Overloon, geven je een beeld hoe het geweest is en zover heeft kunnen komen dat er in meer dan vijf jaar ruim vijftig miljoen mensen het leven hebben verloren.

Daarnaast kom je tijdens je bezoek meer te weten over de onderdrukte bevolking dat in het dagelijks leven met beperkingen en tekorten omging en moest leren omgaan. Weinig (of geen) eten, kans om je huis uitgezet te worden en materialen die werden afgenomen).

Verdiep je in het verzetswerk en duik in de geschiedenis van de vervolging. Neem tijd om de bevrijding te herdenken en te erkennen en kom stil te staan bij de slag bij Overloon.

Het ontstaan van het Oorlogsmuseum in Overloon

Het Oorlogsmuseum is opgericht door Harrie van Daal, een inwoner van Overloon. Harrie was rond 1930 ambtenaar in de gemeente Vierlingsbeek. Harrie heeft tijdens de eerste wereldoorlog het slagveld van het Belgische leger bezocht.

Deze gebeurtenissen maakten een grote indruk op Harrie en de tweede wereldoorlog brak slechts 20 jaar na het slagveld van het Belgische leger uit.

Tijdens de tweede wereldoorlog is Harrie ambtenaar gebleven, maar daar bleef het niet bij. Harrie van Daal heeft tijdens de tweede wereldoorlog veel werk verricht, wat een grote indruk op hem gemaakt heeft.

Harrie had tijdens de tweede wereldoorlog veel contact met een bosarbeider en beiden heren zagen de ernst van de situatie in. Terwijl de mannen door het bos liepen om overblijfselen van de strijd van Overloon te begraven, waren ze het met elkaar eens dat er een monument (bijvoorbeeld een museum) opgericht moest worden.

Harrie en de boswachter hebben hun idee aan de burgemeester en de pastoor – zoals het er in die tijd aan toe ging – en kregen vrijwel direct toestemming om het idee uit te voeren.

Zo gezegd, zo gedaan. Er werd flink gebouwd aan het museum en al een jaar later was de bouw van het oorlogsmuseum afgerond. Op 25 mei 1946 werd het museum voor publiek geopend.

Kosten nog moeite waren tijdens de bouw gespaard, want het museum werd al geopend, voordat het dorp weer opgebouwd was.

Het adres

Het Oorlogsmuseum ligt buiten de bebouwde kom van Overloon, ten oosten van het centrum van Overloon.

Het adres van Oorlogsmuseum Overloon is:

Museumpark 1
5825 AM
Overloon

Openingstijden

Normaal gesproken is het Oorlogsmuseum in Overloon het hele jaar door geopend. De normale openingstijden van Oorlogsmuseum Overloon zijn:

 • Maandag t/m vrijdag: 10:00 – 17:00
 • Zaterdag t/m zondag: 11:00 – 17:00

Maar, deze openingstijden gelden niet het hele jaar door. Er zijn dagen waarop de openingstijden van het museum afwijken of waarop het museum niet geopend is, namelijk:

 • Nieuwjaarsdag: Gesloten
 • Goede Vrijdag: 10:00 – 17:00
 • 1ste Paasdag: 11:00 – 17:00
 • 2de Paasdag: 10:00 – 17:00
 • Koningsdag (27 april): normale openingstijden
 • Bevrijdingsdag (5 mei): normale openingstijden
 • Hemelvaartsdag: 10:00 – 17:00
 • 1ste Pinksterdag: 11:00 – 17:00
 • 2de Pinksterdag: 10:00 – 17:00
 • 24 december (kerstavond) Gesloten
 • 1ste kerstdag (25 december): Gesloten
 • 2de kerstdag (26 december): 10:00 – 17:00
 • Oudejaarsdag (31 december): Gesloten

Zijn dieren toegestaan?

Honden zijn toegestaan in het Oorlogsmuseum. Mocht je dus je hond willen meenemen, dan mag dat, mits de hond aangelijnd is en blijft.\

Toegang tot het Oorlogsmuseum

De organisatie van het Oorlogsmuseum bied toegang tot individuele bezoekers, kleine, middelgrote en grote groepen bezoekers. Er zijn ook diverse rondleidingen te volgen, welke van te voren geboekt moeten worden.

Ten slotte zijn er ook bedrijfsarrangementen beschikbaar, voor groepen die als bedrijfsuitje naar het Oorlogsmuseum willen gaan.

Prijzen

De reguliere toegangsprijzen voor het museum zijn als volgt:

 • Volwassen en jongeren vanaf 13 jaar: €16,-
 • Kinderen van 4 t/m 12 jaar: €11,-
 • Nederlandse veteranenpas: €11,-
 • Familiekaart (2 volwassenen en 2 kinderen van 4 t/m 12 jaar*): €45,50
 • Museumkaart: Gratis
 • Veteranen Tweede Wereldoorlog: Gratis

* Per extra kind €6,75

De prijzen voor groepsbezoeken (vanaf 20 personen) zijn als volgt:

 • Volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar: €12,50 p.p.
 • Kinderen van 4 t/m 12 jaar en scholieren in schoolverband: €6,75 p.p.
 • Militairen: €8,- p.p.

Tickets

Tickets voor het Oorlogsmuseum zijn online te verkrijgen. De tickets en prijzen die online te koop zijn, zijn de volgende:

Volwassenen: €16,-

Jongeren vanaf 13 jaar: €16,-

Jongeren van 4 t/m 12 jaar €11,-

Familiekaart: €45,50

Extra jongeren: €6,75

Zin om het Oorlogsmuseum in Overloon te bezoeken? Haal dan hier je ticket >>

Conclusie: is het oorlogsmuseum Overloon een aanrader?

Aan het begin van dit artikel heb je kunnen lezen dat de Google reviews van bezoekers erg positief zijn. Daarbij zijn de prijzen van de toegangstickets best goedkoop, als je kijkt wat je ervoor terug krijgt.

Je leert in enkele uren meer over de Tweede wereldoorlog dan dat je zelf online kunt vinden. De tentoonstellingen, het overgebleven materieel en de indruk die je krijgt van de slag bij Overloon, zijn indrukwekkend.

Ik vindt een bezoek aan het Oorlogsmuseum in Overloon het geld meer dan waard. Al is het alleen maar om een indruk te krijgen van het leven tijdens de tweede wereldoorlog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *