Over mij

Wim Klaassen

Op deze pagina lees je in vogelvlucht mijn grootste ervaringen en indrukken vanaf mijn geboorte tot het einde van mijn Mbo periode. Je kunt lezen over mijn achtergrond en opvoeding, basis- en middelbare school en mijn mbo periode.

Hoe het begon

In 1998, het jaar dat Raymond van Barneveld in Engeland de ‘Embassy’ won, er een hoge snelheidstrein in Duitsland ontspoorde en Google Inc. werd opgericht,  gebeurde er nog iets: Ik, Wim Klaassen, werd geboren.

Op 6 oktober verloste ik mijn moeder in het St. Jansdal te Harderwijk van een lijdensweg en maakte mijn broer en zus blij met een klein broertje (althans, ik hoop dat ze blij waren ;-)).

Ik groeide op in het Veluwse Doornspijk, in een rijtjeshuis vlakbij een voetbalveld. Raad eens waar ik vaak te vinden was? Juist, op het voetbalveld, vaak ook met mijn grotere broer.

Toen ik een jaar of 4 was, kreeg ik er een broertje bij. Ik zou dus niet meer de jongste zijn, maar voelde mij toen, ondanks mijn leeftijd, ‘grote broer’.

Zijn komst en het gebrek aan ruimte voor 4 koters zorgde er voor dat ik op 6 jarige leeftijd ging verhuizen. Voor mij betekende dat veel meer ruimte en een hele nieuwe omgeving, terwijl onze oude en nieuwe woning hemelsbreed slechts 200-300 meter bij elkaar vandaag lag.

Het besef dat wij het verblijf in het nieuwe huis niet tijdelijk was, kwam pas na een aantal dagen. Ik vond dat raar; We raakten ons oude huis kwijt, kregen een nieuw huis, maar de auto van de ‘meneer’ die naast het huis stond, nam hij dan wél weer mee.

Wat ik nog meer niet besefte, was dat ik opgegroeid en opgevoed ben door ouders die mij veel geduld en liefde hebben gegeven, en ik enorm geaccepteerd ben door mijn zus, broer en broertje. Waarom? Dat lees je verderop in mijn verhaal.

Scholing & opleidingen

De Basisschool

De jaren daarna, toen ik op de basisschool zat, verliepen vrij normaal. Althans, vaak kattenkwaad uithalen en menig leraar een slechte dag bezorgen, is vrij normaal, toch? Ondanks mijn wat uitdagende karakter, kon ik het met veel leraren en klasgenoten goed vinden.

In groep 8 voelde ik mij de koning van het speelplein. Wat mij nog meer trots maakte, was dat ik de oudste leerling uit de klas was. Ik was dus de oudste leerling van de hele school, hoe tof?!

Middelbare School

Je kunt het vast wel raden: Op de middelbare school kende ik bijna niemand en ineens voelde ik mijzelf klein. Ik begreep dat mijn lengte er niet toe deed, maar dat het belangrijk was om inzet te tonen, dat dat hetgeen was waardoor ik mijzelf ‘groot’ voelde.

Één gebeurtenis in mijn leven had ik tot voorheen niet tegen klasgenoten verteld, praatte er verder bijna nooit over en daar heb jij nog niet over kunnen lezen. Ik had als kleine jongen vaak gedragsproblemen, was moeilijk te handhaven door zowel mijn ouders als docenten.

Toen werd het vastgesteld: Ik ben autistisch.

Zoals ik al eerder genoemd heb, ben ik oprecht erg blij met de familie waarop ik ben opgegroeid. Ik heb mij, behalve door degenen in mijn naaste omgeving, vaak anders en niet-begrepen gevoeld door mensen om mij heen. Tot het moment, dat ik terecht kwam op de middelbare school terecht kwam. Hoe dit veranderd is, en ik veel zelfverzekerder geworden ben, lees je verderop in dit hoofdstuk.

Ik werd, al vanaf het begin van de middelbare school op een aparte afdeling geplaatst, waar meer scholieren met ADHD, Autisme of andere stoornissen zaten. Het maakte mij erg blij, dat er in mijn klas onderling veel begrip voor elkaar was.

Een van mijn beste herinneringen aan deze tijd is de mentor die ik toen gehad heb. Deze man heeft mij in tientallen lastige situaties geholpen, waarin ik problemen maakte en niet in staat was om dit zelf op te lossen. Deze momenten resulteerden bij mij vaak in ruzie of onbegrip naar docenten en studenten.

Mijn enorme bewondering voor deze mentor is ontstaan doordat hij mij in vrijwel iedere situatie heeft geholpen, ondanks dat er veel dagen geweest zijn waarop ik het hem moeilijk heb gemaakt. Ik kon namelijk erg onverschillig overkomen, terwijl mijn mentor enorm geduldig, begrip- en liefdevol was. Ik ervaar deze tijd ook vaak als het moment waarop ik anders ben gaan denken, doen en handelen. De manier waarop hij met mensen omging, kunnen helaas veel mensen veel van leren.

Middelbaar Beroepsonderwijs

Toen ik na 4 jaar op de middelbare school mijn tentamens gehaald had, was het voor mij tijd om een studie te gaan doen die ik leuk vond. Ik koos ervoor om op het Mbo ICT te gaan studeren, maar was vrij laat met inschrijven. Dit laatste zorgde ervoor, dat ik ongeveer een half jaar later kon starten met de 3-jarige opleiding, maar ik de opleiding tóch in 2,5 jaar mocht afronden. Tijdens deze studie heb ik enorm veel plezier gehad, en heb na deze 2,5 jaar meerdere vriendschappen gesloten, met mensen waar ik nog geregeld contact mee heb.

 

Wil jij na het lezen van mijn verhaal weten hoe ik vanaf het MBO tot de keuze gekomen ben om deze blog website online te zetten? Dat lees je hier!