Vakantie aan de moezel (Bezienswaardigheden + Foto’s)

 • door
Boottocht moezel cochem

In dit blog neem ik jou graag mee in mijn ervaring en verhaal over mijn vakantie aan de moezel, in een bovenwoning in het dorpje Bruttig-Fankel en de bekende steden die ik bezocht heb tijdens mijn vakantie aan de moezel.

Ik vertel je over de plaatsen die ik bezocht heb, de bezienswaardigheden die ik aanraad en laat je genieten van de omgeving door je af en toe een foto te laten zien.

Een week lang op vakantie naar de Duitse moezel en omgeving, helemaal tot rust komen in een mooie, natuurrijke groene omgeving? Toen mijn ouders de vraag stelden of ik, samen met hen en mijn broertje mee wilde, was de keuze snel gemaakt.

Vaak hoorde ik verhalen over de geweldige natuur en het mooie verblijf aan de Duitse rivier, dat ik er dolgraag heen wilde. Zodoende, zijn wij in juli 2019 op vakantie geweest naar Bruttig-Fankel, waar we verbleven in een luxe 4-persoons bovenwoning.

Liever de video eerst bekijken? Snap ik, zo krijg je een beter visueel beeld:

Ben jij klaar om te lezen over mijn ervaring met de Duitse Moezel, de verblijfplaats Bruttig-Fankel, het bezoek aan Bernkastel-Kues, Cochem en Trier en een gemaakte boottocht? Lees dan snel verder!

Bruttig Fankel, Duitsland

Het huis met de bovenwoning bevindt zich in Bruttig-Fankel, en was van alle gemakken voorzien. Een vaatwasser, elektrische kookplaat en alle andere luxe voorzieningen waren aanwezig.

Vakantiehuis aan de moezel

Op minder dan 5 minuten loopstand van ons verblijf lag de oever van de Moezel, wat een enorm mooi uitzicht gaf op de rivier, maar ook alle schepen en de vele vissers.

Bruttig-Fankel heeft zijn naam te danken aan de samengevoegde dorpen Bruttig en Fankel, en bevindt zich slechts enkele kilometers van Cochem. Vanuit Bruttig-Fankel hebben wij Cochem bezocht met een boottocht, hier lees je verderop in dit blog meer over.

Ondanks dat Bruttig-Fankel een klein dorp is, beschikt het over een grote Edeka supermarkt met een eigen bakkersafdeling. Hier hebben wij iedere ochtend heerlijke verse broodjes en andere lekkernijen gehaald, wat ook zeker een aanrader is.

Boottocht van Bruttig-Fankel naar Cochem

Het meest bijzondere van Bruttig-Fankel was de mogelijkheid om een boottocht te maken naar Cochem. Deze boottocht duurde ongeveer slechts 45-60 minuten, maar was adembenemend mooi en echt een aanrader om mee te gaan, mocht je eens in Bruttig-Fankel op vakantie zijn.

Ook andersom, vanaf Cochem naar Bruttig-Fankel is het mogelijk om de boottocht te nemen, zoals wij hebben gedaan om ’s avonds terug te gaan naar Bruttig-Fankel.

Cochem aan de moezel
Boottocht Cochem

Bezienswaardigheden Bruttig-Fankel

Bruttig-Fankel kent, naast de leuke souvenirwinkels en de mooie natuur, drie bezienswaardigheden die zeker het bezoeken waard zijn.

 • Altes Rathaus
 • Filiale-Kirche Mariä Himmelfahrt
 • Schunk’sches haus.

Ten slotte is de boottocht, waarover ik eerder vertelt heb, een enorme aanrader.

Boottocht Cochem

Bernkastel-Kues, Duitsland

Bernkastel-Kues is een heuse aanrader wanneer je houdt van een middelgrote toeristische plaats en wilt genieten van de typische gezellige, Duitse cultuur.

Bernkastel-Kues bevat circa 7000 inwoners, biedt een groot aantal verschillende winkels en kent veel bijzondere vakwerkhuizen. De smalle straatjes en terrasjes, vele souvenirwinkels, het beroemde en fraaie marktplein en de vele toeristen, maakt dit zeker een van de mooiste dorpen die te bezoeken is. Ik raad je van harte aan om dit te bezoeken als je eens in de buurt bent.

Bernkastel-Kues, is net als Bruttig-Fankel, een dorp dat ontstaan is door het samenvoegen van twee kleinere dorpjes: Bernkastel en Kues. Bernkastel ligt aan de rechteroever van de Moezel en Kues ligt aan de linkeroever van de Moezel.

Bezienswaardigheden Bernkastel-Kues

Bernkastel-Kues is een groter dorp van Bruttig-Fankel, waardoor het meer toffe bezienswaardigheden kent. Hieronder heb ik de drie bezienswaardigheden opgesomd, die ik zelf heel gaaf vindt om te bezoeken.

 • Moezelvallei
 • St. Michael’s Kirche
 • Burgruïne Landshu

Ik raad je aan om voor meerdere toffe bezienswaardigheden hier te klikken.

Cochem, Duitsland

Een van de bekendere steden, die ik tijdens mijn vakantie aan de Moezel bezocht heb en waar jaarlijks veel Nederlanders komen, is Cochem Deze stad was indrukwekkend mooi, en is net als Bern-Kastel-Kues een heuse aanrader.

Het stadje kent veel toeristische attracties, voorzieningen en een indrukwekkende geschiedenis. Daarnaast is het erg leuk om te gaan wandelen in Cochem. Bijvoorbeeld door de wijnvelden, het oud-historische centrum of natuurlijk langs de moezel.

Er is ook en zwembad in Cochem te vinden, het Moselbad Cochem. Dit zwembad heeft zowel binnen- als buitenbaden, een glijbaan, golfslagbad, bubbelbad en diverse springblokken. Ideaal dus om tijdens de regen binnen te gaan zwemmen, en met warm weer te kiezen voor het buitenbad.

Naast het Moselbad vindt je diverse winkels, restaurants en het Rijksburcht Cochem. Vooral het Rijksburcht Cochem is een indrukwekkende trekpleister, vanwege de reusachtige omvang van het kasteel, wat je al van grote afstand zien kunt.

Dus, wil je Cochem bezoeken, dan raad ik je zeker aan om Rijksburcht Cochem, Moselbad Cochem en de diverse winkels in Cochem te bezoeken.

In het volgende hoofdstuk lees je nog meer bezienswaardigheden in Cochem, dus ga het snel lezen!

Bezienswaardigheden aan de moezel

Bezienswaardigheden Cochem

Ik wil jou nu kennis laten maken met zes indrukwekkende plekken die je zeker bezocht moet hebben als je in Cochem op vakantie gaat.

Hieronder heb ik ze opgesomd en per bezienswaardigheid korte uitleg gegeven wat de attractie inhoudt.

Rijksburcht Cochem (Reichsburg Cochem in het Duits)

Deze hoogteburcht ligt op een hoge berg ongeveer 100 meter hoger dan het dorp. Het diende als Tolburcht, is gebouwd in het jaar 1000, maar helaas gesloopt in 1689. Later, in 1874 – 1877 is het opnieuw herbouwd. Hedendaags is het burcht in goede staat en een erg mooi om te bezoeken, om te genieten van een enorm mooi uitzicht over de stad Cochem.

Rijksburcht Cochem
Moezeldorpen

Historisch Marktplein

Breng een bezoek aan het historische Marktplein en zwijmel een ogenblik helemaal terug naar de snel vervlogen oudheid. Het mooie aan dit hele plein is de bouwstijl van het stadhuis en de kleine smalle straatjes tussen de verscheidene gebouwen.

Oude Mosterdmolen

Op de rechteroever van de Moezel vindt je de Oude Mosterdmolen. Deze molen, wat van oorsprong een Nederlandse molen is, werd eind vorige eeuw opgekocht door een Duitser die het geheel gerestaureerd heeft waardoor het tot op de dag vandaag, een erg mooie molen is.

Stoeltjeslift van Cochem

Deze toffe attractie, de stoeltjeslift van Cochem, doet zijn naam eer aan: Je wordt in een stoel naar boven gelift, om vervolgens te kunnen gaan genieten van het mooiste uitzicht over heel Cochem. De plek waar het bergstation gevestigd is, is het mooiste uitzichtpunt van Cochem. Deze plek bevindt zich zo’n 100 meter boven de stad.

De Peterskapelle

De Peterskapelle, ook wel bekend als de pestkapelle, herinnert aan de tijd waarin de pest uitbrak in het gebied rondom het kapel. Er wordt vaak over geschreven dat het herinnert aan de zwarte dood, wat dus slaat op de pest.

Ondanks deze nare herinnering, is het een erg mooi kapel en bevindt het zich ook weer meters hoog boven de rest van de stad.

Sint-Martinuskerk

Deze Rooms-Katholieke kerk dateert uit de vijftiende eeuw en behoort tot het bisdom Trier. In de vorige eeuw, rond 1930 is de kerk gerenoveerd, maar helaas is er tijdens de tweede wereldoorlog door bombardement ernstige schade ontstaan. Een aantal jaren later, rond 1950, is de kerk herbouwd. Ook de boottocht, vanaf Cochem naar Bruttig-Fankel, is een heuse aanrader. Deze staat niet in het lijstje hierboven, omdat ik hier al eerder over vertelt heb, maar dit is ook zeker een aanrader!

Trier, Duitsland

Ten slotte wil ik jou meenemen in mijn verhaal over het bezoek van een van de oudste, Duitse steden. In  dit hoofdstuk vertel ik jou over mijn eerste indruk, de bezienswaardigheden en het mooie uitzicht van Trier aan de moezel.

Oudste stad van Duitsland

De oudste stad van Duitsland doet zijn titel eer aan. Er zijn vele verschillende oude gebouwen met zo’n typische Duitse bouwstijl, waar houten balken in de muren verwerkt zijn. Toch is het ook duidelijk te zien dat Trier een stad is die erg met de tijd meegroeit.

Er zijn diverse souvenirwinkels, restaurants en veel oude gebouwen die erg tof zijn om te bezoeken. In het centrum van Trier vindt je iedere maandag tot en met zaterdag de Hauptmarkt, een van de wekelijkse markten aan de moezel. Deze markt is iedere maandag tot en met vrijdag geopend van 07:00 – 18:30, en op zaterdag vanaf 07:00 – 13:00.

Wil je het grote marktplein van Trier bezoeken terwijl er geen grote drukte is, of er geen markt wordt gehouden? Dan raad ik je aan om er ’s zondags heen te gaan, dan is er namelijk meer gelegenheid om het plein te bezoeken en foto’s te maken.

Trier Galerie

Het meest bekende en het grootste winkelcentrum, Trier Galerie, is een ware aanrader. Zo is er uitgebreide mogelijkheid om te shoppen in Trier Galerie, een hapje of drankje te doen. Tevens zijn er leuke souvenirwinkels en zijn er diverse schoenenwinkels aanwezig.

Een aantal voorbeelden van winkels uit Trier Galerie, zijn:

 • Blanco Footwear
 • H&M
 • Marc O’Polo
 • Mustang
 • S. Oliver
 • The Phone House
 • Tommy Hilfiger
 • Tom Tailor
 • Vodafone
 • Zara

Hierboven heb ik een aantal willekeurige winkels opgesomd die in Trier Galerie gevestigd zijn. In totaal zijn er circa 70 winkels, restaurants of speciaalzaken aanwezig. Dus, er is genoeg keuze aanwezig om te winkelen in Trier Galerie, genoeg plek voor een hapje en voldoende mogelijkheid om ergens een drankje te doen.

Stadswandeling Trier

Een andere grote trekpleister is de stadswandeling Trier, met een route langs onder andere Romeinse gebouwen, een paleis en het Karl Marx Haus.

Deze stadswandeling is een 3-uur durende reis, heeft een afstand van ruim 5 kilometer en gaat alleen via verharde wegen. Dit maakt het ook een geschikte wandeling voor invaliden in bijvoorbeeld een rolstoel.

Het beginpunt van de stadswandeling is gevestigd op de Simeonstrasse in Trier, en eindigt op de Hauptmarkt Trier. Na afloop laat je je neerploffen op een van de terrasjes om te genieten van een verkoelend drankje, of neem je een kijkje op de leuke Hauptmarkt, waarover je al eerder hebt gelezen.

Ten slotte ben ik benieuwd of ik jou geïnspireerd heb met mijn reisavontuur, en zou ik het tof vinden als je een reactie achterlaat! Ook als je een vraag hebt, kun je deze hieronder achterlaten. Ik probeer dit binnen een dag te beantwoorden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *