Waar ligt Markelo? Tips voor een dagje uit in het Twentse dorp

  • door
Waar ligt Markelo

Mijn bezoek aan Markelo, een dorpje in Twente, voelde alsof ik in Zuid-Limburg ben beland. Het golvende landschap, de glooiende lichtinval door de bossen, gezellige terrasjes en een warme zomerdag. Ik verzamelde leuke tips, bezienswaardigheden en activiteiten die jij kunt gebruiken tijdens een dagje uit in Markelo en omgeving of de regio Twente. Enjoy!

Markelo centrum

Waar ligt Markelo?

Markelo is een van de dorpen dat hoort bij Hof van Twente. Het Hof van Twente is een gemeente in het zuidwesten van Twente in de Nederlandse provincie Overijssel. De gemeente Hof van Twente bestaat uit de samengevoegde gemeentes Diepenheim, Goor, Markelo, Ambt en Stad Delden.

Markelo is het meest westelijke dorpje van Twente en telt zo’n 7000-7500 inwoners. Vooral ’s Zomers is Markelo populair bij toeristen vanwege de grote aanwezigheid van campings en vakantiehuizen. Ook wordt het Twentse Markelo veel bezocht door, veelal ouderen, om te wandelen en fietsen in Markelo en de omgeving.

Boek een overnachting in Landhuishotel Herikerberg
Markelose Berg

Bewonder het uitzicht vanaf bergtop de Markelose Berg

Eerste stop: de bergtop van de Markelose Berg. Reken op een flinke klim, maar vergeet zeker niet dat je vanaf het hoogste punt het mooiste uitzicht over de omgeving van Markelo hebt.

Behalve het uitzicht vanaf de bergtop, is ook de weg erna toe een heuse ervaring. De bergtop is moeilijk per auto te bereiken en er is vrijwel geen parkeergelegenheid. Conclusie? Start vanuit het centrum van Markelo met een wandeltocht met als einddoel het uitzicht vanaf de bergtop.

Eenmaal aangekomen is je uitje zeker niet voorbij. Maak een wandeling door de bossen en geniet van alle rust en stilte. Dierenliefhebber? Her en der sprint een verschrikt konijn of haas weg, fladderen de vogels door de bomen en er lopen zelfs ruiterpaden door de Markelose Berg.

Uitzichtje hóór!

Kasteel Weldam

Waanzinnig Kasteel Weldam

In het bosrijke gebied in de omgeving van Markelo ligt het statige kasteel Weldam. Omgeven door groen en zelfs een beetje verstopt tussen lange rijen van bomen. Het statige kasteel rijst omhoog op landgoed Weldam, gelijknamig aan het Kasteel.

Mijn advies? Trek zeker een paar uur uit om landgoed Weldam te bezoeken. Het eeuwenoude landgoed in de schitterende bosrijke omgeving van Twente met een kasteel als middelpunt, kasteeltuinen die in het voorjaar heel mooi in bloei staan zijn het bezoek meer dan waard.

Het kasteel wordt omgeven door bossen, akkers, lange karakteristieke lanen, monumentale huizen en boerderijen. Is een middag rondstruinen niet te kort?

Bewonder het uitzicht vanaf bergtop Friezenberg

Tot rust komen? Het hoeft niet altijd in een luxe spa, vakantiehuisje met hottub en sauna of in een ver land. Vaak is een weekendje weg naar een natuurrijk gebied in Nederland minstens zo goed. Bergtop Friezenberg is zo’n plek. Zo’n plek waar de natuur de overhand heeft en een plek om urenlang te genieten van de rust. Puur natuur en af en toe een wandelaar.

Trek je wandelschoenen aan en volg de wandelroute naar de top en het mooiste uitkijkpunt van bergtop Friezenberg. Laat je leiden langs de plek met het mooiste uitzicht vanaf de Friezenberg.

Stop bij Eungs Schoppe

Middenin het centrum van Markelo ligt één van de musea met de grootste collecties aan klederdracht van Oost-Nederland: Eungs Schoppe.

De collectie klederdracht dateert vanaf 1820 tot 1940. Denk bij deze collectie van klederdracht aan Twentse mutsen, oefenlapjes, stoflappen, bruidsdoeken, Biedermeier patronen, Bijbelse voorstellingen en veel meer.

Alleen al vanwege de authentiek ingerichte boerenkeuken is een bezoek aan museum Eungs Schoppe de moeite waard. Zien hoe er honderd jaar geleden geslapen werd in een bedstee? Of hoe er destijds gekookt werd boven een open vuur? Ontdek dit alles en meer bij museum Eungs Schoppe in Markelo.

Heerlijk wandelen bij Herikerberg

Finspark Herikerberg is een van de mooiste plekjes in het Hof van Twente. Aan de rand van de Herikerberg ligt het kleinschalige groenrijke park, Finspark Herikerberg. In het park kun je verblijven in speciale Finse bungalows, een stenen hoeve en luxe lodgetenten. Elk met een eigen luxe, zoals vloerverwarming en een veranda, een extra badkamer, privé sanitair. Sinds 2021 is er zelfs mogelijkheid om een luxe groepsaccommodatie met 9 slaapkamers en 9 badkamers (!) te boeken!

Buiten dat alles en de kers op de taart: In de omgeving van de Herikerberg is het heerlijk om te wandelen. Zoals op veel plekken in het Hof van Twente, maar dan mét de luxe om ’s avonds terug te keren naar het luxe landhuishotel van Twente. Jezelf terug te trekken in je hotelkamer en te genieten van een goed boek, een warme douche en natuurlijk een goed diner of een glas wijn.

Boek een overnachting in Landhuishotel Herikerberg

Museum en Vakantieboerderij De Zwemkolk

Nog zo’n plek om te overnachten in de groene natuur is museum en vakantieboerderij De Zwemkolk. Dit unieke plekje ligt ver buiten de bewoonde wereld. Uiteraard levert dit veel privacy op, maar weet je wat het mooiste is? Er is zoveel te doen dat je je geen moment hoeft te vervelen.

De unieke locatie mag dan wel veel privacy bieden, er worden verschillende accommodaties verhuurd. Een groepsaccommodatie met ruimte voor groepen vanaf 40 personen. Vakantiehuisje ’t Oetzicht met voor 6 personen, met uitzicht over glooiende akkers en voorzien van alle gemakken. Een oude boerderij dat is omgebouwd tot museum met streek gebonden voorwerpen en een kleine hoeveelheid archeologische vondsten. You name it.

Ook een faciliteiten ontbreekt het niet. Zo is er een ruim speelveld, een plek voor een kampvuur en een voetbalveld. Ook liggen er in de nabije omgeving van museum en vakantieboerderij De Zwemkolk een zwembad en uitgaanscentrum Dieka.

De Twentse Boerin

Fotoshoot bij de Twentse Boerin

Het feit dat ik in een boerendorpje woon en bijna letterlijk tussen de koeien ben opgegroeid ben, houdt niet in dat dit voor iedereen geldt. Juist daarom vindt ik het zó leuk om een uitstapje naar de Twentse boerin aan te bevelen.

Na een korte autorit, uitgestapt en aangebeld, kwam ik in gesprek met de eigenaresse. Een vriendelijke boerin die me vertelde dat ze toeristen met open armen wilde ontvangen. Niet voor grote rondleidingen, workshops of iets in die trend. Wél om toeristen foto’s te laten maken met koeien, tussen de koeien.

Leuk om te doen, een kiekje schieten als vakantieherinnering. Reis je af naar Markelo? Ga dan in ieder geval voor een fotoshoot tussen de koeien bij de Twentse Boerin.

Adres: Stokkumervlierweg 8.

Markelo Centrum

Uiteten in het centrum van Markelo

Restaurants in Markelo die je niet mag missen:

  • ’t Wapen van Markelo: Een restaurant met terras middenin het centrum van Markelo. Adres: Grotestraat 1.
  • Bistro de Loep: Lunchen of dineren net buiten dorpscentrum van Markelo? Bistro de Loep is de ideale plek! Adres: Potdijk 8.
  • De Noaber: Tijd voor een tussendoortje? Haal een verkoelend ijsje bij IJssalon De Noaber. Adres: Goorseweg 1.
  • Pizzeria Mama Mia Markelo: Een pizzeria met een Turks tintje. Lekker geniet van een pizza. Enne, leuk gedaan die alliteratie in de naam. Adres: Grotestraat 35A.
  • De Kaaswinkel: Geen restaurant of eetcafé, maar een winkel om verschillende kazen te kopen. Bijvoorbeeld als souvenir of om te serveren als snack tijdens een feestelijke gelegenheid.

Wat is jouw favoriete plek in Markelo of het Hof van Twente?

Boek een overnachting in Landhuishotel Herikerberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *