Bezoek Oudewater, de oudste stad van Het Groene Hart

  • door
Waar ligt Oudewater

Oudewater is een kleine stad in de provincie en is onderdeel van Het Groene Hart. Sterker nog, Oudewater is het oudste dorpje in de streek Het Groene Hart. De stad is op zichzelf niet erg groot, maar kent wel een heel rijke historie. De oude gebouwen, de grachten in het centrum en het gezellige “dorpse” sfeertje in de stad maakt het extra leuk om Oudewater te bezoek. Ik bracht laatst een bezoek aan Oudewater in de provincie Utrecht, de oudste stad van Het Groene Hart. Maar, waar ligt Oudewater?

Het kleine oude stadje ligt ten zuidwesten van de stad Utrecht en ligt in een lijn tussen de steden Nieuwegein en Gouda in. Het zuidelijke buitengebied van Oudewater grenst tegen provincie Zuid-Holland.

Zoals jullie van mij gewend zijn deel ik in dit blog de mooiste plekken en leukste ideeën om te doen, tijdens een dagje uit naar Oudewater. Volg een wandelroute door Oudewater, bezoek een museum en bezoek de leukste plekjes om te eten en drinken in Oudewater. Waar je ook van houdt, een bezoek aan Oudewater is een hele leuke aanrader!

Waar ligt Oudewater

Maak een wandeling in (de omgeving van) Oudewater

Een van de meest voorkomende elementen in Het Groene Hart en dus ook in Oudewater, is natuurlijk het natuurlandschap. Er is in Oudewater en de omgeving volop mogelijkheid om te genieten van een wandeling door Oudewater. Bijvoorbeeld in natuurgebied Willeskop, een aangelegde wandelroute in het Benedeneindsepad in Benschop en het Veenweidepark.

Waar ligt Oudewater

Natuurgebied Willeskop

In het buitengebied van Oudewater ligt het uitgestrekte natuurgebied Willeskop. Het natuurgebied ligt slechts enkele kilometers buiten de stadsmuren van Oudewater. Natuurgebied Willeskop is een heel mooi stukje ongerepte natuur en voor veel vogels en andere dieren een thuisbasis.

Poldergebieden, water en lange wandelpaden omgeven door groen. Voor en heerlijke wandeling en volledig omgeven door groen is natuurgebied een heerlijke plek en een oase van rust.

Waar ligt Oudewater

Benedeneindsepad Benschop

Ja, ik weet het; het Benedeneindsepad in Benschop ligt officieel niet in Oudewater, maar ik kon ‘m niet weglaten in dit lijstje. Het Benedeneindsepad kent verschillende heerlijke wandelroutes, heerlijk om tijdens een zonnige dag af te leggen.

Tussen de weilanden, brede sloten en meertjes, lange rijen met bomen en wandelpaden, leuke oude bruggetjes om over de sloot te lopen en een wandeling over het Klompenpad. Maak een wandeling over het Klompenpad in het Benedeneindsepad en stop bij de mooiste plekken om (Instagram waardige) natuurkiekjes te maken.

Waar ligt Oudewater

Veenweidepark

Het is dan geen uitgestrekt natuurgebied, maar het Veenweidepark verdient ook een plek in dit lijstje. Het Veenweidepark is het best te omschrijven als een oudhollandse plek; In het hoogseizoen (maar ook daarbuiten) kun je er heerlijk genieten van weidevogels, bloemrijke percelen, grazende koeien in de wei en met een portie geluk de mooie wolkenluchten.

Het Veenweidepark ligt kort buiten het centrum van Oudewater en heeft als Hollands veenweidepark een totale omvang van 14 hectare. Let wel op: het krijgen van natte voeten tijdens een wandeling zit er ‘dik’ in ;).

Waar ligt Oudewater

Centrum van Oudewater

Het centrum van Oudewater wordt gescheiden door een gracht, welke kronkelend door het centrum loopt. Op meerdere plekken steek je de gracht over via heerlijke, typische oude bruggetjes. En dát maakt het juist zo mooi om een stadswandeling door Oudewater te maken.

Start in het noorden of zuiden en volg de stadsgracht door het centrum. Tijdens je stadswandeling kom je langs de leukste winkeltjes, cafeetjes en restaurantjes. Haal je favoriete ijssmaak bij IJssalon Roberto, koop lokale chocolade bij Hocus Pocus Zoetwaren of ga luxe dineren bij restaurant 3 Keuken en Bar.

Tip: Loop de heenweg langs de éne kant van de gracht en loop terug via de andere kant van de gracht.

Een middagje zwemmen bij Ons Statenbad

Zwemmen kan tegenwoordig in vrijwel elke stad en eveneens in veel dorpen. Maar toch (merk ik zelf) is het leuker om tijdens een vakantie of dagje uit te gaan zwemmen.

Zwembad Ons Statenbad is zo’n plek waar ik bij het zien van de online foto’s al zin krijg om te gaan zwemmen. Moet je natuurlijk van zwemmen houden, maar met een binnen- én buitenzwembad is de kans groot dat het zwembad tijdens een zonnige zomerdag en een regenachtige lentedag een succes is om te bezoeken.

Verder biedt Ons Statenbad je in gelegenheid voor Aquabootcamp, Aquajoggen, Borstcrawl lessen, Suppolo en Waterpolo. Waterpret gegarandeerd dus!

Adres: Statenland 1, 3421 GZ Oudewater.

Kenmerkend van kleinere steden zijn de leuke lokale restaurants en cafeetjes om een tussendoortje te halen en uitgebreid te eten bij een van de locals. Ik bezocht het Oudhollandse Oudewater en ging op zoek naar een aantal must-visits in Oudewater. 

Restaurants die je niet mag missen:

  • Brasserie de Joia: Voor een heerlijk culinair diner van dagverse gerechten moet je bij Brasserie de Joia zijn. Ook een aanrader: Bestel een heerlijke wijn vanaf het terras van Brasserie de Joia. Adres: Havenstraat 1-2.
  • De Wacht: Tijd voor een snelle hap, zin in een frietje/patatje of ineens trek in een lekkere vette hap? Cafetaria De Wacht is de place-to-be. Adres: IJsselvere 9.
  • 3 Keuken Bar: betaalbaar lunchen en diner met (dag)verse producten. Bezoek 3 Keuken en Bar voor een goed glas wijn of een lekkere hap. Of beide. Adres: Visbrug 3
  • Hocus Pocus Zoetwaren: Haal hier de lekkerste chocolaterie, als snack tijdens een dagje uit of als souvenir om mee te nemen naar het thuisfront. Geen liefhebber van chocolade? Kies dan voor een van de Oudhollandse snoepsoorten.
  • Theethuin de Kwakel: Een fantastische plek om met vrienden of familie te geniete van lunch, high tea en het uitzicht.

Mocht je Oudewater bezoeken, laat je me hieronder weten wat jij de mooiste plek in Oudewater vindt?

Lees ook: Fietsen in Cheese Valley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *