23x Wat te doen in Deventer (Leuke Tips voor een Dagje Uit!)

 • door
Wat te doen in Deventer

Door de jaren heen en dankzij de ligging aan de IJssel is Deventer uitgegroeid tot een echte handelsstad. Het is een van de vijf oudste steden en een van de Hanzesteden van Nederland. En dát is te zien! In het iconische Deventer lijkt niets veranderd in vergelijking met de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Veel van de diverse historische gebouwen zijn monumentaal bewaard gebleven. De historische gebouwen vormt het karakter van Deventer, heeft een aantrekkingskracht om de hele stad uit te kammen en ieder monument minutenlang te bewonderen.

Laatst bezocht ik deze stad om het beter te leren kennen. Ik verzamelde leuke tips om te doen tijdens een dagje uit. Benieuwd welke leuke activiteiten, bezienswaardigheden en tips ik heb verzameld? Lees verder en ontdek de leukste dingen om te doen in Deventer!

Natuur in Deventer

Wat te doen in Deventer

Plantsoen Worp

Plantsoen Worp ligt pal aan de rand van rivier de IJssel. Ten opzichte van de stad Deventer ligt het aan de andere kant van de IJssel, ten zuidwesten van het centrum van Deventer. Door Plantsoen Worp lopen verschillende wandelpaden, kriskras door elkaar en langs de mooiste plekjes. Wandel vanaf de parkeerplaats het park door. Loop via de wandelpaden langs de River de IJssel richting Natuurspeelplaats Woeste Willen en neem daar een kort pauze. Wandel je terug naar de parkeerplaats? Loop dan via Stichting Muziekkoepel Nering Bögel Worpplantsoen, in het midden van het Park.

Wat te doen in Deventer

Venenpark

Enkele straatjes van het centrum verwijderd ligt het Venenpark. Vanaf de Schipbeekstraat loopt het park tot aan de Diezerstraat. Het Venenpark wordt grotendeels gescheiden door een vijver in het midden van het Park. De ligging van het de vijver in het park maakt het extra leuk en uitdagend om via de wandelpaden om de vijver heen te lopen.

Leuk om te doen: Start bij de Diezerstraat en loop door het Park naar het centrum van Deventer om daarna te genieten van een heerlijke kop koffie.

Wat te doen in Deventer

Rijsterborgherpark

Het Rijsterborgherpark, een natuurgebied in Deventer dat voor een groot deel uit water bestaat. Hoewel het overgrote deel van het park uit groen bestaat, is de ruimte van de Buitengracht een opvallend gegeven. Bijzonder aan het Rijsterborgherpark is natuurgebied het Vogeleiland, een klein opzichzelfstaand eilandje binnen natuurgebied Rijsterborgherpark.

Bezoek het Vogeleiland via de noordzijde en wandel via de enige weg over het eiland naar het andere uiteinde. Verlaat het vogeleiland en loop via de bosrand langs de Singel rechtsaf langs het water. Heerlijk!

Wat te doen in Deventer

Het Nieuwe Plantsoen Deventer

Het aantal parken en bossen in Deventer bewijst maar weer dat het een van de Hanzesteden is dat op de Veluwe ligt. Het Nieuwe Plantsoen is zo’n plek waar je heerlijk tot rust kunt komen: Maak een wandeling door het park, organiseer een picknick. Organiseer een picknick aan de oever van de vijver in het park. Bekijk en bezoek de watertoren in park Het Nieuwe Plantsoen in Deventer en kom meer te weten over de watervoorziening in Nederland.

Wat te doen in Deventer

Rivier de IJssel

Uiteraard hoort rivier De IJssel ook in dit lijstje terug. De rivier dat de stad ten zuiden nadert, langs Deventer-west stroomt en ten noorden zijn weg vervolgt, hoort bij de heerlijke Hanzestad Deventer.

Het stadscentrum van Deventer grenst bijna pal aan de IJssel. Een heerlijke gelegenheid om tijdens een warme zomerdag vanaf het centrum naar de IJssel te lopen en uit te waaien.

Activiteiten in Deventer

Museum de Waag

Ook interessant: de ruim 75 jarige vrijheid staat in Museum De Waag in de spotlights en er wordt speelgoed voor jong en oud tentoongesteld. Speelgoed onder andere uit de jaren 1935, 1960, 1975 en 2000. Ontdek of jij speelgoed uit je eigen jeugd herkend in Museum de Waag.

Op de begane grond staat een speelgoed pop-up van Speelgoedmuseum Deventer, op de eerste verdieping presenteren we Deventer topstukken en op de tweede verdieping vind je onze vaste opstelling over onze mooie Hanzestad Deventer.

Adres: Brink 56.

Wereldwinkel Deventer

Fairtrade producten, ontwikkelingslanden steunen, producten voor een betaalbare prijs en pronkstukken van over de hele wereld; De artikelen in de wereldwinkel in Deventer koop je in bijna geen enkele andere winkel in Nederland. Behalve wellicht in andere wereldwinkels.

De wereldwinkel in Deventer verdient een speciaal plekje in de zon: het wordt gerund door vrijwilligers, arme landen worden gesteund en de winkels zijn niet opgericht om grote winstbedragen te maken. Maar toch zijn ze er, die winkels met leuke artikelen die je maar wát graag wilt hebben. Als decoratie in de woonkamer, als souvenir of om als cadeau weg te geven.

Breng je een dagje in Deventer door? Of zelfs meerdere dagen? Neem dan eens een kijkje bij de wereldwinkel. Je vindt ‘m op onderstaand adres.

Adres: Nieuwstraat 56.

Wat te doen in Deventer

Speelgoedmuseum Deventer

Net heb je kunnen lezen dat Museum de Waag speelgoed tentoonstelt van enkele jaren geleden, maar dat het ook speelgoed van meer dan vijftig jaar geleden tentoonstelt. Het speelgoed in Museum de Waag hoort er officieel niet thuis, maar is afkomstig uit het Speelgoedmuseum Deventer. Reden dat het tijdelijk in Museum De Waag staat, is de verbouwing van het Speelgoedmuseum.

Ontdek in het Speelgoedmuseum (zodra de verbouwing achter de rug is en het museum geopend mag worden), de oudste en grootste collectie speelgoed dat ooit in Nederland bij elkaar verzameld is geweest. Woon de tentoonstelling “speelgoed voor jong en oud” bij en laat je verrassen door het speelgoed dat bij alle generaties herinneringen naar boven haalt.

Adres: Brink 47.

Wat te doen in Deventer

Lebuïnuskerk

Zo’n beetje middenin het centrum van Deventer reist de torenhoge Lebuïnuskerk boven de mooie historische gebouwen uit. Het vooraanzicht van de Lebuïnuskerk is vanaf de Grote Kerkhof (straatnaam waaraan het monument staat) het mooist en de beste plek om te bewonderen. De oude bouwstijl, precies zoals je het verwacht van een Hanzestad als Deventer, komt ook in de bouwstijl van de kerk sterk naar voren.

Torenhoge, historische Kerken hebben altijd iets indrukwekkends. Of het komt door het de grootte of de ligging (vaak middenin een stad of dorp), weet ik niet. Wel weet ik, dat dit echt een plaatje is om niet te missen tijdens een dagje uit in Deventer.

Wat te doen in Deventer

Burgerweeshuis

Net als de Lebuïnuskerk heeft het Burgerweeshuis in Deventer een unieke bouwstijl. Het Burgerweeshuis is volgens mijn idee gebouwd met een heel eigentijdse bouwstijl. En ik hou d’r van. Het Burgerweeshuis in Deventer doet dienst als cultuur- en poppodium in de Hanzestad. Het burgerweeshuis van Deventer beschikt over drie zalen, een café en oefenruimtes die in de kelder gevestigd zijn.

Verblijf je een midweekje in Deventer? Houdt dan de website van het Burgerweeshuis in de gaten voor live muziek optredens en meer!

Eten & Drinken in Deventer

Tijdens een wandeling door het centrum ontdek je al snel dat het een heerlijke rustgevende plek is, met veel verschillende heerlijke koffietentjes, ontbijtrestaurants en andere eet- of drinkgelegenheden. Een wandeling door het centrum van Deventer, tijdens etenstijd? Gegarandeerd dat je trek krijgt om ergens wat te gaan eten en drinken.

Ik verzamelde laatst een aantal heerlijke restaurants om lekker te gaan uit eten in Deventer. Kom je voor een kop koffie met gebak? Kies je voor een warme tosti als ontbijt? Of trakteer je jezelf op een diner in een luxe restaurant om het jezelf gemakkelijk te maken? Het aanbod aan restaurants in Deventer is zeer variërend.

Uit eten in Deventer? Deze restaurants mag je niet missen:

 • Jackies: Een luxe en trendy restaurant met een keukeninrichting volgens geïnspireerd New York City. Aan zowel het interieur als de menukaart is veel aandacht besteed, zo blijkt aan de opvallende inrichting van restaurant Jackies. Adres: Grote Poot 19.
 • Bij Peet: Dé plek in Deventer voor de lekkerste koffie, thee, taart of snoep. Heerlijke, verse taart bij theehuis Bij Peet. Adres: Kleine Overstraat 4.
 •  ’t Zusje: een heerlijke plek om bourgondisch te genieten. Plan een gezellige avond in restaurant ’t Zusje onder het genot van heerlijke tapas. Adres: Boreelplein 55.
 • Happy Tosti: De naam zegt het al: heerlijke tosti’s, om blij van te worden. Ontbijten of lunchen met de lekkerste tosti doe je bij Happy Tosti in Deventer. Adres: Lange Bisschopsstraat 23.
 • Kreta Mezes & Grill: Waan je in Griekenland tijdens een etentje in dit Grieks restaurant: Kreta Mezes & Grill. De menukaart van dit Grieks restaurant is gevormd door een combinatie van Griekse en Deventer gerechten. Ontdek het zelf! Adres: Grote Overstraat 65.
 • Engel en Bengel: Fusion eten in restaurant Engel & Bengel. Stap binnen bij restaurant Engel en Bengel en geniet van verschillende recepten van over de hele wereld, maar ook van Deventer gerechten. Adres: Brink 8

Shoppen in Deventer

Wandel door het centrum en je zult al snel ontdekken dat de Hanzestad verschillende leuke en lokale concept stores en andere winkeltjes gevestigd zijn. Niet voor niets is Deventer een stad dat geliefd is om zijn eenvoud, maar tegelijkertijd om de verschillende lokale winkeltjes.

Mocht je in Deventer bezoeken, dan moet het haast wel dat je lokale winkeltjes tegenkomt. Wandel tijdens een warme zomerdag door het zonnige Deventer en neem de tijd om heerlijk te winkelen in Deventer.

Winkels in Deventer die je niet mag missen:

 • Holy Cow: Stap in de wereld van Holy Cow en shop uiteenlopende kleurrijke cadeaus voor iedere leeftijd. Holy Cow biedt een groot assortiment aan kleding en gifts zoals sokken, keukenspullen, verlichting, sieraden en nog veel meer! Adres: Grote Overstraat 49.
 • De Bonte Klipper: Ik zou het kunnen plaatsen onder restaurants, maar koffie- en theespeciaalzaak De Bonte Klipper is dé plek voor heerlijke souvenirs als koffie, thee en chocolade. Ohja, en als je er toch bent: beleef een bijzondere high tea of geniet ter plekke van heerlijke koffie en thee van eigen schenkerij. Adres: Kleine Overstraat 49.
 • Deventer Koekwinkel: Heeft dit nog uitleg nodig? Haal de echte Deventer koek bij de Deventer Koekwinkel (Bussink Koek). Behalve Bussink (ontbijt)koek zijn ook de andere koeksoorten, koffie en thee, cadeau pakketten en alle andere cadeaus een reden om de Deventer Koekwinkel te bezoeken. Adres: Brink 84.
 • Rare & More: Eén grote vintageloods en een hele leuke plek om betaalbare vintage aankopen te doen. Rare & More staat bekend als meubelzaak in Deventer, maar verkoopt naast meubels ook (interieur)accessoires, racefietsen, vinyl, boeken en meer! Adres: Bergsingel 3.
 • Jeppe: Koop lokale waar, zo helpen we elkaar. Jeppe is een grote winkel dat lokale, duurzame producten verkoopt. Denk aan Nederlandse of fairtrade geproduceerde producten. Jeppe in Deventer verkoopt onder andere handgemaakte sieraden, vintage woonaccessoires, zeepbars, tassen, planten, kaarsen en veel andere unieke streekproducten. Verdiep je in de lokale producten tijdens een bezoek aan Jeppe in Deventer. Adres: Broederenstraat 45.
 • Hipshop: Een winkel of horecagelegenheid? Hipshop is beide. De Hipshop is een Dutch design met specials en exposities, waar het aanbod in hoog tempo wisselt. Hipshop is een cadeauwinkel gecombineerd met een café waardoor het zichzelf onderscheid van de concurrentie en richt op de toekomst. Adres: Brink 21.
 • Sjokolaa: Een winkel waarvan de naam duidelijk verraad wat er te vinden is. Winkel Sjokolaa is een must-visit voor alle chocoladeliefhebbers en eigenlijk voor alle toeristen. Voor de ervaring, om een souvenir te kopen of juist omdat je chocolade niet kunt weerstaan. En trouwens, waarom zou je de kans laten schieten? Adres: Walstraat 34.

Wat is jouw favoriete plek in Deventer? Laat het hieronder weten, dan vul ik het lijstje aan met jouw favoriete plek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *