Toen ik laatst tijdens mijn roadtrip door Flevoland op zoek ging naar de mooiste plekken in Flevoland, kwam ik al snel terecht bij het voormalige visserseiland Urk. Ik besloot er eens een hele dag naar toe te gaan, om de leukste tips voor een dagje uit naar Urk te verzamelen.
Afgelopen week was het zover. Zonder dat het gepland stond, stapte ik ’s ochtends in de auto en reed in de richting van Urk. Een klein uurtje rijden later verklapten de verkeersborden dat ik Urk binnenreed.
De op visserij gerichte gemeente, het ietwat koppige karakter van de inwoners van Urk maar ook de gastvrijheid fascineerden me mateloos. Al snel bleek dat ik ’s ochtends een goede keus had gemaakt, want wát was het een mooi weer.
Benieuwd naar de leukste tips en mooiste plekken om te bezoeken tijdens een dagje uit naar Urk? In dit blog vertel ik je over de haven van Urk, de vuurtoren van Urk, het Urker vissersmonument en veel meer! Benieuwd wat er te doen is op Urk? Lees dan snel verder!

Het Oude Dorpscentrum
Het dorpscentrum van Urk is erg compact en dat maakt het erg leuk en makkelijk om erdoorheen te wandelen. Door het oude en unieke karakter is het centrum van Urk sinds 2007 een beschermd dorpsgezicht. Leuk om te doen tijdens een wandeling door het centrum? Goed op de huizen letten. Hoe ze gebouwd zijn. En waar ze gebouwd zijn. Geen lange straten, maar vaak kleine wijken. Anders dan in de rest van Nederland en daardoor een heel uniek dorpsgezicht. Dwaal door de wijken en steegjes en ontdek het zelf.
Benieuwd naar alle in’s en out’s van de geschiedenis van Urk, het dorp, de inwoners en meer? Neem dan deel aan de Ginkiestocht Urk, waar je wordt rondgeleid en een echter Urker gids je alles vertelt over Urk.

Het Urker vissersmonument
De locatie van het Urker vissersmonument is er een waar een ‘WOW’ op z’n plek is. Vanaf de het standpunt van het Urker vissersmonument kijk je een heel eind uit over het water. Je geniet er van de voorbij struinende wandelaars, toeristen en fietsers.
Hoewel het Urker vissersmonument op een heel mooie plek is gevestigd, heeft deze locatie een heel ander doel dan je misschien denkt. Het Urker vissersmonument staat namelijk als symbool voor alle overleden schippers die door de jaren heen op zee zijn overleden. Schippers die een zeemansgraf hebben moeten krijgen. Om hen op deze manier te herdenken.
Best wel heftig, maar ook indrukwekkend zijn de ingemetselde gedenkstenen van de overleden vissers die in de muren rondom het Urker vissersmonument geplaatst zijn. Adres: Wijk 3, nr. 98.
Haven van Urk
Toen ik Urk ging bezoeken, overdacht ik wat er te doen en te zien is in Urk. En natuurlijk is de haven van Urk een van die plekken die je kunt missen tijdens een zoektocht naar hotspots en tips voor een dagje uit naar Urk.
Dat Urk bekend staat om de visserij en dus ook zeevaart, hoef ik je niet te vertellen. Toch? Tijdens mijn bezoek lag de haven vol met schepen. Groot, klein, nieuwe en wat ouder ogende schepen. De ene zeilmast reikt nog hoger naar de hemel van de ander.
Bovendien hing er tijdens de warme middag een heel gemoedelijke sfeer. Een wuif van een schipper, een groet van een restauranteigenaar en een groep jongeren die ongegeneerd op z’n Urks met elkaar staat -of zit- te praten.
Dat zijn geluksmomentjes. En een van de redenen waarom ik dol ben op het zijn van een reisblogger.

Vuurtoren van Urk
Ook iconisch: de vuurtoren van Urk. Wederom een historisch herkenningspunt. Wat zo opvallend is aan de vuurtoren? Dat deze nog effectief wordt ingezet om te communiceren en ter hulpmiddel van de schepen op het water.
De vuurtoren van Urk bezoeken? Dat kan, het is geopend voor toerisme. Helaas was deze laatst niet toegankelijk vanwege corona, maar gezien de hoogte van de toren moet het haast wel een mooi uitzicht geven.
Tip: bezoek de vuurtoren van Urk tijdens het gouden uurtje, om te genieten van het mooie uitzicht terwijl de zon ondergaat! Weer zo’n geluksmomentje! 🙂
Adres: Wijk 3, nr. 80.
Geboortehuis van Appie Baantjer
Voor veel mensen bekend: Appie Baantjer, de bekende Nederlandse schrijver van detectiveromans. Minder bekend bij velen van hen is dat Appie Baantjer is geboren in Urk. Door de jaren heen is Appie Baantjer zo bekend en populair geworden, dat zijn geboortehuis in Urk de status heeft gekregen als “het geboortehuis van Appie Baantjer”.
Adres: Wijk 2 nr. 69a.

Museum het Oude Raadhuis
Hoe leefden de Urkers vroeger? Hoe is de Urker klederdracht en het Urker dialect ontstaan? Hoe is het om als visser te moeten werken op de wilde zee? Al sinds jaar en dag leven de inwoners van Urk van de visserij en nog steeds is het een heel grote bron van inkomsten. Een heel mooi beroep, maar een armoedig bestaan.
Museum het Oude Raadhuis leert je hoe de Urkers vroeger leefden, de klederdracht, het dialect (wat door Urk tegenwoordig als een eigen taal gezien wordt) en het voormalige eiland dat omringd werd door de Zuiderzee. Ontdek dat en meer over de geschiedenis van het Museum het Oude Raadhuis.
Adres: Wijk 2, nr. 2.
Stichting Urker Botter
Wanneer je in Urk terecht komt, kun je niet om Stichting Urker Botter heen. Waarom niet? Omdat het dé plek is waar Urker Botters gerepareerd worden. En nog belangrijker. Ze worden er onderhouden. Aan de waterkant vindt je de botterschuur: een aantrekkelijke en leerzame plek voor scholieren en toeristen. Maar ook voor de inwoners van Urk. Je ontdekt er hoe er met ambacht wordt gewerkt om de historische schepen te herstellen.
Adres: Wijk 1, nr. 21.
Stranden van Urk
Hoewel Urk heel officieel geen eiland meer is, hoef je tegen de inwoners niet te zeggen dat je ‘in urk’ ben geweest. Voor hen is het nog steeds ‘op Urk’. En bij een eiland horen natuurlijk stranden. Veel mensen weten dat Urk een strand heeft, maar wat veel mensen niét weten, is dat Urk twee stranden heeft.
Het grootste en meest bekende strand van Urk ligt ten zuidoosten van de Vuurtoren van Urk. Het smalle strand loopt in een lange punt richting het zuiden. Op het meest zuidelijke puntje van het strand tref je jachthaven Plankier en de toeristische attractie Observation Tower van Urk.
Het tweede strand is wat kleiner en minder bekend. Het ligt ten westen van Urk, ten noorden van het Kerkje aan de Zee. Heerlijk wanneer je op zoek bent naar meer rust en minder toerisme. Op enkele minuten lopen van het strand parkeer je de auto op parkeerplaats Oslolaan en als afsluiter wandel je langs Urker Vishandel Baarssen.
Adres parkeerplaats Oslolaan: Oslolaa 32
Adres Urker Vishandel Baarssen: Burgemeester van Suchtelenlaan 27.

Historisch herkenningspunt De Orka van Urk
Veel hoef ik hier niet over te zeggen. De bovenstaande foto zegt genoeg. De Orka van Urk is geen plek om minutenlang te blijven hangen, maar wel leuk om langs te lopen. Het bevindt zich in de Haven van Urk, dus zeker een aanrader om langs de levensgrote Orka te wandelen.
Eens in de paar minuten wordt er een waterstraal vanuit de Orka gelanceerd. Pas dus op, voordat je een plens water in je nek voelt..
3D Graffiti in de haven
Nog zo’n unieke vondst is de graffiti in de haven van Urk. Nee, niet dat soort graffiti dat door jongeren op viaducten langs de snelweg aangebracht wordt, maar 3D graffiti. Pure kunst en een trekpleister waar menig toerist probeert om de 3D art zo goed mogelijk op beeld probeert te krijgen. Niet makkelijk wanneer de inwoners en toeristen bij vlagen passeren en soms onopgemerkt over de 3D graffiti loopt. Lukt het jou om de 3D graffiti op beeld te krijgen?
Het Urkerbos
Tijd voor rust en ontspanning? Maak een wandeling door het bos en clear your head. In het noorden van Urk ligt het Urkerbos, een uitgestrekt natuurgebied met diverse wandel- en fietspaden. Loop via de Staartweg richting de bospaden om je weg te vervolgens langs het meer.
Bezoek zwembad en recreatiepark ’t Bun, stadion De Schelp, Publieke Lokale Omroep Urk FM, Sportschool XMK en last but not least: De Koningshof Party & Events. Ook het Van der Lijn natuurreservaat en de Volkstuinencomplex Urk zijn aanraders om te genieten van de natuur.
Eten en drinken in Urk
Restaurants die je niet mag missen:
- Bakkerij Brouwer: De enige plek op Urk waar ouderwetse Urker Dikkoek te koop is. Adres: Nagel 54.
- Patisserie Jan de Bakker: Voor heerlijke taarten en gebakjes. En de lekkerste verse broodjes. Adres: Pyramideweg 15.
- Visspecialiteiten Baarsen: De naam zegt het al, toch? Haal er de lekkerste visspecialiteiten. Adres: Klifweg 2-4.
- Restaurant de Boet: Culinair eten aan het water. Adres: Wijk 1, nr. 61.
- Restaurant Blue: Een Aziatisch fusion-restaurant langs een Hollandse waterkant. Adres: Burgemeester J. Schipperkade 8.
- De Kaap: Een typisch Urk visrestaurant voor de visliefhebbers onder ons. Wijk 1, nr. 5c.
Uitjes in de omgeving van Urk
Tijd om een dagje weg te gaan naar Urk? Overweeg dan ook eens om de omgeving van Urk te verkennen. Niet ver van Urk verwijderd vindt je verschillende leuke activiteiten of bezienswaardigheden.
- Het Waterloopbos: ’t Is een eindje rijden, maar dan bezoek je een van de mooiste bossen in de omgeving. Met kleine watervalletjes en overblijfselen van gemalen.
- Schokland: Het gebied dat middenin de Noordoostpolder ligt én behoort tot de Werelderfgoedlijst van Unesco hoort.
- Het Belevenissenbos: Een speeltuin voor jong en oud met allerlei obstakels en hindernissen om af te leggen.
- Luchtvaartmuseum Aviodrome: Kom alles te weten tijdens een rondleiding, bewonder en verdiep je in tientallen verschillende vliegtuigen. Of een paar uur genoeg is? Ik denk van niet..
- Bataviastad Lelystad: Tijd om na een dagje op Urk wat te eten? Kies voor een van de restaurants in Bataviastad. En ben je er toch? Dan moet je natuurlijk wel langs de winkels gaan. En vergeet niet Batavialand achter Bataviastad te bezoeken.
Urk bezoeken op zondag
Urk is een gelovig dorp, waardoor het leven en de economie min of meer stil ligt op zondag. Je kunt Urk op zondag bezoeken, maar vergeet niet dat veel bezienswaardigheden, restaurants en winkels gesloten zullen zijn.
Wat vindt jij het leukst om te doen of zien op Urk?
Ik zou graag een hotelletje willen boeken maar weet niet of dat mogelijk is
Dag Wanda,
Allereerst excuus voor de late reactie, je bericht is er tussendoor geglipt.
Wil je me vertellen naar welk hotel je op zoek bent? Ik help je graag verder met beslissen 🙂
Groetjes,
Wim Klaassen