18x Waterpretparken in Nederland (+ Glijbanen en Duikplanken)

 • door
Waterparken in Nederland

De zomervakantie staat weer voor de deur en dat betekent voor veel mensen maar 1 ding: op vakantie naar een (warm) land, het liefst met veel zon, zee en strand. Hoewel het op het moment van schrijven 2020 is en het overgrote deel van het vliegverkeer nog stil ligt, zijn er toch al vliegtuigmaatschappijen die al vluchten verzorgen.

Juist dit was de reden waarom ik me ging verdiepen in alle toffe plekken, bezienswaardigheden en natuurlijk vakantiebezigheden in uiteraard, ons kleine, ‘koude’ kikkerlandje. Want is het echt zo dat je alleen buiten Nederland of zelfs Europa een vakantie kan houden, om nooit meer te vergeten? Of is er meer te bezoeken, meer om te beleven en meer om te zien in Nederland, dan we denken?

Na enkele dagen tot ongeveer een week lang verdiepen in de bijzondere activiteiten kwam ik tot de conclusie dat er veel, waarschijnlijk een stuk meer waterpretparken in Nederland zijn, dan je weet.

Ik kwam tot de conclusie dat er tientallen waterparken in Nederland zijn, waar ik van het overgrote deel nog nooit eerder gehoord heb. Wat ik me ook besefte, was dat ik bij bijna geen een van de waterparken in Nederland geweest ben.

Ik ging me verdiepen in de locatie, de activiteiten en de prijzen van de waterparken en er zijn zoveel mooie waterparken in Nederland, dat ik dit blog ben gaan schrijven.

Het blog wordt te groot om over alle waterparken in Nederland te gaan schrijven, dus besloot ik over 20 indoor en outdoor waterparken en recreatiegebieden te gaan schrijven en mijn bevindingen met je te delen.

Ik hoop dat je er wat aan hebt en net zo enthousiast wordt als ik, wanneer je realiseert dat er zoveel toffe waterparken in Nederland zijn. Misschien voor jou zelfs wel naast de deur…

Lees je mee? Leuk!

Waterpark Zwartkruis Noardburgum

We beginnen in het noorden, in waterpark Zwartruis in Noardburgum (Friesland). Waterpark Zwartruis is een Fries’ recreatiegebied dat bestaat uit zes verschillende type accommodaties voor groepen van 6-14 personen.

Het plaatsje Noordbergum, of, zoals de officiële naam luidt, Noardburgum, wordt grotendeels omgeven door water. Dit is ook de reden dat het waterpark in Nederland zo bijzonder is, omdat het volledig outdoor is.

Waterpark Zwartkruis is onderdeel van Hogenboom vakantieparken en vrijwel alle accommodaties drijven of liggen op het water. Het park is een ideale plek voor liefhebbers die per boot of fiets de natuur willen ontdekken. Maar ook, wanneer je houdt van rust, niet ver weg wilt én toch het ultieme vakantiegevoel wilt ervaren.

Meer weten over vakantiepark Noardburgum? Bekijk onderstaande video voor sfeerbeelden of lees hier meer >>

DX Adventurepark Gasselte

Vanuit het waterpark in Friesland verkassen we naar de noordoostelijke provincie Drenthe. In deze provincie komen we terecht bij waterpark DX Adventurepark in Gasselte.

Gasselte ligt enkele kilometers verwijderd van de grens Groningen-Drenthe en is niet ver verwijderd van het Drentse plaatsje Nooitgedacht en attractiepark Drouwenerzand.

Kort gezegd is DX Adventurepark een plek waar weinig kans is om je te vervelen. Dankzij ruim 10 verschillende activiteiten (waaronder onder andere een bootcamp, suppen, kanoën of een expeditie), de horeca gelegenheden, groepsactiviteiten en natuurlijk het Aquapark, loop je aan het eind van de je bezoek met tegenzin naar buiten -er is ook zoveel te doen-.

Naast bovengenoemde activiteiten, het aquapark en de horecagelegenheden is er ook de mogelijkheid om een middag te genieten van het mooie weer aan, jawel: Het water van het Gasselterveld.

Met een omvang van maar liefst 65 hectare is dit zandstrand sinds zijn opening in 2017 een populaire plek voor iedereen die er een dagje tussenuit wilt én een beetje het vakantiegevoel te ervaren.

Meer informatie over waterpark DX Adventurepark in Gasselte, Drenthe? Klik dan hier voor openingstijden, prijzen en meer >>

Waterpark Belterwiede Wanneperveen

We schuiven opnieuw een provincie op. Ditmaal komen we terecht bij vakantiepark en waterpark Belterwiede in Wanneperveen.

Wanneperveen ligt in de provincie Overijssel en ligt in de buurt van Meppel, een vrij grote stad in Overijssel.

Waterpark Belterwiede is hét goede antwoord op de vraag waarom je niet naar het buitenland hoeft, om een vakantiegevoel te krijgen. De provincie Overijssel staat al bekend om zijn waterrijke omgeving en natuur. Een bezoek aan waterpark Belterwiede levert je een middag vol rust en de tijd om te genieten van de rustgevende natuur.

In eerste instantie zal vakantiepark je niet bekend voorkomen, maar een van de faciliteiten van het waterpark in Wanneperveen is in vrijwel heel Nederland bekend: de grachten van Giethoorn.

Vakantiepark Belterwiede beschikt over een aantal voorzieningen: Restaurant ’t Belterwiede, de rondvaarten in Giethoorn, Nationaal Park de Weerribben. Er is mogelijkheid om te vissen, zwemmen of watersport uit te oefenen aan het meer de Belterwijde.

Meer weten over waterpark Belterwiede in Wanneperveen? Kijk dan hier >>

Aqua Mexicana Slagharen

Het attractiepark Slagharen, wie kent ’t niet?

In Slagharen (eveneens Noord-Holland, meer richting de Nederlandse-Duitse grens) ligt het bekende themapark en resort Slagharen.

Het themapark bestaat uit een attractiepark, een vakantiepark, een camping maar ook een waterpark: Aqua Mexicana.

Waterpark Aqua Mexicana in Slagharen is een plek waar je je in slechts enkele uren in de Mexicaanse sferen kunt wanen (thema-waterpark in Nederland).

Het waterpark beschikt over twee waterspeeltuinen, een groot subtropisch zwembad, een bubbelbad en twee sprayparken om de Mexicaanse beleving mee te maken.

Tot rust komen? Neem dan plaats in het door palmbomen omgeven bubbelbad. Ben je meer in voor wat actie? Kies dan voor een van de 10 glijbanen van Aqua Mexicana.

Tip: 3 van de 10 glijbanen vallen op buiten de overige 7; ze zijn groter, innovatief, en interactief vanwege special effects en 3D-animaties. Benieuwd naar de openingstijden van waterpark Aqua Mexicana in Slagharen? Kijk dan hier >>

Lakeside Cablepark Zwolle

Stap voor stap naderen we mijn woonplaats, want dit keer deel ik Lakeside Cablepark in Zwolle met jullie.

De ideale plek voor liefhebbers van watersport en houden van een actieve middag op het waterport, kom dan naar Lakeside Cablepark.

In het waterpark in Zwolle is onder andere gelegenheid tot waterskiën, wakeboarden, kneeboarden en, uiteraard: suppen.

Ik wil je sowieso aanraden om Lakeside Cablepark in Zwolle te bezoeken want, nouja: kijk onderstaand filmpje maar

Benieuwd naar het adres, openingstijden en andere belangrijke informatie? Kijk dan hier >>

Waterpark Aquaventura Slidepark in Attractiepark Hellendoorn

Vanaf Lakeside Cablepark komen we terecht bij Aquaventura Slidepark, een waterpark in Attractiepark Hellendoorn. Hellendoorn is een kleine gemeente kilometers verwijderd ten oosten van Zwolle, richting de Nederlands-Duitse grens.

Aquaventura Slidepark is een waterpark maar liefst 5000 m2, 11 spectaculaire glijbanen met uitglijdbakken en zijn er waterplekken gelegd voor jonge kinderen.

Het waterpark doet zijn naam wel echt eer aan, want het opvallende is dat er enkel waterglijbanen met uitglijdbakken zijn, en geen zwembaden.

Wat ook opvallend is, is dat het waterpark enkel toegankelijk is voor bezoekers van Avonturenpark Hellendoorn. Het park is doorgaans geopend vanaf 13:00, afhankelijk van het weer. Bij slechte weersomstandigheden is het outdoor waterpark Aquaventura Slidepark in Attractiepark Hellendoorn gesloten.

Meer weten over waterpark Aquaventura Slidepark? Bekijk hieronder de video of klik hier voor meer informatie >>

Waterfronts NL

Dit ‘waterpark’ is eigenlijk geen waterpark, maar wel een heel leerzame activiteit. Ik heb gekozen om te vertellen over Waterfronts NL, omdat de organisatie een brede visie en indrukwekkende missie hebben.

De visie van Waterfronts NL is om prettige, veilige, veelzijdige en duurzame waterfronten te ontwikkelen, over de hele wereld. Een waterfront kan een oever van een kanaal, rivier, meer of kustgbieden zijn. Een waterfront is dus heel breed gedefinieerd.

Een aantal belangrijke punten van de missie van Waterfronts NL zijn het geven van voorlichting over kansen van duurzaamheid, het delen van kennis en deskundigheid en het laten zien van voorbeelden van waterfrontontwikkeling.

Dit laatste doen door middel van een informatiecentrum. Het informatiecentrum is gevestigd op de Bataviahaven in Lelystad , waar inleidingen over de ontwikkelingen van waterfronten worden gehouden.

Het informatiecentrum bestaat uit een expositieruimte met voorbeelden van opgeleverde projecten, maquettes en producten die door deelnemers kunnen worden geleverd. Verder is er een vergadertafel en internet aanwezig en is er gelegenheid om presentaties te geven.

Meer weten over Waterfronts NL of ben je geïnteresseerd geraakt voor een bezoek? Kijk dan hier voor het adres, de openingstijden en andere relevante informatie >>

Waterpret Dolfinarium, Harderwijk

Nadat we net aangekomen waren bij Lakeside Cablepark in Zwolle, komen we nu bij een waterpark, nog dichter bij mijn woonplaats: Waterpret Dolfinarium, in Harderwijk.

Waterpark waterpret in Dolfinarium is geschikt voor kinderen van 3 jaar, en ook heeft het jonge kinderen als doelgroep. In Waterpret Dolfinarium vindt je en dubbele glijbaan, ga je naar beneden met de kronkelende baan of ga je van de snelste én hoogste glijbaan: de Wal-Rush.

Ga met een band vanaf ‘De Dolle Donut’ naar beneden, glij door ‘De Zeevonk’, een attractie vol met lichtjes. Wil je even iets anders dan water? Neem dan plaats op het terras van het restaurant de Zandhapper, bestel wat te drinken en te eten.

Meer weten over Waterpret Dolfinarium? Bekijk hier de openingstijden en meer >>

Het Lankheet Haaksbergen

Het Lankheet in Haaksbergen is een omgeving dat bestaat uit een landgoed en een waterpark.

Waterpark Lankheet is niet zoals je misschien verwacht, een plek om verschillende, actieve activiteiten uit te voeren.

De organisatie van Lankheet in Haaksbergen heeft het landgoed en waterpark in beheer en doet er alles aan om het Landgoed levendig te houden. Nadat de historische vloeiweidensysteem in 1999, deels vanwege verdrogingsbestrijding, natuurherstel en waterberging en anderzijds om het historische erfgebied voor wandelaars leefbaar te maken, hersteld is, is het landgoed altijd goed onderhouden.

De organisatie van landgoed Lankheet is onderhoudt het landgoed en het waterpark om een aantal belangrijke doelen te verwezenlijken:

 • het bergen en zuiveren van oppervlaktewater;
 • het herstellen van beekbegeleidende natuur;
 • het produceren van biomassa ten behoeve van duurzame energie;
 • het creëren van een recreatief interessante omgeving;
 • het creëren van werkervaringsplaatsen in het kader van jeugdzorg.

Meer weten over waterpark Lankheet? Klik dan hier >>

Welkom op het water, Amsterdam

De ultieme locatie voor de liefhebber van actieve watersporten: welkom op het water in Amsterdam.

Welkom op het water is een landelijke campagne, opgezet door HISWA. Het doel van de campagne is om zoveel mogelijk mensen te bereiken en te prikkelen om meer uren op het water te krijgen en meer enthousiast te maken voor de watersport.

Welkom op het water wordt gesteund door sponsoren, partners, ambassadeurs en natuurlijk de bezoekers van de evenementen.

Welkom op het Water organiseert activiteiten zoals duiken, kanoën, varen met een motorboot, roeien, suppen, surfen, vissen, een zeilcruise en zeilen.

Een aantal vaargebieden waar welkom op het water actief bij betrokken is, is de Biesbosch, het Deltagebied, Friese Meren, de Hollandse Plassen, het IJsselmeer, de Limburgse Maasplassen, de Waddenzee en de Wadden.

Meer weten over stichting Welkom op het water? Kijk dan hier >>

Zwembad Centerparcs Zandvoort

Aqua Mundo, het zwembad van Centerparcs in Zandvoort, heeft een bijzondere eigenschap: het heeft een zwembad dat kan worden omgetoverd tot Aqua Cinema, waardoor je film kunt kijken, vanuit het zwembad.

Aqua Mundo heeft een 25-meter bad voor iedereen die baantjes wilt trekken om de conditie op peil te houden, een kinderbad voor de kleintjes en verschillende actieve én rustigere activiteiten.

Zo is er een wildwaterbaan, het aqua cinema, een bubbelbad, een Turks stoombad, gelegenheid tot babyzwemmen, floatfit HIIT, aquagym, peuterzwemmen, een kinder-doe-bad, een golfslagbad, het eerder genoemde 25-meter-bad, een sauna, glijbanen en een buitenbad.

Benieuwd naar de openingstijden, de tarieven of het adres van het zwembad? Of wil je meer weten over het hotel van Centerparcs in Zandvoort? Kijk dan hier >>

Aquapark Vlietlanden, Leidschendam

Aquapark Vlietlanden in Leidschendam is in 2015 geopend als één van de grootste aquapretparken in Europa. Deze gebeurtenis vond niet zomaar plaats, maar op wel zeer feestelijke wijze. Nadat het aquapark officieel geopend was, werd het waterpark door tientallen kinderen met ouders bezocht. Binnen enkele minuten was Aquapark Vlietland ook maximaal bezet.

Aquapark Vlietlanden is een grote, actief waterpretpark voor iedereen die houdt van aan waterpark waar veel variatie in activiteiten is.

Het aquapretpark biedt avontuurlijk, fantasierijk, veilig en onbeperkt speelplezier. Je vindt er de grootste speelstructuur op het water van Aquaglide ter wereld met een waanzinnig speelplezier.

Er zijn trampolines, klim-, klauter- en glijmogelijkheden op verschillenden niveaus. Er is zélfs een volleybalcircuit!

Meer informatie over Aquapark Vlietlanden, zoals de openingstijden, de tarieven, het adres of meer? Klik dan hier >>

Aquapark Splash Ouddorp

Na kort onderzoek blijkt Aquapark Splash in Ouddorp het grootste open water speelparadijs van Nederland te zijn! Ik ben benieuwd, dus tijd om er meer in te gaan verdiepen.

Voordat we de verwarring ingaan, deel ik je mee dat Aquapark ook bekend staat als Port Zélande te Ouddorp en is onderdeel van recreatiepark Center Parcs.

Aquapark is een mooie gelegenheid om de kleine kinderen onder toezicht van geschoold personeel om een middag lang hun gang te laten gaan.

Daarbij biedt een dagje zwemmen in het open water speelparadijs Aquapark Splash in Ouddorp je meer dan enkel een zwemgelegenheid voor kleine kinderen. Er is een wildwaterbaan met snelle stromingen, bochten en hobbels; de ideale plek voor een heerlijke dag weg!

Meer weten over aquapark Splash? Kijk dan hier voor actuele openingstijden en meer >>

Aqua Mundo, Center Parcs de Eemhof te Zeewolde

Gewoon een middagje helemaal tot rust komen of juist lekker en relaxed met de stroming van een golfslagbad meezwemmen.

Leren surfen op de unieke Flow Rider, glijden van de spectaculaire Turbo Twister van een hoogte van maar liefst 11 meter of door Discover Scuba kennismaken met de duiksport.

Het kan allemaal, bij Aqua Mundo in Center Parcs de Eemhof te Zeewolde.

Er zijn verder diverse activiteiten zoals Duo Racer, Baby Vroege-Vogel Zwemmen, bubbelbaden, babyzwemmen, Wild-Water rafting, Flow Rider, Duik introductie, het Golfslagbad, Lazy river, de wildwaterbaan, glijbanen en veel meer!

Benieuwd naar de openingstijden, het adres of de tarieven van Center Parcs de Eemhof? Kijk dan hier >>

Waterspeelpark Splesj, Hoeven

Waterspeelpark Splesj is een waterpretpark in Hoeven, een kleine gemeenschap in Noord-Brabant. Hoeven is een klein dorpje tussen Breda en Roosendaal en is volgens de website van het waterpretpark het meest spectaculaire waterspeelpark van Nederland en België.

Metershoge en pijlsnelle glijbanen vindt je bij waterpretpark Splesj in de openlucht. Maar, we gaan nog een stapje verder; het Spray-Park is namelijk het grootste van heel Europa.

Waterspeelpark beschikt over een Spray-Park van 900 m2, 7 spectaculaire glijbanen, een speeltuin met onder andere een airtrampoline, Adventure Minigolf (wel tegen bijbetaling), een eetcafé en een snackbar én het grote voordeel is dat het waterpretpark voor jong & oud is.

Meer weten over waterpark Splesj in Hoeven? Kijk dan hier >>

Aqua Mundo Center Parcs de Kempervennen

Center Parcs de Kempervennen, toch best wel een bekend vakantiepark. Maar, wist je ook dat het een noemenswaardige zwemlocatie heeft? Laat me er je meer over vertellen!

Aqua Mundo is een waterpark binnen Center Parcs vestiging de Kempervennen, gelegen in Westerhoven.

Weet je wat het mooie is van subtropisch zwemparadijs de Kempervennen? Er is voor iedere leeftijd wat te beleven. Of je nu houdt van een actieve middag in het zwembad, of lekker tot rust wilt komen op een ligbed, het kan allemaal!

Laat je meevoeren door de stroming van de wildwaterbaan, de echte aanrader voor snelheidsliefhebbers). Gaat het je te snel? Zoek dan de rust op door te gaan snorkelen tussen mooie, exotische vissen in het leerrijke, Leven in Zee-bad. Erg leerzaam en indrukwekkend om te zien!

Wat je ook kunt doen, is kennis maken met de duiksport Discover Scuba, waar een ritje op een waterscooter bij inbegrepen zit.

Interesse in een bezoek aan het waterpark op Center Parcs de Kempervennen? Kijk dan hier voor belangrijke bezoekersinformatie >>

Subtropisch Zwemparadijs Landal het Vennenbos

We kunnen er niet omheen, de vakantieparken van Landal hebben (voor zover ik weet) allemaal een mooi, subtropische zwemparadijs waar je als bezoeker van het vakantiepark, onbeperkt gebruik van kunt maken.

Het subtropisch zwemparadijs in Landal het Vennenbos is daar het bewijs van; je vindt er onder andere een golfslagbad, de Wild Wave super slide glijbaan, waterglijbanen, watersproeiers en verschillende waterspeeltoestellen.

Zwemmen bij het Vennenbos is te onderscheiden in drie categorieën:

 • Het subtropisch zwemparadijs, waarvan:
  • Whirlpools Surfers Spa
  • Kids Junglebad
  • Whirlpools
  • KinderDoeBad Laid Back Lagoon
  • Sprudelbad Surfers Splash Lagoon Inside en Outside
  • Golfslagbad
  • Wild Wave super side
  • Waikiki White Water Creek
  • Surfers Splash Bay
 • Openluchtzwembad
 • Recreatiestrand

Daarnaast is er gelegenheid tot discozwemmen of kun je ontspannend genieten in bijvoorbeeld de sauna of bijkleuren onder het solarium.

Weet je wat ik het allergrootste voordeel van dit subtropisch zwemparadijs vindt? Dat je geen bezoeker van het vakantiepark hoeft te zijn, om toegang te krijgen tot het zwemparadijs. Met andere woorden, het subtropisch zwemparadijs is voor iedereen toegankelijk! Meer weten over subtropisch zwemparadijs het Vennenbos? Klik dan hier >>

Aquapark Center Parcs de Vossemeren, Lommel

Lommel is een plaats in België en dus hoort dit zwemparadijs heel officieel niet in dit lijstje thuis. Maar, omdat het zwemparadijs in Lommel zo kort bij de grens is gelegen, heb ik besloten om het er toch bij te voegen.

Met een snelheid van maar liefst 30 km/u vanaf de 15 meter hoge Monkey Splash naar beneden glijden. Kom naar Aqua Mundo in Center Parcs de Vossemeren om dit gevoel te ervaren.

In het zwemparadijs in Lommel zijn er tal verschillende, actieve en rustigere activiteiten te beleven, zoals:

 • Bubbelbaden
 • Babyzwemmen
 • Cool Factor: Wild Water Rafting
 • Kijkje nemen achter de schermen
 • Koraalbad
 • Monkey Splash
 • Kinder-doe-bad
 • Golfslagbad
 • Lazy River
 • Wildwaterbaan
 • Glijbanen
 • Rondleiding Aqua Mundo
 • Aqua Workouts (spreekt mij erg aan:))
 • Sauna
 • Buitenbad

Zoals je ziet, is er heel wat te beleven. Ben je na het lezen over het zwemparadijs in de Vossemeren geïnteresseerd geraakt in een bezoek? Bekijk dan eerst hier de meest relevante informatie >>

Bezoek de mooiste plekken dankzij Bucketlist Reizen van Marloes de Hooge

Marloes de Hooge is schrijver en auteur van travelvalley, een online reisblog. Marloes houdt van hardlopen, schrijven en reizen. Haar liefde voor reizen en schrijven, maar ook het hardlopen (bewegen) zijn voor Marloes de voornaamste redenen geweest om te starten met haar reisblog.

Nadat Marloes jarenlang gereisd had, veel mooie plekken had bezocht en nieuwe culturen heeft leren kennen, besloot ze een eigen boek te gaan schrijven: Bucketlist reizen, 25 reizen die je ooit gemaakt moet hebben.

In haar boek beschrijft Marloes de mooiste, uiteenlopende reizen die ze door de jaren heen gemaakt heeft. Denk aan leuke (weekend)tripjes, roadtrips voor Europa, sneeuwvakanties in mooie wintersportgebieden of verre reizen naar tropisch warme landen.

Kortom, wat voor reisliefhebber je ook bent, Marloes heeft tijdens het boek rekening gehouden met elk soort reiziger. Zélfs met backpackers..

Meer weten over Bucketlist Reizen ’25 reizen die je gemaakt moet hebben’ van Marloes de Hooge? Lees dan hier mijn review >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *